banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 13:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
insider je napisao:

platis pa se ne iskljucuje , jbga nema nista dzabe danas ko u doba tite

Ne radi se o tome da li ti lično plaćaš, već da li su SVI platili. Ne simnjam da su Sarajlije ili Vojvođani plaćali, ali je pitanje da li su to radili Ukrajinci ili ko drugi (preko čije teritorije ide gasovod). Kad braća zavrnu glavni ventil, džaba ti da mašeš plaćenim računima.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Je li u ovom slucaju kao rezervna opcija ostaje sadasnja toplana ili oni modifikuju celi sistem na gas?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
_зока je napisao:
Наравно да не би дозволили...Тај гас би морао бити знатно јефтинији од онога на пумпама да би се гасификација уопште показала оправданом за домађинства....Сипање таквог гаса у ауте би било нешто као сипање лож уља. Изводљиво али нелегално.

Znam sta si htio reci sa dizelom, ali sto se tice gasa to je koliko sam shvatio isti gas, nema razlike kao izmadju loz ulja i dizela. Ne bi bilo ilegalno sipati ga, samo bi bilo ilegalno prodavati ga iz kucne radinosti.
Nabavis "pistolj" za svoje potrebe i udri.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Najbolja (najjednostavnija i najjeftinija) opcija bi bila da se ide na gasifikaciju toplane. Time bi se izbjeglo nepotrebno bušenje zgrada i rovanje ulica; kakav je saobraćaj danas, tada bi bila katastrofa.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
nek idu kroz eltine instalacije :D

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
To stoji da toplana treba da se prešalta na neko drugo gorivo, ali cijevi za plin su prečnika od par centimetara i nisu velike poput vodovodnih ili toplovodnih, pa mislim da bi se veoma brzo postavljale.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
L P G aloooooooooooooo :)

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 17:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Osnovni pojmovi gasne tehnike

Kao sto smo već naveli, jedna od mera bezbednosti je podizanje nivoa tehničke kulture potrošača. Javno preduzeće “Srbijagas” se smatra obaveznim da svoje buduće potrošače ukratko upozna sa osnovnim pojmovima gasne tehnike.

Gas ili plin, su reči za isti pojam sa kojima će se građani susretati u zavisnosti od porekla literature ili izvedenih reči koje se upotrebljavaju u gasnoj tehnici Gas je mešavina jedinjenja ugljenika I vodonika, a vrste gasa se razlikuju po preovlađujućem jedinjenju I po načinu nastanka. Mi ćemo koristiti prirodni zemni gas, domaći I ruski, koji po klasifikaciji spada u drugu grupu I sadrži oko 96%metana (CH4), oko 2% viših ugljovodonika (etan, propan, butan…), 2% nesagorivih gasova (azot, ugljen-dioksid). Donja toplotna moć prirodnog gasa se kreće u granicama od 33000-37000 KJ/m3, ili 8000 kcal/m3 ili 8,4-13,1 KW/m3. Prirodni zemni gas je neotrovan, bez boje, ukusa I mirisa, lakši je od vazduha I gori plavim plamenom.

Tranzitni gasovodi za međunarodni transport, služe za transport velikih količina prirodnog gasa iz jedne u drugu ili više zemalja.

Magistralni gasovod-mreža visokog pritiska (50 bara) služi za transport gasa unutar jedne zemlje ili većeg područja unutar zemlje, najčešće od mesta proizvodnje ili uvoza, odnosno od mesta preuzimanja do potrošačkih centara ili velikih industrijskih potrošača zaključno sa glavnim merno-regulacionim stanicama(GMRS). On je osnovni gasovod za transport prirodnog gasa...

Tranzitni gasovodi za međunarodni transport, služe za transport velikih količina prirodnog gasa iz jedne u drugu ili više zemalja.

