banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 21:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Istoričari
PostPoslato: 23 Mar 2012, 04:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja sam sklon vjerovanju istoričara da je Sulejman Veličanstveni, kada je stigao do Beča već uveliko protjerao Hrvate (originalne) i ta područja naselio Srbima i Vlasima.

Kao dokaz tome je tvrdnja da se Hrvati iz Austrije i Hrvati iz Hrvatske uopšte ne mogu sporazumjeti.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 09:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
Баби Папушка je napisao:
Kao dokaz tome je tvrdnja da se Hrvati iz Austrije i Hrvati iz Hrvatske uopšte ne mogu sporazumjeti.

Hajde ti uzmi neku knjigu na srpskom staru samo 100 godina pa da vidimo da li ćeš je razumijet kao današnju srpsku knjigu. A ne da idemo dalje u povijest.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 09:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Josip321 je napisao:
Samo sam 4. stranicu pročitao, neda mi se sada više.
Ali kako da vas se ozbiljno shvati pored ovakvih nebuloza.
Pa postoji vaš čovjek (ne mogu se sada sjetiti kao se zove, a ni pomoću pojmova ne mogu naći na internetu jer sam davno čitao to) koji je član Ruske akademije znanosti koji govori da je engleski nastao od srpskog jezika. I kao jedan od primjera navodi da se na srpskom kaže "podrum" za neki dio kuće, ne sjećam se sada koji je rekao a na engleskom se za sobu kaže "room". Odnosno da je iz riječi podrum evoluirala riječ room.
?

Budala ima svugdje. Negdje samo dobiju više medijskog prostora. Jednako kao što je onaj bivši ministar (znači čovjek nije neki anonimus kao Deretić i kompanija) obrazovanja ili zdravlja RH postavio tezu da su Hrvati porijeklom iz Persije.
Vidim da ti je alkibijad čak i link postavio o sličnom pokušaju.
Mujo Mujic je napisao:
Druže,moraš napraviti razliku između jednojezičnog rječnika koji služi za standardizaciju jednog jezika i dvojezičnog rječnika koji se koristi za sporazumjevanje dvoje ljudi različitih nacija.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 09:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Баби Папушка je napisao:
Ja sam sklon vjerovanju istoričara da je Sulejman Veličanstveni, kada je stigao do Beča već uveliko protjerao Hrvate (originalne) i ta područja naselio Srbima i Vlasima.

Možda ulogu u tome igra to što vijekovima jedni žive u Austriji,a drugi u Hrvatskoj?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Zbog cega kad citam ove postove osjecam neku tugu i tjeskobu !?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Frisky_Dingo je napisao:
pogledaj šta sam napisao na početku. ja uopšte ne negiram političke hrvate. a da li postoje etnički hrvati, bošnjaci i sl. nisu nebitne , već su ključne u ovoj oblasti, jer od toga sve počinje. upravo glavna rasprava se i vodi oko toga da li je etnicitet socijalni konstrukt ili nešto što je prirodno nastalo i postoji u dugom istorijskom trajanju. ja smatram da postoji , ti ne. ok.

:D Ne negiras politicke Hrvate ali negiras etnicke? Da li postoje Hrvati kao narod i da li su se naselili na balkansko poluostrvo? Sta je bilo sa tim narodom?

Citiraj:
ti možeš sve da relativizuješ, ali ja ti kažem da je naš slučaj izuzetak i naravno da je potrebno poći od etničkog ako želimo ozbiljno da se bavimo ovim stvarima. ovdje nije pitanje kako će oni da zovu srpski jezik, mi o tome više ne možemo da odlučujemo, već kako ćemo ga mi zvati. mi ga se , nažalost, odričemo. zamisli da neko tamo afrička kolonija u africi prekrsti francuski. kako bi francuska reagovala? jako bi se loše proveli. mi ne moramo da pristajemo na ovu otimačinu, ali srbija ide linijom manjeg otpora i non stop pravi ustupke.

