banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 23:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Sep 2011, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
http://www.banjaluka-info.com/index.php ... &Itemid=41

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Tako je i rat počeo, dio naroda je uveo ostale u rat, tako će dio naroda da zajebe sve nas zbog svoji sitnošićarskih interesa.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Alarmantno povećanje zahtjeva bh građana za azil u Belgiji prijeti da izazove ozbiljne posljedice po bezvizni režim. Prema podacima Belgijske ambasade u Sarajevu, u posljednje dvije sedmice, zaprimljen je jednak broj zahtjeva kao u cijeloj 2010 godini.

Najviše ih dolazi s protora sjeveroistočne Bosne, gdje ljudi poneseni obećanjima o blagostanju prodaju imovinu i odlaze u kolektivne centre nadajući se zaposlenju i rješenju socijalnog statusa.

Citiraj:
Desetine porodica s područja Orašja, Modriče, Brčkog i Gradačca masovno se uputilo ka Belgiji gdje traže azil.

Citiraj:
''Ljudi nemaju radnih mjesta, to je po meni najveći motiv da svijet odlazi odavde. Ovo kod mene je više poljoprivredni kraj, a znate da industrije i nema, tako da su ljudi prodavali i po četiri, pet krava i traktore, čak su namještaj iz kuće, automobile, sve prodavali da bi došli do prilike da odu tamo. Još desetak familija možda treba sad za vikend da ide tamo", kaže Bahić.

Citiraj:
'Evo baš sam sinoć čuo da je to isključivo euro po danu, tri obroka i više njih u jednoj sobi, da ne mogu izaći nigdje'', navodi Bahić.

Živiš u Belgiji za evro po danu, pa to je džaba, hoću i ja tamo.

Citiraj:
''Bezvizni režim nije ugrožen i nema bojazni da bi mogao da se vrati vizni režim, ali problem imamo sa azilantima koji su se pojavili u Belgiji i u ovom momentu mogu samo da kažem da ministarstvo sigurnosti radi na tome da se ti brojevi lažnih azilanata koji idu u Belgiju iz BiH, iz područja Odžaka, Modriče, Dervente potpuno anulira i da ne rušimo na taj način imidž BiH'', navodi šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima pri Ministarstvu Bakir Dautbašić.

Citiraj:
''Ne radi se o državljanima BiH, već se radi o građanima sa područja Kosova, koji moraju da napuste BiH jer nisu državljani BiH, nisu dobili ovdje status međunarodne zaštite, odnosno nisu dobili status azila. I oni su i ovdje zloupotrebljavali institut i sad pokušavaju u zapadnoj Evropi da ga zloupotrijebe, a lažno se predstavljaju da su državljani BiH, oni su bili ovdje samo u izbjegličkom statusu", kaže Mektić.

http://www.slobodnaevropa.org/content/b ... 37027.html

----------------------------------------------------

Citiraj:
BRISEL - Rumunija i Bugarska nisu uspjele da ubijede ostale vlade EU da im dopuste ulazak u zonu Šengena, a oni koji su bili protiv izrazili su zabrinutost zbog korupcije i organizovanog kriminala u ove dvije balkanske države.
Većina članica EU smatra da su Rumunija i Bugarska ispunile tehničke zahtjeve za ulazak u Šengen, koji je dobila ime po selu u Luksemburgu gdje je potpisan sporazum o bezgraničnoj zoni 1985. godine.
Međutim, Finska i Holandija su, prije svih, izrazile protivljenje na sastanku ministara EU za uklanjanje granica sa Rumunijom i Bugarskom.
"Osim preuzimanja obaveza, pravila treba da se i poštuju. Postojanje rasprostranjene korupcije ugrožava praćenje pravila", ističe finski ministar unutrašnjih poslova Paivi Rasanen.
Lideri EU će o ovoj temi održati nove razgovore na samitu u oktobru.

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 07303.html

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Evropska komisija razmatra mogućnost ukidanja liberalizacije viznog režima za građane BiH zbog mnogostruko uvećanog broja azilanata u zemlje EU.