Magistralni gasovod-mreža visokog pritiska (50 bara) služi za transport gasa unutar jedne zemlje ili većeg područja unutar zemlje, najčešće od mesta proizvodnje ili uvoza, odnosno od mesta preuzimanja do potrošačkih centara ili velikih industrijskih potrošača zaključno sa glavnim merno-regulacionim stanicama(GMRS). On je osnovni gasovod za transport prirodnog gasa...

Distributivni (lokalni) gasovod srednjeg pritiska (od 8-12 bara) I gasno-distributivna mreža koja se od magistralnog gasovoda odvaja preko glavnih merno-regulacionih stanica I distribuira gas do velikih potrošača. Gasovod srednjeg pritiska je izrađen od čeličnih bešavnih cevi.Prečnik cevi je različit I zavisi od gustine konzuma potrošača.

Mreža niskog pritiska izrađena je od polietilenskih cevi (PE) u kojima je pritisak 1-4 bara, a počinje od merno-regulacionih stanica široke potrošnje I završava se merno-regulacionim setom.

Merno-regulaciona stanica (MRS) se ugrađuje na mestima predaje prirodnog gasa većim potrošačima. To je stanica opremljena aparaturom (ventil,zasun) I uređajima za merenje I regulaciju protoka (regulator pritiska I gasno brojilo) I uređajima sigurnosti, gde se pritisak gasa snižava sa 8-13 bara na 2-4 bara.

Kućni merno-regulacioni set (KMRS) se postavlja kod potrošača (obično na fasadi) u metalnoj kutiji I sadrži brojilo za očitavanje utroška gasa (gasno brojilo,plinometar), regulator pritiska sa blok ventilom, filterom za gas I dovodnim ventilom.Tu se gas iz distributivne gradske mreže pročisti (filtrira) I automatski smanjuje pritisak sa 1-4 bara na oko 20-25 milibara nadpritiska I dovodi u kućnu instalaciju.

Kućni priključak je cevovod od distributivne ulične mreže do glavnog ventila (gasne slavine) na kućno merno-regulacionom setu.

Unutrašnja gasna instalacija počinje iza glavnog dovodnog ventila sa izolacionom prirubnicom u KMRS-u, a završava se na vrhu kanala za odvod produkata sagorevanja u atmosferu. Sastoji se od filtera za gas , regulatora pritiska, gasnog brojila, ventila I priključka trošila gasa, zaključno sa dimnjakom.

Trošila gasa su uređaji I aparati koji služe u domaćinstvu za grejanje prostorija I vode, kuvanje, pranje, I slično.Uređaji koji su veći potrošači gasa su: šporeti, peći, kotlovi, kamini, protočni bojleri, grejalice. Manji potrošači su rešoi, frižideri, mašine za pranje veša.

“Pilot” plamen je plamičak, manji od plamena sveće, koji neprekidno gori (ne registruje se potrošnja), koji služi kod automatske regulacije da bi aktivirao gorionik. Umesto pilot plamena služi I električna varnica za paljenje gasa.

Paljenje gasa se vrši pilot plamenom, šibicom ili varnicom.Temperatura samozapaljenja gasa je 640*C. Da bi gas goreo, treba ventilacijom obezbediti kiseonik, a dimnjakom odvesti ugljen-dioksid I vodenu paru koja se oslobađa sagorevanjem.U kućnim trošilima gas razvija temperaturu od 1000-1400*C.

Stepen korisnosti je odnos iskorišćene I dovedene toplote trosila.

Toplotni kapacitet trošila je količina toplote koje trošilo korisno daje I izražava se u KW ili KJ/sek.

Standardni m3 gasa je prirodni gas na temperaturi 15*C I 1013,25 mbara pritiska I donje toplotne moći Hd=33338 KJ/m3.

http://www.srbijagas.com/?q=potrosaci/o ... ne_tehnike
Slika

Citiraj:
Prema proračunima, kubni metar gasa za domaćinstva koje greje "Srbijagas" koštaće posle novembarskog poskupljenja oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara.

