Istog tog dana, Ivan je zavrsio program od 28 dana stacionarnog lijecenja i presao u drugu fazu programa, boravak kod kuce, sa roditeljima i bratom, od cega je toliko strahovao, uz svakodnevne dolaske na kliniku, na terapije i rekreaciju.
Bilo mi je zhao shto odlazi. Dvije sedmice smo se poznavali, ali mi se cinilo kao da se poznajemo barem dvije godine. Razlog za takvo osjecanje nije bila samo cinjenica da smo provodili 24 casa dnevno zajedno vec, prije svega, mnostvo tajni koje smo podijelili. Toliko toga jedan drugom ispricali na grupnim terapijama. To su bili zajebani razgovori o vrlo intimnim stvarima, najskrivenijim, kao shto su ljubav, seks, prijatelji, porodica... A sam odlazak nije bio nimalo poseban i svecan. Bilo je jutro. Tek shto smo se vratili sa jutarnje rekreacije. Sestra nam je oprala tresnje koje je Gile donio, gutali smo ih zajedno sa kospicama i crvima, slusali MTS i cutali. Ivanu su se od uzbudjenja zacrvenile usi. Posmatrao sam ga. Nije vise izgledao bolesno i iscrpljeno. Dobio je nekoliko kilograma, lice mu je vratilo prirodnu boju i djelovao je mnogo veselije...
... doktor Boro je sasvim slucajno i u velikoj zurbi uletjeo u trpezariju.
- Sanja, Sanja, skuvaj dvije kafe i donesi mi u kancelariju.- obratio se sestri. Onda je opazio Ivana. - Ivane, sta ti ovdje radis ? Vidi ga ! Idi kuci, sta cekas ? - rekao mu je pomalo saljivo.
Ivan je, totalno zbunjen, ustao sa stolice i otisao u sobu da donese stvari. Za to vrijeme poglavica je vec otperjao u kancelariju gdje ga je valjda cekala majka nekog nesretnika koji je trebao da dodje na lijecenje. Naravno, B. L. je imao spremnu zvaku za nju, onu koju je mnogo puta ponovio briznim starcima gomile druge problematicne djece, na koju su svi padali i istresali nesto vise od 3000 evra... A to nikako nije bila mala suma, jebiga... Ivanovo pakovanje je trajalo vrlo kratko, otprilike kao zecje parenje... Covjek jednostavno nije imao sta da zapakuje. Iz sobe se vratio noseci providnu kesu u kojoj je bio aparat za brijanje, cetkica za zube i dozator sa gomilom sarenih tabletica, onih besmislenih, koje bi kao trebale da mu pomognu da se izbori sa depresijom, vjernim prijateljem svakog bivseg narkomana barem nekoliko mjeseci poslije skidanja. Prisao je Stevanu i pruzio mu ruku. Nesho nije bio sa nama, lezao je u sobi, zakucan trodonima koje su prosto sipali u njega tih dana. Da, Neshu je terapija bila vrlo izdasna i na tome smo mu svi, osim Ivana, pomalo zavidjeli... Ja sam ustao sa jebene fotelje i prisao Ivanu. Zagrilili smo se i izljubili triput. Par dana ranije sam razmisljao sta li bih mu, jebiga, mogao reci kada se budemo pozdravljali. Siguran sam da sam bio smislio neki zesce kvalitetan i briljantan govor ali ga se u tom trenutku nisam mogao sjetiti. Zbunio sam se...
- Cuvaj se, Ivane ! - to je bilo sve shto je moj sjebani mozak mogao sklopiti.
- Hocu... - Ivan nije bio mnogo bolji. Nasmijesio mi se. Usne i zubi su mu bili crveni od tresanja...
Mahnuo je sestrama i otisao... To je bilo sve. Sutradan je otisao negdje na planinu da se odmori nekoliko dana...
Ivanov odlazak je uzburkao moj duh i poremetio mir u kojem sam uzivao nekoliko dana. Jebiga, odjednom se ni meni nije ostajalo na klinici, sve mi je bilo isfurano i dosadno i besmisleno i htio sam da idem kuci... Nije da mi je nedostajala kuca. Bolio me je kurac za kucu. Sa roditeljima i sestrom, opet, nisam zelio da se vidim jos neko vrijeme jer sam znao da bi to bio mucan susret... Nedostajala mi je sloboda. Mogucnost da biram sta cu raditi i u koliko sati. Obicna setnja gradom i pivo u nekoj ljetnoj basti. Citanje novina. Razgovor sa nekom djevojkom. Karanje mi nije nedostajalo, na to bas i nisam bio nakacen jer djevojke su me uglavnom eskivirale sa velikim uspjehom... Da, odjednom mi je pocelo nedostajati mnogo stvari ali uglavnom onih sitnih, gotovo beznacajnih. Nisam imao pojma da sam toliko gotivio jutarnju kafu u nekom od kafica i citanje novina, sve dok nisam dosao na kliniku...
