krajo je napisao:
Пеле Мали je napisao:
шпанија је стотинама година позната по вину, те је трећа на свијету по извозу истог. аутомобилска индустрија је јака, имају СЕАТ који и није неки ауто али се продаје. такође, шпанија много извози воће и сјајно зарађује од туризма.
аустрија, мислим да је пресмјешно поредити исту са југославијом. ми смо били под њиховом чизмом
Da ta ista Španija je izgrađena pljačkom kolonija i na goloj sirotinji i krvlju natopljena robovima koje su dovlačili iz pokorenih zemalja.Tako isto i Austrija i slične zemlje kako im se digne ona stvar idu da pljačkaju i pokoravaju !
па? јесам ли ја рекао да ја то оправдавам?
и шпанија је једно вријеме једним дијелом била под исламском чизмом и исто тако покорена.
овдје се прича о неким другим стварима тако да је то небитно.
STRATOKASTEL je napisao:
Jesi li ti čuo za pokret nesvrstanih? To je bila ona (siromašna) trećina svijeta koja nije bila ni u zapadnoj ni u istočnoj sferi. Po pravilu, bili su siromašniji i tehnički zaostaliji od nas i to je bilo naše tržište. Imali su malu platežnu moć (čisto novčano) ali su to kompenzirali izvozom sirovina u SFRJ. Mi smo izvozili tehnologiju koja je za njihove potrebe bila vrhunska i obavljali građevinske poslove (gdje nisu imali vlastiti kapacitet). SFRJ firme su sedamdesetih i osamdesetih godina izgrađivale (mnogo prije zapadnih) Kuvajt, Irak, Libiju... a izvozile sve i svašta cijeloj Africi i Aziji. Tržište je funkcionisalo, ali ne baš na onaj način koji fundamentalisti liberalnog kapitalizma danas pokušavaju (većinom i uspjevaju) da nametnu cijelom svijetu.
Što se Čajevca tiče, tu je važilo isto pravilo kao i kod svih ostalih: za razvoj nove tehnologije treba ti masa para, a u Čajevcu toga nisu imali. Zbog toga su radili (samo) televizore, radio aparate i gitarska pojačala, kao i mnogo komponenti koje su se prodavale drugim elektronskim firmama. Neograničeni resursi su bili samo za namjenski (vojni) dio firme.
игром случаја, југославија је била у европи а не тамо у африци међу земљама трећег свијета.
је л` видите сад колико вас двојица југоносталгичара ударате контру један другом.
кад је шпанија искориштавала своје колоније то није било у реду но кад то ради југославија продајући оружје афричким племенима да се убијају и фино живи од њихове смрти то је ок јер су они заосталији и немају да плате у кешу но послаће нам сировину, ми ћемо направити пушку па ћемо им је послати назад и још фино зарадити од тог.
а онда кад се побију и све поруше, наши радници ће отићи да им изграде све испочетка.
извин`те молим вас, ја не видим ту никакву разлику од оног што САД ради данас.
nepokoreni je napisao:
Pele, tačno to za vina, auto i sve što si naveo, ali to nije njihov izum Seat je prvo licencno bio Fiat pa poslije VW....
OFM šta misliš koliko treba miliona da bi se osvojila proizvodnja recimo avionskog motora? Po tebi su recimo Njemci i Izraelci idioti što koriste USA avione a ne troše milijarde na razvoj istog? Nemaju stručnjake? Nee, imaju koji su procijenili da je preskupo izmišljati toplu vodu.
нисам залазио у историју сеата, али је чињеница да је он успио да се изгради као бренд и да се такав продаје док рецимо југо није изашао ван југославије осим оних неколико примјерака што је отишло у америку па служи за шпрдњу у понеком америчком филму.
није проблем користити туђу технологију ако наставиш да је пратиш и не посустајеш.
_зока je napisao:
Пеле Мали je napisao:
зато су те земље у таквом срању данас.

шалу на страну, ја тврдим да је југославија, што се тиче индустрије и технике била го ку*ац.
аргументи мојих тврдњи су следећи:
-апсолутно никакав патент ни нешто револуционарно није направљено у југославији
Tvoja tvrdnja pada na tvome prvom argumentu. Pa jedan Čajevec je imao desetine patenata i inovacija koji su registrovani u svim bitnim svjetskim agencijama za zaštitu intelektualne svojine. To što su ti patenti usko vezani za proizvodnju kojom su se bavili i nisu bili široko poznati. Spomenuo si vojnu tehniku. Eto,tenk M-84 je odličan primjerak patenta proizvedenog u Jugoslaviji. Urađen na osnovu ruskog M-73 tenk M-84 je posjedovao automatski punjač,u to vrijeme možda i jedini tenk sa istim u svijetu. Bio je poboljšana verzija ruskog tenka u svakom pogledu.Ameri su to uveli tek kasnije.
ofm,ti svakim svojim postom pokazuješ koliko jednoumlje zaglupljuje čovjeka.
који су то патенти и иновације и која је њихова реална употреба данас?
регистровао је и онај лик гаће са гријачем па их нико не користи.
нећу улазити у то око тенкова, али могу рећи да је југославија направила глупост са том војном индустријом јер је била конкуренција много већим и јачим од ње. видимо да САД и данас у земљама несврстаних ради оно што смо и ми радили.
_зока je napisao:
Ljudi,spominjete Španiju...pa Španija je ekonomski jaka tek od sedamdesetih godina prošlog vijeka...cijeli dvadsesti vijek su u dubiozi i evo opet ulaze u istu. Kod njih je period blagostanja trajao isto onoliko koliko i u Jugoslaviji,par decenija....
шпанска економија је данас међу 5-6 водећих у европи и 12та у свијету.