banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 586 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Sledeća

Izaberite opciju
Za brak sam 75%  75%  [ 92 ]
Protiv braka/partnerske zajednice 4%  4%  [ 5 ]
Za zivot u partnerstvu ali bez vjencanja 21%  21%  [ 26 ]
Ukupno glasova : 123
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jun 2010, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Drugačiji je napisao:
Brak je naravno koristan kao interesna zajednica (spajanje porodica, uvećanje budžeta, zajednička odgovornost i korist od podizanja djece)... Ali što se tiče seksualne vjernosti, ravan je gotovo nuli zahvaljujući prije svega - nama. :)

WTF? :oops:
Za tvoju informaciju, u današnjim brakovima je vjernost, odnosno odsustvo iste, najmanji problem. Ljudi su opterećeni svim i svačim u svopštoj i neprestanoj borbi za opstanak i nazovi napredak. Ko ima vremena da posveti pažnju svojoj supruzi a kamoli tuđoj? Nije to kao na TV-u... u "Očajnim domaćicama".
Kada se oženiš i oformiš porodicu, u ovakvom društvu, u vremenu u kojem živimo, sex sa tuđom ženom je posljednje o čemu razmišljaš. Treba zarediti za more, treba ostaviti novac na stranu za grijanje, treba izmiriti mjesečne troskove, treba pomoći roditeljima, treba odvojiti za troškove u vezi auta, treba obnoviti garderobu... Što će reći - treba raditi od 12 -15 sati dnevno, treba imati sezonski + dodatni posao, pored stalnog posla, pa čak i još neku mogućnost da zaradiš. Jer ako na kraju godine nisi ništa uštedio... gdje si bio - šta si radio...
Sad ti meni reci kada oženjeni muškarci stignu šarati po komšiluku i da li još uvijek misliš da je njima do toga?
Nemoj tako, Bobane.
Nije to to...

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2010, 23:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Kad ovo tvoje citam, pitam se i kad stignu svoju zenu da je*u, kamol' tudju :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2010, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Sta ja znam, meni se čini da je to danas najaktuelnije, a sve drugo je negdje, u drugom planu.
Imam drugara koji sa posla ide u kafanu. Pred fajront ode kuci, prespava i sutra sve ponovi. Ima i ženu i djecu al` eto...
On bi vjerovatno mogao i naći vremena za kurvanje... hajd znaj...
Ta priča, da vecina oženjenih muškaraca samo trči za suknjama i vreba fufe, je, u najmanju ruku, naivna.
A i nemamo više 17 godina (a nemaju ni one - da se ne lažemo)...

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2010, 23:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2008, 17:47
Vjevoricinus je napisao:
Drugačiji je napisao:
Brak je naravno koristan kao interesna zajednica (spajanje porodica, uvećanje budžeta, zajednička odgovornost i korist od podizanja djece)... Ali što se tiče seksualne vjernosti, ravan je gotovo nuli zahvaljujući prije svega - nama. :)

WTF? :oops:
Za tvoju informaciju, u današnjim brakovima je vjernost, odnosno odsustvo iste, najmanji problem. Ljudi su opterećeni svim i svačim u svopštoj i neprestanoj borbi za opstanak i nazovi napredak. Ko ima vremena da posveti pažnju svojoj supruzi a kamoli tuđoj? Nije to kao na TV-u... u "Očajnim domaćicama".
Kada se oženiš i oformiš porodicu, u ovakvom društvu, u vremenu u kojem živimo, sex sa tuđom ženom je posljednje o čemu razmišljaš. Treba zarediti za more, treba ostaviti novac na stranu za grijanje, treba izmiriti mjesečne troskove, treba pomoći roditeljima, treba odvojiti za troškove u vezi auta, treba obnoviti garderobu... Što će reći - treba raditi od 12 -15 sati dnevno, treba imati sezonski + dodatni posao, pored stalnog posla, pa čak i još neku mogućnost da zaradiš. Jer ako na kraju godine nisi ništa uštedio... gdje si bio - šta si radio...
Sad ti meni reci kada oženjeni muškarci stignu šarati po komšiluku i da li još uvijek misliš da je njima do toga?
Nemoj tako, Bobane.
Nije to to...

