Popokatepetl je napisao:
Ja mislim da bi država ne bi trebalo da daje pare bilo kom klubu u bilo kom sportu. Ako nema zainteresovanih sponzora, ako nema dovoljno navijača da bude finansijski održiv, onda klub treba da bude amaterski, jer nema nikakve logike za suprotno. Opet,ako klub ne može živjeti od članarina, znači da nema interesovanja, i nema razloga ni da postoji.
Umjesto razbacivanja para na sve strane, ulagati u poboljšanje infrastrukture u školama, zaposliti dodatni nastavni kadar fizičkog vaspitanja, i većinu sportova upražnjavati preko škola, u vidu sekcija i školskih klubova. Time bi se i umanjila mogućnost za mešetarenja. Mislim da je ovo, dugoročno gledano, daleko bolje i isplativije rješenje.
Slazem se, ali imamo jedan sicusni problem, a to je da je jos iz vremena visokog predstavnika Karla Bilta sponzorisanje udruzenja (sto ukljucuje i sportske klubove) sve stopirano. Volio bih da me neko ispravi, ali ne postoji zakonski regulisan nacin I POVRAT dijela POREZA onima koji su ne samo sponzori, nego se bave i raznim drugim donacijama.
Tipa imas firmu, das 5000km nekom klubu, a onda ti se na kraju godine izvrsi povrat poreza u odredjenom iznosu, npr. 2500KM. Tako si u stvari klub sponzorisao sa samo 2500KM, dok je fakticka pomoc bila 5000.
Ali jasno je zasto su na pocetku stvari postavljene tako da je to onemoguceno, inace bi svaki drugi "biznismen" imao 10ak fiktivnih klubova koje podrzava, te na taj nacin LEGALNO prao novac.
Sigurno je da se moze stvoriti efikasan mehanizam koji bi ovo kontrolisao, ali za to izgleda niti ima volje niti sposobnosti.
Ukratko, nema nikakve postavke u ovoj drzavi koja bi imalo gurala ka tome sportovi dobiju ozbiljnija sponzorstva.