banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 18:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Nov 2011, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
PONUDA RUSA VLADI RS: Rusi gasifikuju Banjaluku propan-butan gasom?
Ponedjeljak | 21.11.2011.
Preduzeće "Gazservis RS“ d.o.o. Banja Luka, čiji osnivač je "Teplogazservisprojekt Oversiz“ iz Ruske Federacije dostavilo je pismo namjera Vladi Republike Srpske (RS) za gasifikaciju, odnosno toplifikaciju u prvoj fazi grada Banja Luke, propan-butan gasom (TNG ili LPG), s mogućnošću toplifikacije i ostalih gradova u RS.

Prema procjenama potencijalnog investitora, planirane investicije za realizaciju ovog projekata su oko 80 milona eura, navedeno je u ekonomskoj politici RS-a za narednu godinu.

Vlada RS-a navodi da očekuje da investitor podnese samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije, nakon čega će se nastaviti s daljim aktivnostima.

U dokumentu ekonomske politike, koji će 23. novembra razmatrati poslanici entitetskog parlamenta, Vlada navodi i da se kontinuirano vode aktivnosti na razvoju gasnog sektora.

Nastavljeni su pregovori s javnim preduzećem "Srbijagas“ Novi Sad na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, statusno-pravnih pitanja i ulaganja kapitala u Akcionarsko društvo za uvoz, snabdijevanje i transport prirodnog gasa "Gas Promet“ Pale.

“Za 2012. godinu planira se nastavak aktivnosti ka potpunom preuzimanju direktiva EU i njihovoj primjeni u gasnom sektoru RS, kao i dalja saradnja sa Energetskom zajednicom u cilju unapređenja uslova poslovanja i zaštite krajnjih potrošača prirodnog gasa. Imajući u vidu značaj razvoja gasne infrastrukture, kao i sve veći interes za uvođenjem prirodnog gasa kao novog vida energije u općinama RS, postoji opravdana potreba za izradu studije razvoja gasnog sektora, koja će definisati potencijalne potrošače prema području, lokaciji i količini, moguće interkonekcije, utvrđivanje prioritetnih projekata i potrebnih investicija za njihovu realizaciju”, navodi entitetska vlada.

Dodaje i da je dodijeljena koncesija za izgradnju distributivnog gasnog sistema na području općine Bijeljina, s mogućnosti priključka na gasovod kod Gornjeg Šepka i alternativnim priključkom kod Prnjavora Mačvanskog po samoinicijativnoj ponudi privrednog društva "Bijeljina-Gas“ d.o.o. Bijeljina.

Provedena je zakonska procedura i u toku je izrada ugovora o koncesiji, a vrijednost investicije iznosi oko 45 miliona KM.

Fena

Šta mislite građani Banjaluke i ostalih opština da li bi ste uvodili plinsku instalaciju u svoje domove?

Ja sam odrastao u stanu sa plinom, ali prošlo je mnogo godina i veoma sam nepovjerljiv prema tome.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 17:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Nama razloga biti nepovjerljiv ako se ugrade kvalitetni dijelovi i ukoliko se redovno kontroliše. Ono što se pročita u crnoj hronici su uglavnom slučajevi naknadnog budženja instalacije.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 18:08 
Kao sto Zipo rece...

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 18:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Може ли се са те инсталације пунити плин у ауту? :)

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 18:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Evo potencijalnog kandidata za crnu hroniku :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
hahahahaha

