banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 18:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 890 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 45  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2011, 14:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Velika je stvar što je ambasador Amerike na TV izjavio kako je Federacija skupa, a Hrvati marginalizovani. Ili se stvarno suosjeća sa njima ili ih ono malo prca u mozak.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
ŠESTORKA PREGOVARA U LUKSUZNOJ ITALIJANSKOJ VILI: `Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU?`
Ponedjeljak | 21.11.2011.
Fondacija Konrad Adenauer organizirat će od 26. do 29. novembra u Cadenabbiji, Italija, kolokvij pod nazivom "Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU?"

Na ovaj skup pozvani su lideri šest vodećih bh. stranaka (Zlatko Lagumdžija - SDP, Sulejman Tihić - SDA, Milorad Dodik - SNSD, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljubić - HDZ1990 i Dragan Čović – HDZ BiH), te će ovaj događaj ujedno biti nova prilika za konačno postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, više od 13 mjeseci nakon općih izbora.

I organizatori najavljuju da ova manifestacija ima za cilj da političkim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine "pruži mogućnost da pokušaju zajednički pronaći rješenja za probleme zemlje" te da će u fokusu biti razgovor o "osnovama parlamentarnog procesa reformi".

Osim lidera bh. stranaka, na kolokvij su pozvani i poslanici iz njemačkog Bundestaga, kao i Evropskog parlamenta te vodeći predstavnici Evropske komisije. Svoj doprinos dat će i pravni eksperti s Evropskog suda za ljudska prava, Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Među najavljenim predstavnicima Evropske unije su izvjestiteljica Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, predsjednica Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu Emine Bozkurt, dok se još očekuje potvrda učešća bivšeg visokog predstavnika, sada direktora Odjela za Rusiju, istočnu Evropu i zapadni Balkan Evropske službe vanjskih poslova, Miroslava Lajčaka.

"Accademia Konrad Adenauer" u mjestu Cadenabbia, nalazi se u

Villi La Collina, tradicionalnoj italijanskoj vili izgrađenoj 1895. godine, na jezeru Como. Vila je bila je ljetnikovac prvog njemačkog saveznog kancelara nakon II svjetskog rata Konrada Adenauera.

Danas je Villa La Collina međunarodni konferencijski centar koji okuplja predstavnike i partnere Fondacije Konrad Adenauer iz politike, privrede i kulture.

(Fena, Blin/sb)

Slika

Šta ako nas Vožda proda za jedno kupanje u đakuziju?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 17:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
filozof sa vrbasa je napisao:
Velika je stvar što je ambasador Amerike na TV izjavio kako je Federacija skupa, a Hrvati marginalizovani. Ili se stvarno suosjeća sa njima ili ih ono malo prca u mozak.

...zasto je to velika stvar...niko nema trenutno ni malu, a kamoli veliku stvar...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 18:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vidi Zaoke! :)

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...vid mene, jebote...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 18:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Drzte ga da ne utekne :D

Gdje si to covjece :)

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...radim, bogatim se...mora i to neko...alaj volim kad udari krizda sve poskupi pojeftini........

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Još jedan bespotreban skup na kojem se ništa neće dogovoriti. Uz tu EU svitu moraju se ugurati i Turci. Dokle više!

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...to je nesto ko mali dejton...opasna stvar...gde se stranci mesaju tu ne mirise na dobro...nemam dokaza za to osim loseg osecaja...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2011, 01:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve je moguce jer je to neformalna atmosfera i otvorenih pritisaka ce da bude.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 23:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kejsi: BiH decentralizovana kao i Velika Britanija

.

Srna - 05.12.2011 21:16

BANjALUKA - Britanski ambasador u BiH Najdžel Kejsi ocijenio je da je BiH decentralizovana kao i Velika Britanija i da će takva ostati dok se kreće prema članstvu u EU.

"Shvatio sam da svi ljudi u BiH čvrsto žele biti u Evropi i da je mjesto BiH čvrsto u Evropi. To je cilj na kojem ćemo svi zajedno raditi", rekao je Kejsi na večerašnjem prijemu u Banjaluci koji je organizovao za predstavnike institucija RS, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija sa sjedištem u Srpskoj i medija.

Britanski diplomata je podsjetio da je Velika Britanija jedna od rijetkih zemalja koja je zadržala kancelariju Ambasade u Banjaluci.

"Teška ekonomska situacija natjerala nas je da svuda u Evropi zatvorimo sve naše kancelarije van glavnih gradova, ali smo odlučili da kao izuzetak zadržimo ovu u Banjaluci i to je pokazatelj naše predanosti budućnosti BiH", zaključio je Kejsi.

Prijemu, koji je organizovan u pivnici "Zlatna krigla", prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predstavnici SNSD-a, SDS-a i PDP-a, predstavnici nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija sa sjedištem u Srpskoj i medija.

:lol: :lol: :lol:

Znači kod Britanaca se svi poslovi dogovaraju i riješavaju u pabu?

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Crne prognoze za 2012.: Međunarodna zajednica diže ruke od BiH?