Današnji "Dnevni avaz" piše da je ovo upozorenje vlastima BiH nedavno putem Misije u Briselu poslato sa sastanka Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravosuđa "EU - zapadni Balkan".

U "urgentnom" i "povjerljivom" dopisu ministarstvima bezbjednosti i inostranih poslova BiH savjetnik u Misiji BiH u Briselu Muaz Dedajić naveo je razloge zbog kojih Evropska komisija prijeti novim uvođenjem viza.

"BiH je u veoma kratkom periodu od države koja je imala najbolji imidž u vezi sa poštivanjem pravila bezviznog režima sa EU pogoršala sliku i trenutno jedino Makedonija ima veći broj tražilaca azila", navodi Dedajić u dopisu.

Vlasti BiH upozorene su da pojedine države članice vrše stalni pritisak da EU zauzme "rigoroznu poziciju prema onima koji ne poštuju pravila slobodnog kretanja ljudi u EU".

Evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama država članica EU nedavno je Evropskoj komisiji dostavila podatke iz kojih je uočljivo da je udio građana BiH u svojstvu tražilaca azila višestruko uvećan i ima najveći trend od svih država zapadnog Balkana.

Naveden je podatak da je u julu samo u Italiji azil zatražilo 156 građana BiH.

(Agencije)

Treba još plaćati autobuske karte nazad tim ljudima. :-?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2011, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
ЕКСПЕРТСКИ ТИМ ЕУ СТИЖЕ У БиХ
Тим експерата земаља чланица ЕУ и Европске комисије наредне недјеље боравиће у БиХ у првој постмониторинг посјети за праћење дешавања након либерализације визног режима, потврђено је Срни у изворима блиским Делегацији ЕУ у БиХ.

Инфо
13:05 | 09/10/2011

Извор: СРНА
Фото: РТРС, Д.Самарџић

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди прошле недјеље је најавио да ће експертски тим у БиХ боравити од 10. до 14. октобра како би процијенио конзистентност и одрживост провођења реформи, које је усвојила БиХ у вези са захтјевима визне мапе пута.
''Истовремено, очекује се да ће експерти имати конструктивну улогу у вези са мјерама које је усвојила БиХ да би се на брз и ефикасан начин изборила са повећаним бројем неоснованих захтјева својих држављана за добијање азила у земљама Шенгена'', оцијенио је Давиди.
Он је поручио да службе Европске комисије очекују да ће допринос представника БиХ помоћи у постизању успјешности посјете делегације експерата наредне недјеље, у интересу свих грађана БиХ и ЕУ.
С.В.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
ИЗДАТ МИЛИОНИТИ БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШ БиХ

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ данас је одштампала милионити биометријски пасош.

Инфо
17:45 | 24/11/2011

Извор: СРНА

Фото: ФОНЕТ

Од 15. октобра 2009. године, од када је у БиХ почело издавање биометријских пасоша, у кантоналним министарствима унутрашњих послова, МУП-у Републике Српске, Брчко дистрикту, те дипломатско-конзуларној мрежи, до данас је поднесено укупно 1.022. 811 захтјев за издавање ових пасоша.

Грађани БиХ од 15. децембра прошле године са биометријским пасошима без виза могу путовати по земљама Шенгена, подсјећају из Агенције.

Из ове агенције истичу да је цијели процес, осим измјена више од 35 законских и подзаконских аката, подразумијевао и увезивање свих матичних уреда како би се између надлежних органа несметано и ефикасно вршила електронска провјера података потребних за издавање путних исправа.

То је био један од основних услова за сигурно функционисање ланца институција које учествују у процесу издавања личних докумената у БиХ.

В.Д.

Jebote ode pola države negdje. :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2011, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
BANJA LUKA: Svečanost povodom štampanja milionitog biometrijskog pasoša

Utorak | 06.12.2011.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) će sutra u svom sjedištu u Banjoj Luci održati svečanost povodom odštampanog milionitog biometrijskog pasoša BiH
.