V@nja je napisao:
Kad ovo tvoje citam, pitam se i kad stignu svoju zenu da je*u, kamol' tudju :lol:

Evo, čovjek odlično objasni, Vanja izvuče još bolji zaključak, a ja ću si naći djevojku 8)

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Sutra rano ustajem, pa nemam vremena (iskreno - ni živaca, pošto je slično raspravi sa zidom) za detaljna citiranja i odgovore, pa ću se samo na ovo osvrnuti:
Drugačiji je napisao:
Kakve veze tolerancija ima sa činjenicom da će 99,98 posto oženjenih muškaraca poslije godinu-dvije braka (neki i prije) posegnuti za tuđom suknjom?

Molim te, reci mi ko je proveo to istraživanje, koje godine i u kom kontekstu?
Hvala.

(Zaista nema smisla gađati se ciframa kad je nemoguće naći im pokriće.)

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
V@nja je napisao:

Ajd tudju zenu, ali kako stignu i da se igraju homica. :lol:

U zivotu nisam procitala ovoliko gluposti. Odkad ovaj Drugaciji dodje, nacitah se gluposti ko nikad. :confused3:
"Ozenjeni muskarci su losi gej-ljubavnici..." - a kako ti to da znas kad kazes da nisi bio ni sa jednim. :roll:

Da, u pravu si. Svi ozenjeni muskarci su kurvari i svrljaju okolo. A i zene, one su najgore. Njih si zaboravio. :confused3:
Mislim da se nema sta reci vise ovom Drugacijem. Covjek nas ocito lozi jer mu je mnooooogo dosadno. 8)

Poslednji put menjao Leona dana 29 Jun 2010, 09:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 09:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2010, 15:26
Vjevoricinus je napisao:

Za "prave" stvari uvijek se nađe i vrijeme i prostor. :)

A nije baš da svaki oženjeni "garonja" mora raditi 12-15 sati dnevno, očajnički tražiti sezonske poslove i gledati samo da uštedi za 7 dana u Makarskoj. Masa ih se uvalila po administraciji, privatnim firmicama, kuliraju, službena putovanja, ponekad ugrabe i službeni autić... Ma prilike za kurvarluk same se nude, samo ih treba znati iskoristiti :)

Poslednji put menjao Drugačiji dana 29 Jun 2010, 09:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 10:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zašto se ova tema pretvorila u diskusiju o homoseksualcima? Imamo odgovarajuću temu za to.

Drugačiji, ok ti imaš svoje nepromjenljive stavove ali možeš li na drugim temama da komentarišeš nešto vezano za temu, zar mora sve biti obojeno duginim bojama? :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Brak ili vanbračna zajednica?

Parovi u vanbračnim vezama imaju dva puta veće šanse da raskinu od onih koji su svoju vezu i ozakonili, pokazuje najnovije istraživanje.
Istraživanje u kojem je učestvovalo hiljadu porodica pokazalo je da brak ipak čvršće veže muškarca i ženu.
Otkriveno je da se dve od pet vanbračnih zajednica raspadne pre 10. godišnjice i samo jedan od pet brakova.
Stručnjaci kažu da je to jasna potvrda da je brak puno čvršća zajednica od onog koji nije zakonski sklopljen. Venčani parovi češće ostaju zajedno, više toga tolerišu i spremniji su za promene koje se tokom života dešavaju.
Za razliku od njih, partneri u vanbračnim zajednicama manje su tolerantni, a njihov raskid ne mogu sprečiti ni deca ni zajednička imovina.
Stoga stručnjaci misle da parovi koji se odluče venčati pokazuju ozbiljnu nameru da stvore stabilnu i sigurnu zajednicu, za razliku od onih koji odbijaju službeno venčanje, što pokazuje da nisu ipak spremni za ozbiljno vezivanje.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=420408

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Vjerovatno zato što vanbračne zajednice iz nedostatka punih emocija i ne ostvaruju brak nego nešto "između" tj. vanbračnu zajednicu.
Mnoge vanbračne zajednice čine partneri koji nikada nisu dovoljno sigurni da li je to ona prava osoba za njih ili se boje vezivanja ili se boje obaveza, uglavnom uvijek postoji jedno "ali", koje im ne dozvoljava da tu vezu ozvaniče, tj. stupe u brak.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 10:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2010, 12:29
Leona je napisao:
Brak ili vanbračna zajednica?

