banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 00:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Kako?
PostPoslato: 16 Feb 2004, 22:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Dec 2003, 23:03
Kao prvo, moram da se izvinem vama koji ovo citate jer tema ima malo ruzan smisao, ali mene zanima vase misljenje o tome kako su neki idioti mogli da pocine tako uzasna zlodjela za vrijeme rata, i kako razmisljaju oni koji to odobravaju.

Za mene je neshvatljivo da neko moze ubiti drugog covjeka, posebno ne zaklati. Mogu u nekom ludilu da shvatim da grupni pritisak i situacija mogu dovesti do toga da se to pocini jednom, ali kako moze da ode do sljedeceg i ponovi isto, pa nije covjek komarac..

Meni se zeludac prevrce kada vidim sve komentare na forumima gdje se prozivaju narodi na znate vec sta..
Zar se danasnji klini stvarno odgajaju na taj nacin, i sta bi od naseg odgoja??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2004, 12:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
nesreca "cold"...nesreca.

pomraci se um covjeciji i iz tog mraka najcrnje misli poteknu.
a te najcrnje misli pretoce se u najcrnje rijeci i najcrnja djela.

ja cu reci...bjezite od mraka na svijetlo!

ima jedno svijetlo, u ljudima svima...
nasa dusa, ljudska dusa, njezan je i blag cvijet, kom treba svijetla.
drzite svoju dusu na svijetlu i ono ce vam ciniti dobra.
dusa ce vam mirisati i bice lijepa.

iz tog cvijeta, prosirice se mirisna misao, i milozvucna rijec i zlatno dijelo!

budite na svijetlu...i nebudite u mraku.

mir i blagoslov svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 08:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
poslusaj ovu novu pjesmu od ramba amadeusa, na ovim prostorima, ima jedna strofa koja obradjuje i to sto si ti spomenuo, pa mozda ti se isvidi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 19:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Pa me onda pitaju zasto ne volim njemce!!! Znam nisu oni svi losi ali... Jel neko gledao film Band of Brothers? Film je radjen po istinitim dogadjajima za vrijeme 2 sv. rata! Zlo Zlo Cold nemoj da gledas ovaj, pardon ove filmove (ima ih 10)!!! :cry: :cry: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2004, 20:04 
Početnik
Početnik

Ma znam..

Ali najgore je sto smo mi to sve vidjeli.. i kod nas se ubijalo za drugog svjetskog, ko je isao u skolu nije mogao da propusti i price i slike o ratu i ubistvima.. a ipak mi to jos gore od svaba..

Nego mene zanima najvise ta bolesna psiha covjeka koji moze da ubije jednog, pa drugog, pa treceg.. da li ste ikada sreli jednu takvu osobu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 18:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Da,strasno...
NEcu ni ja davati nikakve odgovore na ova pitanja,ali zaista,i meni je ,kad pogledam,onako istinski bez ikakvih teoretisanja(a ko fol ja znam teorije,eh)i meni je NEPOJMLJIVO kako covjek moze ubiti drugog covjeka.Alli i tu treba razgraniciti ono ubistvo iz nehata,sta znam,samoodbrane,od recimo planskog,zvjerskog ubistva.
Imala sam prilike da pogledam jedan snimak na Net-u kod druga,kako ruski vojnik kolje cecenskog zarobljenika.Ne vjerujem da je montaza aliisto tako ,ne vjerujem da postoji ista gadnije u zivotu sto sam vidjela.
Strasno...na stranu ko je ko,jel Cecen kojle Rusa ili obratno,ali izdvojivsi sam zlocin izvan toga i prebaciti ga u jedinstven kontekst pokrene ono pitanje identicno podnaslovu teme.>>>KAKO?
Zaista KaKo?
Ok.Mozda te ubice koje u ratovima docekaju svojih 5 minuta su samo ljudi koji su imali traumaticno djetinjstvo..mozda ih desetari kljukaju halucinogenim drogama..na stranu sve to..mozemo citati o "profilu ubica"...no,opet cemo se pitati ZASTO i KAKO?Da li ubice imaju grizu savijesti,da li ima je zlocin dusevna hrana...kako postaju gori od zivotinja,koje zapravo ni ne ubijaju iz"zadovoljstva."Ljudska rasa je upravo ta koja radi i takve stvari.I kao da nikad stati nece...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
delfinka je napisao:
na Net-u kod druga,kako ruski vojnik kolje cecenskog zarobljenika....

obratna je situacija .. ono je bio ruski vojnik ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 22:20 
Početnik
Početnik

imao sam i ja priliku da vidim jednu od tih video sekvenci, i to sam je nasao medju komedijama... I za mene ono nije bio ni ruski vojnik niti cecenski, ono je bio COVJEK kojem je svirepo i odvratno oduzet zivot... odvratna scena...

