banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 22:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Banjalučki geto
PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Sep 2010, 15:56
Schlager je napisao:
Većina Hrvata je provela cijeli rat u Banjaluci,ali je morala otići 1995 nakon oluje,i to se radilo u dogovoru sa Hrvatskom preko skele na potezu Srbac-Davor.

Ma kome ti to pricas ???
Pa pola hrvatske obale je promijenilo vlasnika s prvim metkom u Hrvatskoj.
Ja govorim o Banjaluci - Zalozani ili kojekakva sela - o tome pojma nemam, niti sam kad imao.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:10 
Alkibijad ti iz Debeljaka?

Tamo ima dosta Hrvata koliko sam primjetio, a odmah pored u Vrbanji Muslimana...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Schlager je napisao:
Većina Hrvata je provela cijeli rat u Banjaluci,ali je morala otići 1995 nakon oluje,i to se radilo u dogovoru sa Hrvatskom preko skele na potezu Srbac-Davor.

upravo tako a nebi ni tad otisli da nije bilo pritiska novopridoslog stanovnistva ociscenog iz bivse RSK, a i zvanicne politike hrvatskog rukovodstva, tu prije svega mislim na poziv da napuste B.L. od strane biskupa Komarice.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Alkibijad, koji je nadimak u pitanju? Drolja? Duboko grlo? Herpes-men?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Džontra je napisao:

Radodajka?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Džontra je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol:
ubode ga...izbaci jedno slovo i eto ti :)
p.s. ja sam htjeo da me zovu he-man,al nisam ih uspjeo nagovoriti :)
tensSa je napisao:
Alkibijad ti iz Debeljaka?

Tamo ima dosta Hrvata koliko sam primjetio, a odmah pored u Vrbanji Muslimana...

puj,puj...necemo se vrijedjati :angry4:
born and raised on the mountain of gods...Starcevica,one and only!
(mozda malo na paprikovcu) :P

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
veteran 1987 je napisao:
upravo tako a nebi ni tad otisli da nije bilo pritiska novopridoslog stanovnistva ociscenog iz bivse RSK, a i zvanicne politike hrvatskog rukovodstva, tu prije svega mislim na poziv da napuste B.L. od strane biskupa Komarice.

Istina, hrvati su dobili adekvatnu zamjenu za imovinu, dobili su srpske kuce, drzava Hrvatska im je svima donirala srdestva, eh sada sto je Komarica ostao donji, to je druga prica.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Banjalucki_Behar je napisao:
veteran 1987 je napisao:

Istina, hrvati su dobili adekvatnu zamjenu za imovinu, dobili su srpske kuce, drzava Hrvatska im je svima donirala srdestva, eh sada sto je Komarica ostao donji, to je druga prica.

`ajd nek se ja i ti u necemu slazemo 8)

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ezane, pa ja idem u krajnost, zato što i takvi kao ti idu u krajanost. Rijetko ko je normalno živio tih godina. Toliko o realnosti i krajnosti. Nekima posebno teže, nekima malo manje teže. A neki su profitirali. Na svim stranama ista priča, kao što je Zoka napisao, od istih **** smo napravljeni.

Imaš priča kako su u BL Srbe kupili na ulici, i slali na liniju. Tamo ih dočekaju Arkanove qronje pa ih ošišaju na ćelavo ili ispljeskaju starije ljude koji im očevi mogu biti. To je bolja varijanata. Gora je da te pošalju autobusom koji zaluta iza neprijateljske linije i ... Ravno do dna. Da se radilo o asrbima, to bi bilo etničko čišćenje i genocid. A pošto se radilo Srbima koji su išli da pljačkaju, onda nije to ništa? Priznaj da tako razmišljaš.

MIslim da imam koliko-toliku realnu sliku o tome kako je bilo za NOTsrbe. I u toku rata, i nakon rata. Uvijek sam imao, i imam, među tim NOT100%srbima najbolje prijatelje. Ne da bih sebi ili nekome drugome pokazao kako sam nešto bolji. Multikultur(ur)alniji ili sl. Nego zato što sam vaspitan da dijelim ljude na dobre i loše, a ne na Srbe, muslimane, Bošnjake, Hrvate, ... Takve kao i prijatelje tražim i nalazim.

