banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 18:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5586 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 280  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Dec 2011, 06:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Silvio Dante je napisao:
LemiGO je napisao:
Ma gade mi se, obično svi ovi završe u pozadini pljčakajući civile dok običan čovjek na frontu guli i krvari. A primjetio sam da nose i crne uniforme, nisam siguran šta im to znači ali mi izgleda odvratno.

Ја знам за усташке "Црне легије" које су носиле црне униформе али четнике са црним униформама баш и нисам видео, изузев можда којег појединца.

Ne bi me cudilo da im namjerno neko potura crno, a oni naravno blage veze nemaju.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 07:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Crninu su četnicima poturili komunisti po raznim filmovima gdje su četnike prikazivali kao koljače i divljake, cilj je bio četnike izjednačiti sa ustašama. Dovoljno je pogledati stare autentične slike i vidjeti da su četnici bili prava vojska, uglavnom u uniformama kraljeve vojske, a često i u uniformama engleske vojske, a većina nije nosila ni bradu.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 09:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ево слушам јутрос на вијестима, неки европски дипломата изјавио да је тачно да ни БиХ ни Белгија немају владу али је разлика у томе што Белгија и као таква функционише а БиХ не. па добро јутро дипломато!

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 15:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
old fashion men je napisao:
Crninu su četnicima poturili komunisti po raznim filmovima gdje su četnike prikazivali kao koljače i divljake, cilj je bio četnike izjednačiti sa ustašama. Dovoljno je pogledati stare autentične slike i vidjeti da su četnici bili prava vojska, uglavnom u uniformama kraljeve vojske, a često i u uniformama engleske vojske, a većina nije nosila ni bradu.

Lupaš drugar! Četnici ili komite u Srpsko-turskim, Balkanskim ratovima i 1SR izvorno su nosili crne uniforme iz jednostavnog razloga - napadali su po noći, zbog kamuflaže. Bradu su nosili iz istog razloga da im ne sijaju lica u mraku ( ko vojnik bi trebao znati na šta mislim) znači isto kamuflaža ili u 2SR po riječima četnika kao znak žalosti za poginulim ili ubijenim saborcima....elem da skratim, pošto su već nosili crnu uniformu i brade što rekoh radi kamuflaže, noću su u išli u napad u vunenim čarapama da ih ne čuju dok se prikradaju. Zato je prvi naziv za specijalne jedinice Srpske vojske od strane ostalih bio - bradonje ili čarapani.
Slika komita:
Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

koliko vidiš crnih uniformi i brada?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 15:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Džaba ti ja objasni....e kad već pominjete ustaše, nisu sve ustaše nosile crne uniforme samo elitni Pavelićev zdrug i Crna legija, ustaše su nosile nazovi žute uniforme ( uniforma VKJ obojena u žuto)
OFM unifoma četnika što sam opisao htio sam objasniti da nije mit i izmišljotina, a u 2SR je vladalo šarenilo engleskih, američkih i domaćih unifomi kog je kako zapalo, nije sve crno bijelo....nisu ni svi partizani nosili titovke i bili bombaši, kozarački partizani su uglavnom imali kačkete i kape sa zvijezdom.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja tebi govorim da su stereotipe o četnicima stvorili komunisti i da ih nikada nisu prikazivali onakvima kakvi su zaista bili, a to je u 99% slučajeva bili su kao na gornjoj slici i na još stotine slika koje ih pokazuju onakvima kakvi su zaista bili.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 15:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Filmsku maštu i realnost ne treba miješati. U filmovima većina režisera uzima mašti na volju, još ako je propaganda u pitanju. Suditi istoriju po partizanskim filmovima dođe kao porediti gusarenje u 17-18 vijeku sa filmovima Pirati sa kariba.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 15:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ali je velika većina u narodu umjesto da razmisli o tome šta je bilo prije svega nekoliko godina objeručke prihatila ono što se servira na TV i zaboravila na sve zločine u kojima su ostali bez porodice. Zato se i ponovilo sve devedesetih, a po svoj prilici biće opet čim velike sile popuste lanac.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 15:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Vehabije locirane u 14 opština u RS
Vehabije, koje su evidentirane u 14 opština RS, u posljednje vrijeme masovno podižu lovačke kuće na dominantnim kotama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske evidentiralo je sve učestalije, brojnije i permanentno djelovanje vehabijskog pokreta u naseljima 14 opština Republike Srpske, kao i da u posljednje vrijeme masovno podižu lovačke kuće na kotama dominantnima nad nekim bitnim objektima, gdje pod okriljem lova i pčelarstva vrše obuke rukovanja vatrenim oružjem.