Kako je najavljeno danas iz ove agencije, specimen biometrijskog pasoša će biti uručen ambasadoru Peteru Sorensenu, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku EU.

(FENA, DEPO PORTAL/eb)

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
BiH opasno prijeti vraćanje viza!

.

VestiOnline - 14.12.2011 14:24

SARAJEVO, BRISEL -Iako iz Brisela, uglavnom nezvaničnim kanalima, stižu pesimistične informacije, bezvizni režim za građane BiH nije ugrožen, tvrde nadležni u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Državljani BiH bez viza putuju u zemlje šengenskog prostora gotovo godinu dana i za to vrijeme nisu zabilježeni neki veći incidenti. Ipak, ono što brine zvanični Brisel jeste određen broj azilanata, pretežno Roma, iz nekoliko opština u BiH koji su krenuli trbuhom za kruhom put zemalja Evropske unije.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bi ... 19382.html

Citiraj:
Neusvajanjem zakona ugrožen bezvizni režim

.

Dragan Sladojević, Dejan Šajinović - 14.12.2011 18:30

BANJALUKA, SARAJEVO - Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, rekao je da bi se, zbog onih koji iz političkih razloga opstruišu usvajanje zakona o ličnoj karti i zakona o prebivalištu i boravištu građana, naša zemlja mogla naći u situaciji da na kraju 2012. godine njenim građanima bude ukinut bezvizni režim s EU.

"BiH se nalazi na granici - hoćemo li ući u trag svima onima koji su ilegalno boravili u BiH, koji su se ilegalno prijavili na lažne adrese, koji se bave ovim ili onim nezakonitim, korupcionaškim poslovima ili će policijske strukture shvatiti da je put ka Evropi put u zakonitost, pravdu i pravnu državu", izjavio je danas Nović.

Upozorio je da je procedura prelaska s bijelog na crni šengen jednostavnija nego dosad.

"Neko misli da je u ovom trenutku bitno politizovati, a ne ulaziti u proceduru koja je ključna, pri čemu građani BiH do kraja 2012. godine mogu potpuno ostati bez ličnih karata", rekao je Nović.

Renco Davidi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, istakao je da je zakon o prebivalištu i boravištu građana BiH izuzetno značajan i da parlamentarci treba što prije da ga usaglase i usvoje.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ne ... 19448.html

Bošnjaci ćirilica će vam doći glave.

Živjela Ćirilica!!!

Citiraj:
SARAJEVO - Bezvizni režim za BiH nije ugrožen i za sada ne postoji bojazan da bi posljednji prijedlog Savjeta Evropske unije za unutrašnje poslove mogao uticati na slobodu putovanja građana BiH u zemlje Unije koje su članice šengenskog prostora - saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

"BiH nije ni bila povod da SE predloži mogućnost uvođenja privremenog mehanizma suspenzije bezviznog režima, kao posljednje mjere u slučajevima drastičnog kršenja odluke o bezviznom režimu, odnosno naglog i znatnog povećanja migranata iz neke zemlje", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da na tom sastanku u Briselu BiH uopšte nije pominjana kao problem, s obzirom da broj lažnih azilanata nije u tolikoj mjeri izražen kao iz nekih drugih zemalja.

Ministarstvo bezbjednosti podsjeća da je pravovremeno reagovalo kada je u avgustu i septembru ove godine u pojedinim državama članicama Evropske unije zabilježen porast broja lažnih azilanata iz BiH, prvenstveno u Belgiji i Švedskoj.

U Ministarstvu ističu da posljednju poruku iz Brisela shvataju krajnje ozbiljno, navodeći da će kod najnovijih slučajeva zloupotrebe viznih olakšica koji su zabilježeni u Bijeljini i Zavidovićima, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama preduzeti adekvatne mjere da se ta pojava zaustavi.

Ministarstvo bezbjednosti BiH upozorilo je građane da ne podliježu dezinformacijama o mogućnosti ostanka u zemljama EU ukoliko zatraže azil.