Ne relativiziram ja nista nego se skupina sovinista bavi kvazinaucnim dokazivanjem i zaludjuju mladje poklonike glupostima i ovo se odnosi i na Srbe i na Hrvate i na Bosnjake. Citao si Smitha i iz konteksta njegove tvrdnje koja je ok "da ne postoji savremena nacija bez etnicke jezgre" izvukao etnicitet kao "ground zero" za postojanje etnicisteta na Balkanu. Ali nisi razumio da se sadrzaj etnickog i etniciteta kroz istoriju mjenja (postavi sebi pitanje da li je isto biti Rus, Italijan, Francuz, Nijemac, Srbin, Hrvat...danas, prije 50,100,200 ili 500 godina? Kada pazljivo odgovoris na sadrzaj etnickog i potrebe identifikacije samo ce ti se kazati)

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Josip321 je napisao:
Samo sam 4. stranicu pročitao, neda mi se sada više.
Ali kako da vas se ozbiljno shvati pored ovakvih nebuloza.
Pa postoji vaš čovjek (ne mogu se sada sjetiti kao se zove, a ni pomoću pojmova ne mogu naći na internetu jer sam davno čitao to) koji je član Ruske akademije znanosti koji govori da je engleski nastao od srpskog jezika. I kao jedan od primjera navodi da se na srpskom kaže "podrum" za neki dio kuće, ne sjećam se sada koji je rekao a na engleskom se za sobu kaže "room". Odnosno da je iz riječi podrum evoluirala riječ room.
?

Budala ima svugdje. Negdje samo dobiju više medijskog prostora. Jednako kao što je onaj bivši ministar (znači čovjek nije neki anonimus kao Deretić i kompanija) obrazovanja ili zdravlja RH postavio tezu da su Hrvati porijeklom iz Persije.

Pa moj zoka znaš li ti razliku između pretpostavke ili teze i fakta ili činjenice.
Hrvati nikada nisu rekli niti prihvatili jednu teoriju jer za nijednu nemaju 100%tne dokaze. Zato i jesu teorije. A u znanosti su teorije legalne. Ja u školi nisam učio samo o Perziskoj teoriji podrijetla.
Dok mnogi kod vas neke teze uzimaju za gotovo nema veze što su nedokazive.

A samo da znaš da ta teorija o perziskom podrijetlu ne govori da su Hrvati Iranci ili Perzijci. Nego da im ime potječe od dolje i da dio genoma njihovog nose, odnosno od tih naroda sa tih područija i iz toga vremena. I migracijama su se kasnije slavenizirali i uzeli njihovoga genoma dosta. Nešto kao Bugari, rekao bih ja.

A inače, te teorije od prije će se sada svugdje u svijetu morati revidirati. Jer do skoro nedavno nije bilo DNK analiza, nisu se znale izvoditi. A sada to baca posve novo svijetlo na mnoge dijelove znanosti pa i na povijest.

A prije tih spoznaja se nije moglo drugačije raditi nego što se jeste i te teorije su legitimne bile.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Zbog cega kad citam ove postove osjecam neku tugu i tjeskobu !?

Jednostavno je, uz srpske soviniste pojavili su se i sovinisti iz drugih naroda a prica sve supljija i supljija.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Josip321 je napisao:
_зока je napisao:

Pa moj zoka znaš li ti razliku između pretpostavke ili teze i fakta ili činjenice.
Hrvati nikada nisu rekli niti prihvatili jednu teoriju jer za nijednu nemaju 100%tne dokaze. Zato i jesu teorije. A u znanosti su teorije legalne. Ja u školi nisam učio samo o Perziskoj teoriji podrijetla.

A Srbi u školi uče da je engleski nastao od srpskog? I da su stariji od аmeba? I gdje su to Srbi rekli da su prihvatili ijednu od Deretićevih teorija?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Baš sad pričam sa momkom iz CRO. Ovo gostovanje je kod njih izazvalo veliku pometnju..