Parovi u vanbračnim vezama imaju dva puta veće šanse da raskinu od onih koji su svoju vezu i ozakonili, pokazuje najnovije istraživanje.
Istraživanje u kojem je učestvovalo hiljadu porodica pokazalo je da brak ipak čvršće veže muškarca i ženu.
Otkriveno je da se dve od pet vanbračnih zajednica raspadne pre 10. godišnjice i samo jedan od pet brakova.
Stručnjaci kažu da je to jasna potvrda da je brak puno čvršća zajednica od onog koji nije zakonski sklopljen. Venčani parovi češće ostaju zajedno, više toga tolerišu i spremniji su za promene koje se tokom života dešavaju.
Za razliku od njih, partneri u vanbračnim zajednicama manje su tolerantni, a njihov raskid ne mogu sprečiti ni deca ni zajednička imovina.
Stoga stručnjaci misle da parovi koji se odluče venčati pokazuju ozbiljnu nameru da stvore stabilnu i sigurnu zajednicu, za razliku od onih koji odbijaju službeno venčanje, što pokazuje da nisu ipak spremni za ozbiljno vezivanje.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=420408

Nije loša ta teorija, možda se nekad i udam :evil3: :) .

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Drugačiji je napisao:
V@nja je napisao:
Krecem od sebe i na tome i zasnivam svoje tvrdnje. Prilika je bilo i ostale su neiskoristene.

Hmmmm, možda je stvar potencije? :)

Njegova potencija je i vise nego odlicna :wink: Pitam se, kakva li je tvoja, cim svoje frustracije danonocno izbacujes po ovom forumu :cry:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
U BiH mladoženje prosječno stare 28,9, a nevjeste 25,7 godina
Prosječna starost nevjeste u BiH, pri zaključenju prvog braka, iznosi 25,7, a mladoženje 28,9 godina.

Podaci su to Agencije za statistiku BiH za prošlu godinu, a oni dodatno dobijaju na težini ako se uzme u obzir da su mlade 2002. godine imale prosječno 24,3, a njihovi životni saputnici 27,8 godina.

Iz toga se izvodi zaključak da je od 2002. do 2010. starosna granica mladih u BiH, dok odlaze pred matičara, porasla za više od godinu dana.

Stručnjaci ističu da ovakva statistika nije benigna, a jedan od glavnih uzroka je, što je opšte poznato, besparica potencijalnih životnih saputnika.

Nije iznenađen ovim podacima Stevo Pašalić, demograf, koji pojašnjava da u BiH nije samo odloženo sklapanje brakova, već i rađanje potomaka.

"Tačno je da je prosječna starost mladoženja i nevjesti u našoj zemlji sve veća. Šta bi mogli bili uzroci? Kao prvo, imamo stariju populaciju u cjelini, a drugo, mlado stanovništvo sve je više zaokupljeno visokim obrazovanjem, za razliku od ranijih vremena, kada se završavala osnovna ili srednja škola, a zatim se sklapao brak", kazao je Pašalić, dodajući da i loši egzistencijalni uslovi, poput nedostatka posla, značajno odlažu odlaske pred matičara.

Njegovo mišljenje dijeli i Biljana Milošević, sociolog, koja ističe da je teška materijalna situacija u državi glavna kočnica zbog koje se mladoženja i nevjesta sve kasnije jedno drugom zaklinju na vjernost.