"U toku su deportacije lažnih azilanata iz zemalja EU u BiH i taj proces će se nastaviti u saradnji sa institucijama država iz kojih se ova lica vraćaju", navodi se u saopštenju.

Ministri unutrašnjih poslova EU juče su na sastanku u Briselu donijeli odluku o novim pravilima koja će omogućiti zemljama članicama da brže uvedu vizni režim putnicima sa zapadnog Balkana u slučaju iznenadnog priliva migranata.

Odlukom ministara unutrašnjih poslova odgovoreno je na zabrinutost zbog priliva azilanata iz istočnoevropskih zemalja.

Uaaaaaaaaaaaaaaa Romi!!!!!!!!!!!!!!

Citiraj:
Mehanizam za privremenu suspenziju na snazi najmanje za šest mjesci

.

Agencije - 14.12.2011 20:57

BRISEL - Mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima putovanja za građane trećih zemalja koji žele slobodno ulaziti u šengenski prostor stupiće na snagu za najmanje šest mjeseci, a najviše godinu dana, jer se očekuje da će toliko trajati debate u Evropskom parlamentu, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Nakon što je Savjet ministara dogovorio uvođenju ove mjere koja je planirana da se aktivira u vanrednim situacijama, naredni korak u proceduri je odobrenje Evropskog parlamenta. U ime Savjeta, odnosno zemalja članica, Danska koja od Poljske preuzima vođstvo EU 1. januara, podnijeće prijedlog Evropskom parlamentu u januaru.

Očekuje se da parlamentarci o tome odlučuju nekoliko mjeseci i usklađuju se po političkim grupacijama, od demohrišćana preko socijalista do zelenih i liberala. Evroparlamentarci će podnijeti amandmane na poziciju Savjeta i na kraju izaći sa kompromisnim prijedlogom.

Oba doma, i Savjet i Parlament moraće usvojiti kompromisni prijedlog, a nakon njihove odluke mehanizam će stupiti na snagu, na osnovu kojeg će zemlja članica koja se osjeća ugroženom od navale nelegalnih imigranata, obratiti Evropskoj komisiji da ona inicira mehanizam.

Šengenska zemlja ima to pravo tražiti ako doživi "iznenadni i značajni porast" ilegalne imigracije ili tražitelja azila. Evropska komisija ispitivaće opravdanost tog zahtijeva, u komunikaciji sa zemljom EU koja je podnijela prijavu i zemljom koja bi trebala da bude pod suspenzijom.

Kao izvršno tijelo EU, komisija može da prihvati ili odbaci zahtijev zemlje članice za suspenzijom. Ukoliko prihvati, onda se zahtijev te jedne članice šalje na Savjet, odnosno zemljama članicama koje odlučuju o tome da li je zahtijev zemlje tražitelja opravdan ili ne, a odlučivaće se kvalifikovanom većinom.

Mjera suspenzije koja bi trajala tri mjeseca mogla bi da se produži, a na pitanje Srne da li bi mogla da postane stalna, zvaničnik Savjeta odgovorio je da to može i danas uz saglasnost Savjeta i Evropskog parlamenta.

Evropski savjet za unutrašnje poslove i pravosuđe načelno se danas saglasio da odobri uvođenje privremenog mehanizma suspenzije bezviznog režima kojim će biti obuhvaćene i zemlje zapadnog Balkana.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Me ... 19505.html
:P

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Super, sad treba zbog Roma da nam opet uvedu vize :-? Još će na kraju trebati vraćati ljude sa granice na osnovu boje kože :roll:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zašto se Balkan uopšte doveo u situaciju da EU mora naknadno da traži mehanizme zaštite.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A reći da se svim Romima zabrani izlazak bi bio rasizam, a opet zbog male grupacije ljudi nadrlja čitav narod. Bolje da nisu ni spominjali o kome je riječ ako nemaju riješenje u rukavu.