Zato sam zamolio sestru da mi zakaze razgovor sa poglavicom, mada sam znao da trenutak nije najpovoljniji, Bik Koji Urla je bio bijesan zbog sranja koje su napravili Gogi, Nemanja i Gile prethodne veceri... Nisam ocekivao da ce me doktor primiti iste veceri i bio sam iznenadjen kada mi je Sanja prisla i prenijela poruku da me doktor ocekuje u kancelariji, u prizemlju.
Doktorova kancelarija je bila posljednja od cetiri i nalazila se odmah do Milanove. Interesantno je da sam mnogo puta dolazio u tu kancelariju na razgovore, bilo da sam ih sam trazio ili zato shto sam pravio gluposti pa bi me doktor pozivao na porciju psovki, ali nikad nisam uspijevao da je pogodim iz prve. Obicno bih se prvo zaletio na Milanovu kancelariju a zatim mu se i izvinjavao uz zbunjeni izraz lica. Mislim da bi bilo bolje da su od mene prilikom mjerenja IQ-a, umjesto sklapanja raznoraznih slonica, krava i majmuna, trazili da pronadjem doktorovu kancelariju ; time bi dobili mnogo realniji uvid u moje (ne)sposobnosti... Dobro, mozda i nije bilo slucajno shto sam redovno otvarao vrata Milanove kancelarije, mozda sam pritajeni peder. Ko zna... I te veceri sam pronasao doktora tek iz drugog pokusaja. Pretpostavljam da sam usao u kancelariju sa blesavim izrazom lica, onakvim kakvo pravi drot u stanju duboke kontemplacije.
- Dobro vece, doktore.
- Dobro vece. Sjedi. Zasto si me trazio ? - lice i glas su mu bili prilicno neljubazni, ocigledno je bio nadrkan.
- Doktore, htio bih nesto da vas pitam. Kad cu ja ici kuci, na manji odmor i zajebanciju ? - poceo sam dosta nesigurno.
- Koji ti je danas dan boravka ?
- Cetrnesti.
- Pa, ides kuci za cetrnaest dana. Mislio sam da ti znas matematiku. - nasmijao se, zadovoljan svojom salom. Raspolozenje mu se pomaklo sa mrtve tacke.
- Dobro doktore, sami ste rekli da je program po kojem se lijecim individualnog karaktera. To znaci da se prilagodjava specificnostima svakog pacijenta. Tako sam ja povezao stvari... Mislim da sam ja spreman vec sad da idem kuci na nekoliko dana. Necu napraviti sranje, evo, casna pionirska...
Doktor je malo zastao. Kao zamislio se...
- Reci ti meni, koliko si se puta dosad klinicki lijecio ?
- Nisam nijednom.
- A koliko puta si sam pokusavao da se rijesis zavisnosti ?
- Ne znam. Mnogo puta.
- I cijelo vrijeme si slusao samo sebe. To se, zemljak moj, pokazalo kao pogresna solucija. Dosta si ti razmisljao. Ti se sad samo prepusti, ovdje je tim strucnjaka koji razmislja za tebe.
Tu me je doktor pomalo sjebao. Bio je prilicno opak na rijecima a ja bas i nisam bio u formi. Bez heroina sam bio prilicno nesiguran u ophodjenju sa ljudima, mislim da me je i malo elokventniji klinac mogao totalno izbaciti iz sedla... Ipak, pokusao sam jos jednom jer me je isprovocirao sa onim "tim strucnjaka". Pa zar je, jebiga, Lepa dio tog tima strucnjaka. Mozda jeste strucnjak ali za kiseljenje kupusa... Tako je izgledala.
- A doktore, koliko ste vi mene puta lijecili dosad ?
Cutao je.
- Ovo vam je prvi put. Kako onda mozete biti sigurni da je meni potrebno 28 dana do prvog izlaska na slobodu ?
- To vazi za najveci broj pacijenata.
- Ali ne vazi za sve, doktore.
Tako se zavrsio taj nas razgovor. Nisam bas bio siguran da li sam pogodio u metu ali cinilo mi se da trud ipak nije bio uzaludan. Prvi efekat sam primijetio sutradan. Nevenka me je pitala sta cu raditi kada odem kuci na vikend. Isto pitanje je postavila i Ivanu par dana prije nego shto je trebao da ide kuci i bio sam zesce zadovoljan tim pitanjem. Ivanovi odgovori i Nevenkine reakcije na njih su mi omogucili da saznam sta su psihici htjeli da cuju od nas pacijenata na tu temu, pa sam i svoje odgovore tome prilagodio. Tako sam joj trubio o navodnoj zelji da vidim roditelje i prijatelje, obavezama na fakultetu koje me cekaju, neodloznim poslovima i slicno. Drogu i narkomane sam kao odlucio da izbjegavam u sirokom luku jer sam svjestan da jos uvijek nisam dovoljno psihicki snazan da se oduprem njihovim mogucim ponudama... To sam joj iskenjao i znao sam da joj se svidjela moja prica. Primila se. Posto je svakodnevno podnosila izvjestaje poglavici, znao sam da ce i do njega doci njeno povoljno misljenje po pitanju mog odlaska...
