banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 259 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: O Romima
PostPoslato: 30 Nov 2011, 14:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
_зока je napisao:
Plaća li porez 90% srpskih gazda? Prijavljuju li svoje radnike isti?

Opet ostaje tih 10%, za razliku od 0% romskih gazda, koji uz to sakate decu da bi vise zaradila... Pa necemo valjda porediti te dve grupacije... Ako nisi zadovoljan idi prosi, mozda je veca zarada nego kod gazde koji te nije prijavio, a ipak ti daje platu (ne govorim tebi, nego u globalu, da ne mislis da se tebi obracam :lol: )

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Flave je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Ne kažem da ne treba znati jezik zemlje u kojoj živiš, naravno da treba. Ali nije ni tako naivno kako se pokušava prikazati. Imala je Merkelova u par navrata prilično eksplicitnih izjava po tom pitanju, "integracija ili asimilacija".

Sad sam skontao ovo...
Popo...nije bas tako jednostavan problem kompletnog islama u Njemackoj i Austriji. Ne radi se tu vise o "asimilaciji". Sve to stoji da su ljudi dolazili prije 30-40 godina kao baustelci da rade i ostali su. Postoji jedostavno ogroman broj ljudi koji NE PRIHVATAJU nacin zivota zapadnog svijeta. Ljudi se bukvalno getoiziraju. Berlin je najocitiji primjer sa Kreuzbergom (dijelom grada). Islam nije kompaktibilan sa evropskim nacinom zivota. To je srz problema. Sad tu stvar iskoristavaju razni desnicari i olos pa u narodu je prilicno porasla netrpeljivost.
Povrh svega je u poslednjih par godina dosao ogroman broj rumunskih, madjarskihi slovackih Roma u skoro sve prijestonice Evrope. Uglavnom se prosi i nista drugo ne rade.
Nije ni cudo da u ljudima raste netrpeljivost.
Ja cesto sa Austrijancima diskutujem o toj temi...sve sto ljudi zele je samo malo znanja jezika i minimum ponasanja koje je u skladu sa ovdasnjim nacinom zivota. Sve bi bilo drugacije. Ali ne..."braca" to ne zele i pozivaju se na "ugrozavanje ljudskih prava". Jedini komentar na to je da neko iz Evrope sa njim ode u njihovu zemlju i trazi slicna (ako ne ista) prava pa cemo vidjeti kako ce proci.

Ali problem nije samo u Turcima ili Romima, već i u Njemačkoj i Austriji. Nije islam nekompatibilan sa evropskim načinom života, već evropski, (npr. njemački ili austrijski) način života nije spreman na promjene. Nijemci i Austrijanci nisu spremni da priznaju da Njemačka i Austrija više nisu samo "njihove", već i tog Turčina, koji ima neke potpuno drugačije svjetonazore i sistem vrijednosti. I da on ima potpuno pravo na njih. To je jedna od stvari koje je globalizacija donijela, (koja je izraženija u razvijenim zemljama). a ostao je stari način razmišljanja, nespreman za novu eru, i on se, kao što si i sam rekao, zloupotrebljava od strane desnice, jer u kriznim vremenima sve izgleda strašnije nego što jeste.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 16:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da nisi u pravu... Nemacka je dosta liberalna po tom pitanju i mislim da je jedna od najboljih zemalja po pitanju odnosa prema strancima, ali oni su stvarno bezobrazni i u velikom broju ne postuju osnovne stvari njihove kulture...
Ti kada odes u islamske zemlje neces ici ulicom sa devojkom i drzati se za ruku, necete se ljubiti na javnom mestu i slicno jer je to kod njih zabranjeno, ali oni tako ne rade, nisu ni blizu evropljana po pitanju ponasanja u tudjoj zemlji

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 16:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Što je najgore oni se odomaće pa zahtijevaju nametanje pravila iz svoje džemahirije :angry3: ako ti ne valja uzjaši kamilu i tutanj u pustinju!

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 16:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Upravo tako... Ista stvar je i sa romima, ako neces da se prilagodis osnovnim uslovima zivota, ma odjebi, nema sta da trazis... Ali ovako je lakse, ugrozena si vrsta, pa mozes da zajebavas drzavu i da je maksimalno iskoristavas i nju i decu koja prose...

