Posto vidim da doticni voli da odgovara u step-by-step trendu pri tome vadeci iz konteksta kako i sta mu se prohte, odgovoricu na isti nacin.
Dakle:
Vader je napisao:
Jeste. Izvana, iznutra, odozgo.
Ok, Dr. Smiljo Avramov, recite nam onda nesto vise o tome, odakle ste izvukli te informacije ... Kao sto rekoh pre, a ne bih da se ponavljam, sve valja potkrepiti cinjenicama.
Vader je napisao:
Citiraj:
to me pre podseca na "Vatikan,Nasa,CIA zaveru"
Što da ne? Ako ti nisi čuo ni čitao o tome da neke zemlje rade na rušenju sistema i poredaka u drugim državama ja jesam. I mnogi jesu. I mnogi u to ne sumnjaju nimalo. Šteta što nemam sačuvanih tekstova o tome. Ali ima vremena. Sve će izaći na vidjelo. Nedavno sam slušao da je treći svjetski rat počeo odmah poslije drugog, ali da je vođen na drugi način, zemlje se ne ruše vojno već baš iznutra, a konce povlače svjetske sile.
Prethodni komentar vazi i za ovo ... Nije nepoznato da je zapad radio na rusenju mnogih rezima (prventstveno u Juznoj Americi 70thi, Aziji 80tih itd - svedoci smo poslednjeg slucaja, namely Irak i Sadam Husein), ali ja sam se ovde obazirao na nase tvrdnje da je citav svet kriv za NASE probleme itd. Opste je poznata cinjenica da je drug crveni sa Dedinja pocetkom 90tih godina vise puta odbijao americkog ambasadora Zimmermana i pustao ga da ceka na sastanak, zarad Rusije, Istoka, religije itd itd. Tu se islo po principu moje babe: "Kada ustase krenu, ja kleknem, okrenem se na
istok i pomolim Bogu da Rusi dodju da nas spasu ...". Naravno, dokazalo se da je ovo cista glupost, jer tokom istorije (tek cu da dodjem na moje "poznavanje istorije") Rusi su nam vise odmagali nego pomagali, ali to je tema za neku drugu emisiju.
Vader je napisao:
Citiraj:
SFRJ je izgradjena na temeljima njene prethodnice koja je takodje nosila to nesrecno ime
O imenu Jugoslavija očigledno ne znaš ništa. Ima tu stvari koje su daleko izvan tvog tech vidokruga. (mada ima tech ljudi, inžinjera, i to naših, koji dosta znaju o moći imena, pa su i knjige pisali o tome)
Baš to ime koje ti smeta je mnogo smetalo i onima koji su rasturali Jugoslaviju. A kad su je rasturili pa kad su se Srbija i Crna gora još uvijek zvale Jugoslavija strancima to nikako nije odgovaralo pa su vršili pritisak da se to ime ukine i obradovali su se kad je ukinuto.
Zašto? Zašto im je smetalo samo ime?
Zato što oni znaju neke stvari koje izlaze iz tvog tech vidokruga.
O imenu Jugoslavija mogu da ti napisem celi jedan elaborat, ali nemam razloga a niti vremena da se sa tim bavim ovde. Spomenucu ti samo juznoslovenski pokret potkraj 19tog veka, Ljudevita Gaja, Svetozara Miletica i ostale. Jugoslaviju smatram nesrecnim pojmom, jer ako se posmatras unatrag nekih 90tak godina (od 18.12.1918. kada je proglasena Kraljevina SHS) dobices rezultate te tvorevine - na milione zaklanih, proteranih, jednopartijski sistem - diktaturu, diktaturu 90tih itd itd. Molim te, sta tu ima dobro ? Samo nemoj da pricas kako "se nekada dobro zivelo" jer je i takav zivot bio selektivan. Sta se desavalo sa drugovim neistomisljenicima ? Ogoljeni otok, progoni, hapsenja, OZNA, UDBA itd itd. Moram ti priznati, ja sam bio poslednja generacija pionira, isuvise sam mlad da bih pamtio tu i takvu Jugu, ali sam isuvise iskusio njene posledice kao i mnogi od nas ovde ... Mozda gresim, mozda ti mislis na drugu pozadinu i "moc imena" u nekakvom drugom smislu (pisanju Asteka, Vavilonaca, ljudi koji su ugledali vanzemaljce te im ovi preneli znacenje "moci imena" itd.) I naravno, ja ti sve slepo verujem jer si to sve procitao od "pametnih ljudi na forumu".
Vader je napisao:
Citiraj:
Ako ti tvrdis da je SFRJ unistena izvana, to znaci da je i citav Varsavski blok unisten od strane zapada
A zašto je to teško povjerovati? Pogotovo kad se zna koliko su se kapitalističke zemlje poslije drugog svjetskog rata bojale komunizma, užasavale su se. Taj veliki strah mi nije najjasniji, ta fobija od komunizma je smiješna. Mada mogu da pretopostavim neke razloge za strah. Zašto kapitalističke zemlje ako već vjeruju da su bolje od komunističkih nisu mirno radili po svome, u svojoj zemlji, a pustili druge da rade kako hoće. Zašto su širili strah i maniju od komunizma? Da li možda komunizam u svom programu zagovara nuklearni rat protiv kapitalizma pa da ga se boje? Čitao sam lijepu analizu o Vijetnamskom ratu i razlozima zašto je vođen (opet hranjen fobijom od komunizma), autor analize je američki psiholog Skot Pek u svojoj knjizi "Ljudi laži", pred kraj knjige.
