Hristov je napisao:
Ja sam jednom vec negdje napisao, bolje je nauciti osnovne web-tehnologije za relativno kratko vrijeme i krenuti zaradjivati dzeparac dok ucis kompleksnije tehnologije, nego da krenes sa kompleksnim tehnologijama i cekas godinama da postanes dovoljno dobar da radis nesto konkretno, a u medjuvremenu nisi ni grosha zaradio, a mozda u medjuvremenu odustanes zbog pogresnog utiska da je to pretesko, a u stvari nije toliko tesko koliko je pogresan pristup uzimanja odjednom prevelikog zalogaja. Niko ne kaze da treba stati na JS/CSS/HTML ali to je veoma solidan uvod u svijet programiranja, svako moze izabrati smjer koji mu odgovara, ganjati sertifikate ako mu trebaju i ostalo. Ali sertifikat nije pokrice za vjestinu i sposobnosti, tako da se na kraju sve svodi na individualne sposobnosti, profesionalac bez sertifikata nije losiji od profesionalca sa sertifikatom.
Hristov je vec odgovorio, a samo da se nadovezem na ovo sto je Digresija napisao.
Zamisli situaciju da svi web dizajneri/programeri odluce bataliti php/mysql/cssa i tih "stvarcica" i odluce da budu oracle / java programeri. Mislim da bi se nacekao na dodatni stan u Becu par desetina godina.... sve se svodi na ponudu i traznju izuzmimo iskustvo, cista ekonomija. Oracle/java programeri su bolje placeni jedino zbog toga sto ih ima znatno manje nego web programera/dizajnera a da su klinci spustili cijene weba tu si upravu, ali to ne znaci da svi koji se bave webom jednostavno trebaju preci na oracle / java. Ovakva situacija tebi sasvim odgovara. Zamisli da si u Indiji, tamo bi bio samo jedan od mnogih oracle strucnjaka.
I ovo ako nije sposoban za multitasking, da zaboravi programiranje. Vise je u pitanju slobodno vrijeme koje imas na raspolaganju, bar kod mene, pa ako je to malo vremena bolje ici polako dio po dio nego su uhvatiti svega odjednom