banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 12:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 360 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jan 2012, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Daljac je napisao:
charles je napisao:
Uz duzno postovanje, Berislav je izrazito dobar covjek i nadasve los pisac..

Не, никако не могу да се сложим с овим. Берислав није пишчина (нико одавде није), али далеко од тога да је лош писац.

Frisky_Dingo je napisao:
meni onaj gornji stav uopšte nije problematičan. mislim da svaka sredina, posebno manja, ima taj problem, ili barem ljudi koji su nešto napravili imaju takav doživljaj.
što se tiče ovog tvog komentara mislim da pretjeruješ. on može da piše šta hoće, kako hoće , gdje hoće, to je njegov izbor, i ne treba da ulazimo u njegove motive i njegov politički stav, to je njegova privatna stvar. a i ne vjerujem da je prešao na bosanski ako je knjiga štampana na latinici u sarajevu. kako se uopšte definiše taj bosanski, ako ne u odnosu na srpski sigurno ne samo latinicom?
ono što je meni zanimljivo je da je postojala kritika i nekakv sukob,i da je on, kako ti kažeš, odgovorio nekom dramom i na kraju zbog toga otišao. pa, to je dokaz da, ipak, ovdje postoji nekakva dinamika i bar se nešto dešava. kakvo je-nemam pojma, jer nisam iz tih krugova, mada znam ovog mitrića, ali nikada nisam čuo za neku našu knjigu kao word of mouth, a to je najbolja preporuka.
da se ispravim, čuo sam za simićevu, i čak je i imam kući, ali nisam uspio da pročitam više od par stranica.

Не може да пише како хоће и шта хоће. У ствари - може, али то онда никако не може да се назове поезијом. Да се разумијемо - Митрић је прве три књиге објавио на српском језику; више од свега - у њима је остварен очигледан дијалог са појединим српским пјесницима, као што су Лалић и Миљковић. Њих двојица су, уз Рилкеа, Шелија и Кавафија, исходиште Митрићеве поезије. Писац таквог (раскошног) дара, какав Митрић без сумње јесте, нема право, али овај пут према поезији, да своје пјесме затрпава некаквим бизарним политичким ангажманом. Како се дефиниште босански? Не само латиницом, наравно. Пјесме у тој књизи преведене су на босански; сви изрази са српског ("Европа", "синхроницитет", "варвари", "океан") преведени су на босански ("Еуропа", "синкроницитет", "барбари", "оцеан"). Да не говоримо о непрекисног кукњави над троглавим босанским идентитетом и називима пјесама попут "Антиентитетске пјесме", која у поднаслову има и ово - "Или како ме нису могли натјерати да мрзим".

ali to je njegov izbor. on može da spali sve što je napisao ili da uopšte ne objavljuje. mi možemo da raspravljamo o zaostavštini ako je pisac umro, recimo pomenuo si miljkovića, ako se nađe neka sveščica u kojoj su neke gluposti kao što je bio slučaj sa puškinom, pa da neka komisija, njegova zadužbina ili sličano kaže "ovo ne može da se objavi jer je ispod svakog nivoa i slično". ali dok je živ, on odlučuje o svemu. pa čak i ako u poeziju ubaci politiku , tu mi ništa ne možemo. imaš primjer mirka kovača koji je od srpskog pisca posta antisrpski šovinista, ma imaš mora takvih primjera.
što se tiče bosanskog, to je glupost jer tih par izraza ne čine jezik, mi ovde imamo jedan jezik a to što srbi nisu reagovali na vrijeme i preko uneska zaštitili svoj jezik niko im nije kriv. ostalo što si napisao ja ti vjerujem jer nisam čitao njegovu poeziju niti se razumijem, ali on ima pravo na takvo nešto jer se ipak radi o njegovom intelektualnom vlasništvu.a vrijeme će pokazati da li si u pravu.

npr. ako si ikada čitao tomasa bernharda znaš kako pisac može preko književnosti da se obračunava sa svojom sredinom,naravno, ovo je pretjerano poređenje, ali ti samo kažem da je to potpuno legitimno, kao što je legitimno da se obračuna sa samim sobom.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 23:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
dtkbl je napisao:
Kad je došao gospodin "aj ne seri - nije ni to problem" svi dogovori u kojima on nije učestvovao su pali u vodu

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Citiraj:
da se ispravim, čuo sam za simićevu, i čak je i imam kući, ali nisam uspio da pročitam više od par stranica

nije valjda toliko loša? Planirao sam je da pročitam.