Spomenuh na pocetku tvoju praksu vadjenja recenica iz konteksta, izvrtanje reci itd. Samo cu ti reci da se vratis na moj prethodni post pa procitas sve u celosti, a i zamolio bih te da se ubuduce ne sluzis takvim metodama - suvise su kiddie alike.
Vader je napisao:
Citiraj:
mudri mashin-bravar i diktator Tito
Mašin bravar je imao mnogo bolju državu od sadašnjih školovanih "stručnjaka" i "eksperta" sa diplomama
Da, naravno i to mu niko ne spori. Ali uzmi u obzir i vreme u kojem je on vladao, variranje izmedju trulog zapada i komunistickog istoka, "nesvrstanost" (gde nas je ITEKAKO svrstao za sva vremena, nazalost sa Mugabeom i zemljama treceg sveta i time nas unazadio za barem jos jednu deceniju). Priznajem, bio je sposoban covek ako je mogao da natera citavih 20 i kusur miliona ljudi da se kunu sa njim i da placu 1vog maja 1980te...
Vader je napisao:
Citiraj:
papirna armija
Ako se ne varam JNA je važila za suštu suprotnost od "papirne armije" i to je opštepoznato.
I tu si u pravu, donekle. JNA je bila "strah i trepet", "6ta armija po jacini" ali sve to u MIRNODOPSKIM uslovima. Ovo opet ide kontra tvojoj tvrdnji da je Jugoslavija rusena izvana. Koja je to drzava napala SFRJ ? Zasto se JNA raspala za nepunih 6 meseci ? Poznata je i cinjenica da je Kontraobavestajna sluzba JNA (KOS) bila jaka organizacija, ali samo u okvirima Triglava i Vardara i prvenstveno protiv svog naroda ...
Vader je napisao:
Citiraj:
Poredjenja radi, uzmite USA - cine je 50 drzava, 4000 nacija sa 4000 religija i bogova pa se nije raspala kao SFRJ
Ima vremena
"Svaki narod ima rok svoje propasti. Kada mu dođe neće ga moći odgoditi ni ubrzati ni jednog časka." (Kur'an)Lepo je sto citiras Kuran, ali ja bih ipak voleo da vidim nesto vise opipljivo osim Biblije, Kurana i verskih spisa. No, necu da se vracam na validnost tvojih tvrdnji jer mislim da zasnivanje stvari na osnovu bozijih zapisa nije relevantno, barem ne u ovom slucaju.
Vader je napisao:
Citiraj:
tako da po mom misljenju KOMUNIZAM nije truo kao ideja, ali jeste tesko ostvariv (rekao bih i nemoguc) i zbog toga je i osudjen u startu na propast, jer ide kontra svim principima ljudske prirode i socijalnog uredjenja sveta kakav je postojao od prvih plemenskih zajednica pa do danas
Jeste teško ostvariv (ali svakako moguć) zbog toga što da bi u punini uspio zahtijeva pozitivnu promjenu svijesti svih pojedinaca. Mnogi koji su upoznati sa ideologijom komunizma i koji su čitali Novi Zavjet su se složili da je način na koji su živjeli Hristovi apostoli nakon Hristovog uskrsnuća bio pravi, čisti komunizam, produhovljeni pobožni komunizam kog su nosili ljudi koji su bili na zavidnom duhovnom nivou. Dakle zadovoljavao je potrebne uslove. I zbog toga je bio i blagoslovljen.
A ako si gledao Zvjezdane Staze: Novu Generaciju, mogao si vidjeti da je i ono neki komunizam, pogotovo se lijepo to vidi u filmu (mislim osmom, sa Borgovima) kad Pikard zemljanki iz sadašnjeg vremena objašnjava da Enterprajz ne košta ništa, nema novčanu vrijednost (jer u tom vremenu nema ni novca) već da svi rade za sve, svi rade za opšte dobro. To je tada (u 24. vijeku iz serije) moguće kad vidiš njihov nivo svijesti. Zato i funkcioniše.
Komunizam u SFRJ nije ispunjavao sve potrebne i dovoljne uslove da bi opstao. Vjerovatno je razlog i taj što nije došao preko ljudi preko kojih treba doći produhovljeni komunizam koji će ostati vječno.
Ne zameri mi, ali kako je moguce da ti kao VELIKI vernik, poklonik Njegove reci i dela podrzavas komunizam ? Logika = 0;
Vader je napisao:
Ako si nekad studirao neki tehnički fakultet mogao si primjetiti da profesori prvo nacrtaju i objasne neki sklop (npr. iz elektronike) i onda kažu: "mi nećemo koristiti taj slop, on je loš, imamo sada bolje verzije koje daju bolje rezultate" pa onda nacrtaju i objasne bolju verziju i opet kažu "ali ni ta verzija nije najbolja, koristićemo jednu još bolju". Neko bi posmislio (a i ja počesto) da bespotrebno driblaju studente a ustvari to rade da pokažu kako je išao razvoj i da pokažu konkretno zašto prethodne verzije nisu dobre.
Da, upravo cu da diplomiram na jednom tehnickom fakultetu (kao first class student). Moram ti priznati da u toku svojih dosadasnjih studija nisam primetio takav metod. Ali moguce je da je to zbog pokvarenih i trulih zapadnih metoda u nastavi ....
Vader je napisao:
Tako će se možda u budućnosti reći: "sjećate li se onog Titovog komunizma, on je bio dobar u nekim stvarima ali za razliku od našeg sadašnjeg i vječnog komunizma ipak nije mogao opstati zbog toga i toga (niske opšte duhovnosti, niske duhovne svijesti pojedinaca...)".
I tako će na konkretnom primjeru ljudima budućnosti biti jasna razlika između pravog komunizma i onog koji nije bio bez nedostataka.
Ovo je vec Back to the Future, ne bih komentarisao.