I jeste istina, Banjaluka je bila geto, sve dok nije probijen koridor...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
veteran 1987 je napisao:
veteran 1987 je napisao:

`ajd nek se ja i ti u necemu slazemo 8)

Cekaj....sad ce uslijediti "ALI!" :lol:

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Већина Хрвата који су отишли у Хрватску држава им је баш пуно помогла. Већина је добила те српске куће, они који нису добили куће, њима је држава помогла и купила им материјал да им се изгради нова кућа. Добијали су такође свакакву помоћ.

Иначе на Петрићевцу, тамо онај дио према Мотикама живјело је доста Хрвата који су ту били старосједиоци(прадједи су им још ту живјели). Већина је побјегла за вријеме рата. Неки својевољно, на неке су и пуцали, неки су и убијени на спавању. Углавном су их тјерале избјеглице из јужног дијела Крајине (Дрвар, Мартин Брод, Гламоч) који су и населили њихове куће и живе данас ту. Не знам шта бих вам рекао, разумијем да је тешко када вас неко протјера са ваших огњишта, побије вам пола породице, али ја никад не бих могао да имам жељу да убијем свог комшију само зато што је муслиман, а до јуче смо заједно пили кафу...
Био сам клинац за вријеме рата, али свачега сам се нагледао, поготово што сам чуо од других људи да се радило... какве гадости, Боже сачувај!!! Кад видим неке да опет прижељкују рат, сасвим сам сигуран да би ти исти првом приликом у случају рата побјегли у Скандинавију или би отишли на ратиште и били оне најкрволочније звијери.

рат је један специфичан сплет околности, у коме људи раде свакакве гадости, и радило се свашта на све три стране, зато ми дође да повраћам кад видим ове лицемјерне мултиетнићаре који овдје мени долазе да причају како смо ми геноцидаши, а они жртве...
у овом несрећном рату који смо преживјели, нема невиних, и једни и други и трећи, сви смо правили белаје.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:55 
Pripravnik
Pripravnik

danijell je napisao:
Ezane, pa ja idem u krajnost, zato što i takvi kao ti idu u krajanost. Rijetko ko je normalno živio tih godina. Toliko o realnosti i krajnosti. Nekima posebno teže, nekima malo manje teže. A neki su profitirali. Na svim stranama ista priča, kao što je Zoka napisao, od istih **** smo napravljeni.

Imaš priča kako su u BL Srbe kupili na ulici, i slali na liniju. Tamo ih dočekaju Arkanove qronje pa ih ošišaju na ćelavo ili ispljeskaju starije ljude koji im očevi mogu biti. To je bolja varijanata. Gora je da te pošalju autobusom koji zaluta iza neprijateljske linije i ... Ravno do dna. Da se radilo o asrbima, to bi bilo etničko čišćenje i genocid. A pošto se radilo Srbima koji su išli da pljačkaju, onda nije to ništa? Priznaj da tako razmišljaš.

MIslim da imam koliko-toliku realnu sliku o tome kako je bilo za NOTsrbe. I u toku rata, i nakon rata. Uvijek sam imao, i imam, među tim NOT100%srbima najbolje prijatelje. Ne da bih sebi ili nekome drugome pokazao kako sam nešto bolji. Multikultur(ur)alniji ili sl. Nego zato što sam vaspitan da dijelim ljude na dobre i loše, a ne na Srbe, muslimane, Bošnjake, Hrvate, ... Takve kao i prijatelje tražim i nalazim.

I jeste istina, Banjaluka je bila geto, sve dok nije probijen koridor...

Super!
Vidis kako bez cinizma i ironije moze, fino i lagano.