Riječ je o mjestima i lokacijama u rubnim opštinama Srpske, gdje je do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta - Krivdića brdo u opštini Kozarska Dubica, Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo, opština Prijedor, kao i Dubrave i Orahova u opštini Gradiška.

Vehabije su locirane i naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoši, Kotorskom nedaleko od Doboja, bijeljinskom naselju Janja, te u Lokvanjskoj rijeci, Šepku, Zvorničkoj Kamenici u opštini Zvornik, Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, srebreničkom naselju Sućeska i u blizini sela Drum u opštini Vlasenica, precizirali su u MUP-u RS.

Većina ovih zajednica se nalazi u blizini magistralnih puteva pa će vjerovatno u slučaju da se dogode određeni incidenti, ti magistralni putevi biti eksploatisani, navodi se odgovoru MUP-a Srpske na pitanje poslanika DNS-a u Narodne skupštine RS Rankice Panić.

"Postoje operativna saznanja da u posljednje vrijeme asfaltiraju i prosjecaju nove puteve velike širine na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, na pravcu tzv. zelene transverzale koja ih povezuje sa Sandžakom i Kosovom", ističe se u informaciji.

MUP RS u odgovoru na poslaničko pitanje koje se odnosilo na bezbjednosna saznanja Ministarstva u smislu aktivnosti vehabijskog pokreta u rubnim opštinama Srpske navodi da se vehabije okupljaju, osim na seminarima i ljetnim školama, u pojedinim džamijama, omladinskim kulturnim centrima i na nepristupačnim mjestima, kao što su stari napušteni objekti, rubna područja i lovačke kuće.

"Analizirajući djelovanje pripadnika vehabijskog pokreta i drugih ekstremističkih i radikalnih organizacija na području BiH, prvenstveno na području RS, evidentno je njihovo sve učestalije, brojnije i permanentno djelovanje na cjelokupnom području, sa posebnim fokusom na mjestima u pograničnim dijelovima Srpske sa Federacijom BiH", navode u MUP-u.

U praćenju pojave vehabizma evidentno je bitno izražen međunarodni element organizovanosti i povezanosti između vehabijske zajednice u BiH sa vehabijskim zajednicama u okruženju, što se manifestuje u vidu učestalih, predavanja, zajedničkih iftara u vrijeme Ramazana, javnih skupova, pisanje plakata i letaka kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo i daju poziv na džihad, organizovanje ljetnih škola pod okriljem vjerskih predavanja.

Tu se okupljaju sve istaknutije regionalne vehabijske vođe, te se pod strogo ograničenim uslovima pristupa navedenim skupovima, dogovaraju konkretne aktivnosti i pravci djelovanja, koji se naknadno prenose na lokalni nivo, u lokalne vehabijske zajednice, navodi se u odgovoru koji je potpisao ministar Stanislav Čađo.

"Jedna od aktivnosti jeste pridobijanje novih članova pokreta i širenje tog načina vjerovanja kroz javne tribine. Ideološke vođe aktivno rade s ciljem uvođenja šerijatskog društvenog uređenja. Vrše organizovanje i proširenje na pogranična mjesta - po naredbi lokalnih imama kupuju zemljište uz granicu prema Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje imaju svoje ogranke tako da je moguće izbjegavati kontakte sa policijom", ističu u MUP-u RS.

