Hari_Haler je napisao:
Da li nas diskusije zblizavaju ili dodatno otudjuju?
Prednosti i mane u odnosu na licni kontakt (sport, zezanje u prirodi i cuganje u kaficima)?
Otuđenje ili ne...valjda i jedno i drugo. Kako kome. Kako kad.
Ovakve diskusije su istovremeno i bliskije i udaljenije od priče u kafiću. Bliskije i direktnije jer će se ljudi više otvoriti, biti iskreniji, neće se recimo ustručavati od neke manje ili veće uvrede ili od toga da ti kažu da si zreo za ludnicu dok bi u kontaktu "oči u oči" ipak bili suzdržaniji i veliki dio mišljenja o nekome bi sačuvali u sebi, pri tome bi i bar malo glumatali i ne bi odavali šta tačno misle. Tako da je ovakva diskusija ipak dosta iskrenija i otvorenija.
To bi bile neke od prednosti ovakvog kontakta.
A sad mane...ne znam. Mene forum ne sprečava da izađem sa društvom kad mi se izlazi, da odem u prirodu prošetati i slično. Nikad me forum nije okupirao da nisam izlazio zbog njega. Kad bi nekoga forum okupirao do te mjere to svakako ne bi bilo dobro.
Citiraj:
Desi li se nekad da ne budete iskreni bas zbog toga shto se brinete kako ce drugi reagovati (iz straha da cete pokvariti ugled, reputaciju, sliku koju ste "izgradili") ?
Da je meni stalo do reputacije vjerovatno ne bih napisao ni 70% stvari koje sam ovde na forumu napisao
Usput, na forumima se može dosta naučiti, ja svakako jesam.
Uz tuđe poglede mogu se proširiti vidici (za one koji su spremni na to). Mogu se razmijeniti iskustva u raznim oblastima. Mogu se razmijeniti informacije, pomoći drugima. Može se na jednom mjestu na mnogo uzoraka vidjeti kako ljudi razmišljaju, kako savremeno društvo utiče na ljude i njihova razmišljanja, na njihovo oblikovanje.
Forum je zgodan jer ako imaš nešto što bi iznio odeš na oblast koja to obuhvata i to izneseš. U direktnom kontaktu ako bi nešto nekome rekao možda ga to ne interesuje, možda će ga to smarati, možda neće razumjeti. Ovako na forumu to može čitati onaj ko želi a ne mora onaj ko ne želi i nikoga ne smaraš, uz to možeš lako pronaći istomišljenike po nekim pitanjima a što možda ne bi mogao pronaći u osobama iz svog društva.