Cista desetka, samo
Citiraj:
Priznaj da tako razmišljaš.

molio bih bez ovakvih "nagadjanja" jer se ipak ne znamo.
Mislim, na osnovu cega ti to zakljucujes?

Ne moze se dijalog voditi oko onog sto ti "kao znas" da ja "kao mislim".
Kad krenemo s te i takve polazne tacke u diskusiji - daleko smo stigli.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Svakoga njegova licna bol najvise boli, i svako ima pravo da svoje misljenje i nebi trebao da uduzima drugima pravo na misljenje. Tema je "Banjalucki geto" znaci, desavanja u Banjaluci. Ja upste nesporim desavanja u ostalim djelovima BiH. U sustini smo svi na neki nacin isto prosli, a prosli smo svi uzasno, sem 5% koji danas uzivaju na nasoj patnji i bijedi. Njihova djeca nisu ginula, nihove porodice su sve bile na sigurnom, a danas su svi multimilioneri. Dok ljudi koji su ginuli, cija su djeca ubijana, koji su prezivjeli razne golgote, danas zive u goloj bijedi, u drzavi gdje 54% nezaposlenih, a socijalna potrosacka korpa dva puta veca od prosjecene plate itd....

Sustina ja ta da covjek treba ostati covjek, i u teskim vremenima pokazati obraz, a takvi je u ovom gradu bilo, i na takve sam ljude ponosan. Radi takvi sam se ljudi vratio ovdje, i medu njima moja djeca odrastaju.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
danijell je napisao:
е ово је поента свега, тј. и ја такође овако размишљам.
и када смо уопште код тих подјела ко је ко, нешто сам размишљао и не знам на крају ни сам шта да мислим. баш ме занима како остали људи о томе размишљају. неко ко је рођен и одрастао у Њемачкој, тамо живи, матерњи језик му њемачки, српски једва помало наглаба онако смотано. Овдје дође једном у 5 година. Да ли је таква особа Србин? Или је Њемац са српским корјенима? Неко ко живи читавог живота у Загребу, прича и понаша се као пургер, да ли је он Србин само зато што је православац, или зато што му је отац Србин(а он можда и није православац него нпр атеиста или католик)?

Има доста историјских али и политичких разлога па се код нас вјера поистовјећује са нацијом. Мој комшија муслиман(или Хрват) који је читавог живота живио у БЛ, којем су ђедови и баке живјели у овом граду, да ли је он припадник неког другог народа или би требао да се поистовјећује са мном?

Да није било те подјеле по вјери, да смо сви са ових простора размишљали као један народ што у ствари и јесмо, гдје би данас били? Да ли је нешто такво уопште и могуће? стално ми пада на памет Америка, гдје нема везе да ли си атеиста, будиста, католик, протестант или не знам шта већ, сви се они сматрају Американцима и сви иду да ратују за Америку. У најгорем случају кажу да су нпр. Мексиканци али да су и Американци, или да су нпр. Американци са корјенима у некој другој земљи.

извињавам се због дугачких постова, али ово је једна опширна тема о којој се стварно може пуно причати

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Svakoga njegova licna bol najvise boli, i svako ima pravo da svoje misljenje i nebi trebao da uduzima drugima pravo na misljenje. Tema je "Banjalucki geto" znaci, desavanja u Banjaluci. Ja upste nesporim desavanja u ostalim djelovima BiH. U sustini smo svi na neki nacin isto prosli, a prosli smo svi uzasno, sem 5% koji danas uzivaju na nasoj patnji i bijedi. Njihova djeca nisu ginula, nihove porodice su sve bile na sigurnom, a danas su svi multimilioneri. Dok ljudi koji su ginuli, cija su djeca ubijana, koji su prezivjeli razne golgote, danas zive u goloj bijedi, u drzavi gdje 54% nezaposlenih, a socijalna potrosacka korpa dva puta veca od prosjecene plate itd....