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 20:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ljudi će morati biti još više disciplinovani, sjećate li se slučaja iz Sarajeva od godinu i nešto kada su bagerom presjekli cijevi pa izgorio stan.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Nešto sam skeptičan oko cijene samog poduhvata. Država i građani (vlasnici nekretnina) će morati sami da plate mnogo veće troškove (država do zgrade, a vlasnici kroz zgradu), a znajući mentalitet, dovoljno je da jedan stanar kaže NE (skupo je, nemam para, bojim se plina, ne interesuje me), pa da sve padne u vodu.
Čak i kada bi zaživjelo, vidjeli bi kako ruska braća isključuju plin u po zime (što se već desilo u Sarajevu, kao i u Srbiji, prije neku godinu, a što se svake zime dešava u Ukrajini, Bjelorusiji, a uskoro i u zapadnoj Evropi (u toku je izgradnja gasovoda kroz Baltik), kad god Rusi pomisle da je cijena preniska. Hvala na tome, bolje se okrenuti vlastitim izvorima energije, koliko god se može.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 07:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Nisam ni ja za plin, pogotovo da se uvodi u stanove, bas sam skeptik po tom pitanju pogotovo znajuci nase pogane ljude. A to je i skupo, trebalo bi bas dosta love, logicnije mi je da se samo toplana presalta na plin, sigurno da je to jeftinije nego da svi mjenjamo instalacije.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 08:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
LemiGO je napisao:
Nisam ni ja za plin, pogotovo da se uvodi u stanove, bas sam skeptik po tom pitanju pogotovo znajuci nase pogane ljude. A to je i skupo, trebalo bi bas dosta love, logicnije mi je da se samo toplana presalta na plin, sigurno da je to jeftinije nego da svi mjenjamo instalacije.

upravo tako

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 08:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pa u tekstu je i rijec o grijanju. Kakvo crno razvodjenje instalacija po gradu? Gdje se to moze uraditi sa 80 miliona?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 13:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

TNS, i toplifikacija i gasifikacija, Bijeljina je odmakla po tom pitanju, već su rekli da će priključak koštati 700 KM i moći će se otplatiti u 12 rata, znači toliko je hitno Rusima da prodaju svoj gas da im ne moraš iskeširati sve pare odjednom. Neki seljaci iz BN za TV su komentarisali kako jedva čekaju to, samo da se više ne smaraju sa drvima.

Vjerovatno i priključak u BL neće biti skuplji i mnogi će ovo dočekati sa oduševljenjem da se odjave sa toplane.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
_зока je napisao:

Moze, ali treba instalirati garazna varijanta "pistolja" kao na benzinskoj. Samo ne znam posto je to i gdje bi se moglo nabaviti, niti da li nasi idioti znaju da to postoji i da li bi dozvolili da se koristi.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 14:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mozda ce ici gasifikacija u naselja sa pretrezno privatnim kucama jer cisto sumnjam da je moguce prikupiti dozvole svih etaznih vlasnika u bilo kojoj zgradi u BL.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 15:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
blaf77 je napisao:
_зока je napisao:

Moze, ali treba instalirati garazna varijanta "pistolja" kao na benzinskoj. Samo ne znam posto je to i gdje bi se moglo nabaviti, niti da li nasi idioti znaju da to postoji i da li bi dozvolili da se koristi.

Наравно да не би дозволили...Тај гас би морао бити знатно јефтинији од онога на пумпама да би се гасификација уопште показала оправданом за домађинства....Сипање таквог гаса у ауте би било нешто као сипање лож уља. Изводљиво али нелегално.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Loz ulje je obican dizel D2 samo ofarban. Bar koliko sam ja shvatio. Bas me zanima kako bi farbali gas :)

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Nije ni to problem, u stvari, veći je problem (a i opasnost) ako je bezbojan.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cekajte malo ljudi, o cemu mi kao ovce ovde pricamo?!? KAKAV crni LPG?!?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2011, 16:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 00:57
STRATOKASTEL je napisao:
Nešto sam skeptičan oko cijene samog poduhvata. Država i građani (vlasnici nekretnina) će morati sami da plate mnogo veće troškove (država do zgrade, a vlasnici kroz zgradu), a znajući mentalitet, dovoljno je da jedan stanar kaže NE (skupo je, nemam para, bojim se plina, ne interesuje me), pa da sve padne u vodu.
Čak i kada bi zaživjelo, vidjeli bi kako ruska braća isključuju plin u po zime (što se već desilo u Sarajevu, kao i u Srbiji, prije neku godinu, a što se svake zime dešava u Ukrajini, Bjelorusiji, a uskoro i u zapadnoj Evropi (u toku je izgradnja gasovoda kroz Baltik), kad god Rusi pomisle da je cijena preniska. Hvala na tome, bolje se okrenuti vlastitim izvorima energije, koliko god se može.

platis pa se ne iskljucuje , jbga nema nista dzabe danas ko u doba tite

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]