Citiraj:
Дајте људи, уживајте у својој слави и признањима и пустите БЛ с миром!

koja slava kad ne postoji 1000 ljudi koji će kupiti knjigu nekog mladog domaćeg pisca?

Citiraj:
Što se prvog tiče, upravo tako. Danas realno ljudi uglavnom nemaju vremena za kulturno uzdizanje, pa se pojedinci koji to rade smatraju većim od ostalh, imaju kompleks "moje govno ne smrdi", i smatraju se Bogom danim umjetnicima.

nije baš da nemaju vremena, nego masa nema potrebu da se kulturno izdiže i troši pare na knjige, ako konzumiraju zabavni sadržaj na tv-u tipa Kursadžije i zadovoljavaju se čitajući Svet.
A da su i ovi malobrojni umjetnici sujetni, istina je ali o njima sud daje publika, a sujeta će im s odbiti o glavu ako ne uspiju u većim sredinama.

Poslednji put menjao dtkbl dana 26 Jan 2012, 23:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Frisky_Dingo je napisao:
ali to je njegov izbor. on može da spali sve što je napisao ili da uopšte ne objavljuje. mi možemo da raspravljamo o zaostavštini ako je pisac umro, recimo pomenuo si miljkovića, ako se nađe neka sveščica u kojoj su neke gluposti kao što je bio slučaj sa puškinom, pa da neka komisija, njegova zadužbina ili sličano kaže "ovo ne može da se objavi jer je ispod svakog nivoa i slično". ali dok je živ, on odlučuje o svemu. pa čak i ako u poeziju ubaci politiku , tu mi ništa ne možemo. imaš primjer mirka kovača koji je od srpskog pisca posta antisrpski šovinista, ma imaš mora takvih primjera.
što se tiče bosanskog, to je glupost jer tih par izraza ne čine jezik, mi ovde imamo jedan jezik a to što srbi nisu reagovali na vrijeme i preko uneska zaštitili svoj jezik niko im nije kriv. ostalo što si napisao ja ti vjerujem jer nisam čitao njegovu poeziju niti se razumijem, ali on ima pravo na takvo nešto jer se ipak radi o njegovom intelektualnom vlasništvu.a vrijeme će pokazati da li si u pravu.
npr. ako si ikada čitao tomasa bernharda znaš kako pisac može preko književnosti da se obračunava sa svojom sredinom,naravno, ovo je pretjerano poređenje, ali ti samo kažem da je to potpuno legitimno, kao što je legitimno da se obračuna sa samim sobom.

Ја сам пошао од тврдње да је Митрић сам себи крив што је отишао из Бањалуке. Није се њему Бањалука учинила скученом, него је напросто осјетио шта значи то када се продаш за килу тахан халве.
То што си написао у првом дијелу поста је тачно, али само ако се узме у обзир и сљедеће: то што писац има право да у своје дјело трпа све што му падне на памет никако не значи да је то умјетничко дјело. Навео си као примјер Бернхарда. Ја ћу Црњанског, који је за живота јавно кокетирао са фашизмом. Да ли се те његове идеолошке љубави налазе у његовом дјелу? Наравно да не. Писац може бити, као Ковач, најцрни антисрпски шовиниста, али када та ванумјетничка мјерила постану и једина у његовом дјелу - јасно је да ту нема ни говора о умјетности.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 23:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dtkbl je napisao:
koja slava kad ne postoji 1000 ljudi koji će kupiti knjigu nekog mladog domaćeg pisca?

Прилично тачно. Уз додатак да не постоји издавач који је спреман објавити књигу у толиком тиражу, поготово ако је писац непознат, ако му је књига коју објављује прва. Да не говоримо о хонорарима, који би ваљда морали да се подразумијевају. Нико их не исплаћује; ауторски хонорар сваког писца је 90% тиража и то је пракса већ двије деценије. Ја сам имао сигуран погодак у рукаву (због маркетинга, не због квалитета романа), па ипак нисам могао убиједити издаваче да штампају 1.000, а не 500 комада. Мада ми није ни стало до тога на крају.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 23:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ko zna šta je njega motivisalo. možda gola egzistencija, nemamo mi pravo da ulazimo u to.

