banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 10:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Istoričari
PostPoslato: 22 Mar 2012, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
_зока je napisao:
Mislim da su se u to vrijeme svi dokumenti na ovom području,koji nisu bili vezani za okupacionu vlast,pisali na srpskoslavenskom jeziku,tj srpskoj redakciji staroslavenskog jezika koja se javlja upravo u tom periodu.

Eto Austrijanci su mislili da Hrvati govore i bastine samo kajkavski a da Srbi govore samo stokavski. Posto svi znamo da su Austrijanci bezgresni onda su i dokumenti u pravoslavnim, katolickim ili islamskim porodicama citani iskljucivo na srpskom? Mislim da je to malo slozenije kod nas al eto..mitovi i legende 8)

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 22:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Odakle sad Austrijanci :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Meni jos uvijek nije jasno sto sljedbenici doticnog Pejina pokusavaju dokazati , sa toboze ili djelomicno naucnom osnovom ? Pokusavam pronaci tu kvaku koja ce srusiti teoriju gravitacije i sve moguce lingvisticke i etnonacionalne postavke.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Odakle sad Austrijanci :lol:

_зока je napisao:
Mislim da su se u to vrijeme svi dokumenti na ovom području,koji nisu bili vezani za okupacionu vlast,pisali na srpskoslavenskom jeziku,tj srpskoj redakciji staroslavenskog jezika koja se javlja upravo u tom periodu.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 22:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pod okupacionom vlašću mislio sam na Turke.Jebem li ga,ti si spomenuo 1650. godinu....

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Pod okupacionom vlašću mislio sam na Turke.Jebem li ga,ti si spomenuo 1650. godinu....

Ni ti ne priznajes da su postojali Hrvati mimo Turske imperije, pod nekom drugom vlascu? :D

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 22:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Naravno da su postojali. Pa j3beni Hrvati su na područje između Vrbasa i Korane došli par desetina godina prije Srba.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Naravno da su postojali. Pa j3beni Hrvati su na područje između Vrbasa i Korane došli par desetina godina prije Srba.

Stvarno? Kojim su jezikom govorili? Tada "nekim" a poslije srpskim? :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 23:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Staroslavenskim?

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Staroslavenskim?

To pripada samo Srbima, ne barci :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 23:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
E sto me Olja Kovaćević iznervira pošteno! :D
Jel gledao neko Da Možda Ne na RTS1?

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
manitu , ja sam te pitao da definišeše hrvate štokavce u odnosu na srbe? to je , naravno, nemoguće. ili, ako ćeš već da dokazuješ nešto na taj način , a mlaćenje papirima nema veze sa etničkim porijeklom, daj da vidimo neki hrvatski dokument na štokavskom do 18v. do 16. ako nisu na latinskom, onda su na čakavskom, od 16. do 18. ako nisu na latinskom, onda su na kajkavskom. sa druge strane, srpski spomenici , ako nisu na staroslovenskom, uvijek su na stokavskom.
i poslednji put- NE POSTOJR HRVATI, BOSANCI, CRNOGORCI... (nastavite niz) štokavci

jovo, ove teze su neoborive jer ne nastupaju sa pozicije nacionalizma, već etničke teorije koju je uobličio entoni smit preko etno-simbolizma, najuticajnije naučne teorije etničkog porijekla. ako ti imaš neku bolju, ajde napiši pa da polemišemo. ili da ti damo smitov mejl pa se njemu obrati?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 00:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
manitu , ja sam te pitao da definišeše hrvate štokavce u odnosu na srbe? to je , naravno, nemoguće. ili, ako ćeš već da dokazuješ nešto na taj način , a mlaćenje papirima nema veze sa etničkim porijeklom, daj da vidimo neki hrvatski dokument na štokavskom do 18v. do 16. ako nisu na latinskom, onda su na čakavskom, od 16. do 18. ako nisu na latinskom, onda su na kajkavskom. sa druge strane, srpski spomenici , ako nisu na staroslovenskom, uvijek su na stokavskom.
i poslednji put- NE POSTOJR HRVATI, BOSANCI, CRNOGORCI... (nastavite niz) štokavci

jovo, ove teze su neoborive jer ne nastupaju sa pozicije nacionalizma, već etničke teorije koju je uobličio entoni smit preko etno-simbolizma, najuticajnije naučne teorije etničkog porijekla. ako ti imaš neku bolju, ajde napiši pa da polemišemo. ili da ti damo smitov mejl pa se njemu obrati?

Frisky , prvo, ne postoje apsolutne istine u oblasti kojom zelis da se bavis. Drugo, teze o tome kakvi postoje Hrvati, Crnogorci ili Bosanci apsolutno su nebitne - postoje i govore jezikom koji razumijes. To da li je taj jezik srpski pa su ga oni navodno "oteli" nece skinuti plocicu "hrvatski" u Vijecu Evrope ili nekoj drugoj medjunarodnoj instituciji. Tlapnje oko Unesco-a su najsmjesniji dio price. Narod koji je na nivou statisticke greske ima misiju da ispravi svjetsku nepravdu, sjebe novi poredak i dokaze da je stariji od ameba. Mislim, nije cudo sto se sa nama sprda gotovo sav razvijeni svijet. Cuj, ti zelis dokazati Hrvatima ili Bosnjacima kako su etnicki Srbi, kako je jedne Vatikan a druge Turska otela iz "jata". I eto, kad shvate vratice se i izviniti...Boze... Btw, sta ces uraditi da sprijecis predmet Bosanski jezik u drugom entitetu i ukines ravnopravnost i hrvatskog i bosanskog u RS?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 00:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Apr 2008, 22:28
:lol: :lol: :lol:

Ja odsad pisem srpskim jezikom...