Sustina ja ta da covjek treba ostati covjek, i u teskim vremenima pokazati obraz, a takvi je u ovom gradu bilo, i na takve sam ljude ponosan. Radi takvi sam se ljudi vratio ovdje, i medu njima moja djeca odrastaju.

slazem se, no prenebjegao si jednu bitnu stvar koja je sustinska za negativan senzbilitet koji izazivaju ovakve teme. mene u mom dvoristu i mojoj kuci zovu agresorom i zlocincom, falsifikovanjem su obmanuli i medjunarodnu zajednicu koja je zbog svoje povrsnosti kriva i za rat i za sarajevo i za sijekovac i za srebrenicu. na prste jedne ruke mozes traziti bosnjake koji ce ustati i reci : dosta sa ovim vise, idemo zivjeti i naci minimum konsenzusa oko toga sta je bilo u bosni. radije ce zlurado komentarisati hag, sud bih i dalje izazivati animozitet i produbljivati jaz. sreca jednog naroda se ne moze graditi na proizvodnji nesrece drugome, no mnogima to u ovoj drzavi nije jasno

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Slažem se sa tobom u sve i jednoj stvari, osim u ovoj da je država Hrvatska pomagala izbjeglice više nego u nas.
Kod nas su izbjeglice bile i bivaju bolje tretirane nego bilo gdje drugdje u zemljama bivše Jugoslavije. Moji su otišli
iz Banjaluke 07.07.1992. godine. Oca nisam vidio do 2007. godine. Nakon 15 godina, 10 pivi i 5 kila ribe sjedimo na
terasi "nove" kuće u Šibeniku (veliki broj Banjalučana je imao vikendice uzduž šibenske rivijere, koje su mijenjali za
Banjaluku - kao i u slučaju moje porodice) i uz divan povjetarac sa pogledom na otvorenu pučinu stari mi kaže ovako:
"Da sam znao kako će mi biti u mojoj (to je rekao baš ironično) zemlji, ne bi nikad ni izlazio iz Malog Logora! Prvo što
sam doživio po ulasku na hrvatski teritorij u Novskoj je to da nam je gospođa predstavnica hrvatske slobodne vlasti
rekla kako bi nas sve ili stavila u Jasenovac ili poslala u rat da izginemo i skinemo se sa tereta zemlji u kojoj smo."
Bosanac ko Bosanac, odmah joj je opalio šamar i pljunuo je... te dobio batina od vojne policije i zatvora 15 dana.

Bilo kako bilo, ni današnji dan nema dovoljno keša za završiti fasadu na kući u potpunosti. Čovjek je kriv, jer nikad
nije prežalio djetinjstvo i drugarstva iz Banjaluke, staru državu i ne može ni danas podnijeti da mu je automehaničar
šef... stari pas liže rane i ćuti.

Sa druge strane porodice, koja je 100/100 srpska - poslije pada Drvara svi su došli kod nas u stan u Banjaluku. Nisu
nam ljudi htjeli na teret. Bili su oko 7 do 14 dana kod nas. Žene u kioscima i prodavnicama im ni dinara nisu uzimali
za hljeb, mlijeko i cigarete. Kako su vidjeli da još dugo neće kući, uputili su se u Srbijuštinu od zemlje. Kad su stigli
do Bijeljine, izašli su iz auta i čekali da se gužva malo smiri. Stric Lemi je vidio neke domaće pored, pa je krenuo da
pita za malo vode. Isti domaći su ga ispljuvali i samo pokazali prstom na sto - na kojem je stajao vagon punih flaša
sa vodom od po litru ... i sa naljepnicom 5... što je značilo (slovima) PET MARAKA! Kad su stigli negdje u okolinu
Beograda - ne znam ni ja tačno gdje - mjestili su se u izbjeglički kamp. Stekli su ljudi i neke prijatelje, ponašali se
kao da život teče normalno i sl.
Prvi povratnici u Drvar. I "do skora" su se čuli sa ljudima, koji su i "do skora" bili u istom izbjegličkom kampu.