Sto je gore napisano: isti zakoni za sve, pa ako neces da ih se pridrzavas, za pocetak ti oduzmu decu zbog zanemarivanja, a onda redom, pomoc od drzave (ako je ima), srusi ilegalno sagradjene objekte na drzavnom zemljistu, pa da vidim kako ces onda da me zajebavas... Ako moze Borivoje da radi i placa kiriju za stan, mozes bato i ti, dokle vise tog bezobrazluka i price kako ih drzava zanemaruje... Obezbede im novi smestaj, presele ih i oni za 15 dana naprave svinjac, zajebi

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 17:00 
Slazem se.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Popokatepetl je napisao:
Ali problem nije samo u Turcima ili Romima, već i u Njemačkoj i Austriji. Nije islam nekompatibilan sa evropskim načinom života, već evropski, (npr. njemački ili austrijski) način života nije spreman na promjene. Nijemci i Austrijanci nisu spremni da priznaju da Njemačka i Austrija više nisu samo "njihove", već i tog Turčina, koji ima neke potpuno drugačije svjetonazore i sistem vrijednosti. I da on ima potpuno pravo na njih. To je jedna od stvari koje je globalizacija donijela, (koja je izraženija u razvijenim zemljama). a ostao je stari način razmišljanja, nespreman za novu eru, i on se, kao što si i sam rekao, zloupotrebljava od strane desnice, jer u kriznim vremenima sve izgleda strašnije nego što jeste.

Nisu samo Austrija i Njemacka u pitanju. Sve i jedna zemlja Evrope ima slicne "probleme". Naravno govorim o onim zemljama koje imaju znatan broj emigranata. Problem je sto se islamski (da tako kazem) nacin zivota ne mijenja. Bez obzira gdje i kada. Nema promjene. To je srz svega.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Mislim da nisi u pravu... Nemacka je dosta liberalna po tom pitanju i mislim da je jedna od najboljih zemalja po pitanju odnosa prema strancima, ali oni su stvarno bezobrazni i u velikom broju ne postuju osnovne stvari njihove kulture...
Ti kada odes u islamske zemlje neces ici ulicom sa devojkom i drzati se za ruku, necete se ljubiti na javnom mestu i slicno jer je to kod njih zabranjeno, ali oni tako ne rade, nisu ni blizu evropljana po pitanju ponasanja u tudjoj zemlji

Jao, bezobrazni stranci, neće da se prilagode hiljadugodišnoj njemačkoj kulturi. Ovdje čak više ni ne govorimo o strancima, već o njemačkim državljanima, od kojih su mnogi čak rođeni tamo. Oni su u procesu migracija donijeli svoju kulturu u Njemačku, i to je prosto činjenica. Niko nije dužan da poštuje nečiju kulturu u tom smislu u kom to pišeš, u smislu da se prilagođava, ako to ne želi. Dužan je jedino da poštuje zakone. Ako u njemačkom zakonu piše da je svaki useljenik dužan da prihvati njemačku kulturu, to je nešto drugo, ali mislim da ne piše. A naravno da se u islamskim zemljama neće ljubiti ako je zabranjeno. Baš zato, što je zabranjeno. Zakonom, ne lijepim ponašanjem i manirima.

Razmisli malo o poređenju sa nekim islamskim zemljama, da li to pije vode, iz prostog razloga što su evropske zemlje liberalnije i tolerantnije, i to niko ne spori. Međutim, te tekovine sa sobom nose i probleme i odgovornost. Što će reći, ako je već nekom pružena šansa da tu živi, mora mu se pružiti i šansa da bude drugačiji.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Flave je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Nisu samo Austrija i Njemacka u pitanju. Sve i jedna zemlja Evrope ima slicne "probleme". Naravno govorim o onim zemljama koje imaju znatan broj emigranata. Problem je sto se islamski (da tako kazem) nacin zivota ne mijenja. Bez obzira gdje i kada. Nema promjene. To je srz svega.

Shvatam šta govoriš, ali sa druge strane, to je "problem" samo iz perspektive jednog Nijemca, ili nekog drugog Evropljanina, koji je u glavi još u nekim drugim vremenima, kad je Evropa bila samo "njegova". Musliman nije dužan da se mijenja i prilagođava, sve dok ne ugrožava nikoga, to je bar jasno. Evropska kultura nije nešto urezano u kamenu, pa da se nikad ne mijenja, i normalno je da će useljenici donijeti svoju kulturu i običaje.

