Pozdrav ljudi!
Vidim, forumaš @borke je baš informisan što se tiče uvoza auta, i ima svježe iskustvo sa time.
Mene zanimaju neke stvari, a vidim i da se prilično jeftino može proći u zavisnosti koje se auto traži, mislim na cijene i troškove boravka tamo. Moj plan je na primjer da idem u Stuttgart i okolinu...avionom iz Zagreba, cijena je više nego razumna. Za avgust, kad ja planiram letovi su oko 50-ak eura u jednom pravcu sa uključenim svim taksama, po osobi. I ako se radi o German Wings kompaniji, ipak je ok cijena, jer su letovi u februaru i martu na toj relaciji bili po 29.99 eur povratna!
Gledao sam cijene paketa za hotel+rentacar da se može skroz razumno proći...naravno da bookirate sve online, ja sam gledao na primjer
http://www.hotwire.com jer sam preko te stranice bookirao svašta nešto po svijetu, i hotele, letove i auta, i uvijek imaju dobre cijene. Recimo ja sam gledao 4 dana ostanak u hotelu, i auto male klase (VW Polo, Ford Fiesta i sl.) koji preuzmem direktno na aerodromu...za mene i još jednu osobu koja bi išla sa mnom da mi pomogne oko procjene kvaliteta odabranog auta. Cijena za 4 dana hotela (dvokrevetna soba) za mene i njega, zajedno sa autom je oko US $ 370. Da sad skratim priču...po mom proračunu, da ostaneš nekih 4-5 dana u Njemačkoj sa još jednom osobom, hotel, najam auta, gorivo, hrana i piće, putarina i gorivo nazad cca 900-1000 eura. To je otprilike to, a sad za one troškove za crnkinje i meleskinje što je @borke naveo, u to ne ulazim

to nek' svako sebi iskalkuliše
E sad, dolazimo do dodatnih troškova, pa ako neko zna neka napiše koje su cijene za navede stavke.
- EX papir ili kako se već zove ta izvoznica (gdje se uzima, koliko košta i da li cijena varira od tipa i cijene auta ? )
- EUR 1 obrazac, čini mi se da je @borke napisao da je oko 200 EUR i da je potrebna za carinjenje vozila po stopi od 3% ukoliko vozilo prelazi vrijednost od 6000 EUR...a ako je manje, onda je dovoljna samo ovjerena izjava prodavca- koliko izjava košta i gdje se ovjerava, u kojoj instituciji ?
- Putarine od Njemačke do BiH su oko 40-50 EUR, neka neko ispravi ako griješim
- Granična prijava 80 KM +
terminal 40 KM = 120 KM
- Homologacija cca 200 KM
- Carina i PDV 17% Ukoliko nemaš EUR 1 obrazac, carina je 15% ili 16%? A ako ga imaš, da li 3% ili 6%, pošto na puno mjesta negdje vidim da jedno napisano, a na drugima drugo, pa ako ne ZNA tačno, neka napiše, da nam svima pomogne u proračunu za uvoz da vidimo da li se isplati. Meni iskreno nije stalo u 500 EUR gore - dole, ali jednostavno želim da znam koliko šta košta, bar ugrubo, da se ne hvatam za glavu kasnije što se nisam raspitao...mislim da je to slučaj kod većine
- Prva registracija auta, ok, ovo zavisi od puno faktora i u to ne bih ulazio, a da li se šta dodatno plaća tipa saobraćajna, tablice i ostalo?
Naravno, sve gore navedeno se podrazumijeva da ste našli bar 2-3 auta za pogledati i idete kod tih dealera da ih vidite, a svi su recimo u radiusu od nekih 50-ak kilometara...i naravno, da obiđete i obližnje placeve i da pogledate oglase, i auto pijacu.
Ako neko zna navedene stvari mislim da će biti većini od pomoći da napiše detaljno, evo ja ću prvi napisati sve, čim obavim sve to, i kakvo mi je bilo iskustvo. Sve one odgovore tipe ''
ma lako je to jarane, uzmeš auto, izvoznicu i eur 1 papir, poĆeraš kola u gradišku, daš carinicima na kaU i gotova stvar '' molim da se takvi ljudi ne zamaraju previše da pišu takve i slične odgovore
Živi bili, i hajde da razradimo temu