Treći primjer - na sopstvenoj koži...
Kada je cijenjeni Brđo izjavio kako su djeca iz miješanih brakova samo dobra za sapuna (koji se pravi od masti i pepela),
mene i sestru su - kao djecu iz miješanih brakova - poslali u Novi Sad. U pratnji nam je bila tetka, tj. mama od sestre.
Odletjeli smo avionom, koji je prevozio zaostalu ratnu tehniku bivše JNA za Batajnicu. Nakon 20ak minuta leta smo
bili u Novom Sadu, gdje smo se zadržali 9 mjeseci - do probijanja koridora.
Za to vrijeme, ne pomjerio se ja sa ovog mjesta, nisam osjetio da sam van svoje kuće, a kamo li grada. Ljudi su se
prema nama odnosili kao kap vode na dlanu. Tetka je poslije mjesec dana dobila posao u školi, u koju su me upisali u
četvrti osnovne. Ja sam dobio novu odjeću, mjesto u prvoj klupi, besplatnu školsku biblioteku sa besplatnim knjigama
za četvrti osnovne i besplatnu školsku kuhinju... kad bi bio gladan, a "kući" mi se nije sviđalo šta se jede - išao sam
u školu da mi teta napravi ono što mi se sviđa. Upisali smo se u novosadskoj opštini kao izbjeglice. Svaki 7 dana su
nam stizali paketi iz Neoplante... da se nađe. Dobili smo besplatno osiguranje i besplatan prevoz. Ruku na srce, ovo
je grad koji je više uradio za mene u toku tih 9 mjeseci, nego Banjaluka za 29 godina života!

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Da još samo dodam oko današnje situacije.
Prije nekoliko dana se čovjek zvani Sejo uputio na redovno šetanje na Šehitluke. Čovjek ima najtežu bolest i divota je
kako se drži - s' obzirom da je ima blizu 10 godina. Pored toga ima i problema sa srcem. Na pola puta je čovjeku pozlilo,
"zatrefila" ga je aritmija srca. Nije više mogao hodati, te je legao na cestu i pokušao da se smiri.
Nedugo nakon toga naleti grupa mladića i djevojaka, vide ga i pritrče mu. Kad je čovjek počeo pričati, skuže da je musliman
i jednostavno se predomisle... ostave ga gdje su ga i našli i odu...
Gadno je to kako današnja omladina razmišlja! Sramota.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
hazoous je napisao:
Da još samo dodam oko današnje situacije.
Prije nekoliko dana se čovjek zvani Sejo uputio na redovno šetanje na Šehitluke. Čovjek ima najtežu bolest i divota je
kako se drži - s' obzirom da je ima blizu 10 godina. Pored toga ima i problema sa srcem. Na pola puta je čovjeku pozlilo,
"zatrefila" ga je aritmija srca. Nije više mogao hodati, te je legao na cestu i pokušao da se smiri.
Nedugo nakon toga naleti grupa mladića i djevojaka, vide ga i pritrče mu. Kad je čovjek počeo pričati, skuže da je musliman
i jednostavno se predomisle... ostave ga gdje su ga i našli i odu...
Gadno je to kako današnja omladina razmišlja! Sramota.

katastrofa, i to je ono o cemu odavno pricam: politicke strukture su zabarikadirale svoje pozicije proizvodnjom ispranih nacionalistickih mozgova i jedni bez drugih ne opstaju. normalnom svijetu ne preostaje nista drugo nego da se seli odavde.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 15:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
mijenjati dilera,pod hitno

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 15:34 
Pripravnik
Pripravnik

manitu uci da svira je napisao:
katastrofa, i to je ono o cemu odavno pricam: politicke strukture su zabarikadirale svoje pozicije proizvodnjom ispranih nacionalistickih mozgova i jedni bez drugih ne opstaju. normalnom svijetu ne preostaje nista drugo nego da se seli odavde.

kako ono bi ... politicari su izabranici naroda i treba da rade kako narod "hoce" ili ono bi obrnuto ???
Postavlja se pitanje, zbog cega im narod tako olako ide "niz ruku".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]