SARAJEVO - Zastoj u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini podriva povjerenje građana u političare koje su izabrali, zaključilo je, između ostalog, u utorak Vijeće za provođenje mira nakon dvodnevnog sastanka.

Posljedice političkog zastoja u zemlji već su vidljive, neke od njih su sniženi kreditni rejting za BiH, ali i izostanak stranih investicija.

Naredna godina biće teška za BiH i zbog činjenice da nije usvojen budžet državnih institucija, smatraju u PIC-u. Nakon dvodnevnog zasjedanja sve je ostalo na blagom upozorenju da se bh. političari moraju preuzeti odgovornost za zbivanja u zemlji. Znači li to da i međunarodna zajednica diže ruke od BiH?

Ovo je samo jedan kontinuitet negativnih ocjena kada je u pitanju učinkovitost vlasti u BiH, kaže Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla.

„Najveći problem funkcionisanja BiH kao države i njenih institucija i nepostojanje odgovornosti aktera političkog života u BiH - jer šta očekivati od vlasti koja ne poštuje odluke Ustavnog suda, mislim vlast na svim nivoima, ne samo državnom Takva vlast u drugim državama sigurno ne bi pomislila na takvu činjenicu“, kaže Šehić.

Vijeće za implementaciju mira zaključilo je da međunarodna zajednica neće preduzimati nikakve mjere kako bi riješila političku blokadu u zemlji, te da je odgovornost na domaćim političarima.

Na pitanje da li činjenica da PIC nije donio nikakvu odluku znači da i međunarodni predstavnici dižu ruke od BiH, odgovara Srećko Latal iz Međunarodne krizne grupe.

U svakom slučaju ne. Ja mislim da su više lokalni lideri digli ruke od ove zemlje. Ono kako barem ja tumačim ove prve informacije sa zasjedanja PIC-a, jeste da međunarodna zajednica ne može da rješava probleme BiH umjesto samih građana i političkih lidera BiH. Prema tome, ono što međunarodna zajednica može i treba da uradi jeste da kreira što bolje uslove u kojima bi se reforme u BiH ponovo pokrenule i što brže sprovele. Međutim, očigledno je pitanje političke volje lokalnih lidera da kao prvo formiraju vlast i da onda nakon toga ubrzanim korakom krenu ka pristupanju EU“, ocjenjuje Latal.

Ne postoji mehanizam za kažnjavanje političara

Analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić smatra da je očigledno da je međunarodna zajednica zaokupljena drugim problemima, kakav je, recimo, onaj u eurozoni, digla ruke od BiH.

„A na sve to dolazi jedna opšta nezainteresovanost i utisak koji se stiče unutar same BiH kao da smo svi, počevši od političkih elita i političkih snaga, digli ruke od BiH, što onda stvara sliku jednog opšteg beznađa i pitanja šta dalje, kud dalje. A vidimo da nam ni ovaj odgovor, odnosno ovo zadnje zasjedanje ​​Savjeta za provođenje mira nije ponudilo odgovor na to pitanje“, kazala je Topićeva.

Vijeću za implemetnaciju mira zaključilo je, između ostalog, da kada već nije formirano novo Vijeće ministara BiH, ovo koje radi u tehničkom madatu mora biti efikasnije. I Vehid Šehić je saglasan sa ovom ocjenom i kaže da sumnja da bi formiranje Vijeća ministara promijenilo nabolje političku situaciju u zemlji.

„Imali smo Vijeće ministara i u prošlom mandatu. Oni su imali samo aranžmane sa MMF-om i Svjetskom bankom i dodatno je zadužena BiH. I novo Vijeće ministara bi steklo taj legalitet i legitimitet da se ponovo može zaduživati. Investicije sigurno neće dolaziti u BiH, ne radi formiranja ili neformiranja Vijeća ministara. Mi smo politički i ekonomski nestabilna država i nekad se čovjek pita da je možda i bolje da nemamo Vijeće ministara jer bi oni svoj mandat iskoristili za nova zaduženja kojim bi krpili budžetske deficite, a ne bi se novci koristili u stvaranju novih vrijednosti“, rekao je Šehić.

Zastoj u formiranju vlasti u BiH podriva povjerenje građana u političare koje su izabrali, smatraju u PIC-u.

A u Centru civilnih inicijativa dodaju da je još gora činjenica da ne postoji mehanizam kojim bi građani političare zbog neodgovornosti mogli kazniti.

Bezbroj puta smo ponovili da je ovakvo ponašanje naše političke elite u potpunosti neodgovorno, neprihvatljivo i dovodi do stanja koje je neodrživo. Mi, nažalost, kao građani nismo u mogućnosti čak ni da sankcionišemo takvo ponašanje jer ne postoje mehanizmi u izbornom zakonodavstvu koji određuju rokove za formiranje zakonodavne i izvršne vlasti, niti postoji institut vanrednih izbora kao svojevrsna sankcija za probijanje ovih rokova. Tako da mi sve i kad bismo htjeli, a ubijeđena sam da bismo svi htjeli sankcionisati ovakvo ponašanje jer sigurno nismo prije skoro 15 mjeseci izašli na opće izbore da dobijemo ovakvu situaciju, to sankcionisati jer jednostavno nemamo te mogućnosti“, kazala je Majda Behram Stojanov iz CCI.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Cr ... 19328.html

Incko nemoj da ideš, na koga ću onda svoj bijes iskaljivati. :mad:

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 15:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић рекао ја да представници Федерације БиХ очекују да високи представник наметне буџет БиХ за следећу годину.

