banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Avg 2011, 16:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Centar za život i obitelj, u okviru "Caritas" biskupije Banjaluka, 1. septembra pokreće peti ciklus programa „Škola za trudnice“.

"Škola za trudnice" je program psihofizičke pripreme za porod i roditeljstvo, a namijenjen trudnicama u šestom i sedmom mjesecu trudnoće.

Program obrađuje zadnji trimestar trudnoće gdje polaznice uče vježbe disanja, cirkulacije i relaksacije, zatim pripremu za porod i dojenje, a onda i za dolazak mame i bebe kući. Na programu je poželjno prisustvo i budućih očeva, a za one koji nisu u mogućnosti pratiti cijeli program organizovana su tematska predavanja.

Tokom prošle godine kroz „Školu za trudnice“ prošla su 72 bračna para, koji su veoma zadovoljni svim onim što su naučili. Ističu da im je osim edukacije od velikog značaja bila i podrška koju su dobili od tima Centra i isto tako razmjena iskustava sa drugim majkama, koja se ostvaruju kroz posebne radionice. Svi su veoma zadovoljni savjetima koje su dobili jer su kako kažu "veoma konkretni i upotrebljivi u specifičnim situacijama, a pogotovo nakon dolaska kući s bebom".

Susreti se održavaju jednom sedmično u Centru, na adresi Kralja Petra I Karađorđevića 123. Zbog velikog interesa za pohađanje „Škole za trudnice“, svi zainteresovani budući roditelji trebaju se što prije prijaviti na e-mail adresu obiteljsko@gmail.com ili 051 300 890 i tako osigurati svoje mjesto u ovom jedinstvenom programu.

Pohađanje programa za sve polaznike je besplatno.

(BLLIVE)

Trebala bi se javiti neka mama koja je prošla ovo da iznese svoja iskustva.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 09:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Moze biti samo od koristi. Takvi programi na zapadu su obezbjedjeni od strane zdravstvenog osiguranja. Jos samo da dozvole ocevima da prisustvuju porodu i to je to.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 09:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Dozvoljeno je.
http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 98805.html

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 09:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Koja glupost :pukeright:

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 09:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koji dio, od svega, je glup?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 10:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Glupo mi je to da budući tata prisustvuje porođaju.
Prije svega, sebično je. Njegova podrška i pomoć je važnija u psihološkom smislu, te je nebitno gdje se nalazi - pored mene ili u kafani. Ako mu je već Bog dao da ne mora da se muči u tim trenucima, smatram da i ne treba osim onih koji to iz nekog razloga žele.

Eto, ja sam protiv toga, nek' ide u kafanu kao i svaki drugi.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Poradjala si se pa znaš kako je to? Psihička pomoć a se on oblokava sa društvom u kafani dok se ti rastajes sa dušom? Važi :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 10:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Neka se on rastavi od alkohola komotno što se mene tiče, dok ne bude gotovo :D
Više ga volim takvog, nego da mi glumi neku patetiku dok se suzdržava da ne povrati ili padne u nesvijest.
Rijetki su muškarci koji to mogu podnijeti, a zovu se ginekolozi.
Može i ovako: ako ja slomim nogu, jel' mora i on?

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 10:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Porediti lomljenje noge sa zajednickim iskustvom dolaska voljenog djeteta na svijet je bezveze, da ne kazem smijesno :) Ali svakome po volji, ti svoga posalji u kafanu i svima odlicno :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 15:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
blackrose je napisao:

u bl nije dozvoljeno.

ja sam bila polaznik prvog ciklusa skole za trudnice i mogu reci da je to fenomenalna stvar, narocito sto ukljucuje i buduce oceve, kao i njegu NORODJENCET i MAJKE koja je vecini bila strana.

@ajkula sta pokusavas? pa zar ne znas da je profil pozrtvovane majke pacenice jos uvijek najcjenjeniji na balkanu :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2011, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
U Kliničkom centru Banjaluka govore da je bilo svega nekoliko zahtjeva budućih očeva da prisustvuju samom rađanju njihovih potomaka, što im je i odobreno.
Izvor, gore postavljeni link.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2011, 21:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ja sam bio prisutan kod rodjenja oba djeteta. I mislim da ne bih mogao drugacije. Cuj, da svoje dijete vidim prvi put pijan ili mamuran. Zajebi. Plus to je velika podrska supruzi.
Naravno, sve je stvar dogovora ali ja u kafani, a ne. Bar pred vratima kao cuko ako ne moze drugacije.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 17 Avg 2011, 21:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 13:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
moj coek je cekao pred vratima kao cuko kad smo dobili nasu drugu curicu prije skoro 3 mjeseca :) (komso tns nisi samo ti majstor :lol: :wink: ) razlog je bio sto sam isla na planirani carski..rekli su mu da moze i u op salu na sta je on malo problijedio i onda sam ga ja spasila muka i rekla da je to ne zelim..on bi to ipak sve vidio svjesno , op sala ..nekako bi se osjecala jos nervoznije, kontala bi kako je sad njemu dok to gleda itd.. ali je odmah uzeo nasu cerkicu (njegova kopija pri rodjenju) i brinuo se o njoj sa babicom