što se tiče bernharda i crnjanskog, slažem se, samo postoji razlika u tome što je bernhard upravo pljuvanjem po austriji i austrijancima skrenuo pažnju na sebe, imaš ovog nikolaidisa koji bezuspješno pokušava da ga kopira i samo sebi stvara problem. jer, valjda, prvo moraš da budeš dobar pisac da bi se razbacivao sa nekim metaforama i stilskim figurama, a bernhard je to bio.

e sad da se vratim na temu, ja mislim da je generalni problem naše sredina nedostatak konkurencije, ne samo vezano za kulturu , već uopšte. naravno, i bez konkurencije je moguće nešto napraviti, ali ako oko sebe imaš ljude sa kojima možeš da se mjeriš i takmičiš, uslovno rečeno, i nadopunjuješ, mnogo je lakše. zato je ovoj curi što je završila u bg. mnogo lakše, jer ja sam siguran da je ostala ovdje i upisala dramaturgiju kod nas, za nju niko nikada ne bi čuo. mislim da je to i ona shvatila i zato tako priča.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dingo mislim da nije problem samo u konkurenciji. Šta vrijedi ako nas 10 sad ima gotov roman, ako ga jedva možemo izdati, a kamoli očekivati da prodamo više od 500 primjeraka. To je problem nepismenosti, odsustva interesa sredine, malobrojne nezavisne kritike i na kraju totalnog amaterskog djelovanja izdavalaštva.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
ko zna šta je njega motivisalo. možda gola egzistencija, nemamo mi pravo da ulazimo u to.

Немамо док не објави. Кад објави - итекако имамо.
Али, ето, да се зна: ни изблиза га није мотивисала гола егзистенција.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daljac jesi imao prilike čitati Mitrićev "Šum panonskom mora"? Ja sam jedan dio i dopao mi se, mada ne mogu suditi samo po tih par stranica.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dtkbl je napisao:
Dingo mislim da nije problem samo u konkurenciji. Šta vrijedi ako nas 10 sad ima gotov roman, ako ga jedva možemo izdati, a kamoli očekivati da prodamo više od 500 primjeraka. To je problem nepismenosti, odsustva interesa sredine, malobrojne nezavisne kritike i na kraju totalnog amaterskog djelovanja izdavalaštva.

pa to je to. konkurencija. na svim poljima. nismo mi više nepismeni ili zatucani od bilo kog drugog dijela svijeta , nema tu velike razlike, ali je problem što najradoznaliji i ambiciozniji odmah nakon srednje odlaze i nikada se više ne vraćaju, a i većina sličnih čim završe fax brišu. i onda nam ostaju samo ambiciozni, koji su po pravilu najgori. sve to što si napisao je rezultat nedostatka pozitivne konkurencije.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Djelimično se slažem, ali isti problem imaju i Srbija i Hrvatska pa su svjetlosnim godinama ispred nas. Pogledaj kod njih broj pisaca, književnih stipendija, dodjele godišnjih nagrada, sajmova, zastupljenosti u medijima, interesa za kulturom uopšte. HR je po stanovništvu veličine BiH, a Srbija nepuna dva puta veća.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Zasiceno je trziste pojavom svakojakih pisaca, danas svako pise. Najvece tiraze dostizu laka stiva voditeljki,pjevacica, raznoraznih supljih glava i vec za 3-4 mjeseca trazi se nesto novo i onda krece krug ponovo samo sa novim imenom.

Za nadati se da ce taj trend sam sebe da ugusi, tako da bi kvalitetnije stvari isplivale i dobile vise paznje.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Taj koji kupuje knjigu N. Celzijus ili sutra biografiju Seke Aleksić nije relevantna čitalačka publika, ali su nažalost većina.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dtkbl je napisao:
Taj koji kupuje knjigu N. Celzijus ili sutra biografiju Seke Aleksić nije relevantna čitalačka publika, ali su nažalost većina.

