banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 09:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Banjalučki geto
PostPoslato: 22 Dec 2011, 10:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Sep 2010, 15:56
Citiraj:
Vidis to je jedna od cinjenica koje niko nemoze da sakrije. Krizni stab SDSa je izdao naredbu u julu 92, u kojom se uvode posebne mjere sa nesrbe u Banjaluci, zabrana kretanja, prodaje imovine, vozenja auta, kupanje na Vrbasu, grupisanje, telefoniranjei itd, za to sve postoji dokumentacija naravno.

E vidis JA za tu cinjenicu ne znam.
I nije ni cudo - jer to jednostavno nije bilo tako. Nije bila nikakva posebna mjera za NESRBE - vec za "sve" one koji se nisu odazvali na mobilizacije (sto ce reci one u "civilu").
Kakva zabrana kretanja, telefoniranja ... daj matere ti.

Druga je stvar sto se mi nismo smjeli kretati, zbog gore navedenog razloga.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
ezan1 je napisao:
Citiraj:
Vidis to je jedna od cinjenica koje niko nemoze da sakrije. Krizni stab SDSa je izdao naredbu u julu 92, u kojom se uvode posebne mjere sa nesrbe u Banjaluci, zabrana kretanja, prodaje imovine, vozenja auta, kupanje na Vrbasu, grupisanje, telefoniranjei itd, za to sve postoji dokumentacija naravno.

I nije ni cudo - jer to jednostavno nije bilo tako. Nije bila nikakva posebna mjera za NESRBE - vec za "sve" one koji se nisu odazvali na mobilizacije (sto ce reci one u "civilu").

To je pisalo u zvanicnome saopstenju kriznoga staba, i to je stupilo na snaguu julu 92 god, ti su dokomenti svi bili na sudenju Zupljaninu i Brdzaninu u Hagu.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 10:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ovo za grupisanje vjerujem, poslije pokusaja pokreta otpora prije probijanja koridora 92-e i ne cudi me sto su donijeli takve propise.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 10:55 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kretanje, prodaja, grupisanje i td., je bilo zabranjeno i za srbe po federaciji...znaci rezultat 1:1..ajmo dalje sa nabrajanjem..

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Banjalucki_Behar je napisao:
ezan1 je napisao:
Citiraj:

To je pisalo u zvanicnome saopstenju kriznoga staba, i to je stupilo na snaguu julu 92 god, ti su dokomenti svi bili na sudenju Zupljaninu i Brdzaninu u Hagu.

to je obicna laz, njima se spocitavalo sto su oni koji su zeljeli otici iz banjaluke morali potpisati da ostavljaju imovinu drzavi (sto je maloumno) i prijetnje za one koji su odbijali potpisati lojalnost. zabrana kretanja i grupisanja je vazila za sve bez dozvola. isto je bilo i u sarajevu za srbe i a i ostale- bez papira se nije mogao niko kretati.
slozio bi se da je cifra od 400 poginulih muslimana i hrvata u banjaluci nazalost tacna. no u nju su ubrojani i oni koji su umrli prirodnom smrcu, oni koji su gurnuti u radnoj obavezi da kopaju rovove (sto je ekvivalent ubistvu i ta odvratna praksa je bilo prisutna na sve tri strane) jedan mali dio je poginuo u vojsci VRS (licno sam bio na dve djenaze) a jedan dio (o tome sam davno citao u nezavisnim ili nekom drugom mediju) je zrtva likvidacije. ti ljudi su bili imucniji i etnicka pripadnost je samo iskoristena za beskrupuloznu pljacku. dio ubistava je procesuirao i mup i to se moze provjeriti u mupu (mislim da je cifra brutalno likvidiranih ljudi izmedju 30 i 40)

samo cu ponoviti - ono sto se desavalo u banjaluci u ratu nije nikakav eskluzivitet srba, isto se desavalo i kod bosnjaka i hrvata srbima a i njima medjusobno. namjerno iskrivljivanje slike o ovome samo vodi daljnim podjelama i mrznji a ne suzivotu

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
manitu uci da svira je napisao:
oni koji su gurnuti u radnoj obavezi da kopaju rovove (sto je ekvivalent ubistvu i ta odvratna praksa je bilo prisutna na sve tri strane)

Da jeste ruzno jeste ali se moze gledati i sa druge strane. Svi su tada mobilisani i morali su na ratiste. Oni koji su odbili...morali su kopati rovove.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Znaci opet poturanje? Da ne bude zabune, nesto sam sumnjiv i u 8000 likvidiranih Srba u dijelu Sarajeva pod kontrolom Izetbegovica?

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
ezan1 je napisao:
Banjalucki Hrvati, velika vecina, su nestali (mijenjali, iselili .... ) jos '92.

ako racunas zaluzane, onda grijesis... vecina iz zaluzana je otisla '95 poslije oluje, neki su i ostali...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 12:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2011, 20:17
_зока je napisao:
Kontras je napisao:
Pošto vidim da si jedan od realnijih ovdje imao bi jedno pitanje vezano za B. Luku. Prije 2 godine sam upoznao jednog Jasmina iz Vrbanje koji je mišljenja da su najveći belaj u B. Luci pravili ovi sa strane dok su uslovno rečeno ovi urbani uglavnom bili o.k. ali su zbog straha za vlastiti život morali da šute.