"На Фискалном савјету смо четири пута покушавали да дођемо до оквира буџета. Република Српска, из оправданих разлога, није показала спремност да подржи енормно повећање буџета БиХ. Представници ФБиХ се нису ни трудили да дође до компромиса очекујући да ће буџет наметнути високи представник. Ја мислим да је то велика глупост", рекао је Шпирић, за Радио Републике Српске, и изразио наду да постоји могућност да се постигне договор о буџету.

Шпирић је, коментаришући наводе да ће ОХР наметнути Савјет министара, рекао да је за то потребан унутрашњи политички договор.

"За формирање Савјета министара је потребан унутрашњи политички договор уз поштовање Устава и Дејтонског споразума. Мислим да је узалудно очекивати да ће Савјет министара наметнути ОХР јер тај Савјет министара не би имао легитимитет", рекао је шпирић и нагласио да ако се то деси избори губе смисао.

http://www.snsd.info/index.php?option=c ... Itemid=421

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 21:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI SAZIV VIJEĆA MINISTARA BIH: Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Damir Hadžić prometa i komunikacija, Nikola Špirić finansija....

Četvrtak | 05.01.2012.

Javnost je licitirala velikim brojem imena koja su ulazila u igru u vezi s budućim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Lista je, definitivno, filtrirana, a Federalna televizija donosi sastav budućeg saziva državne vlade BiH

Bitno je istaknuti kako osim nekih od ranije prisutnih ministara ili zamjenika ministara, u saziv novog Ministarskog vijeća ulaze nova imena, Damira Hadžića, dosadašnjeg načelnika Općine Novi Grad, ili ime potencijalnog ministra odbrane Nedžada Ajnadžića, aktuelnog ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Ipak, ni Karadžićev SDS nije ostao bez aduta u novom Vijeću ministara, a da je tako potvrđuje sve izvjesnije imenovanje Mirka Šarovića na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, piše Federalna.ba.

Jednoglasnom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine za predsjedatelja Vijeća ministara imenovan je Vjekoslav Bevanda, čije je imenovanje već dostavljeno u Parlament BiH. Za to vrijeme u središnjicama stranaka rješavaju kadrovske križaljke. Prema neslužbeni informacijama FTV-a, ubuduće će resore voditi: ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, sigurnosti Sadik Ahmtović, odbrane Nedžad Ajnadžić, te prometa i komunikacija Damir Hadžić.

"Praktično, jedino SDA zadržava poslove koje su radili i prije pet godina. Kakva god bila njihova odluka, na nama je naravno da ovaj dio posla završimo i da najkasnije do petka riješimo ovo pitanje“, kaže Damir Hadžić, dopredsjednik SDP-a. „Mislim da je to jedna od najizvjesnijih stvari, jer se imenovanjem Ahmetovića ispunjava i ta kvota“, kaže Halid Genjac, predsjednik GO SDA.

SNSD i SDS nisu se oglašavali. Međutim, kako FTV doznaje, ministar financija bit će Nikola Špirić, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, na čelu civilnih poslova opet će biti Sredoje Nović. HDZ BiH i dalje će zadržati Ministarstvo pravde, a to je Bariša Čolak. HDZ-u 1990 pripast će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje će voditi Damir Ljubić.

Što se tiče zamjeničkih pozicija u ministarstvima jedino je poznato da će ostati Ana Trišić-Babić, te Marina Pendeš, a Rudo Vidović bit će zamjenik ministra prometa i komunikacija.

U ključnim agencijama raspored je sljedeći: Uprava za neizravno oporezivanje ostaje pod palicom aktualnoga ravnatelja Mire Džakule. Regulatorna Agnecija za komunikacije pripast će Predragu Kovaču iz SDS-a, a Državna agnecija za istrage i zaštitu Goranu Zubcu iz SNSD-a.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 23:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Kako se Bosić nije uvalio ni u jednu od tih fotelja?

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2012, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...oce covek vise od toga...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2012, 19:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Opa, budući ministar za ljudska prava i izbjeglice iz reda Hrvata težak 75 miliona maraka.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2012, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eto, on sam može da reši probleme izbeglica, ne trebaju mu pare poreskih obveznika iz budžeta. :P Jaoooo super, kakve mi humane ministre imamo. ;) :P

Jes' al' kad bi se zajebavali. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2012, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Мирко Шаровић ће изгледа бити министар у Савјету министара, и то као СДС-ов човјек.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2012, 21:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To se zna već mesec dana, ali sad se otvara pitanje da li će se formiranje Saveta Ministara uopšte realizovati!?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 890 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 45  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]