"Danas se mladi trude obezbijediti egzistencijalne uslove, pa tek onda ući u bračnu zajednicu. Trude se pronaći i radno mjesto i stan, kako ne bi živjeli kao paraziti. Kroz borbu za opstanak, odlažu se brakovi. Osim toga, i žene se sada sve više posvećuju obrazovanju, pa je i to jedan od značajnih razloga", podvlači Miloševićeva.

Bojan Grebenar, predsjednik Omladinskog savjeta RS, smatra da mladi bračni parovi nestaju, a ostaju samo bračni parovi.

"Tačno je, omladina se sve teže odlučuje stupiti u brak. Nezaposlenost je velika, a kroz posao se obezbjeđuje normalan život, što je preduslov i za zasnivanje porodice. Vidite, mi dolazimo u takvu poziciju da uskoro nećemo moći govoriti o mladim bračnim parovima, jer su takvi do 30 godina. Dakle, imaćemo bračne parove, ali ne one mlade", upozorava Grebenar.

Banjalučki par Nikola S. (26) i Jelena S. (28), nakon dvije i po godine veze, vjenčali su se prošle godine.

"Namjeravali smo u brak stupiti i ranije, ali smo čekali da fakultet privedemo kraju, kao i da se zaposlimo. Kada smo sve to uspjeli, tek onda smo se odlučili da našu vezu ozvaničimo", pričaju ovi supružnici.

Inače, zanimljivo je da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, najviše brakova prošle godine sklopljeno u julu (3.228), a potom u avgustu (2.257). Bh. matičari su lani najviše posla imali u subotu, 31. jula, kada su vjenčali ukupno 421 par.

U martu prošle godine sklopljeno je najmanje brakova, a sudbonosno "da" čulo se tek 992 puta.

Prosječna starost mladenaca pri zaključenju braka

Godina --- Nevjesta --- Mladoženja

2002. --- 24,3 --- 27,8

2004. --- 24,5 --- 28,0

2006. --- 24,9 --- 28,3

2008. --- 24,9 --- 28,3

2010. --- 25,7 --- 28,9

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Mislim da nije jedini problem finansijska situacija. Evo ovdje gdje sam ja niko ni ne pomišlja da se ženi/udaje prije tridesete. Momci pogotovo, do 35. čak. I iskreno ni ja se nisam mislila udavati ranije...
Al u Bl je drugačije. Ipak je mala sredina u pitanju, nemaju ljudi puno izbora i na kraju se skrase. U većim gradovima gdje ima puno ponude u svakom smislu, ljudi se boje. A i ne žele se posvetiti jednoj osobi kad ih ima milion. Moram priznati da me malo nervira taj novi "sistem vrijednosti". Ljudi više ne ulaze ni u veze, a kamoli u brakove. Sve je na izvol'te, pa zašto bismo se trudili ako nekog kad naiđe neko drugi na tanjiru faktički.
Problem novog društva je što sve postaje isprazno poslije kratkog vremena i dođu onda do 35-te i odluče se skrasiti, a nemaju pojma više ko su i šta su i upadaju u krizu.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Ako broj sklopljenih brakova rapidno opada kako ti statisticari objasnjavaju onda da se za termin kod maticara ceka i po nekoliko mjeseci?
A saglasna sam sa krmetom, nece vise niko da se vezuje za jednu osobu kada moze imati hiljadu i jednu bez obaveze.
Koliko sam primjetila, u BL se omladina u 99% slucajeva vjencava radi obostrane koristi, u kom god obliku pa kada vise taj neki razlog nije interesantan, vrlo brzo dodje i do razvoda..

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 15:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
meni da je stan zenio bi se odma :)

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 15:52 
rotor je napisao:
meni da je stan zenio bi se odma :)

Moze i kuca... :D

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Nicole je napisao:
Ako broj sklopljenih brakova rapidno opada kako ti statisticari objasnjavaju onda da se za termin kod maticara ceka i po nekoliko mjeseci?

Ko to kaže? :-?

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 16:01 
I ja sam tako cuo, ne sjecam se od koga...

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Moj drug se ozenio sad u septembru a 4.5 mjeseca je cekao termin kod maticara.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 586 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]