banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 12:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Kreditne kartice
PostPoslato: 07 Feb 2012, 02:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Ok, imam kreditnu karticu u Raiffeisen banci i treba tokom ove godine da mi istekne.
Pored 50km koje placam za obnavljanje (trogodisnje), mislim da imaju previse procenta za naknade na koristenje, tj. konverziju. (vecinom koristim karticu za placanje na netu, i nesto malo kad sam van RS).
S tim u vezi sam nedavno uzeo karticu u San Paolo banci, ali ovaj put debitnu Visu, koja po njihovim tvrdnjama moze da se koristi na internetu. Za sad sam imao jedno internet placanje koje je proslo dobro, ali zbog drugog danas me zove osoba iz S.P. banke i kaze da ta druga transakcija ne moze proci jer to nije kreditna kartica, nego debitna i nacin na koji je pokusana da se izvrsi isplata nije mogla proci. "Moglo bi", kaze ta osoba "u slucaju da je "prava" kreditna kartica". Sad ajd, to sto sam uzeo debitnu kod njih je bilo zato sto je bilo povoljno, nista nisam morao da platim, a obnavljanje (svakog januara) kosta 10km. Ovih dana cu baciti pogled koliko je bilo za konverziju, pa cu uporediti sa ovom kreditnom sto je imam.

E sad, ako se nastavi ovaj trend - tj. da negdje na internetu mogu, a negdje ne mogu da platim ovom debitnom, necu imati izbora nego da ili obnovim ovu Raiffeisen karticu ili da trazim neku drugu.

Sad dolazimo do pitanja, koje banke trenutno daju najbolje uslove za kreditne kartice, pogotovo u vezi sa internet placanjem (visine naknada, konverzija, mjesecnih vodjenja)... s druge strane - odlozeno me placanje npr. ne interesuje, jer ne volim trositi ono sto nemam.
U svakom slucaju, koja su vasa iskustva i preporuke?

PS
Mislim da mi je godisnja frekvencija potrosnje putem kartica negdje ugrubo izmedju 8000 i 10.000KM.

Vrh

Tema posta: Re: Kreditne kartice
PostPoslato: 07 Feb 2012, 16:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
a sta fali paypalu??? 8) :D :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2012, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

imam par ozbiljnijih stvari za koje koristim kreditnu karticu, i upravo je razlog to sto dosta novca prolazi godisnje kroz nju sto hocu da vidim ko nudi najbolje uslove. paypal u svemu tome nema nikakvu svrhu za mene, osim u rijetkim kupovinama na ebay-u, ali to se sve svodi na neku sicu (a i za paypal trebas kreditnu karticu). kad malo bolje razmislim, u 2011. sam imao i vise od 10.000KM protoka, i ako se na to doda nekih 2.5 - 3%, koliko otprilike Raiffeisen uzme sebi, na 10.000 je to 300KM, sto i nije mala cifra ukoliko postoji banka koja uzima manje.
izgleda da cu morati licno da se raspitam.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2012, 02:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2011, 17:33
Требало би да можеш плаћати сваком картицом с чипом на интернету па тако и Визом дебитном,вјероватно зависи од банке,Погледај понуду Нове банке,имају интернет дебитну Визу и обичну дебитну Визу(провизија на конв. 1%)Такође кредитна Мастеркард нема провизију на конверзију валута.Тарифе имаш на њиховом сајту.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2012, 13:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
Zasto nisi odmah uzeo Raiffeissen debitnu karticu?

Ne placa se obnova, tj. samo je polomis i vadis novu, ja 5-6 godina koristim nju bez ikakvih problema (nisam zaposlen).

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2012, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ova sto je imam iz Intese radi na internetu ali iskljucivo na internet - u smislu na stranici upises broj kartice prilikom kupovine.
Medjutim, ukoliko placas na nacin da prodavac rucno unosi broj kartice u svoj uredjaj onda ne moze (tako su mi bar rekli u Intesi i da u tom slucaju mora biti "cista" kreditna kartica). A ovo sa rucnim unosenjem mog broja direktno od strane prodavca je upravo vecinski nacin na koji koristim karticu. Da sad ne objasnjavam pojedinacno, sa nekoliko firmi saradjujem i oni moje podatke drze kod sebe, pa kad zatreba da nesto platim/narucim, unesu br. kartice kao da sam tamo. Neke od tih kompanija uopste i nemaju online trgovinu, tako da mi ova Intesina kartica uopste ne pomaze.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]