Imam pitanje u vezi viza, recimo ako mogu ukupno tri mjeseca da provedem vani u vremenskom okviru od šest mjeseci, da li je recimo moguć scenario da budem vani zadnja tri mjeseca jednog vremenskog okvira od šesti mjeseci i prva tri mjeseca slijedećeg okvira od šest mjeseci, znači da budem bukvalno šest mjeseci u komadu vani? :D Zna li iko? :)

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To bi trebalo teorijski biti moguće. Znači jedan dan zapičiš za EU ostaneš tamo dan-dva i vratiš se u BiH i brojiš tri mjeseca, onda k'o gospodin ostaneš 6 mjeseci u cugu.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Od kada se onda računa da počinju ti ciklusi od šest mjeseci? Od trenutka ukidanja viza (15.12.) ili od prvog ulaska u EU?

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Od tvog prvog ulaska u šengen zonu.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

OK hvala.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
U komadu mozes biti samo 90 dana a potom 90 dana pauze.. Nista 6 mjeseci, sem ako ne ostanes na crno :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobio sam još jednu takvu potvdu iz službenog :D izvora, očekujem potvrdu da sam ispravno razumio :D

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
ne kontam radi cega ne objave da ne primaju azilante i ko bila sta pokusa imace trajnu zabranu u pasos udarenu i deportivo...sta kenjaju da ja sada radi nekih budala moram ispastati...nije mi jasno...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ponoviću ovdje, slaba mi internet komekcija pa se ne razumijem sa Požegom preko PP-a :D

Recimo uđem 1. put u EU 1. januara, tada mi znači počinje ciklus. Recimo vratim se odmah drugi dan, čekam tri mjeseca, i odem opet u EU i budem 3 mjeseca, i vratim se znači tačno nakon isteka 6 mjeseci prvog ciklusa, 1.jula, kada mi počinje slijedeći ciklus.

Smijem li odmah drugi dan otići na 3 mjeseca, i ako ne, zašto ne?

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Često postavljana pitanja vezana za bezvizni režim putovanja u zemlje Šengena za državljane Bosne i Hercegovine

Zemlje Šengena i Evropske unije u koje kao državljani BiH možete putovati bez vize su: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska/Holandija, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.

1. Koji dokumenti su potrebni za bezvizno putovanje u zemlje Šengena, Bugarske i Rumunije1?

Potreban vam je biometrijski pasoš, koji je važeći još najmanje tri mjeseca od okončanja putovanja i koji nosi ovu oznaku:

2. Kada bezvizni režim stupa na snagu?

Bezvizni režim je na snazi od 15. decembra 2010. godine.

3. Da li će stari BiH pasoši važiti i nakon 15. decembra 2010?

Da, međutim imaocima pasoša koji nisu biometrijski i dalje će biti potrebna viza za ulazak u zemlje Šengena. Primjenjivaće se odredbe viznih olakšica.

4. Mogu li u periodu od šest mjeseci ući u zemlje Šengena, Bugarske ili Rumunije više od jednog puta?

Da, možete. Međutim, morate pažljivo izračunati dane svog boravka, jer ne smijete prekoračiti ukupno 3 mjeseca (90 dana) boravka u zemljama Šengena u periodu od šest mjeseci (180 dana).
Na primjer, ukoliko je vaš prvi ulazak u zonu Šengena bio 1. februara, u zemljama Šengena, Bugarskoj i Rumuniji možete provesti ukupno tri mjeseca u okviru narednih šest mjeseci, odnosno do 31. jula, nakon čega nastupa novi šestomjesečni ciklus.

5. Postoje li ikakve izmjene u bezviznom režimu u odnosu na putovanje maloljetnih lica?

Ne.

1.Bugarska i Rumunija ne pripadaju zemljama Šengena, ail je bezvizni režim za građane BiH važeći u ove dvije zemlje
6. Postoje li posebni zahtjevi i/ili pitanja koja mogu biti postavljena državljanima BiH na granici, prije ulaska u zonu Šengena, Bugarske i Rumunije?

