banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Jeste li za raspad EU?
DA 68%  68%  [ 27 ]
NE, ne vidim razlog 33%  33%  [ 13 ]
Ukupno glasova : 40
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Dec 2011, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Kacin: Rješenje je okružiti BiH evropskim državama

http://www.slobodnaevropa.org/content/k ... 10012.html

I ja sam za ljubav iz interesa sa velikim silama, a ovi što nas pokušavaju da utope u septičku jamu u koju su oni sami upali, neka se nose u tri lijepe.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Što se tiče viza bezveze je da neko želi u EU samo zbog viza a ovamo mu EU donosi mnogi toga nepovoljnog sa drugih i puno bitnijih strana. To je kao kad se dijete navuče na čokoladu pa uđe u auto sa strancem i to završi nepovoljno.

Phoenix je napisao:
Ne bih voljela da se raspadnu jer ne vjerujem da bi to prošlo bez nekog pičvajza

Pičvajz je poželjan. Neka ga. Kada je sistem loš do srži onda ga treba srušiti u potpunosti, do temelja, i na tom pepelu graditi nešto sasvim novo i drugačije. Tome pičvajz služi, kad mu dođe vrijeme neka ga, neka odradi svoj posao. A ovo sada je samo krpljenje zakrpama, samo patchovanje, to možda riješi neke bugove ali donese neke druge. Kada je sistem loš mnogo je bolje dizajnirati i praviti novi od nule nego krpiti stari i lošiji. Programeri i dizjaneri ovo znaju :)

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Ti stvarno misliš da se ratovi vode zbog loših sistema i da će ljudi koji ratuju kasnije da izgrade neki sistem u kojem će profitirati? :-?

Kao što smo to mi napravili u prošlom ratu?

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 16:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Iz prošlog rata se može dosta toga naučiti (ko je u stanju da nauči), i taj rat je bio gradivni element za nešto novo što će se graditi, bio je jedna cigla u građenju.

Ratovi i bilo kakva mirna (ali uvijek bolna) rušenja sistema su tu jer treba da budu tu, to tako ide, to je po nekim Zakonima, ruši se staro i gradi se novo, to ne znači da je novo uvijek mnogo bolje od starog, ali tako stvari idu. Rušenje EU je davno prorečeno. Prije su razni sistemi rušeni da bi dolazili novi sistemi koji nisu nužno bili puno bolji, ali dolazi vrijeme kad će se stari sistemi mijenjati puno boljima, bar na nekim manjim dijelovima Zemlje za početak, jer je došlo do te tačke da stvari idu u tom smjeru.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jesi li gledao film Profesionalac? Vjerovatno jesi.

Vidiš, meni je jedan detalj iz tog filma baš ostao u sjećanju. Situacija gdje je Luka Laban, policajac, snimao i gledao ljude iz one kancelarije. I bio 5. oktobar i "stvari su se promijenile". I film se završava scenom gdje opet neko sjedi u toj istoj kancelariji i gleda ljude. Jedina promjena je to što je taj neko drugi na tom mjestu, sve ostalo je isto.

Sve bi to imalo smisla, razaranja, glad, bolesti, smrti i genocidi, kad bi se nakon toga stvari suštinski promijenile. Onda bi žrtva (možda) vrijedila (kažem možda, jer sam ja ipak zdravstveni a ne vojni radnik i za mene ne postoji opravdanje za gubitak ljudskog života). Ali je problem u tome što se stvari suštinski nisu promijenile ni u jednoj od država bivše Juge, nakon rata, a toliko ljudi je patilo i izginulo. I da se i sada desi pičvajz, opet bi isto bilo, mali čovjek bi stradao, bogati bi se dodatno obogatili i tu opet ne bi bilo neke suštinske promjene.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 17:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Dec 2011, 23:00
Kolega, mudro zboriš...

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
manitu uci da svira je napisao:
eu nije pandan usa :D

Jesi siguran? Pa neće Nijemac evropskom prebjeglom šljamu (čitaj Amerima) da dozvoli da se pitaju i da zabadaju nos u šta stignu.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sto ne? Uostalom, sve je to biznis.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 18:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da ih Amer klepa po ušima? :) Sumnjam da ćemo to ikad dočekati.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 23:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
Phoenix je napisao:

Vidiš, meni je jedan detalj iz tog filma baš ostao u sjećanju. Situacija gdje je Luka Laban, policajac, snimao i gledao ljude iz one kancelarije. I bio 5. oktobar i "stvari su se promijenile". I film se završava scenom gdje opet neko sjedi u toj istoj kancelariji i gleda ljude. Jedina promjena je to što je taj neko drugi na tom mjestu, sve ostalo je isto.