Upravo. Ali tvrdim da bi barem jedan dio te publike citao nesto kvalitetnije kad bi bile vrijednosti u drustvu drugacije, a ne da knjiga Nives Celzijus postane nesto sto se smatra sasvim normalnim knjizevnim dostignucem. Kao sto rekoh, to je vec stvar drustva.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Trenutno je tako jer najjači marketing ima upravo takva vrsta kiča. Što opet vraća stvari na početak, da uz sve ostale probleme koje smo spominjali najčešće i ne postoji publika za kvaliteno štivo.
Evo, mogao bi zoka najbolje reći, procentuano šta najbolje prolazi? Ali pritom treba i uzeti da možda 1% svijeta uopšte ulazi u knjižare.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2012, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dtkbl je napisao:
Daljac jesi imao prilike čitati Mitrićev "Šum panonskom mora"? Ja sam jedan dio i dopao mi se, mada ne mogu suditi samo po tih par stranica.

Јесам и мени је то ужасно. Најгора врста постмодерне прозе. Текст ради текста.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 09:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dtkbl je napisao:
Trenutno je tako jer najjači marketing ima upravo takva vrsta kiča. Što opet vraća stvari na početak, da uz sve ostale probleme koje smo spominjali najčešće i ne postoji publika za kvaliteno štivo.
Evo, mogao bi zoka najbolje reći, procentuano šta najbolje prolazi? Ali pritom treba i uzeti da možda 1% svijeta uopšte ulazi u knjižare.

To ti mogu i ja reci. Minimum 60% prodaje se svodi na taj kic. Stanje je takvo da te knjige odrzavaju knjizare i izdavace u zivotu.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 10:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pitanje je koliko vecina uopste ima vremena da se bavi kulturom, gledam moje roditelje koji su citav zivot crncili ko robovi da bi smo ja i sestra imali mogucnost da se skolujemo, i gdje je osnovna filozofija rad, rad i rad, i kako ja mogu sad da ih osudim ako se oni ne bave "kulturnim uzdizanjem"a a vecina obicnih ljudi je kao sto su moji roditelji obicni normalni ljudi koji se bore za egzistenciju sebe i svojih potomaka. Sa druge strane imamo one upravljce i "intelektualnu elitu", ja bih rekao retoricke demagoge koji se bave shvatanjem zivota i koji cekaju svaku priliku da pljunu na obicnog covjeka jer oni "nose" mesijansku poruku kako treba zivjeti, a citava sustina njihove egzistencije je da na osnovu dogmi koje stvaraju budu paraziti koji sisaju krv na slamcicu obicnom covjeku i radnickoj klasi.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Slažem se kolega! Od prve do poslednje riječi u tekstu si u pravu.
Možeš misliti, nekome se digla piša i smeta mu što se banjalučka sredina zatvara... ljudi nemaju hljeba jesti. Kakvo pozorište?!

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2012, 16:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lemi većina naših roditelja je u sličnoj situaciji. Ukoliko su i čitali kao mladi, sad sigurno nemaju ni vremena ni želje. Plus što se zalijepe na tv a zna se kakav sadrži nude. I onda kad uspiju odvojiti vremena to se svodi na turske ili domaće tupave serije, grand show, kursadžije, ami g itd.
Ali ova ogorčena generacija umetnika ima drugi problem. Taj, što kad stvori nekakvo dijelo (roman, sliku, predstavu) želi da sva svjetla reflektora budu uprta u njih i dožive divljenje kompletnog društva. Onda uslijedi razočarenje i krene se sa pričom da mi nismo sredina za kulturu.
Evo npr znam neke ljude, družim se sa njima, koji su izvrsni u svojim poslovima ili posjeduju neke druge talente. Nisu otišli nigdje u inostanstvo nego su se ovdje školovali i našli poslove u svojim branšama. Mnoge stvare im se ne sviđaju, ali za razliku od pojedinih umišljenih umjetnika, ne traže krivce u drugima, nego se prilagođavaju datoj situaciji. Jednostavno izbjegavaju sve stvari koje ih nerviraju ili koje im se nameću i tjeraju po svom. Kažem mnogi od njih su na izvrsnim pozicijama i dosta su odskočili od nekog prosjeka i da su htjeli mogli su dići sidro davno i naguliti odavde, ali nisu.
Da sam ja na mjestu pisca, glumca, slikara mislim da bi razmišljao na ovakav način i samo bi tako mogao očekivati nekakav rezultat. Znači, ako treba da idem od vrata do vrata da prodajem svoju knjigu, sliku, ne bi me bila sramota, a ne da patim što sam neshvaćen i što se nisam rodio u Parizu 20,30-tih godina 20 vijeka.

Poslednji put menjao dtkbl dana 27 Jan 2012, 16:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 360 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]