Na snazi su generalni uslovi za ulazak, definisani Zakonom o granicama Šengena, za sva lica koja nisu dražvljani zemalja Evropske unije, a koja putuju u zonu Šengena, Bugarske i Rumunije. Na samoj granici, pored posjedovanja važećih putnih dokumenata, od putnika će biti traženo da opravdaju svrhu i uslove boravka i dokažu posjedovanje dovoljnih sredstava za izdržavanje tokom boravka u zoni Šengena, u Bugarskoj i Rumuniji, kao i za povratak.

7. Koliko novca mi je potrebno za turističko putovanje u zemlje Šengena, Bugarsku i Rumuniju?

U skladu sa članom 5(3) Zakona o granicama Šengena; "potrebna novčana sredstva za izdržavanje utvrđuju se prema dužini i svrsi boravka i u odnosu na prosječne cijene hrane i smještaja u datoj zemlji/zemljama članicama pomnožene sa brojem dana boravka.

Na koji način se može izvršiti provjera:

• Vrši se provjera posjedovanja dovoljnih novčanih sredstava za izdržavanje od strane državljana trećih zemalja, tokom trajanja i za datu svrhu boravka u zoni Šengena, za povratak u matičnu zemlju ili tranzit u treću zemlju ili da data sredstva može obezbijediti na zakonit način. Kod utvrđivanja sredstava za izdržavanje potrebno je uzeti u obzir referentne iznose koje određuje svaka od zemalja Šengena;

• Provjera posjedovanja dovoljnih novčanih sredstava za izdržavanje može se vršiti na osnovu gotovine, putnih čekova i kreditnih kartica koje posjeduje državljanin treće zemlje. Izjave o sponzorstvu, u slučajevima kada su takve izjave predviđene nacionalnim zakonodavstvom i garantna/pozivna pisma od domaćina, kako je propisano nacionalnim zakonodvastvom, u slučaju kada državljanin treće zemlje boravi kod domaćina, takođe mogu predstavljati dokaz o posjedovanju dovoljnih sredstava za izdržavanje;

• Valjanost kreditne kartice može se provjeriti stupanjem u kontakt sa subjektom koji je izdao karticu ili korištenjem drugih opcija koje stoje na raspolaganju na graničnom prelazu (npr. mjenjačnice);

• Pozivno pismo domaćina može se provjeriti direktnim kontaktom sa domaćinom ili potvrđivanjem da je poziv dat u dobroj vjeri posredstvom nacionalnih kontakt informacija u zemljama članicama vezanih za prebivalište domaćina;

8. Ukoliko planiram posjetiti prijatelja ili rođaka koji živi u zoni Šengena, Bugarskoj ili Rumuniji, da li je potrebno da na granici dam određene informacije o toj osobi?

Od vas može biti traženo da date detaljne informacije o toj osobi. Preporučuje se da, u najmanjoj mjeri, imate adresu i broj telefona u datoj zemlji.

9. Da li je uvijek neophodno posjedovati povratnu kartu prije napuštanja Bosne i Hercegovine?

U velikoj mjeri se preporučuje posjedovanje povratne karte ukoliko se putuje avionom/vozom/autobusom. Međutim, to nije obaveza.

10. Kada se radi o državljanima BiH čiji su supružnici stranci, državljani trećih zemalja (koje nisu članice EU), kojima je potrebna viza za ulazak u zonu Šengena, Bugarsku ili Rumuniju, da li ti supružnici mogu ući u zonu Šengena bez vize ukoliko posjeduju boravišnu dozvolu u BiH?

Ne. Boravišna dozvola u BiH ne daje tim licima pravo da putuju u zonu Šengena, Bugarsku ili Rumuniju bez vize.

11. Da li mi je potrebna viza ukoliko planiram da putujem u zonu Šengena, Bugarsku ili Rumuniju u svrhu kratkoročnih studija?

Viza vam je potrebna ukoliko planirate putovanje u svrhu studija koje podrazumijeva boravak u zoni Šengena, Bugarske ili Rumunije duži od tri mjesceca u okviru šestomjesečnog perioda. Za potrebe dužih studija morate tražiti vizu, a pravila se razlikuju od jedne zemlje do druge. Stoga se preporučuje da prije početka studija konsultujute ambasadu/konzulat zemlje u kojoj namjeravate studirati.

