bojmen je napisao:
Da li bi tako drasticna promjena mogla da utice da stvari krenu znacajno nabolje?
Zavisi od toga kakav bi kralj bio. I koliki bi autoritet imao.
Da bi stvari krenule na bolje treba mijenjati uzroke koji su doveli do toga da sada idu iz lošijeg u gore. Po meni u pitanju je opšti pad duhovnosti kao i neke pogrešne političko-duhovne odluke onih koji su bili i onih koji su sada na vlasti. Za istinske vjernike stvar je jasna, nebrojeno primjera se nalazi u Svetom Pismu, npr. dovoljno je pogledati 28. poglavlje 5. Mojsijeve knjige. Tu je Bog jasno ljudima dao alternativu: ako su pobožni biće im u državi to i to, a ako nisu biće im to i to. Treba uporediti ono što je zapisano pod onim "ako nisu pobožni" sa onim što se nama ovih godina dešava. Posebno je jasno i upečatljivo ovo:
Stranac koji je kod tebe popeće se nada te visoko, a ti ćeš sići dolje veoma nisko. On će ti davati u zajam, a ti nećeš njemu davati u zajam; on će postati glava, a ti ćeš postati rep. (5. Mojsijeva 28, 43-44)
Sve je jasno.
Sveto Pismo je svevremeno.
Ako bi kralj koji bi došao na vlast bio kao Izraelski kralj David to bi bilo odlično. Bitno je da kralj bude istinski duhovan, pobožan, pravedan, mudar, da iskreno voli svoj narod, nepodložan mitu, korumpciji, ucjenama, zastrašivanju, nepopustljiv prema političkom, ekonomskom i svakom drugom kriminalu i mućkama, odlučan i hrabar u smjenjivanju onih koje treba smijeniti i poslati na ulicu ili iza rešetaka.
Uostalom sve što sam nabrojao i proizlazi iz prvih i osnovnih uslova: duhovan i pobožan. Ako se neko najviše boji Boga onda to u lančanoj reakciji povlači sve ostalo jer se ne boji ljudi koji bi da nametnu svoju volju putem novca i zastrašivanja. Ako se boji Boga onda mu je više stalo do odgovornosti koju je dobio nego do ličnog bogaćenja i drugih ličnih interesa.
Tako da mi nije jasno zašto se neko ne bi složio sa tim da kralj (ili predsjednik) bude duhovan i pobožan, ali istinski i dubinski.
Sama promjena državnog sistema u monarhiju ne znači ništa ako kralj ne bi oslikavao biblijskog Davida i njegove kvalitete.