Sve bi to imalo smisla, razaranja, glad, bolesti, smrti i genocidi, kad bi se nakon toga stvari suštinski promijenile. Onda bi žrtva (možda) vrijedila (kažem možda, jer sam ja ipak zdravstveni a ne vojni radnik i za mene ne postoji opravdanje za gubitak ljudskog života). Ali je problem u tome što se stvari suštinski nisu promijenile ni u jednoj od država bivše Juge, nakon rata, a toliko ljudi je patilo i izginulo. I da se i sada desi pičvajz, opet bi isto bilo, mali čovjek bi stradao, bogati bi se dodatno obogatili i tu opet ne bi bilo neke suštinske promjene.

znaci tebi je ok utepat par miljardi ljudi da bi ovi sto prezive zivli u blagostanju??? :oops: :angry1: :angry1: :angry1:
a od rata koristi imaju samo sverceri vojna industrija banke i gradjevinska mafija!!! :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1:

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 09:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
dragi vadere
ratovi naravno nisu najbolje rjesenje- vec najgore, a sistemi se mogu mjenjati i transformisati mirnim putem i kompromisom. uzmimo cesku i slovacku za primjer. ili belgiju, u kojoj valonci i flamanci nisu potegli oruzije jedni na druge, vec i u parlamentarnoj krizi traze mirno rjesenje. na tlu zapadne evrope nije nikada bio duzi period bez rata i masovnih krvoprolica sto dovoljno govori o usvojenom kulturnom standardu. taj standard i kompromis treba razvijati dalje, bez obzira na probleme, a nikako pozivati na agresivna i ratoborna rjesenja. krizu demokratije i politokratiju ne moze rjesiti nikakav rat. iz istorije ljudskog drustva ne mozete anhrono vaditi primjere promjena i aplicirati ih na danasnje drustvo, jer je drustveno ekonomski, socijalni, tehnoloski napredak toliko velik da je jaz izmedju uslova teorijski i prakticno nepremostiv.

samo kod malih, nacionalno neizivljenih naroda, kompromis i popustanje predstavlja slabost. ovde ko poziva na kompromis dobije 2% glasova a onaj ko koristi zapaljivu nacionalnu retoriku 98%. to se generalno odnosi na ex yu i neke druge balkanske narode. problem je veoma slozen, horizontalno i vertikalno zahtjeva minimalno 20 -30 godina koordinisane edukacije i pravilnog pristupa obrazovanju. medjutim, proces rjesavanja tog problema mi nismo ni zapoceli. naprotiv, idemo u kontra smijeru. nenormalno je da u 21. vijeku mi zelimo u 17. a ne u 22.

po jednoj teoriji ( kondratijevi konjukturni talasi) mali narodi imaju dva nacina razvoja (u ciklicnim kriznim periodima): u vrijeme napretka i razvoja - igranjem na kartu dodvoravnja i pametne uloge satelita velikim silama, u vrijeme kriza samosvjesnom i naprednom nacionalnom elitom. ono sto je kod nas slucaj jeste deprimirajuce : nacionalna elita pretvorena je u nacionalisticku elitu, a u nju se na mala vrata, sluzeci nacionalistickom retorikom, uvuklo ispod prosjecno i poluobrazovana "inteligencija". medju tim "intelektualcima" prava nauka nema sta traziti, jer na fakultetima vise nema moci da se naucno utice na drzavni aparat i politiku. nerijetko se naucni rad i naucni radnici zloupotrebljavaju samo kako bi se opravdali vlastiti potezi.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Phoenix je napisao:

znaci tebi je ok utepat par miljardi ljudi da bi ovi sto prezive zivli u blagostanju??? :oops: :angry1: :angry1: :angry1:
a od rata koristi imaju samo sverceri vojna industrija banke i gradjevinska mafija!!! :angry1: :angry1: :angry1: :angry1: :angry1:

JEsi li ti uopšte PROČITALA šta sam ja napisala???

OMG

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 20:01 
Veteran
Veteran

jesam, a jesi li ti??? :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 20:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Poštovani Manitue, sve si ti to fino uobličio i ja ne tražim opravdanje za balkanske narode, ali neke pomjenljive nisi uzeo u obzir, a to je članstvo tih država u nekim organizacijama sa propisanim pravilima igre.

Šta bi bilo da Belgija nije ni tamo ni vamo? Da li bi Flamanci opipavali puls Valonaca ili bi isto vladalo džentlmenstvo?

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 22:00 
Početnik
Početnik

dragi vadere
ratovi naravno nisu najbolje rjesenje- vec najgore, a sistemi se mogu mjenjati i transformisati mirnim putem i kompromisom. uzmimo cesku i slovacku za primjer. ili belgiju, u kojoj valonci i flamanci nisu potegli oruzije jedni na druge, vec i u parlamentarnoj krizi traze mirno rjesenje.

