Moram negdje da se izjadam.
Sinoc, posto me zabrinula brzina citanja ovih knjizurina, trazio sam kad ce izaci nove knjige i tako to. Nema nista definitivno, ali je kao zvanicno da je napisao 4 poglavlja za novu knjigu, i da je rekao da nece uvoditi nove POV, zakljucio ih je za gozbom za vrane. Uzivam citajuci knjige, jako je interesantno, ali sam takodje svjestan da knjige nisu previse kvalitetne i da je u pitanju sapunica. Trazio sam strucno misljenje. Otisao sam vidjeti sta pise New York Times, oni su kao faktor. I tamo pise da je kao Martin zeznuo Tolkina, izdao je vise knjiga, i da nije on Americki tolkin, on je vise od toga, jer Martin kaze, jedna moja knjiga je veca od tolkinove sve tri zajedno. (!?!). Kakvo prizemno razmisljanje. Tolkin je napisao klasik svjetske knjizevnosti, sto se za ovaj serijal ne moze reci. Puno presipanja iz supljeg u prazno, jel stvarno neophodno , npr. , da mi svaki treci pasus pise i opisuje iznova i iznova, simbole kuca . Ako nisam u prve dvije knjige 100 puta procitao, "jezovuk na belom polju, simbol kuce Starka", konzistentnost nije zadrzao , Brenov konj je prvo zenka , pa kasnije muzjak i slicno. 90 posto su dijalozi , prepirke ili razgovori, radnja stoji, novi likovi, a ni stari nisu obradjeni kako treba. Nego, za sada je odlicno za citati, zanimljivo je, zainteresovan sam. Jest da sam poceo citati otprilike kad je zavrisla sa prikazivanjem HBO serija. Imam knjiga, ne moram cekati pola zivota da izbaci novu. Ali doci ce dan kad sam procitao sve knjige i cekacu finale zajedno sa vama i ostalima koji su citali ranije. Serijal je poceo sredinom 90tih ili krajem, sta god. Sad je 2011, jos malo i 2012, i ne nazire se kraj price. Fan koji ovo prati kako su knjige izlazile je prilicno isfrustriran, cuo sam cak i o prijetnjama smrcu upucene ovom cudnom bradonji.
Sad , moje pitanje, da li zadnja i predzadnja knjiga imaju lose ocjene i kritike zato sto nisu ispunile ocekivanja, sto su se cekale deceniju i nista nisu ponudile ili su stvarno losije od svojih prethodnika (Amazon, fantasybookreview itd.)? Sad citam Oluju maceva, ako je Gozba stvarno losa, da otegnem Oluju koliko mogu?
|