banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 21:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2002, 13:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Feb 2002, 01:00
BURNA PROJEKCIJA FILMA 'BOSNA' U BEOGRADU

14.12.2001

SARAJEVO - Francuski filozof Bernar Anri Levi (Bernard Henry Levy) ocijenio je da je "vecina Srba zeljela bivseg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Milosevica" i pozvao gledaoce koji su u cetvrtak navece u beogradskom kinu Reks prisustvovali projekciji njegovog filma Bosna da "istjeraju male Milosevice iz svojih glava".

On je po zavrsetku filma, koji je izazvao burne i podijeljene reakcije u sali, kazao "da nikada nije satanizirao srpski narod" i da je bio srecan kada je "5. oktobra (prosle godine) pao fasisticki rezim u Beogradu".

Dokumentarni film Bosna sniman je 1993. i 1994. godine i govori o patnjama civilnog stanovnistva tokom dvije godine (od ukupno gotovo cetiri) opsade Sarajeva.

Cilj ovog, kako je autor rekao, "politickog filma", bio je da se zaustavi pokolj u Sarajevu, sto je bio i odlucujuci kriterij za izbor sagovornika.

Levi je, cesto prekidan povicima negodovanja gledalaca koji su bili uvrijedjeni nacinom na koji je predstavljen rat u BiH, istakao da "nikada nije poistovjecivao Milosevica sa srpskim narodom".

Vecina gledalaca slozila se sa ocjenom clana Komisije za istinu (cije je osnivanje inicirao aktuelni predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Kostunica) Aleksandrom Lojpurom da je film Bosna "propagandisticki".

Odbrana Sarajeva prikazana je kao antifasisticki otpor, a Levi je, braneci se od emotivnih verbalnih napada gledalaca, naglasio da su Srbi u historiji pokazali kao osvjedoceni antifasisti, ali da su se ponijeli potpuno suprotno u ratovima u protekloj deceniji na podrucju bivse Jugoslavije.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavicevic i reditelj Goran Markovic, koji su takodjer ucestvovali u diskusiji nazvanoj "U potrazi za istinom i odgovornoscu", branili su Levija, reagirajuci na ceste nacionalisticke, a katkad i antisemitske ispade gledalaca.

B. Pavicevic je, reagirajuci na komentare gledalaca, istakla da se "sve moze relativizovati, ali ne i zlocini", a Markovic je ocijenio da je cinicno uopce govoriti o mogucnosti da snimci masakra na sarajevskoj pijaci "Markale i u Ulici Vase Miskina nisu autenticni.

Iako je atmosfera u sali u vise navrata bila na ivici incidenta, dogodilo se samo nekoliko verbalnih, ali ne i fizickih grubosti.

Tokom projekcije i rasprave, ispred bioskopa Reks nalazilo se nekoliko policajaca, a jedan je bio i u holu ispred sale.

Organizator dogadjaja bio je Radio B92 i Dokumentacioni centar Ratovi 1991-1999.

Levi, koji je za bivsi rezim u Beogradu bio persona non grata, u SR Jugoslaviju je doputovao uz odobrenje drzavnih vlasti, odnosno sa jugoslovenskom vizom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2004, 22:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Ју, ево ископао сам ову тему - лежала је у масовној гробници гдје су лежали и осталих 100000000000000 Сребреничана.

Овај Радио Б92 стварно треба забранити. Ако су они "независни" онда сам ја далај лама!

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 00:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
mala ti je ta cifra! bar jedno 1000000000000000000000000000000000000000 toliko je u srebrenici ljudi poginulo!

i ja sam primjetio... tj saznao da taj b92 puno kenja! ali sto je najgore pokusava svom narodu da nametne cinjenicu da je cijeli narod bio zlocinacki!!!

a cuj ovom francuzu spike.. ja volim srbe... a onda noz u ledja... ma na*ebem mu se mame!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 02:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
neka dodje ovde da ja pogledam film da napucam tatu na njega.
kako on kaze:' Sine, ja jos nisam zaboravio gledati na nisan" a ja mu
vjerujem
jos jedno logicno pitanje.
osudjujete li masakr u Srebrenici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 09:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Nov 2002, 12:58
Počeli ste ovde uvlačiti politiku moderatoru jedna molba stavi jedan kilit .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da stvarno, ove nema mjesta politici.
O Srebrenici, broju mrtvih, krivcima i sličnom pričajte na Politici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 21:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
У реду ајд нећемо овде о томе него само о филму.
Филм нисам видјео али сам зато гледао неки други од Б92 који такође приказује искључиво "српске злочине" и у Сребреници и на Космету.
О објективности код њих ни трага, и то према сопственом народу.
Такође сам видио уреднике Б92 који су се радовали као мала дјеца када је Слобо испоручен Хагу!

Дакле и за тог Француза и Б92-овце су сигурно долари важнији од истине.

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]