...al' u teoriji samo. Što se tiče Češke i Slovače u potpunom si pravu. Neki dan sam čitao u "Buci" (Buka) kako i jedni i drugi slave datum postavljanja Čehoslovačke na snagu i u djelovanje kao jedna jedina država - ovo ti je pandan Hrvatskoj u smislu odvajanja od Austro-Ugarske, s'tim da se ova druga cjepila od Jugoslavije niz godina. Što se tiče drugog primjera, ne znam da li si upoznat sa činjenicom da jedni od spomenutih nemaju ni danas pravo kupiti zemljište u Briselu - zakonski im je onemogućeno, jer su stajali na strani njemačkog carstva, kako me pamet služi. Rat ide samo kod stoke u prvi plan. Zna se za što služi (prije rata u BiH našli naftu, poslije rata u Federaciji Shell, kako sam čuo, dobija koncesiju na vađenje, a u RS "braća" Rusi) i zna se ko dobro prođe (nema dan ratnog staža i hvali se), a ko loše (ima sve i jedan dan ratnog staža i ne smije se hvaliti). Žalosno, ali istinito i provjereno u praksi.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 23:04 
Veteran
Veteran

rogue je napisao:
dragi vadere
ratovi naravno nisu najbolje rjesenje- vec najgore, a sistemi se mogu mjenjati i transformisati mirnim putem i kompromisom. uzmimo cesku i slovacku za primjer. ili belgiju, u kojoj valonci i flamanci nisu potegli oruzije jedni na druge, vec i u parlamentarnoj krizi traze mirno rjesenje.

...al' u teoriji samo. Što se tiče Češke i Slovače u potpunom si pravu. Neki dan sam čitao u "Buci" (Buka) kako i jedni i drugi slave datum postavljanja Čehoslovačke na snagu i u djelovanje kao jedna jedina država - ovo ti je pandan Hrvatskoj u smislu odvajanja od Austro-Ugarske, s'tim da se ova druga cjepila od Jugoslavije niz godina. Što se tiče drugog primjera, ne znam da li si upoznat sa činjenicom da jedni od spomenutih nemaju ni danas pravo kupiti zemljište u Briselu - zakonski im je onemogućeno, jer su stajali na strani njemačkog carstva, kako me pamet služi. Rat ide samo kod stoke u prvi plan. Zna se za što služi (prije rata u BiH našli naftu, poslije rata u Federaciji Shell, kako sam čuo, dobija koncesiju na vađenje, a u RS "braća" Rusi) i zna se ko dobro prođe (nema dan ratnog staža i hvali se), a ko loše (ima sve i jedan dan ratnog staža i ne smije se hvaliti). Žalosno, ali istinito i provjereno u praksi.

nazalost istina,,, :fadein: :fadein: :fadein:

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2011, 13:13 
Početnik
Početnik

Vader je napisao:
Iz prošlog rata se može dosta toga naučiti (ko je u stanju da nauči), i taj rat je bio gradivni element za nešto novo što će se graditi, bio je jedna cigla u građenju.

Ratovi i bilo kakva mirna (ali uvijek bolna) rušenja sistema su tu jer treba da budu tu, to tako ide, to je po nekim Zakonima, ruši se staro i gradi se novo, to ne znači da je novo uvijek mnogo bolje od starog, ali tako stvari idu. Rušenje EU je davno prorečeno. Prije su razni sistemi rušeni da bi dolazili novi sistemi koji nisu nužno bili puno bolji, ali dolazi vrijeme kad će se stari sistemi mijenjati puno boljima, bar na nekim manjim dijelovima Zemlje za početak, jer je došlo do te tačke da stvari idu u tom smjeru.

E, ovaj post nisam vidjeo... samo kratak komentar.
Da ne psujem ponovo, valja mi se od toga odvikavati (a i jedan mi je nalog ugašen), ovdje se radi o kasičnoj industriji udobnog namještaja, a kao izlazni produkt je udobna fotelja sa gospodinom generalom - poslije bitke. Ako je rat nužno zlo, nadam se da si voljan u njega... jer ja palim u toplije krajeve, sa rancem i pješke. Pa ti gradi sebi novi sistem.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
veselica je napisao:
Raspad!!! A sta nam je alternativa? Mozda NEOOSMANSKO carstvo?
Ionako Dawutoglu svako malo dolazi u Beograd kod brata Tadica podsjecajuci ga kako je Balkan osmanski!
Doduse, ima ona stara izreka nasih đedova " bolje i sa Turcima nego sa Latinima".

U Evroazijsku uniju onda!

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 22:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Stara EZ je bila mnogo bolje rješenje nego današnja EU. Današnja EU meni mnogo više liči na neki novi 4. rajh jer se Njemačka nametnula kao vodeća. Nijemci su očito ostvarili Hitlerovu želju ali ovaj put bez ispaljenog metka nego ekonomijom. Meni se lično ne dopada ideja da mi Njemačka komanduje u nekoj uniji. Margaret Tačer je rekla da je Berlinski Zid srušen prerano i slažem se s tim. Maršalov plan je takođe bio velika greška jer su Nijemcima apetiti ponovo porasli.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 00:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Ja samo znam da bi bilo bolje svima da se one otpisane pare sa korupcije prebace na račun nekog Švabe i da nam on vodi zemlju jedno 10 godina.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]