Шта хоћеш рећи? Да су по Бањалуци белај правили ови што су избјеглу у Бањалуку? :wink:

Људскост и нечовјечтво. То су две особине које се појављују у доба најцрњег мрака. Људскост у траговима,нечовјештво много чешће. Поред те двије,јавља се још и игнорисање-људи се забрину о властитој глави да игноришу све око себе,поклопе се ушима и буду мањи од маковог зрна. Од истог говнета смо направљени и ми у Бањалуци и ви у Сарајеву. Нечовјештво које је чињено у наше име се разликује само у снази коју је у моменту тог чињења посједовала стока која га је радила. Кад то схватите доле,кад схватите да смо сви иста стока,да исто смрди и моје и твоје говно,е тад ћемо можда и моћи живјети заједно. Док год се падобранци региструју да би гурали прст у око једни другима суживота нема.

Da si malo čitao shvatio bi da nisam ja to htio reći već da mi je jedan iz B.Luke prenio. A ako u mom postu ima igdje "guranja prsta u oko" ja onda ne znam šta si ti čitao. Više sam se registrovao zato što me zaista zanimaju iskustva sa uslovno rečeno "druge strane" jer tek kada je rat stao shvatio sam ustvari koliko je zločina bilo svugdje dok kada si zatvoren 3 godine u krugu par km misliš da se to dešava samo tebi.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 13:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nisma znao za zabranu grupisanja, inače bih prvi prijavio one stare muslimane što su se cijeli dan kiselili u Vrućici :) Pa kada izađu onako smežurani, noćne more zagarantovane :)

U skladu sa Sa pričama kako su svi protjerani, pobijeni i sl... čitao njihove ozbiljne priče kako eto u Sarajevu, cvijetu multietničnosti, na fakultetima ima i Srba i Hrvata predavača, a u Banjaluci nema nikoga. Meni bilo čudno što su tada na ETF-u bili Džemal Kolonić, Ivan Tomljenović i Ferid Softvić. Ja onako još zelen i nesiguran razmišljao, ne mogu oni biti u krivu, ali mi bilo čudno. Čak šta više, Feridov mali postao u BL najveći spamer grada Čikaga :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 13:43 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
samo cu ponoviti - ono sto se desavalo u banjaluci u ratu nije nikakav eskluzivitet srba, isto se desavalo i kod bosnjaka i hrvata srbima a i njima medjusobno. namjerno iskrivljivanje slike o ovome samo vodi daljnim podjelama i mrznji a ne suzivotu

Naravno da nije "ekskluzivitet" srba - ali je tema Banjalucki geto.

danijell, malo ti je bezveze dokazivati da je u Banjaluci vodjen noramalan zivot tih godina, a pogotovu za "nesrbe". Mislim, ima clanova foruma koji nisu iz Banjaluke i koji mozda i ne znaju - ali ima i nas koji to jako dobro znamo.
Samo budi realan, nema veze kojom si bojom obojen :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
ezan1 je napisao:
Samo budi realan, nema veze kojom si bojom obojen :wink:

...rece ezan1 i osta ziv.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Nisam pratio zadnjih par stranica, ali moze li neko nedvosmisleno crno na bijelo potvrditi da je za sve nesrbe postojao "poseban tretman", znaci organizovana i sistematska i sveobuhvatna diskriminacija bez izuzetaka?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik

To neces naci ni na filmu.
Kakva je svrha tvog pitanja ????

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Na koji su nacin nesrbi bili tretirani drugacije a da nema muslimana i Hrvata da je mogao reci: "Ja nisam to dozivio"?

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik

Jel ti pricas i pitas o Banjaluci ili o Bosni ... Hercegovini :D , Hrvatskoj ili ....
Prvo se to mora rascistiti.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
ezan1 je napisao:
Septembra '93 - Banjaluka je bila cista.
Banjalucki Hrvati, velika vecina, su nestali (mijenjali, iselili .... ) jos '92.

Nelupaj

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ezan1 je napisao:
Jel ti pricas i pitas o Banjaluci ili o Bosni ... Hercegovini :D , Hrvatskoj ili ....
Prvo se to mora rascistiti.

Pricam o Banja Luci. Po cemu je tretman nesrba u BL bio drugaciji od tretmana Srba na suprotnoj strani?

Poslednji put menjao Hristov dana 22 Dec 2011, 14:07, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:05 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Većina Hrvata je provela cijeli rat u Banjaluci,ali je morala otići 1995 nakon oluje,i to se radilo u dogovoru sa Hrvatskom preko skele na potezu Srbac-Davor.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
ja sam bio klinjo kad se sve to desavalo,pa ne mogu tacno da znam sta se sve desavalo.znam da je u mom naselju bilo dosta muslimana i nesto hrvata,bili su dobri ljudi,a omladina zajebanti kakvih vise nikad nije bilo(oni su mi i dali nadimak,koji se i do danas zadrzao,i po kojem sam poznat diljem starcevice)...nije bilo nikakvog organizovanog sikaniranja...ali je bilo provokacija,pogotovo od izbjeglica(sto je u neku ruku i razumljivo,da ne kazem opravdano),koje su im u jednom trenutku vjerovatno dozlogrdile.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]