U informaciji se dodaje da je primijećeno da u posljednje vrijeme tokom vjerskih praznika, nema pucanja iz vatrenog oružja - poštuju disciplinu s obzirom da su, kao ostale grupe, dobili jasna naređenja o mirovanju u smislu ispoljavanja terorističkih aktivnosti prema neprijateljima islama i nevjernicima, te su aktivnosti usmjerili na organizovanje i uvezivanje širom BiH.

Srna je u maju objavila da pripadnici vehabijskog pokreta vrše vojnu obuku na Mahnjači, na granici opština Teslić u Srpskoj i Zenica u Federaciji BiH. Tada je Ljubomir Malivojević, predsjednik Savjeta teslićke mjesne zajednice Blatnica, koja se na ovom području graniči sa zeničkom opštinom, ispričao Srni da se u nekoliko navrata nedaleko od nekadašnjeg vojnog objekta na Mahnjači čula rafalna pucnjava iz automatskog oružja.

Srpski povratnici u ovaj dio blatničkog kraja, koji je do rata pripadao opštini Teslić, tada su potvrdili da svake srijede čuju pucnjavu u tom rejonu i naglasili da vehabije žive u graničnom planinskom pojasu opština Teslić, Zenica i Travnik.

Prethodno je u Policiji RS Srni potvrđeno da je u teslićkom selu Kamenica vidno prisustvo "osoba koje svojim izgledom i načinom oblačenja podsjećaju na pristalice vehabijskog pokreta". Te osobe, naime, imaju veoma čvrste rodbinske, prijateljske i druge veze s pripadnicima vehabijskog pokreta iz federalnih mjesta Željezno Polje, Šerići i Orahovica.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 18:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nazdravlje :-?
http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/5367/Srpska+ne+mo%C5%BEe+da+izvozi+svinje.html
Gdje je sad OFM da popljuje naše ljenčuge od seljaka :roll:
Selo gori baba se češlja :angry3:
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/293411/Drzava-za-zakup-prostora-trosi-28-miliona--maraka
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/293727/Gradonacelnik-Micic-krije-koliko-zaradjuje
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/293138/Agencije-trose-bez--kontrole
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/293731/Digli-kredite-vece-od-budzeta
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/292439/Monopolisti-godinama-beleze-milionske-gubitke

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gdje oni da izvoze svinje kada ni na domaćem tržištu nisu konkurentni sa cijenom i količinom pa se svinjetina uvozi. :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Znao sam da ćeš reći nešto tako dubokoumno a da ne trepneš....

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
ABDULAH SIDRAN: Ko me pita što mislim o suživotu, ja ga pošaljem u sukurac! I nemojte me siliti da blatim Kusturicu...

Utorak | 06.12.2011.

Ljudi žive, a ne su-žive. Suživot je atentat na život, osporavanje života, nešto što je došlo s nacionalističkim strankama, korak do apartheida, korak do rasizma, kaže Abdulah Sidran za hrvatski Novi list

Eh, da mi je znati po čemu će se mene pamtiti; po onome što sam napisao ili po svim tim glupostima koje sam napravio! – raskriljuje ruke Abdulah Sidran prisjećajući se razularenih dogodovština čiji je protagonist: onoga kad je za šankom u zagrebačkom teatru ITD zatražio od konobara gajbu piva pa, kad se na nju popeo, naručio viski; ili onoga kad je Pulom šetao u tuđim, nekoliko brojeva prevelikim papučama jer je svoje cipele ostavio u birtiji: slijedom muslimanskog običaja uvijek bi se izuo dok je s društvom sjedio i pio, a nakon posjeta zahodu nije više znao za kojim je bio stolom.

Sukurac

Što se pak tiče posjetitelja ovogodišnjeg pulskog sajma knjiga, oni će ovo izdanje te manifestacije pamtiti baš po Sidranovim anegdotalnim, ali britkim vivisekcijama društveno-političkog čemera kojim je ovaj prostor dobro natopljen, a koje je gost sajma izrekao na susretima s publikom.

