Motoko Kusanagi je napisao:
Evo da i ja dodam neko svoje razmišljanje na ovu temu. Naime, ja smatram da je putovanje kroz vrijeme nemoguće da samo vrijeme ne postoji. Recite mi koja to sila može da me isključi iz prostornog kontinuuma, ostavi sa strane, "premota" svemir unazad (vrati svaku molekulu, svaki atom, unazad na njegovo prethodno mjesto) i zatim me doda ponovo u tu "stvarnost". Šta se tek dešava ako se odigra onaj čuveni paradoks "ubijem svog dedu - nisam se ni rodio, nisam otišao u prošlost, nisam ubio dedu - ?!?"? Krah sistema i učitavanje bekapa ili nepovratno ništavilo?
Dobar mali... Da citiram mog kolegu Darka: "Mi putujemo kroz vrijeme cijeli svoj život, pa čak i devet mjeseci duže..."
Ja odgovorno tvrdim da je putovanje kroz vrijeme u prošlost nemoguće, a za budućnost ćemo još vidjeti (u budućnosti

)... Ona priča o liku koji se obogatio na berzi jer je iz budućnosti je totalno besmislena. Recimo za trenutak da on zaista jeste došao iz budućnosti, prve akcije koje je kupio su promijenile stanje na berzi u odnosu na ono koje on pamti iz svog vremena, i samim tim je postalo nemoguće da predvidi iduće događaje na berzi (varijacija onog paradoksa sa dedom)...
Svako tijelo ima određenu energiju koja bi, u slučaju putovanja u prošlost, poremetila (promijenila) energiju svemira, pa makar to bilo i za veoma malu vrijednost, što bi za poslijedice imalo drugačiji tok energije od te vremenske tačke pa nadalje, što bi opet dovelo do nepostojanja energije tog tijela jer je vjerovatnoća za ponovno okupljanje identične energije u identičnom obliku beskonačno mala... (uopšten paradoks sa dedom)...
Vrijeme jeste kao rijeka, ali kao rijeka sa rukavcima. Rukavci se nakon nekoliko kilometara ponovo spajaju sa rijekom, ali nijedan ne ide uzvodno, tako da, ako je moguće putovati kroz vrijeme, to je moguće samo u jednom pravcu, i to u budućnost...