Ubistvo iz nehata je naravno ubistvo iz nehata, a ovu drugu vrstu, mislim da ne moze normalna osoba da pocini pa cak ni pod dejstvom droga.. jer droge podsticu ono sto osoba vec krije u sebi i pokazuju to u "jacem svjetlu".. znaci ako si kao trijezan ubica, malo ti je lakse to pociniti s drogama u tijelu (jer s tim dobijes onih 5 % odobrenja da si to uradio "pod drogama"), takodje je lakse to uraditi u grupi..

Razmisljam ponekad da li svi ovi nasi nacionalisti ikada pomisle da kada se busaju u prsa i nazivaju raznoraznim atributima, da se u stvari poistovjecuju sa ubicama, psihopatama i kriminalcima... I kako danas ljudi mogu normalno da zive kada znaju da je jedan od tih njihov prvi komsija.. mozda sada kad rata nema sljedeca zrtva bude necije dijete..

I kako god razmisljam o tome kako neko moze to da pocini dolazim do zakljucka da su potrebne dvije stvari:

1. patoloska promijena licnosti - psihopatija
2. odgoj koji odobrava ubijanje (a to zahvaljujuci nasim nacionalistima smo vecinom diplomirali, (ja sam pao jos na prijemnom))..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2004, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Zapravo,da li je bitno je li to bio ruski ili cecenski vojnik?..u ratu sve izlazi na vidjelo...kolektivna svijest jeste toliko snazna,pa svi postaju ,bas kao i mi tih 90-ih,poneseni patriotizmom i nacionalnim zanosom,ali,pored toga pojedinci,psihopate uglavnom,rade takve stvari..jer ko bi iole normalan pocinio takvo nesto.Odrubiti covjeku glavu,izivljavati se na zenama,velicajuci svoju naciju(a bas kroz takve cinove stavljaju pecat nadmocnosti KAO svoje nacije,mada se u sastavu zlocina krije sasvim druga struktura licnosti prije svega.A koja KAO zarad nekih ideala,bilo nacionalnih ili kakvih god,postaje dzelat.Egzekutor.Zvijer).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2004, 22:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2003, 13:22
:-? hmmm... zajebana stvar...
ima tu mnogo razloga, naravno, ubistvo je bestijalni cin i ne odobravam tako nesto, ali sto se tice npr. nekih vojnika u ratu... to je ipak malo drugacija situacija. zar vi zaista mislite da tu ima jos nekog razmisljanja?? jok. razum se iskljuci, padas u neku ekstazu (nije da sam ja to dozivila, ali mogu dobro zamisliti da je tako), jednostvano ne razmisljas. jos ako se podesis u nekoj ratnoj masovnoj histeriji oko tebe... ma kakvo razmisljanje? postajes masina.
onda, naravno, licna iskustva igraju veliku ulogu u svemu tome. jer mozda bih i ja imala malo drugaciji stav o tome, da sam dozivjela neku katastrofalnu tragediju tokom rata (hvala Bogu nisam)!
ponekada i neke traume iz djetinjstva uticu na sve to. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2004, 21:15 
Početnik
Početnik

Ja ne vjerujem da covjek ikada moze da postane masina.. Imao sam kontakt sa ljudima pod psihozom koji su iako skoro nesvjesni onoga sto cine imali granica u svom djelovanju. Takodje nigdje u literaturama ni u razgovoru sa profesorima psihijatrije nisam dosao do zakljucka da bi covjek mogao da postupa poput masine i iskljuci svoje emocije.
Meni se cini da su manijaci isli u rat pripremljeni da ubijaju, za neke je to izgleda normalno i te emocije ne predstavljaju tegobu. Mislim ipak da su u pitanju odgoj i poremecaj licnosti (koji se takodje moze razviti pod uticajem odgoja).
Trenutno sam u inostranstvu i upoznao sam neke familije koje su ovdje dosle poslije 2 svjetskog. Njihova dijeca su otisla u Jugu u rat i sudeci po njihovim pricama otisli su sa namjerom da ubijaju. Mada odrasli na zapadu mislili su da je to organizovano i bez puno birokratije pa su pobjegli kuci glavom bez obzira...
A kad malo razmislim nasi gorstaci su jos kao mali poceli da kolju kokoske i zeceve, da prate oceve i djedove u lov i "upucaju" ponesto, vidjeli su i krv i smrt prerano i jos bili pohvaljeni kako je to dobro dijelo.. onda su im jos tuvili suplje price kako je neko "njihov" narod klao i treba se svetiti.. i probudi se zvijer u covjeku...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2004, 11:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