svako ima pravo na odluku, ne mora otac obavezno da bude prisutan i ne znaci da je/da ce biti losiji otac zbog toga. bitno je imati pravo da prisustvuje ako zeli. A to da bude u kafani i napija se (pogotovo ako je sincina u pitanju jel? :roll: ) je bezveze, sam on bi se trebao osjecati debilno da loce dok mu zena lezi u bolovima i radja njihovo zajednicko dijete. to je ipak nesto najvaznije u zivotu i treba biti moralna podrska znaci da je barem negdje u blizini i da ceka, ako nista drugo.

Sto se tice skole naravno da podrzavam i da treba sto vise da se gleda na trudnice, buduce majke/oceve,djecu itd..znaci prioritet no.1 u jednoj normalnoj drzavi. A na tome se kod nas jos mora dosta poraditi..

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
BMary je napisao:
Glupo mi je to da budući tata prisustvuje porođaju.
Prije svega, sebično je. Njegova podrška i pomoć je važnija u psihološkom smislu, te je nebitno gdje se nalazi - pored mene ili u kafani. Ako mu je već Bog dao da ne mora da se muči u tim trenucima, smatram da i ne treba osim onih koji to iz nekog razloga žele.

Eto, ja sam protiv toga, nek' ide u kafanu kao i svaki drugi.

:confused2: :confused2: :confused2:
Njemu treba biti težak porod njegovog djeteta, a ti vrištiš na stolu od bolova? Zamišljam sebe u ulozi čovjek a koji stoji pred vratima operacione sale i uznemireno sluša dok mu voljena žena jauče iza vrata. Ne možeš nikad znati ni kako će operacija proći, naravno da se i brineš i da bi volio biti prisutan svemu, ne razumijem kako nekome može biti ''odvratno'' da bude tu.

breskvice, čestitam ti :)

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 13:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
hvala liso :) ps. samo carski se radi u op sali i to ide relativno brzo..nakon 10 min je beba tu i zena ne jauce jer je ili totalna anestezija ili spinalna kao kod mene( znaci budna) a normalan porodjaj je u sobama za porodjaje :D

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 11:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
breskvice, jesi li se u BL porodila? Kako si dobila spinalnu anesteziju?
Carski rez je najvece sr-nje, da prostite na izrazu. Ne mogu prezaliti sto nisam vidjela svoju curicu odmah po rodjenju, nego tek nakon 12 sati od porodjaja i to na pola minute :(. Da sam znala da se moze spinalna anestezija imati, trazila bih.

A sto se tice skole za trudnice, moja prijateljica je isla. Kaze da joj je najvise pomogla kod njege novorodjenceta.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2011, 14:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2006, 17:02
Breskvice nek ti je ćerka živa i zdrava!

Škola za trudnice je fantastična stvar, barem je meni puno značila. Nekako se osjećaš spremnim za ono što te čeka i na porodu i poslije sa bebom.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 14:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
http://www.mamaibeba.org

Edukativni sajt podržan od državnih institucija.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 11:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Okt 2011, 15:03
Cula sam za tu Caritasovu skolu za trudnice i ja hjela da idem, ali im je kapacitet 30 trudnica, tako da nije bilo mjesta.
Onda sam otisla kod teta Nade, tako je svi zovu....Zena je visi fizioterapeut po struci, tako da pokazuje vjezbe koje mogu biti od koristi u trudnoci, vjezbe disanja kod poroda, dolazi i Dr. Curic i opisuje sa vas ocekuje na porodjaju od momenta kad pocnu trudovi pa do rodjenja djeteta, a objasne vam i njegu i povijanje djeteta, dojenje i slicne korisne stvari! Ja sam isla kod nje, i bila zadovoljna, naucila mnogo....
Kurs je 50km a krece se od sedmog mjeseca trudnoce i do kraja trudnoce jednom do 2 puta sedmicno!
A ima i skola za trudnice Radosnica se zove u naselju Ante Jakica mislim, ali je kod njih nesto skupo .......

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 15:23 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Jan 2012, 13:15
Ja planiram da krenem kod teta Nade u školicu za trudnice. Moja prijateljica mi je preporučila. Vježbice su zaista korisne, a vrlo su jednostavne i zabavne.

POZZ

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]