banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Nov 2011, 19:45 
Citiraj:

„Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi čine“ je dobar opšti princip ponašanja. Opraštanje je verovatno jedna od najvećih vrlina koje postoje. Ali ona je baš to – vrlina. Ne isključivo hrišćanska vrlina. Niko nije vlasnik prava na dobrotu. Ja sam dobar, samo ne verujem da ću za to biti nagrađen odlaskom u raj. Moja nagrada je sada i ovde. Ona je u tome što znam da se trudim da činim ispravne stvari. Da sam živeo dobar život. Tu je vera skrenula sa pravog puta, kada je postala batina: „Uradi ovo ili ćeš goreti u paklu.“

Nećete goreti u paklu. Ali ipak budite dobri.

Ovo mi se svidja...

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 23:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ajd mi "vjernici" necemo puno...buduci da je covjek jedan od najduhovitijih komicara...necemo se ozbiljnije baviti njegovim fenomenom. :D 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 23:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Мени он и није нешто смијешан....

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 02:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Sep 2011, 13:59
komicari i religija...
samo Edi dolazi u obzir... 8)

Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H2YvRZZstaY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E5KvGS_wT_4[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B17efMEWyAc[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OT4FZUZz2kU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
:D
Mogao bi ti indigo malo više pisat na forumu, malo je 50 postova u dva i po mjeseca.
He's not coming back, he's probably eaten by bears. Let's smelt metal... :D

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
shakal je napisao:
Nauka traga za istinom...Ne vređa se kada na videlo izbiju nove činjenice.

Ne znam baš. Evo nedavno oko ovih čestica koje idu brže od svjetlosti (a meni je odavno poznato da se stvari mogu kretati brže od svjetlosti, upravo iz knjiga o duhovnosti i novim saznanjima do kojih će se doći u budućnosti) mnogi naučnici su negodovali, tražili ponavljanje ekperimenta a kad je on nedavno ponovljen sa istim rezultatima neki opet negoduju, skeptični su i slično.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 17:55 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
vecina crkvenih denominacija il da kazem svestenici, pastori se u danasnje vrijeme sluze terminom "ucini ovo ili ces goriti u suprotnom"...pogotovo kad je rijec o Otkrivenju, mozes covjeka ubiti u pojam psiholoski da bi ga kao privukao Bogu ili doticnoj crkvenoj organizaciji...Da li Crkva moze biti biznis, naravno da moze..al osoba koja je na taj nacin aj da kazem "obracena" veoma brzo ce napustiti kako crkvu tako i vjerovanje da Bog postoji..

iz koje crkve dolaze njegovi roditelji to je pitanje, u kom je to okruzenju odrastao, jer ovaj dio mi je malo nejasan ili je zelio nesto na komican nacin da kaze " Ali moja mama je počela da paniči. „Bobe“, rekla je tonom koji je značio „Ućuti“. Zašto je to bilo pogrešno pitanje? Ako postoji bog i ako je moja vera jaka, nije važno šta ljudi govore. Ali čekajte malo. Bog ne postoji. On to zna, i negde duboko u sebi i ona to zna. I bilo je zaista tako jednostavno. Počeo sam da mislim o tome i da postavljam pitanja i posle samo sat vremena sam postao ateista"..

uglavnom mogu da kazem da je i danas Reading siromasan i pun droge, indijaca, pakija, crnaca...

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Apsurd je da su svete knjige fizicki "dokaz" neceg sto ne mozemo da vidimo, cujemo, opipamo. Kad bi se drzali tog nacela, onda bi svako mogao da napise bilo sta o bilo cemu (bukvalno) i da se to prihvati kao tacno i istinito. Naravno, to ne funkcionise tako u danasnjem vremenu, ali jos uvijek se mnogi drze nacela pisanih u "svetim" knjigama. Mozda to i ne bi bilo tako lose kad bi se u potpunosti svi pridrzavali barem nekih osnova svega toga.

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 00:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Sep 2011, 13:59
Izzard je napisao:
:D
Mogao bi ti indigo malo više pisat na forumu, malo je 50 postova u dva i po mjeseca.
He's not coming back, he's probably eaten by bears. Let's smelt metal... :D

Izarde, ti li si? :lol:
A sta da ti kazem...blasphe-me, bless-you :)
Pisacu cesce, samo da uhvatim zalet...

Da probam odgovoriti na temu...Vjernici obicno kazu da im nikakvi dokazi ne trebaju, da je vjera nesto sto jednostavno osjecaju cijelim svojim bicem ili tako nekako. Pa, recimo da i ja zanemarim zdrav razum, naucne dokaze, nelogicnosti i sve ostalo i da sve svedem na vjerovanje/nevjerovanje...Jednostavno nisam nikad osjetila to sto vjernici osjecaju...cak sam nekada davno pokusala da vjerujem, zbog mira u kuci :lol: , ali ne ide to tako, naravno.
Ko zna, mozda jednog dana i ja dozivim epifaniju i vratim se stadu, a do tada cu, poput svih zalutalih ovcica, tumarati sumom...i vjerovatno ce me pojesti mrak...ili vuk...nebitno.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 00:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Vader je napisao:
shakal je napisao:
Nauka traga za istinom...Ne vređa se kada na videlo izbiju nove činjenice.