– Ko me pita što mislim o suživotu, ja ga pošaljem u sukurac. Ljudi žive, a ne su-žive. Suživot je atentat na život, osporavanje života, nešto što je došlo s nacionalističkim strankama, korak do apartheida, korak do rasizma, kaže Sidran, govoreći prije svega o bosanskoj post-ratnoj situaciji u kojoj su se ljudi našli unutar sukoba identiteta kojima se prije nisu ni bavili nego su normalno živjeli u humanom skladu sa samima sobom i s drugima.

Od Sidranove biografije nema bolje ilustracije za ideju »drame identiteta i identitet drame« koja je ove godine glavna tema sajamskih zbivanja. Pjesnik, prozaik, filmski scenarist, školovan je u Sarajevu, a do početka rata u Bosni bio je zaposlen na TV BIH kao dramaturg. Jedan je od najznačajnijih scenarista u jugoslavenskoj kinematografiji, autor filmova »Sjećaš li se Dolly Bell«, »Otac na službenom putu«, »Kuduz«; majstorski je kandidat u šahu, danas živi u Goraždu, a u tek objavljenoj knjizi memoarske proze »Otkup sirove kože« razotkriva i dozlaboga tužnu obiteljsku povijest i golootočko stradanje svoga oca.

Vrat

– Shvatio sam da imam vrat onda kad su me počeli daviti. Osvijestio sam svoj bošnjački, muslimanski identitet tek onda kad je počeo rat, kaže Sidran, strašno ogorčen takozvanim mirovnim snagama koje licemjerno i hladno zahtijevaju od suprotstavljenih strana pronalaženje zajedničkog jezika.

Predrag Lucić je na promociji »Otkupa sirove kože« primijetio da je ta knjiga biografija čitave jedne epohe. U njoj Sidran obrađuje mnoga politička i društvena pitanja koja su aktualna i danas: pitanja ratnih zločina, logora, diktature, vjere, žrtava režima. Te su teme prirodno, bez šavova usađene u štivo koje teče glatko, hipnotičkim ritmom umješna pripovjedača. Jednak je užitak čitati Sidrana i slušati ga kako, kad pusti sjećanjima na volju, oživljuje obiteljske ručkove na kojima je radije puštao da mu se juha ohladi nego da jede trpeći »akustični teror« brata koji je glasno mljackao, ili kako prepričava anegdotu o čovjeku koji je triput robijao na Golom otoku, a kad je konačno pušten na slobodu, koristio svaku priliku da na sva zvona veliča i hvali maršala Tita. Upitan odakle mu volja za takvo ulizičarstvo, odgovorio je da je posrijedi prava ljubav – jer, »kako ga ne bih volio kad me opet može uhapsiti, bilo kad!

Može li se pitanje Golog otoka ikad riješiti, zatvoriti jednom zauvijek to poglavlje? Sidran drži da je to moguće ostvariti, i to samo uz izdašno, sveobuhvatno istraživanje svih detalja vezanih za Goli otok. Kao zastupnik ideje da istina liječi, vjeruje da i druge nezacijeljene društvene rane trebaju takav pristup – otvoreno i predano bavljenje činjenicama.

Oko

One koji su Abdulaha Sidrana zavoljeli prije svega zbog filmova, najviše zanima njegov odnos s Emirom Kusturicom, o kojemu pisac nerado priča detalje.

– Nemojte me siliti da ga blatim. Reći ću vam samo da sam pokušao razgovarati s njime, da smo pretresli mnoge velike teme koje su obilježile naše živote, i da se gotovo ni u čemu nismo uspjeli složiti. Ono što je meni uzrok, to je njemu posljedica. Taj odnos prirodno odumire, rekao je Sidran jučer, napominjući kako ipak neće zaboraviti da mu je upravo Kusturica platio operaciju oka, kad on sam za nju nije imao novca.