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Josip321 je napisao:
_зока je napisao:

A Srbi u školi uče da je engleski nastao od srpskog? I da su stariji od аmeba? I gdje su to Srbi rekli da su prihvatili ijednu od Deretićevih teorija?

Da li sam ja igdje rekao da su Srbi (svi do jednoga) to prihvatili?? Nisam. Niti to mislim. Samo vidim da kod vas takvi imaju puno više utjecaja i puno više ljudi im vjeruje nego što npr. kod nas narod vjeruje onome nekom maloprije citiranom Juriću.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Danny ^_^ je napisao:
Baš sad pričam sa momkom iz CRO. Ovo gostovanje je kod njih izazvalo veliku pometnju..

Misliš pomutnju?

Kako, u kojem smislu?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Danny ^_^ je napisao:

Па зато су га и звали у емисију. Као да они нису знали какве ставове он заступа или шта могу очекивати да каже?
Све је то у сврху дизања тензија.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Josipe ne srljaj ! Ministar obrazovanja Hrvatske Dragan Primorac godinama trosi pare iz drzavnog budzeta da bi dokazao kakao Hrvati nisu Slaveni i da naravno nemaju veze sa Srbima, a ti se nakacio na ove konjine Pejina i Deretica koji imaju uticaj na ljude u Srbiji koliko i morski krastavci na proizvodnju sudzuke u Novom Pazaru.Ocito da je medijski cilj HTV-a postignut.Palimo narod i dalje.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Josipe ne srljaj ! Ministar obrazovanja Hrvatske Dragan Primorac godinama trosi pare iz drzavnog budzeta da bi dokazao kakao Hrvati nisu Slaveni i da naravno nemaju veze sa Srbima, a ti se nakacio na ove konjine Pejina i Deretica koji imaju uticaj na ljude u Srbiji koliko i morski krastavci na proizvodnju sudzuke u Novom Pazaru.Ocito da je medijski cilj HTV-a postignut.Palimo narod i dalje.

Ja niti sam povjesničar niti genetičar. Genetiku sam slušao dva semestra. Ipak premalo da do srži shvatim o čemu oni pričaju. Mislim na genetičare općenito.
Ali ako je to točno, što bi trebao čovjek. Reći nije tako.
Nije on išao sa namjerom da dokaže da su Hrvati drugačiji od susjeda nego da dobije rezultate i da ih onda prezentira.
Ako kažeš da nije u pravu prezentiraj mi i pobij mi njegova predavanja riječnikom jednoga genetičara. Ipak imam toliko znanja iz genetike da bih moga naslutiti da si u pravu.
I da samo još kažem, ja nigdje nisam čitao da je on rekao da su Hrvati genetički homogeni i da su 100% drugačiji od susjeda. U njegovim se istraživanjima vidi da postoje i razlike među Hrvatima.
Ali to je i za očekivati. Pa npr. Hrvati i Srbi su teko od 1918 u zajedničkoj državi. Između toga uvijek je bilo granica. Na Srbe je više utjecao Bizant i Osmanlije dok su na Hrvate Austrijanci i Ugari. pored ostalih utjecaja, ... da ne duljim sada. Umorih se od ovakvih rasprava.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Nisi se ti umorio nego ne smiješ dalje.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 10:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Josip321 je napisao:

Да је то тачно он би одавно своју тезу претворио у аксиом и брујало би се о томе на сва звона.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Josip321 je napisao:
Danny ^_^ je napisao:

Misliš pomutnju?

Kako, u kojem smislu?

Kako je on sebi mogao dozvoliti da to kaže na HRT, jer je to za njih koliki toliki simbol kulture u odnosu na ostali treš (Nova,RTL,...). Kako su ovi sa te televizije izdajice..