Ne znam baš. Evo nedavno oko ovih čestica koje idu brže od svjetlosti (a meni je odavno poznato da se stvari mogu kretati brže od svjetlosti, upravo iz knjiga o duhovnosti i novim saznanjima do kojih će se doći u budućnosti) mnogi naučnici su negodovali, tražili ponavljanje ekperimenta a kad je on nedavno ponovljen sa istim rezultatima neki opet negoduju, skeptični su i slično.

Pa naravno da su skepticni jer nece da olako prihvataju neke bitne zakljucke koji i nisu bas mala stvar.
Kada bi citava naucna zajednica odmah na prvu prihvatala bilo koji rezultat raznih istrazivanja mi bismo davno otisli u 3 lijepe.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 02:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Nije da ne vjerujem u Boga, samo ne vjerujem u ljudske priče koji se uzimaju kao aksiomi. Simple as that.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Malo mi je labav naslov ove teme.
Ako u nešto ne vjerujem ne treba mi razlog.
Kao da me neko pita zašto nisam ubica, rekla bih u čudu - ne znam, nemam pojma, eto nisam.
Da me neko pita zašto nisam vrhunski sportista, humanista, nekrofil - nisam, jednostavno nisam i kraj.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Talija je napisao:
Malo mi je labav naslov ove teme.
Ako u nešto ne vjerujem ne treba mi razlog.
Kao da me neko pita zašto nisam ubica, rekla bih u čudu - ne znam, nemam pojma, eto nisam.
Da me neko pita zašto nisam vrhunski sportista, humanista, nekrofil - nisam, jednostavno nisam i kraj.

Pa dobro, nije baš tako. Za većinu stvari u koje ne vjerujemo, imamo čvrste razloge, inače bismo vjerovali u njih. Ili obrnuto. Ako ti kažem kako mogu da letim, da li bi mi vjerovala? Ako ne, da bi to činila na "nemam pojma, tek onako" način, ili bi imala razloge za to?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2011, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije stvar u tome da li ja tebi vjerujem na riječ ili ne, nego prvenstveno mislim na svoje vlastito vjerovanje ili nevjerovanje.
Ono što ne znam ili u ono što ne vjerujem - o tome i ne razmišljam i nikad ne postavljam pitanje zašto ne razmišljam tj. ne vjerujem u to.
Logičnije mi je pitanje zašto vjerujem nego zašto ne vjerujem (ma o čemu riječ bila).

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čekaj, hoćeš reći da si se prosto jednog dana probudila i rekla "eh, više ne vjerujem u ovo i ovo, prosto jer mi je tako došlo, nemam neki poseban razlog"? Jedino to mogu zaključiti iz tvojih riječi.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 21:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne, u tom slučaju koji si naveo bi se radilo prvo o vjerovanju pa onda iz nekog razloga o sumnjanju i nevjerovanju.
Tada bi morao da postoji neki razlog koji je u meni podstakao sumnju i nevjerovanje, tj. mijenjanje stava.
Govorim inače o potpunom nevjerovanju u nešto, evo konkretno o nevjerovanju u Boga. Da ne vjerujem začudilo bi me pitanje zašto ne vjerujem, jer ne treba razlog za odsustvo nečega (vjere, misli), a razlog za postojanje nečega (vjere, misli) treba.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2011, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali kako dođe do nevjerovanja u nešto? Zašto ne vjeruješ u Djeda Mraza? Zašto ne vjeruješ da će sljedeće godine smak svijeta? Zašto ne vjeruješ da ću ja doživjeti 1000 godina?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2011, 09:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kao što rekoh, prvo je moralo da postoji vjerovanje u nešto (Djeda Mraza), a nevjerovanje po defaultu (o kome sam ja pisala) ćemo za sada ostaviti po strani.
Pretpostavljam da očekuješ da napišem - ne vjerujem u Djeda Mraza jer on ne postoji, to je samo kostim i jedan plaćeni čovjek u njemu koji jedva čeka da se završe praznici. Ili da je nemoguće da doživiš 1000 godina jer toliko dug vijek ne postoji (naučna strana itd). Prema tome ova priča bi vodila i tome da takođe Bog ne postoji jer si shvatio kad si odrastao ili ti je neko rekao ili si sam stvorio neki svoj logični razlog da on zaista ne postoji.
A pitanje je imaš li čvrst dokaz o njegovom nepostojanju?
Kad u nešto prestaneš da vjeruješ tome prethodi jak argument ili je u pitanju razočarenje.
Kod ljudi koji prestaju da vjeruju u Boga je ovo drugo u pitanju jer i dalje nemaju čvrst argument o njegovom nepostojanju. U pitanju je ili, po njihovom mišljenju, nedostatak argumenta u njegovo postojanje ili razočarenje što mu taj isti Bog nije pomogao kad ga je prizivao ili što je dozvolio da se nad njim desi neka nevoljna situacija.
Pošto vjera u božanstvo pripada kognitivnom dijelu naše psihe apsurdno je i govoriti o nekom materijalnom dokazu, kao što nemamo ni materijalni dokaz o našim osjećanjima, predosjećanjima i drugim kognitivnim osobinama.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2011, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Talija je napisao:
Kad u nešto prestaneš da vjeruješ tome prethodi jak argument ili je u pitanju razočarenje.

Isto to može da bude povod i kada u nešto počneš da vjeruješ.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2011, 10:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno.
A na početku mog posta od juče (zašto mi je labav naslov teme) sam navela da ako nikad u nešto nisam vjerovala, niti sam razmišljala o tome ne treba mi razlog zašto je to tako. Za potpuno odsustvo vjerovanja i ne treba neki razlog.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]