cold je napisao:
Ja ne vjerujem da covjek ikada moze da postane masina.. Imao sam kontakt sa ljudima pod psihozom koji su iako skoro nesvjesni onoga sto cine imali granica u svom djelovanju. Takodje nigdje u literaturama ni u razgovoru sa profesorima psihijatrije nisam dosao do zakljucka da bi covjek mogao da postupa poput masine i iskljuci svoje emocije.

da, ne radi se tu o nekom permanentnom statusu. nego jednostavno dodje jedan momenat... i kad su okolnosti "povoljne", i kad ostali postupaju slicno, onda se "iskljucis", barem za taj jedan trenutak. u tom momentu nema vise vremena za emocije i kojekakva razmisljanja. onda si tek nakon svega svjestan sta si u stvari ucinio ali onda je kasno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 07:32 
Početnik
Početnik

Moguce je da se covjek "iskljuci"... ali u kojim uslovima, i na koji nacin..
covjek moze da se "iskljuci" kada je u stanju soka, cesto nastalog od straha i tada nije u stanju da ucini tako nesto. Jednostvno "snaga te izdaje".. Ipak smatram da bi covjek mogao pociniti tako nesto, mora biti psihicki svjestan da bi mogao imati dovoljno sposobnosti da taj odvratni cin izvrsi. Neke emocije mogu da se iskljuce, ali covjek ostaje pri svijesti i moze fizicki da izvrsi takvo zlodjelo, ali tada nije rijec o trenutnom impulsu.. i onda sorry, too late.

Posto se vec duze borim sa ovim pitanjem, citao sam niz knjiga i cak imao priliku da razgovaram sa ljudima koji su prezivjeli slicne zlocine, izmedju ostalog jednu djevojku koja je sakrivena gledala kako joj ubijaju (kolju) oca.. Saznao sam da ljudi koji su to radili su se ponasali kao pri tuci, znaci svjesno, jer u tuci ne smijes da se "iskljucis", ne mislis na sta ce se desiti onom drugom. U slucaju s njenim ocem ti kreteni cak nisu bili ni pijani, ni prethodno provocirani, (rijec je bila o tkzv. "ciscenju" sela), a atmosfera nije bila bas kao u tuci jer njima nije prijetila bas nikakva opasnost od njihove zrtve. Jedan od prisutnih je molio da to ne urade jer je poznavao njenog oca, a ocito je bio i prijatelj s ostalima, ali ovi ga nisu slusali.. znaci nije u pitanju ni "grupni pritisak" jer ako jedan u grupi nece nesto da pocini, nece ni grupa, posebno kada je rijec o tako velikoj stvari.

Dalje sam saznao isto tako da nije tako lako ubiti covjeka, posebno ne nozem. Ako ste ikada vidjeli zaklanu kokos kako skace, taj reflex kod covjeka traje i do 45 minuta (zato me isto zanima kako manijak i ubica moze to sve da ucini, vidi i poslije zivi svoj zivot kao da se nista nije desilo (? da li je tako ?)).

Isto se tako pitam koliko su svi oni koji su svoje "oslobodioce" docekivali sa cvijecem, rakijom i pecenjem doprinjeli svemu tome.. Manijak ode u rat, a ratova je bilo i znamo da ne moraju biti tako surovi da se civilno stanovnistvo nozevima eliminise,.. i kada se vrati iz svoga pokolja, vidi da je u stvari to njegovo prihvaceno.. Sjecam se da su se po Banjaluckim kafanama u to doba orile pjesme u kojima se klanje vrlo cesto spominjalo dok smo se mi normalniji (manjina) krili i sutjeli najvise iz razloga jer ovi nisu mogli hodati od pica u sebi i ratne opreme na sebi.