12. Da li mogu putovati u zonu Šengena, Bugarsku ili Rumuniju, sa biometrijskim pasošem, ukoliko je ambasada jedne od zemalja članica EU ranije odbila moj zahtjev za vizu?

To zavisi od razloga za odbijanje zahtjeva za vizu.

Ukoliko zahtjev za vizu nije bio potpun ili priloženi dokumenti nisu bili valjani (nedostajalo je zdravstveno putno osiguranje, lažni turistički aranžman, itd.) odbijanje zahtjeva ne znači automatski i zabranu ulaska kod vizne liberalizacije.

Ukoliko je zahtjev za vizu ranije odbijen iz razloga što dato lice ima zabranu ulaska u zonu Šengena, ulazak neće biti odobren.

13. Da li lica koja posjeduju dokumente o deportaciji iz neke od zemalja Šengena, Bugarske ili Rumunije mogu imati koristi od novog, bezviznog režima?

Ne.

14. Nakon uvođenja bezviznog režima putovanja, postoje li bilo kakva ograničenja za putovanje iz jedne zemlje Šengena, Bugarske ili Rumunije u drugu?

Nema nikakvih ograničenja, s obzirom da nema ni granične kontrole između zemalja Šengena. Međutim, granična kontrola se i dalje vrši između zemalja Šengena i Bugarske i Rumunije.

15. Da li mi je potreban pasoš za putovanje iz jedne zemlje Šengena, Bugarske ili Rumunije u drugu?

Imajući u vodu činjenicu da se granična kontrola i dalje vrši između zemalja Šengena i Bugarske i Rumunije, državljani BiH su dužni uvijek nositi vlastite pasoše sa sobom tokom boravka, s obzirom da nacionalna zakonodavstva mogu predviđati ad-hoc kontrole u zoni Šengena, Bugarske ili Rumunije.

16. Da li je zdravstveno putno osiguranje uvijek neophodno za putovanje u zonu Šengena, Bugarske ili Rumunije?

Zdavstveno putno osiguranje nije obavezno. Posjedovanje istog se u svakom slučaju veoma preporučuje za putovanja u zonu Šengena, Bugarsku ili Rumuniju.

17. Ukoliko posjedujem biometrijski pasoš BiH, kao i biometrijski pasoš neke druge zemlje (na primjer Srbije ili Hrvatske), mogu li provesti tri mjeseca u zoni Šengena, Bugarske ili Rumunije, u okviru šestomjesečnog perioda, na osnovu svog BiH pasoša i još tri mjesca, u okviru šestomjesečnog perioda, na osnovu drugog pasoša?

Ne. Ograničenje dužine boravka na tri mjeseca u okviru šestomjesečnog perioda odnosi se na lice, ne na pasoše. Stoga nije dopuštena praksa gdje bi državljani trećih zemalja sa dvojnim državljanstvom mogli kotristiti svoje različite pasoše za naknadna putovanja u zemlje Šengena, Bugarsku i Rumuniju i time premašiti maksimalni dozvoljeni period boravka (tri mjeseca) .

18. Šta se može desiti ukoliko ostanem duže od tri mjeseca (bez boravišne dozvole ili vize za duži vremenski period) ili radim u zemljama Šengena, Bugarskoj i Rumuniji (bez radne dozvole)?

Državljanin BiH koji u zemljama Šengena, Bugarskoj ili Rumuniji ostane duže od tri mjeseca (bez boravišne dozvole ili vize za duži vremenski period) nelegalno boravi u datoj zemlji/zemljama, što može za posljedicu imati zabranu ponovnog ulaska u zonu Šengena, Bugarsku ili Rumuniju. Rad u zoni Šengena, Bugarskoj ili Rumuniji, bez radne dozvole, takođe je nezakonit (čak i u trajanju manjem od tri mjeseca) i takođe može za posljedicu imati zabranu ponovnog ulaska u zonu Šengena .
http://msb.gov.ba/vijesti/saopstenja/?id=5571

Jbg Hristov. :(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]