Posjetitelji književnih promocija znat će cijeniti i to što je Sidran, za razliku od većine samodopadnih, taštih autora sklonih ljigavoj samohvali, sposoban kritički napipati svoje granice: rekao je da bi sebi za ovu knjigu dao četvorku i da zna na kojim se mjestima nije imao snage više potruditi, piše Novi list.

(Novi list, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa jebote Fikrete pun mi je kurac ovih tvojih off, bezveznih i nepotrebnih kopipejstova po skoro svim temama, daj se bar potrudi pa ostavi i neki svoj komenter pored kopipejsta, a ako samo beze nabijaš broj postova onda to radi na muzici u temi now playing :angry3:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2011, 16:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Шта мене брига што теби то смета.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

http://www.mfa.ba/vanjska_politika_bih/ ... ageIndex=1

Sa zvaničnog sajta MIP BiH.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 00:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://balkans.aljazeera.net/clanak/tes ... -8.twitter

наравно, рс крива

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Додик: БиХ ће се природно распасти
Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да ће се БиХ подијелити и природно распасти.

Додик је оцијенио да је БиХ у фази распадања и да јој нико не може помоћи, па чак ни Американци.

"Ароганција босанских муслимана у политичком смислу је у тој мјери изражена према Србима и Хрватима да нико озбиљан овдје не вјерује у могућност опстанка БиХ из простог разлога што је акценат муслиманске политике у БиХ да се обрачуна са Хрватима, да нестану у политичком смислу, као конститутивни народ, и зато се предлаже ова прича о пропорционалности", рекао је Додик за "ЕуроБлиц".

Одговарајући на питање колико још може да траје процес подјеле, Додик је рекао да то зависи од ситуације, као и да ће у случају БиХ, која је политички монструм, то "мало дуже трајати".

"Ми смо спремни да останемо у БиХ, али под условом да имамо своју спортску репрезентацију, да нам омогућите да смо потпуно самостални, а да од БиХ узмемо само оно што нас интересује. Ако наш интерес није да постоји БиХ, шта ће нам БиХ", рекао је Додик.

Додик каже да ће раздруживање протећи мирно и да је то чињеница, наводећи да га чуди када види медије и неке политичаре у РС како "јаучу" да нема Савјета министара.

"Моје питање њима јесте: А шта ће вам Савјет министара. Савјет министара је антидејтонски овакав какав јесте. Зашто је интерес РС да има антидејтонски орган...За БиХ ће једног дана неко констатовати да не функционише и да се распада- Ту чак неће моћи помоћи ни Американци", рекао је предсједник Српске.

Он је констатовао да је БиХ подијељена по свим елементима - културолошком, територијалном, политичком, спортском, а да функционише само јединствена монета.

Додик је истакао да је данас политичка позиција Републике Српске далеко боља од свих досадашњих. "РС је данас несумњиво адреса на којој се ми питамо и без нас не могу многе одлуке да буду донесене. Могу да нас не воле и кажу да је то оштра реторика, али у суштини, то се показало као исправно - дефинисали смо наше интересе, па их успјешно бранили", каже предсједник Додик.

Он је навео да су РС и Федерација БиХ субјекти политичког система у БиХ, а да је БиХ сервис који треба да помогне у међународним релацијама и ништа више. "БиХ нема и не треба да има власт на нивоу државе за унутрашња питања", закључује предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да у Федерацији БиХ желе веће промјене и Устав по моделу унитарне државе, као и да желе да сруше дејтонску структуру. "Ако хоћете те уставне промјене и ако је то по вама политички легитимно, онда је легитимно да и ми кажемо да је БиХ за нас нежељено друштво, да никада нисмо пребољели што сте нам срушили Југославију и што сте нас одвојили од Србије", рекао је Додик.

Он је нагласио да се три године упорно борио против оваквог Суда и Тужилаштва БиХ, поручујући да морају бити спријечене злоупотребе у тим институцијама.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 14:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Niko ne zna sta ce biti, a Lemi je dosadio vise sa tim silnim eksponiranjem, ono lik je bukvalno 24 h na TV-u.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5586 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 280  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]