8)

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 01:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pogledaj šta sam napisao na početku. ja uopšte ne negiram političke hrvate. a da li postoje etnički hrvati, bošnjaci i sl. nisu nebitne , već su ključne u ovoj oblasti, jer od toga sve počinje. upravo glavna rasprava se i vodi oko toga da li je etnicitet socijalni konstrukt ili nešto što je prirodno nastalo i postoji u dugom istorijskom trajanju. ja smatram da postoji , ti ne. ok.

ti možeš sve da relativizuješ, ali ja ti kažem da je naš slučaj izuzetak i naravno da je potrebno poći od etničkog ako želimo ozbiljno da se bavimo ovim stvarima. ovdje nije pitanje kako će oni da zovu srpski jezik, mi o tome više ne možemo da odlučujemo, već kako ćemo ga mi zvati. mi ga se , nažalost, odričemo. zamisli da neko tamo afrička kolonija u africi prekrsti francuski. kako bi francuska reagovala? jako bi se loše proveli. mi ne moramo da pristajemo na ovu otimačinu, ali srbija ide linijom manjeg otpora i non stop pravi ustupke.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 01:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
Samo sam 4. stranicu pročitao, neda mi se sada više.
Ali kako da vas se ozbiljno shvati pored ovakvih nebuloza.
Pa postoji vaš čovjek (ne mogu se sada sjetiti kao se zove, a ni pomoću pojmova ne mogu naći na internetu jer sam davno čitao to) koji je član Ruske akademije znanosti koji govori da je engleski nastao od srpskog jezika. I kao jedan od primjera navodi da se na srpskom kaže "podrum" za neki dio kuće, ne sjećam se sada koji je rekao a na engleskom se za sobu kaže "room". Odnosno da je iz riječi podrum evoluirala riječ room.

Shvati te vi pojedici. Narodom se postaje a kasnije generacije se rađaju i njeguju osjećaj pripadnosti. Svaki narod treba sebi priznati kako je nastao. Ali to ne mjenja njegovo sadašnje postojanje. Ne postoje u Europi čisti narodi koliko mi moje saznanje o povjesti kaže.
Možda eventualno Baski.
Niti su Srbi, a niti Hrvati čisti u evoluciji. Kao i svi narodi oni su konglomerat više povjesnih naroda i utjecaja. Dokazivati da su Hrvati Srbi zbog ekavice u kajkavici ili zbog štokavštine i da su samo pravi Hrvati čakavci je glupavo sa stajališta znanosti. Kako onda po toj teoriji mi ne bi mogli reći da su svi Srbi samo jedan dio hrvatskog korpusa jer su svi štokavci. A štokavština je jedno od tri hrvatska nariječja?? Ili da su Slovenci u biti Hrvati jer su kajkavci???

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 01:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
I da me se pogrešno ne shvati, nemam ništa protiv Srba ili Muslimana ili ...
Ovo čista srca kažem da nemam. Pa i rodbine imam po Srbiji.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 02:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Apr 2008, 22:28
Frisky_Dingo je napisao:
pogledaj šta sam napisao na početku. ja uopšte ne negiram političke hrvate. a da li postoje etnički hrvati, bošnjaci i sl. nisu nebitne , već su ključne u ovoj oblasti, jer od toga sve počinje. upravo glavna rasprava se i vodi oko toga da li je etnicitet socijalni konstrukt ili nešto što je prirodno nastalo i postoji u dugom istorijskom trajanju. ja smatram da postoji , ti ne. ok.

ti možeš sve da relativizuješ, ali ja ti kažem da je naš slučaj izuzetak i naravno da je potrebno poći od etničkog ako želimo ozbiljno da se bavimo ovim stvarima. ovdje nije pitanje kako će oni da zovu srpski jezik, mi o tome više ne možemo da odlučujemo, već kako ćemo ga mi zvati. mi ga se , nažalost, odričemo. zamisli da neko tamo afrička kolonija u africi prekrsti francuski. kako bi francuska reagovala? jako bi se loše proveli. mi ne moramo da pristajemo na ovu otimačinu, ali srbija ide linijom manjeg otpora i non stop pravi ustupke.

Kasnite jarane, 187 godina za nama:

1818.
http://books.google.ba/books/about/Srps ... edir_esc=y

1631.
http://www.sutra.ba/novost/56943/Predst ... a-Uskufija

:evil3:

:lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 02:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

riječnici se javljaju u 19.vijeku sa standardizacijom jezika. ovo uskufijevo nije riječnik , već prevod srpskih riječi na turski za potrebe dvora. toga je u to vrijeme bilo na svim jezicima u turskoj pa se niko ne poziva na njih kao jezičku osnovu. što se tiče bošnjačkog jezika, on ne postoji jer nikada nije standardizovan. možda jeste poslednjih godina, ali kao prepisani srpski standard.

trebali su ovi likovi da navedu koji to slavisti ovo smatraju riječnikom? ja ću ti odgovoriti - ni jedan. prvi riječnik na štokavskom prostoru je vukov.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 02:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Josip321 je napisao:
Pa postoji vaš čovjek (ne mogu se sada sjetiti kao se zove, a ni pomoću pojmova ne mogu naći na internetu jer sam davno čitao to) koji je član Ruske akademije znanosti koji govori da je engleski nastao od srpskog jezika.

http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?y ... _id=550705

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]