banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Feb 2012, 22:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Pokretnu i nepokretnu imovinu po zakonu nasljeđuju ili najbliži srodnici ili oni odabrani testamentom.

No, šta se dešava sa virtuelnim vlasništvom preminulog?

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Marko Pavlović, u Bosni i Hercegovini, autorskim djelom smatra se svaki oblik pisanog djela koji je individualna duhovna tvorevina jednog autora.

Prema ovom zakonu, ona ne samo da pripadaju autoru za života, već i 70 godina nakon njegove smrti, ali ako su ova djela u elektronskoj formi, tu nastaju prepreke.

Peđa Kazazović, grafički dizajner i muzičar, želi da njegov trag na profilima društvenih mreža ostane iza njega kao neka vrsta elektronskih memoara savremenog čovjeka, ali je za svoj inbox elektronske pošte siguran da želi da ostane samo njegovo vlasništvo.

„Ja sve svoje podatke štitim dugim passwordima …tako da ne vjerujem da će iko poslije moje smrti imati pristup tim accountima i tim sadržajima koji se nalaze u inboxu i koji su zacijelo privatni“, rekao je Kazazović za Al Jazeeru.

„Bilo koje korištenje tog accounta, osim u lične svrhe, odnosno pokojnikove, je prilično pogrešno i na neki način nemoralno“.

Advokatica Mirna Lalić kaže da je zakon o nasljeđivanju donesen mnogo prije nego što je se masovno počeo koristiti Internet.

„Zbilja nema nikakve definicije ili nekog nagovještavanja šta bi trebalo da se desi sa nekim digitalnim sadržajem“, rekla je Lalić za Al Jazeeru.

Kako je izvijestio Pavlović, u novoformiranoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH i sami su svjesni da koračaju po nepoznatoj teritoriji.

„Ako čak i njihove kolege iz mnogo razvijenih agencija ovog tipa u inostrantvu nemaju zacementirane propise u ovoj oblasti - ni njima samima ne ostavlja previše prostora za manevar“, kazao je on.

Zdravko Logor iz Agencije rekao je za Al Jazeeru da se nada da će novim zakonima biti propisano i da se lični podaci umrlih na neki način mogu izbrisati po službenoj dužnosti ili po zahtjevu nasljednika.

Međutim, Lalić tvrdi da bi bilo teško da „lokalni sud može da odluči šta se dešava sa digitalnim sadržajem koji je pohranjen u nekoj drugoj zemlji“.

Damir Zekić, informatički stručnjak i dopisnik Info Magazina kazao je da svaki email provider ima svoje uvjete korištenja i politiku privatnosti, ali da mogu izdati određene podatke po zahtjevima vlada i biti predmet tužbi ukoliko se naruši privatnost.

On je kazao da se korisnici emaila za života mogu zaštiti ostavljanjem lozinki za svoj email račun svojim nasljednicima u sefu ili putem advokata.

„To opet donekle šteti pravila korištenja, ali to je siva zona“, kazao je Zekić.

http://banjalukain.com/mediji/kome-nako ... i-accounti

Npr. na paypal imate neka sredstva i vama se nešto desi, kako ih odmrznuti. Kako sa FB ukinut profil dragih ljudi koji nisu živi?

Totalno neuređeno područje.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 08:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Posalji poruku pa ih pitaj.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 09:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Ja mislim da je vlasnik tih accounta BOG himself.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 10:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
File, prevazišao si sam sebe :lol:

A s druge strane pomalo i jeste jezivo kad vidiš npr. na FB da je online osoba koje više nema... valjda neko blizak otvori (ne znam odakle pass) da vidi je li iko išta postovao na zidu. Dešavalo se.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 13:59 
Accounti se automatski gase nakon odredjenog vremena, tj. ako se recimo na mail niko ne uloguje 6 mjeseci nalog se gasi...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 14:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Koji to? Ja sam na neke naloge ulazio nakon dve godine i sve je bilo kako sam ostavio.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
zipo je napisao:
Koji to? Ja sam na neke naloge ulazio nakon dve godine i sve je bilo kako sam ostavio.

Moj tata na email nalog nije ulazio 8 godina i sve je bilo isto..

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 14:56 
Ne znam, meni se na inboxu ugasio nakon pola godine, ostale nisam testirao...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2012, 01:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2007, 17:50
Joj ovo je stvarno uzasno :S
Moj nerodjeni brat jos uvijek ima akaunt na fb iako je pogin'o prije par mjeseci, i neki dan mu neke curice cestitaju rodjendan :S :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2012, 01:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Bože ti pomozi... :( Žao mi je zbog tvog brata...

Inače, moj acc, niko nema šifru, neka ostane u vlasništvu fb, a na forumima... takođe...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2012, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Onome ko ima pasvord.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Šta se događa s Facebookom i mailom nakon smrti vlasnika?

.

24sata.hr - 13.02.2013 12:30

Ostanete li bez nekog bližnjeg, procedura za preuzimanje kontrole nad profilima ili gašenje računa može biti dugotrajna.

Smrt je prilično depresivna tema, no ne možemo joj pobjeći. U današnje vrijeme kada su svi online i prisutni na više društvenih mreža, njihovi profili nakon smrti mogu biti bolni podsjetnik za svakoga.

Uz više od milijardu ljudi na Facebooku te stotine miliona na Twitteru, Googleu i drugim mrežama, broj ljudi koji svakog dana umre na tim mrežama je ogroman. No, i svi ti servisi imaju rješenja za slučaj smrti. Ovdje izdvajamo proceduru za neke od najvećih servisa, no nema prevelikih razlika pri deaktivaciji računa.

Facebook

Mnogi na Facebooku pišu po zidovima umrlih i tako odaju počast, a porodica ne žele ukloniti te profile. Facebook čak i nudi opciju da pretvorite profil u određeni 'in memoriam'. Profil se ne briše, već se nakon što ispunite određene podatke za pokojnika, dio informacija skriva.

http://www.facebook.com/help/contact/?i ... 3649477238

Twitter

U slučaju smrti nekog od bližnjih Twitter omogućava brisanje računa. No, procedura baš i nije tako jednostavna. Uz prepisku mailom ili faxom (?!) od vas će tražiti smrtni list, kopiju vaše osobne, ovjerenu izjavu u kojoj vi potvrđujete da želite deaktivirati određeni račun. Moguće je da će trebati i dodatne informacije te će vas oko toga upitati mailom.

https://support.twitter.com/groups/33-r ... eased-user

LinkedIn

Uočite li da je na ovoj društvenoj mreži netko od vaših poslovnih kolega ili prijatelja koji je preminuo, njihovu službu za korisnike možete obavijestiti tako što ćete ispuniti obrazac s njihove stranice. U dokumentu koji treba ispuniti traže se vaši i podaci o korisniku te gdje je radio, kada je preminuo i još neki osobni podaci koji će utvrditi autentičnost.

https://help.linkedin.com/app/answers/detail/a_id/2842

Gmail

Google je prilično jasan u obrascu te navode da u rijetkim slučajevima mogu dozvoliti pristup porukama preminulog korisnika, ali za autoriziranog predstavnika te osobe. Svaka odluka da dozvole pristup podacima bit će donijeta nakon pažljive provjere. Ističu i da ne jamče da će moći pomoći u svakom slučaju. Zahtjev za pristup mailu preminulih korisnika je dugotrajan proces. Navode i sve što treba prikupiti kako bi pokrenuli proceduru. Nakon provjere podataka, što može trajati i par mjeseci, slijedi drugi korak u kojem bi mogli tražiti dodatne podatke.

https://support.google.com/mail/bin/ans ... swer=14300

Instagram

Društvena mreža za dijeljenje fotografija traži od vas da im pošaljete mail u kojem će vas dodatno kontaktirati ako će im trebati nekih informacija.

http://instagram.com/legal/privacy/#section8

U SAD-u žele uvesti zakonsku regulativu za društvene mreže

U SAD-u je nedavno pokrenuta zakonska procedura (New Hampshire) čime bi se izvršiocu oporuke dalo pravo upravljanja profilima društvenih mreža pokojnika. Zakon je predložio demokrata Peter Sullivan, a on smatra da bi time premostili jaz u načinima na koje društvene mreže u svojim pravilima korištenja reguliraju korištenje računa pokojnika.

- Ovo bi porodicama dalo određeni mir - rekao je i pomenuo slučaj Kanađanke koja se ubila zbog maltretiranja na Facebooku, koje se na profilu nastavilo i nakon smrti, piše ABC. Dodao je kako obitelj nije mogla ništa poduzeti jer nisu imali pristup profilu, a nisu mogli ni potpuno ugasiti račun. Protivnici ovog prijedloga kažu da nije potpun i nije provediv. Aktivist za građanska prava Ryan Kiesel dodaje kako bi savezna vlast u SAD-u trebala donijeti zakon koji vrijedi za sve jednako.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 15:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
A sta bude sa novcem u bankama i na kreditnim karticama kad umre korisnik? Ko polaze pravo na to?

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 15:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa to je već dio nasljednog prava, ja mislim da je tu sve jasno definisano.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Naravno. Kao i vrijednosni papiri, vaučeri i sl. isto se prijave kao i imovina i dijeli nasljednicima koji imaju pravo na nasljedni dio.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
giometar je napisao:
A sta bude sa novcem u bankama i na kreditnim karticama kad umre korisnik? Ko polaze pravo na to?

Citiraj:
filozof sa vrbasa je napisao
Pa to je već dio nasljednog prava, ja mislim da je tu sve jasno definisano.

a šta bude sa novcem koji imamo na računima online kladionica koji krijemo od žena? 8)

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2013, 17:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Maj 2012, 10:28
U slucaju smrti kladionica uzima sebi za pravo da sva sredstva sa racuna udari da Hofenhajm nece izgubiti.
To svi znaju. :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Schlager je napisao:
a šta bude sa novcem koji imamo na računima online kladionica koji krijemo od žena? 8)

Jesi papučar. :D

Zašto to kriti od žene? Pokažeš joj kako se igra, pa postane aktivna u klađenju kao moja (sa mog naloga).
Tako i mandrak isto. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 09:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
(istina) :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2013, 09:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
ma super je to što vi pišete kad se pogađa,pa je kuco,maco.. :lol: ....ali šta kad se promaši,kao sinoć?! :D

odmah bi bilo "konju glupi!!...mogla sam za tih 60 maraka kupiti majicu,kremu,ovo,ono...!!" 8) ...

ovako sam dingospo,promašim,boli me đon,promašim opet večeras,nema veze,iz petnaestogodišnjeg iskustva znam da ću na kraju mjeseca biti dobar,a izbjegavam stresne situacije 8)

http://www.zaslike.com/files/65xbllpucfxftzreh14.jpg

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]