A tog dana smo dobili novog clana grupe. Grupe u kojoj sam ja za svega dvije sedmice postao veteran, najiskusniji clan. I ponasao sam se tako, iskusno i pokvareno. Sve sam rjedje i rjedje bio iskren prema doktorima sa kojima sam razgovorao, manje im izlagao svoje misljenje i stavove a vise one za koje sam znao da ce im se svidjeti a koje sam, recimo, pokupio u filmovima koje sam gledao ili procitanim knjigama. Doktori to, naravno, nisu prokuzili, i mislili su da krupnim koracima grabim ka izljecenju. Ja sam u stvari tapkao u mjestu, ili mozda kao ona budala Sizif gurao svoj teret ka vrhu brda, sve dok me on ne bi nadjacao i vratio na pocetak. A vracao me je skoro svake veceri, kada bih sanjao da se drogiram...
Zvao se Dusan, taj novi clan i bio je, za nas, star kao Grcka. Imao je godina kao Steva i ja zajedno. Nije bio narkoman, staromodan neki tip. Alkoholicar i to, sudeci po njegovom izgledu, vec vijekovima. A uzasno je izgledao. Covjek kojeg je alkohol oglodao skoro do kostiju. Visok jedva oko metar i sedamdeset, nije mogao imati mnogo vise od pedeset kilograma. Nije nosio grudnjak a trebao je, ne mislim zbog sisa, vec zbog podocnjaka, mogao ih je komotno utrpavati u grudnjak, koliki su bili. Izboran i procelav, pomalo duguljastog, strogog izraza lica... On je bio onaj zivi les kojeg su svezanog nekih sedam dana ranije odnijeli na intezivnu njegu.
Uletio je u grupu bas kad smo imali socioterapiju.
- Gospodine Dusane, da li biste bili ljubazni da se predstavite grupi ? - Lepa ga je zamolila, suskajuci i nekontrolisano trepcuci sitnim ocicama.
- Kako da se predstavim ? - pitao je, ne shvatajuci nista od onoga shto vidi. Izgledao je kao da je doskocio u grupu pravo sa Marsa.
- Pa, recite kako se zovete, cime se bavite i zasto ste ovde.
- Zovem se Dusan M., po zanimanju sam inzenjer sumarstva, trenutno nezaposlen, ozenjen, imam kcerku...
- Da. A zasto ste ovde ? - insektu je bilo mnogo stalo da Dusan to ispljune.
- Ovde sam zatvoren protiv svoje volje. Zena i majka su mi to udesile. Prevarile su me, rekle mi da idem na razgovor... Onda su me svezali. Osveticu im se! I njima i doktorima... - odjednom je iz njega provalila bujica rijeci.
- Jao, pa nemojte tako Dusane, one vam misle najbolje. - Lepa je pocela da sere, zaprepascena. Stevan i ja smo se smijali. Dusan nas je odusevio. Nesho, naravno, nije nista shvatao ali se i on smijao, po ugledu na nas dvojicu...
- Najbolje ? Najbolje je smestiti me u zatvor, je l' ? - covjek je bijesno nastavio. - Ja sam dobro situiran i zivim svoj zivot. Odakle njima pravo da se mijesaju u njega ?
- Ali, Dusane, morate priznati da mnogo pijete. One su jako zabrinute zbog vaseg narusenog zdravlja. Znate da vam je secer dostigao 16 !
- To je moja stvar. A secer mi je skocio zbog nerviranja...
Ipak, mozda zbog umora, a mozda zato shto je shvatio da mu prepiranje sa Lepom nece donijeti nikakvu korist, cika Dule ( kako smo ga ubrzo prozvali ) se primirio i poceo da donekle saradjuje...
Tema je bila muzika. Ja sam prvi pricao o Led Zeppelin-u, Black Sabbath-u, Metallica, itd.. Ta imena su za socioterapeuta bila potpuno nepoznata. Steva je opet slusao narodnjake, i to one najcrnje, underground narodnjake... Dusan je bio posebna prica.
- Dusane, koju vi muziku slusate ? - Lepa ga je pitala.
- Pa, slusam Hajdna, Mocarta... Tako...
- Oh.- insekt se iznenadio. - A kako se osecate kad slusate tu muziku ?
- Sigurno drugacije nego kada slusam Betovena ! - trijumfalno je odgovorio. Naravno, Steva i ja smo se opet odvalili od smijega a Lepa se totalno zbunila. Dusan je za nju bio prava nocna mora. A i on je nju otvoreno mrzio od prvog susreta. Ljubav na prvi pogled...
Tog dana je ekipa iz dnevne bolnice radila prekovremeno. Naime, nekoliko dnevnih pacijenata se docepalo nekakvog novca, kupili dva litra votke, sjeli u neki kafic, narucili pice i doljevali votku u case kada ih konobari ne bi gledali. Svi su se ponapijali, naravno. Epilog je sljedeci - na intezivu se preselio Nidzo, da pravi drustvo Nemanji i Gogiju...
A Nidzo je bas bio interesantan momak...
|