Čini mi se da je kod Amerikanaca taj problem manje izražen, baš zbog toga što nisu toliko tradicionalno orijentisani kao Evropljani.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 18:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Nisi u pravu Popo u jednom:
Citiraj:
Oni su u procesu migracija donijeli svoju kulturu u Njemačku, i to je prosto činjenica. Niko nije dužan da poštuje nečiju kulturu u tom smislu u kom to pišeš, u smislu da se prilagođava, ako to ne želi. Dužan je jedino da poštuje zakone. Ako u njemačkom zakonu piše da je svaki useljenik dužan da prihvati njemačku kulturu, to je nešto drugo, ali mislim da ne piše

Oni zahtijevaju da se i domaće stanovništvo prilađava njihovoj kulturi, jer zapadni sistem vrijeđa njihov moral. Znači ako ti stanuješ ko podstanar u mom stanu ti trebaš da se držiš kućnog reda ostalih stanara, a ne da se sva zgrada povinuje tvojim običajima. Kod njih je možda nemoralno da se mladi na ulici ljube, ali nije u Njemačkoj npr ako ti smeta ne gledaj i prođi se, a ne da se Njemci kriju da se Arap ne uvrijedi.

Poslednji put menjao nepokoreni dana 30 Nov 2011, 18:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 18:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
ako je već nekom pružena šansa da tu živi, mora mu se pružiti i šansa da bude drugačiji.

Znaci svgde u svetu treba titrati muda islamistima, jer oni imaju svoja pravila zivota, kojih se pridrzavaju, a mi smo liberalne budale, koje im to dozvoljavaju bez trunke kompromisa sa njihove strane... Cisto da znam kako stvari stoje... I opet si ti kao mutav navalio na Nemacku, koju sam uzeo kao primer, zajedno sa Engleskom i Svajcarskom, a sve vreme je tema o romima i ma koliko se vracali na njih, ti tupis o nekim drugim stvarima...

Cenim da ti odlaskom u neku evropsku zemlju divljas i ponasas se kao i ovde... Da me ne shvatis pogresno, npr. bacas papire, saras po autobusu i slicno, sto znas da te i nece kazniti, ali je u evropi zabranjeno, hoces li zapaliti cigaretu u restoranu, zato sto je to kod nas dozvoljeno i slicno...

Njihov deda je dosao u Nemacku i bio je nevaspitana seljacina i kao takav je trebao da se obrazuje, ako vec ne on, onda njihovi naslednici, koji su isli u nemacke skole, ali ne, stoka naucila da zivi u getu i ne jebe nikoga ni 5%

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 18:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

aboravih dodati, a ne mogu ispraviti post... Ako se vec evropska kultura menja i prilagodjava istocinm kulturama, onda bi bilo logicno da je ista stvar i na drugoj strani (a nije), cak bi oni vise trebali da se menjaju u kulturoloskom smislu jer su manjina u novoj zemlji

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
nepokoreni je napisao:
Nisi u pravu Popo u jednom:

Nije u nijednom!

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 18:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
i romi i islamisti mrze da se mjenjaju kad odu u neku drugu zemlju..isto tako i crnci, indijci, pakistanci..

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
i romi i islamisti mrze da se mjenjaju kad odu u neku drugu zemlju..isto tako i crnci, indijci, pakistanci..

Amin!!!

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Hertzog je napisao:

Nije Njemačka toliko liberalna. U Njemačkoj će neko ko je došao sa strane uvijek biti stranac. Mnogo je bolje stanje u Velikoj Britaniji koja je možda čak i najliberalnija što se tiče stranaca.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 23:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da nije ni u UK bas tako sjajno, mozda tu spavac moze izneti misljenje jer je ziveo gore. Nemci su liberalniji prema pridoslicama zbog istorijskog iskupljenja, a sto se tice toga da ce uvek biti stranac, pa hoce... I ovde ljudi iz Glamoca i Drvara glase za stranca, zasto ne bi neko u tim zemljama bio stranac :D

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 23:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
jesu englezi liberalni kad su njihovi cigani u pitanju... :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mZLfVr1Vw-s[/youtube]

i u engleskoj ako ostanes uvijek ces biti stranac..domaci ce biti ljubazni prema tebi al to je onaj diplomatski osmijeh na licu..englezi su takodje veliki nacionalisti cak veci nego sto su srbi, hrvati i muslimani..PM u UK moze javno da vrijedja manjine, pridoslice i da ih proglasava kao neprijateljima engleskog drustva, a Dodik kao nema to pravo...toliko o eng liberalnosti.imaju oni problema sa pridoslicama i te kako..

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Vlasti Srbije da ovo urade svojim cigosima ja mislim da bi ih odmah bombardovali u cilju spriječavanja humanitarne krize, još su ovi engleski cigani mila majka za one po Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 23:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma cudo je evropski liberalizam, ali kada mi krenemo po njihovom principu da resavamo problem, odmah popusis neke sankcije i suspenzije, ali jbg tako je to kada si niko i nista u svetu pa svi silje qrac na nama

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 259 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]