Danas svi cute o tome, nista se nije desilo.. Tjese se sa "i oni su".. "ko je prvi poceo"... a mene zanima, zasto niko ne pozatvara te manijake, pa oni su nenormalne ubilacke masine, ubijali su jednom, ubijace i opet. Naravno svi se daju promijeniti, ali ja sam ipak za to da se takvi stave pod kljuc i terapiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 23:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
ne znam, ako covjek svojim ocima vidi neke od stvari koje su se znale desavati za vrijeme rata , ovog ili nekog drugog, pitanje je kako bi to djelovalo na njega. recimo pogledas ili taj band of brothers ili recimo spasavanje redova rajana, samo ono iskrcavanje u normandiji... tesko covjek moze ostati normalan poslije toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 08:23 
Početnik
Početnik

znam Gator...
ali ja ipak nas rat ne smatram kao iskrcavanje u Normandiji.. To je previse "civilizovano" za nas... kod nas su ti "koljaci" bili pretezno iz redova dobrovoljaca koji su isli u rat samo da pljackaju i ubijaju i kao takvi su se lako drzali izvan fronta. Jedan oficir mi je objasnio da psihopate nisu pozeljne u vojsci jer nemaju sposobnost da izvrse komande nego idu na svoju ruku.. Tako da su se morali organizovati u svoje bande... Arkanovci, Jukini,....

Vojnik koji se vracao sa fronta gdje se borio protiv vojske ne bi trebao da kolje, vec da gleda da se tamo vise nikada ne vrati (ako je imalo normalan)...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 10:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

cold je napisao:
Posto se vec duze borim sa ovim pitanjem, citao sam niz knjiga i cak imao priliku da razgovaram sa ljudima koji su prezivjeli slicne zlocine, izmedju ostalog jednu djevojku koja je sakrivena gledala kako joj ubijaju (kolju) oca..

KAKVE BESTIJE!!! :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 10:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

cold je napisao:
Saznao sam da ljudi koji su to radili su se ponasali kao pri tuci, znaci svjesno, jer u tuci ne smijes da se "iskljucis", ne mislis na sta ce se desiti onom drugom. U slucaju s njenim ocem ti kreteni cak nisu bili ni pijani, ni prethodno provocirani, (rijec je bila o tkzv. "ciscenju" sela), a atmosfera nije bila bas kao u tuci jer njima nije prijetila bas nikakva opasnost od njihove zrtve. Jedan od prisutnih je molio da to ne urade jer je poznavao njenog oca, a ocito je bio i prijatelj s ostalima, ali ovi ga nisu slusali.. znaci nije u pitanju ni "grupni pritisak" jer ako jedan u grupi nece nesto da pocini, nece ni grupa, posebno kada je rijec o tako velikoj stvari.

cold, potpuno se slazem, ali sto se tice grupnog pritiska....
ja mislim ipak kada je nesto tako "zestoko" "na programu", da jedan jedini nista nemoze uciniti. dakle, upravo jeste grupni pritisak, jer taj pritisak je toliko snazan, da jedan covjek nema sanse da nagovori cijelu grupu na nesto drugo.
jer, mozda su i jos neki bili njegovog misljenja, ali upravo zbog grupnog pritiska nisu smjeli ni pisniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 19:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
У неким случајевима могу људе, који убијају друге и да разумијем:

Мени неко да убије/закоље брата (рецимо, не дај Боже) - па тај би, ако бих га се дочепао, проклињао мајку што му даде живот. Узалуд би му били и молећиви погледи и преклињања. Пакао би за таквога био рај. Дакле, кад некоме падне мрак на очи због неке трагедије, онда и није чудо ако изгуби контролу и вјеру у Бога и правду. Онда се правда преузима у своје руке.

Али никако не могу да разумијем кољаче који без икаквог разлога, односно чисто из сатисфакције, другим одсијецају главе, муче их итд, па се још сликају са "плијеновима"... То је болесно.

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 19:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

RSKobra je napisao:
У неким случајевима могу људе, који убијају друге и да разумијем:

Мени неко да убије/закоље брата (рецимо, не дај Боже) - па тај би, ако бих га се дочепао, проклињао мајку што му даде живот. Узалуд би му били и молећиви погледи и преклињања. Пакао би за таквога био рај. Дакле, кад некоме падне мрак на очи због неке трагедије, онда и није чудо ако изгуби контролу и вјеру у Бога и правду. Онда се правда преузима у своје руке.

da, to je ono sto sam ja mislila - da su licna iskustva dovoljan razlog za takav jedan cin. isto bih postupala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 21:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
...али мрава не могу згазити...

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh