banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 06:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Feb 2012, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
U pravu je TensSa. Ocjenjivati informatiku na osnovu definicija je GRIJEH. Pa bukvalno cijela informatika se svodi na praksu. Koga briga što ti znaš pričati sat vremena o Wordu ako ne znaš podesiti veliko slovo, margine, paragrafe. Kad smo već kod škole, jedina 2 predmeta u kojima su u startu učenici na zapadu bolji od naših su engleski [ili neki drugi strani jezik] i informatika. Engleski zato što su okruženi ljudima iz raznih zemalja a svi pričaju Engleski i to je nešto što bukvalno ne moraš ni učiti, samo ulazi u uši, a informatika zato što su se dosta ranije upoznali sa računarima. A što se tiče tih teorija da su svi "bošnjaci" glupi, to pada u vodu. Najbolji učenik u mojoj školi (jedna od najboljih u Stockholmu) je bosanka iz Živinica. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Prošlo je to vrijeme kada su naša djeca znala i onu teoriju da valja. Sada ni to ne znaju. Ne samo da iz škole izlaze nepismeni nego i neobrazovani! Školstvo se toliko srozalo da je za plakati! O praksi ne bih trošio riječi jer je nema dovoljno. Ja sam imao problem kod učenja i u srednoj i na faksu jer ne mogu učiti na pamet. Ako mi nešto nije bilo jasno nisam mogao ići dalje dok to ne odgonetnem.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 15:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
hercegovac27 je napisao:
Prošlo je to vrijeme kada su naša djeca znala i onu teoriju da valja. Sada ni to ne znaju. Ne samo da iz škole izlaze nepismeni nego i neobrazovani! Školstvo se toliko srozalo da je za plakati! O praksi ne bih trošio riječi jer je nema dovoljno. Ja sam imao problem kod učenja i u srednoj i na faksu jer ne mogu učiti na pamet. Ako mi nešto nije bilo jasno nisam mogao ići dalje dok to ne odgonetnem.

И такбо школство наше дјеце је боље него школство на западу. Друга је ствар што су наша дјеца дакако пасивнија у односу на западњаке, те што је већину наше дјеце обузело помодарство и глобалистичка пропаганда,али доћи ће и томе крај.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
drinin vuk je napisao:
И такбо школство наше дјеце је боље него школство на западу.

Po čemu?

Citiraj:
Друга је ствар што су наша дјеца дакако пасивнија у односу на западњаке

Po čemu se ogleda ta pasivnost po tebi?

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 02:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
drinin vuk je napisao:
hercegovac27 je napisao:

И такбо школство наше дјеце је боље него школство на западу. Друга је ствар што су наша дјеца дакако пасивнија у односу на западњаке, те што је већину наше дјеце обузело помодарство и глобалистичка пропаганда,али доћи ће и томе крај.

hehehehe... tačno ekspert!
Sad sve negiraj i dobićeš stvarnu situaciju.
U dvije godine dole u Banjaluci na faksu sam samo jednom otišao na institut. Kada sam se ovdje prebacio, prvi semestar sam bio 3 mj. u laboratoriji a 2 u učionici. Ljudi na zapadu su jako inertni i pasivni... ovi naši su za poimanje zapadnjačkog života divlji i hiperaktivni!

...za pomodarstvo i globalizam se slažem, ali u manjoj mjeri nego ovdje na zapadu. Samo što opet globalizacija i pomodarstvo potiču sa zapada... pa im ne dođe kao strana stvar...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hazoous je napisao:
drinin vuk je napisao:
hercegovac27 je napisao:

hehehehe... tačno ekspert!
Sad sve negiraj i dobićeš stvarnu situaciju.
U dvije godine dole u Banjaluci na faksu sam samo jednom otišao na institut. Kada sam se ovdje prebacio, prvi semestar sam bio 3 mj. u laboratoriji a 2 u učionici. Ljudi na zapadu su jako inertni i pasivni... ovi naši su za poimanje zapadnjačkog života divlji i hiperaktivni!

...za pomodarstvo i globalizam se slažem, ali u manjoj mjeri nego ovdje na zapadu. Samo što opet globalizacija i pomodarstvo potiču sa zapada... pa im ne dođe kao strana stvar...

Не видим чему етикетирање? Тачно на овом форуму има људи којима толико смета туђе мишљење и туђи став (не знам због чега је то тако,а не бих етикетирао) као да се ради о питању живота и смрти.

Ја сам превасходно мислио на основно и средње образовање,дакле не на универзитет,академију. А и образложићу (имам родицу која је завршила средњу у Салцбургу,кума који је у Мелбурну тренутно је на неким студијима медицине и пријатеља који је у Хамбургу ишао у средњу и основну). С ово прво двоје набројаних се виђам два пута годишње ;) Родица је годину млађа него ја и у 7 разреду она није практично научила из географије ни оне неке основе типа величине континената,временске зоне, климатске садржаје (добро најлакше рећи родица тутук,а није), овај кум опет каже на основу моје тадашње књиге математике из 5. разреда (а он је двије године старији) да они те операције вјероватно неће никада учити, те да у школама раде неке најосновније ствари које се своде на саму основу. Кад сам му показао наш уџбеник из првог разреда онако штуро човјек вели је ли могуће да вам је толико тешко образовање. Углавном поента цијеле приче је да је наше образовање итекако теже, да је итекако богатије у садржајном смислу (наравно то има неких мана,типа свако данас пише књиге). Исто тако колико ми је познато средње образовање се у страним земљама усресређује на једну дисциплину и сам ученик остаје ускраћен да осим изабране дисциплине добије основна знања из неких других,факултет је друга прича.

Што се тиче универзитетског образовања, наше и овакво болоњско је пуно гадније (теже), а наравно да је западњачко у предности,прије свега због развоја у сваком смислу,нове технологије и доста практичног рада који је од суштинског значаја.

Што се тиче пасивности она се односила прије свега на то како смо ушли у тај огавни свијет глобализма и како у процесу транзиције нисмо се научили никаквим стварима (не односи се на образовање већ неке друге ствари) ;)

И да можда је офф,али ми је драго што сам студирао на овим нашим просторима (ма колико ја имао кривих схватања) сматрам да у својој струци сам могао стећи дакако веће знање од западњачке струке).

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 11:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Nase obrazovanje je bolje, a ne kao na onom zaostalom zapadu, oni samo pprave nekakava sokocola, a mi bi to moglo bolje samo da...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 11:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2011, 20:17
U Evropi se u 20. vijeku javlja ideja o ujedinjenju, kod nas opet ideja o rastavljanju. Evropljani gledaju da nauče svi bar 2-3 svjetska jezika da se mogu što bolje razumjeti a kod nas od jednog jezika napraviše 3 "totalno različita" valjda da se što manje razumijemo. Evropa uvozi stručne kadrove a mi ih izvozimo jer kod nas nije bitno da li si stručan nego koje si vjere.. Evropljani se mahom udaljuju od uticaja crkve na svakodnevni život kod nas je to čak i ispred razuma. U Evropi političar koji je optužen za korupciju sam podnosi ostavku i bude krivično gonjen, kod nas isti taj postaje omiljen kod naroda(nek krade bolje da nas naš krade nego njihov) te mu je pobjeda na sljedećim izborima zagarantovana. O krivičnom gonjenju ni pomisliti. Naučili smo da živimo od pomoći a ne od svog rada. Važnije nam je da komšiji "crkne krava" nego imamo li mi šta jesti. Uživamo živjeti u 18 vijeku jer BiH i jeste trenutno tu negdje. Uživamo se patiti, kukati po TV-u, djeliti se, krasti, uživamo u štelama, namještanju ispita, podmićivanju doktora, sređivanju kazni u policiji. Uživamo biti naoružani, klati jedni druge proljevati krv svakih 50 godina, živjeti u mitovima u istoriji. Ložimo se kada neko na TV-u psuje, ponaša se kabadahijski, prijeti. Uživamo se kititi raznim obilježima. Sve ono čega se jedan normalan evropski čovjek stidi mi se time ponosimo. Daleko od toga da je i taj "evropski način života" savršen ali za nas je i takav nažalost bio i ostaće nedosanjani san...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
U Evropi se u 20. vijeku javlja ideja o ujedinjenju, kod nas opet ideja o rastavljanju.

Вјештачком уједињењу,гдје ће велики тлачит мале овај пут неће пушка бити оруђе него банкарски систем.
Citiraj:
Evropljani gledaju da nauče svi bar 2-3 svjetska jezika da se mogu što bolje razumjeti a kod nas od jednog jezika napraviše 3 "totalno različita" valjda da se što manje razumijemo.

ми се нисмо разумјели ни кад смо сви причали српско-хрватским (то јест ви старији,ја никад нисам причао тим језиком). Дакле нису направљена три језика,јер трећи језик нема своју историјску ни било какву другу вриједност,ради се о српско-хрватском језику због пропаганде прозваном босански.
Citiraj:
Evropa uvozi stručne kadrove a mi ih izvozimo jer kod nas nije bitno da li si stručan nego koje si vjere.

То је нажалост жива истина, с тим што је код нас од вјере дакако битнија штела и корупција, вјера је тек по страни. ;)
Citiraj:
Evropljani se mahom udaljuju od uticaja crkve na svakodnevni život kod nas je to čak i ispred razuma.

Свугдје има фанатика,али си у праву. Додуше и европским народима је испиран мозак манипулативним путем,па сада све више њих се моли сатани него Богу. Што опет свак има право на опредјељење,али ја бирам вјеру у Бога.

Citiraj:
U Evropi političar koji je optužen za korupciju sam podnosi ostavku i bude krivično gonjen, kod nas isti taj postaje omiljen kod naroda(nek krade bolje da nas naš krade nego njihov) te mu je pobjeda na sljedećim izborima zagarantovana.

Ово је генерализовање,мораш признат. Доста је корумпираних политичара у Европи (што директно што индиректно,само се то скрива ради интереса ЕУ). Баросо,Браун,Саркози,Проди,Берлускони итд итд, су важни ликови својих земаља,баш као и Папандреу и још неки, дакле схваташ да је то заблуда како је у Европи све под конац по овом питању.

Citiraj:
O krivičnom gonjenju ni pomisliti. Naučili smo da živimo od pomoći a ne od svog rada.

Научили смо да живимо од помоћи зато што су нам средства и све остало одузели моћници тзв. Међународне заједнице истог оног дана када су рекли да је распад Југославије једини прави пут и да Југославија у тадашњем стању никако не треба да опстане, да је много за њих битнија Трепча и остали ресурси него срећа и радна снага бивше државе.

Citiraj:
Važnije nam je da komšiji "crkne krava" nego imamo li mi šta jesti.

То је сурова истина овог подручја.

Citiraj:
Uživamo živjeti u 18 vijeku jer BiH i jeste trenutno tu negdje.

БиХ није ни постојала у 18. вијеку ако ћемо реално,бар не у оваквом смислу,стога је добро ако је достигла тај 18. вијек по било чему. Велики проблем је што и дан данас постоје идеолози заљубљеници у Калаја,стога тешко да ће изаћи из тог 18. вијека.
Citiraj:
Uživamo se patiti, kukati po TV-u, djeliti se, krasti, uživamo u štelama, namještanju ispita, podmićivanju doktora, sređivanju kazni u policiji. Uživamo biti naoružani, klati jedni druge proljevati krv svakih 50 godina, živjeti u mitovima u istoriji.

Нико од нас не ужива у патњи,неимаштини, сиромаштву, неазпослењу, корупцији,мислим на обичан свијет,али нам управо та идеална Европа је све то својим поступцима и ради својих интереса не марећи за животе људи наметнула и усадила. Дакле ми смо такође кривци,али зато што смо испали будале и појели внаго.

Citiraj:
Ložimo se kada neko na TV-u psuje, ponaša se kabadahijski, prijeti. Uživamo se kititi raznim obilježima. Sve ono čega se jedan normalan evropski čovjek stidi mi se time ponosimo. Daleko od toga da je i taj "evropski način života" savršen ali za nas je i takav nažalost bio i ostaće nedosanjani san...

Далеко смо ми нормалнији од нормалног европског човјека,јер тај "нормалан европски човјек" је исти онај који је имао логику да за једног свог убије 100 других,да тек рођену дјецу баца под возове, да баца у креч старе и изнемогле,да бомбардује и убија невин народ због својих интереса, да скрнави свете споменике и културе, да чини зла, једном ријечју да живи на рачун патње другог. Нека хвала боље бити цијели живот сиротиња и паћеник, за европске прилике и сељак и дивљак а не живјети на рачун патње других.

Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 13:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Feb 2012, 13:11
jellyfish je napisao:
Познато је да је БиХ сврстана на само дно љествице по свим могућим питањима од економског развоја, преко корупције и нарушавања људских права, затим неефикасности државних институција и велике незапослености, терориста, религијске затупљености, лоших путева па до национализма и политичке нетолерантности итд...
Најновија истраживања показују и да смо најглупљи:

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/ufok ... vropi.html

Изгледа да скоро у свему држимо негативне рекорде у Европи.
Зашто смо скоро увијек у свему најгори? Шта ви мислите? :-?

Prosle godine sam bio u Danskoj ... poslala me firma da usvojim neke nove tehnologije i da ostvarim kontakte za buduce poslove. Ono sto me dotuklo na jednoj radionici jeste sto sam sjedio u klupi sa djecakom koji pohadja treci razred srednje elektro skole. :roll: Kaze mi da je kod njih to obavezno i da im skola placa te radionice. Da ne idem dalje ... ali zasto ne spomenuti mog dobrog kolegu koji je nakon fakultetskog obrazovanja ubrzo postao clan Odbora Narodne Skupstine RS za evropske integracije i regionalnu saradnju ... i koji bez i jedne svjeze ideje vuce narod onim putem koji je dokazan kao los.

Tada sam dosao do jednog jedinog zakljucka vezan za obrazovanje: osnovno obrazovanje ne bi trebalo biti obavezno, po mogucnosti da se ukine, ... jer pokazujemo da i pored njega ostajemo glupi.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 13:24 
Voajer
Voajer

drinin vuk je napisao:
ми се нисмо разумјели ни кад смо сви причали српско-хрватским (то јест ви старији,ја никад нисам причао тим језиком). Дакле нису направљена три језика,јер трећи језик нема своју историјску ни било какву другу вриједност,ради се о српско-хрватском језику због пропаганде прозваном босански.

Pricu oko jezika su lansirali politicari a ne lingvisti. Moj stric je lingvista i jasno je receno kako je ovo JEDAN jezik, samo ispolitizovan na tri dijela. U stanu imam knjigu iz koje mogu uciti profesori srpskog, profesori hrvatskog i profesori bosnjackog jezika. Hoces da znas kako se zove ta kniga?

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 13:35 
Voajer
Voajer

breskvica je napisao:
..., citav Balkan je do nedavno bio u ratu bas zahvaljujuci donekle i tako humanom i inteligentnom "zapadu"

Balkan je bio u ratu zato sto su ljudi odustali od identiteta "bratstva i jedinsta" naspram identiteta "vjeroispovjesti"
... a to je (pogadjas po onome sto se desilo) veliki promasaj.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
mejdan.banjaluka je napisao:
drinin vuk je napisao:

Pricu oko jezika su lansirali politicari a ne lingvisti. Moj stric je lingvista i jasno je receno kako je ovo JEDAN jezik, samo ispolitizovan na tri dijela. U stanu imam knjigu iz koje mogu uciti profesori srpskog, profesori hrvatskog i profesori bosnjackog jezika. Hoces da znas kako se zove ta kniga?

NAŠ JEZIK?
:)

http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 13:37 
Voajer
Voajer

Miodrag96 je napisao:
Citat:Miroslav Antić
"Važno je,možda,i to da znamo
Čovek je željan tek ako želi
I ako sebe celoga damo
Tek tada i možemo biti celi."

"

Svaka cast :)

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 14:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ćuti Čile, ovi mlađi naraštaji ne znaju da smo (mi metuzalemi) i tu knjigu morali tegliti uz Čitanku. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2012, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
Ćuti Čile, ovi mlađi naraštaji ne znaju da smo (mi metuzalemi) i tu knjigu morali tegliti uz Čitanku. :D

zato su ovi danas tako nepismeni.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 11:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Ja nisam nešto uvjeren da smo najgori...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
hazoous je napisao:
Ja nisam nešto uvjeren da smo najgori...

Kod nas je problem što nemamo funkcionalno znanje nakon završetka školovanja. Mada i nekadašnje teoretsko znanje spalo je na prilično niske grane.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]