Mada najveću pomutnju je izazvala izjava onog kardinala da je crkva iznad zakona, doduše nema veze sa ovom temom.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 11:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Josip321 je napisao:

Ja niti sam povjesničar niti genetičar. Genetiku sam slušao dva semestra. Ipak premalo da do srži shvatim o čemu oni pričaju. Mislim na genetičare općenito.
Nije on išao sa namjerom da dokaže da su Hrvati drugačiji od susjeda nego da dobije rezultate i da ih onda prezentira.
Ako kažeš da nije u pravu prezentiraj mi i pobij mi njegova predavanja riječnikom jednoga genetičara. Ipak imam toliko znanja iz genetike da bih moga naslutiti da si u pravu.
I da samo još kažem, ja nigdje nisam čitao da je on rekao da su Hrvati genetički homogeni i da su 100% drugačiji od susjeda. U njegovim se istraživanjima vidi da postoje i razlike među Hrvatima.
Ali to je i za očekivati. Pa npr. Hrvati i Srbi su teko od 1918 u zajedničkoj državi. Između toga uvijek je bilo granica. Na Srbe je više utjecao Bizant i Osmanlije dok su na Hrvate Austrijanci i Ugari. pored ostalih utjecaja, ... da ne duljim sada. Umorih se od ovakvih rasprava.

OMG !!!! Ovo sto si napisao u zadnja dva reda je takava nedorecenost koja dolazi iz ko zna cije kuhinje. Mislis da prije 1918 niije bilo mjesanja stanovnistva !!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????????????? Nonsens !!!!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 11:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
manitu uci da svira je napisao:
Citao si Smitha i iz konteksta njegove tvrdnje koja je ok "da ne postoji savremena nacija bez etnicke jezgre" izvukao etnicitet kao "ground zero" za postojanje etnicisteta na Balkanu.

zar mi nismo raspravili oko etnije. nema ovdje ništa ok ili nije ok. to je tako i nije izvučeno iz konteksta. postoji nacija bez etnije naravno (amerikanci, australijanci) ali u evropi ne. pošto mi ovaj drugi dio rečenice nije jasan, vjerovatno si mislio na naciju a ne etnicitet, reci mi šta je, kako ti kažeš, "ground zero"?

i naravno da se mijenja identitet kroz istoriju, ali ostaje kulturni obrazac, kod nekih, npr. iraca, kulturni obrazac je promijenjen asimilacijom kroz jezik, u našem slučaju hrvati su potpuno promjenili svoj kulturni obrazac dobrovoljno.

problem je što se cijela rasprava vodi tako što ja ponavljam moje stavove a ti se prvo slažeš sa mnom, pa se ne slažeš, pa onda kažeš da sam šovinista. ja te pitam kako drugačije da definišem etniju. da uzmem ovog primorca? evo šta kažu tvoji modernisti:

Main modernist theorists also consider cultural and political variables:
For Deutsch, social communications and language; for Gellner, lan-
guage and culture
; for Nairn, Romanticism and populism; for Hechter,
cultural solidarity and language; for Hobsbawm,‘invented traditions’; for Breuilly,
the modern state and, in one passage, language, official rites and ceremonies;
and for Anderson, language and discursive practices of printtechnol-
ogy and print capitalism.

samo malo objašnjenje za hobsbauna, njegova "invited tradition" je vezana za nacije , ali i on smatra da je osnova etnije jezik. dakle, ovo su modernisti, smita nema ni od korova. ajde ti sad meni odgovori šta je to etničko hrvatsko na štokavskom prostoru i kako se identifikuju, pa da pođemo od toga? samo ako odgovoriš na ovo rasprava ima smisla jer to bi trebalo da bude ključni spor - a on zapravo ne postoji jer štokavci hrvati na postoje. ako postoje, onda moramo da teoriju etnije pišemo iz početka, a ovi ljudi gore su promašili zanimanje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]