U "Srbijagasu" tvrde da će, i pored najnovijeg poskupljenja, biti najjeftiniji distributer i da će, zbog korekcije cena, računi biti veći u proseku za oko 2.000 dinara, odnosno da će prosečan račun za gas porasti sa 12.000 na 14.000 dinara.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... 143506.php

Skoro 300 KM mjesečno u ovim hladnim mjesecima na grijanje i kuvanje, ali vjerujem da realno mnogo manje ljudi troše.

Citiraj:
Podsjetimo, arhitekta Branko Bojović, tvorac Prostornog plana RS do 2015. godine, jesenas je za Press RS rekao da bi Srpska mogla da zarađuje oko 400 miliona dolara godišnje ako na svojoj teritoriji izgradi tranzitni naftovod i gasovod za transport energenata iz Rusije prema zapadnoj Evropi.

http://www.capital.ba/republika-srpska- ... i-gasovod/

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 18:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I? Koji je zakljucak? Nista od tankanja u auta jer ih kod nas 99,9% ide na LPG, a ne CNG.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 18:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E jebiga, ma tako ti je sa tim multinacionalnim kompanijama, gledaju kako da ti doskoče.

Vjerovatno je propan-butan i znatno skuplji od metana.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

LPG nastaje u rafineriji, dok je CNG direkt sa livade ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 18:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Inace, postoje auta modifikovana na CNG, ali ih nema kod nas. Mislim, mozda i ima neki zalutali iz uvoza, ali sigurno nema sta sipati. ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 19:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
The_new_Statesman je napisao:
LPG nastaje u rafineriji, dok je CNG direkt sa livade ;)

U uvodnom tekstu koji je filozof kopirao se fino kaže da je u pitanju LPG.
blaf77 je napisao:
Ne bi bilo ilegalno sipati ga, samo bi bilo ilegalno prodavati ga iz kucne radinosti.
Nabavis "pistolj" za svoje potrebe i udri.
Bilo bi ilegalno jer je država uračunala milion nekih taksi i poreza u cijenu plina kao pogonskog goriva za automobile. Uostalom,ja ne bi ni pokušavao,nešto skuplji plin na pumpi je mala cijena za duži život :)

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 19:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To sto pise u tekstu cesto ne mora biti istinito. Kao da ne znamo ko i za kakvu lovu (cuj lovu... lova, sta je to?) pise te tekstove... Isto kao da ja pisem o bijelom sto Fenix valja okolo...

LPG za auta je jeftiniji bas zato sto nije uracunato sve i svasta u njegovu cijenu.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 19:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Па имаш ли ти какву информацију која каже да није LPG?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 19:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ama nemam, osim sto ne znam nijedan grad koji se grije na LPG :)

Osim toga, procitaj ovaj tekst koji je filozof okacio. Vidis da se tu radi o prirodnom zemnom gasu. E sad da ce neki Rusi iz Rusije vuci ekstra plinovod za LPG do Banjaluke.... Mislim, moguce je sve, ali...

P.S. Nisam nikakav strucnjak za ovo, niti imam bilo kakva posebna znanja, samo razlikujem ukapani naftni plin (LPG) od prirodnog zemnog plina (CNG?.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 20:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Ја немам појма како се грију остали градови,знам шта је написано у тексту....Опет,знајући ко пише,потпуно си у праву...

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da Zoka, ovaj propan-butan se ipak fabrikuje i to je moguće koliko je moguće da kisela voda Knjaz Miloš ide vodovodom do kupaca.

Ali vidjećemo u narednom periodu šta to Rusi planiraju za BL.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 20:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Филозофе,немој се правити паметан....ти си узрок ове забуне,мајку му. Немој се сада вадити....

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ono moguce je da se Toplana sa mazuta prebaci na LPG, ali je i suludo :) U svakom slucaju, nema tog LPG-a koji bi se razvukao po Banjaluci pa da sipate u auta po garazama :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]