banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 22:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Okt 2011, 23:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
BASKIJSKA separatistička organizacija Eta objavila je "definitivni prekid" svoje oružane borbe.

U priopćenju koje je objavio BBC, Eta je pozvala vlade Španjolske i Francuske da na takav potez odgovore uspostavljanjem direktnog dijaloga. Čini se kako će ovom objavom prestati nasilna borba separatističke organizacije koja je trajala više od 40 godina i u kojoj je poginulo više od 800 ljudi.

Španjolska vlada još nije odgovorila na ovu objavu. Analitičari vjeruju da će reagirati sa oprezom i pozvati ETA-u da se razoruža i raspusti. Španjolska socijalistička vlada je stalno ponavljala da neće pregovarati o nezavisnosti Baskije sve dok se ETA ne raspusti.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/eta- ... 78408.aspx

Eto nam ga sad. Sada će i Španija priznati Kosovo.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 23:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Polako mi odlazi idol za idolom...

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 00:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Баскијска сепаратистичка група ЕТА саопштила је данас да је прогласила "дефинитиван прекид" кампање бомбашких и оружаних напада.
У саопштењу које је достављено Би-Би-Сију ЕТА је позвала шпанску и француску владу да одговоре "процесом директног дијалога".

ЕТА је више од 40 година водила кампању за независност Баскије у којој је убила више од 800 људи.

"Суочени смо са историјском приликом да постигнемо праведно и демократско решење овог дугогодишњег политичког конфликта", наводи се у саопштењу и оцењује да "почиње ново политичко доба".

У тексту се наглашава да је донесена одлука о "дефинитивном прекиду оружаних активности".

Објаву баскијске организације шпански премијер Хозе Луис Родригес Сапатеро поздравио је као "победу демократије".

"Данас имамо легитимно задовољство због победе демократије, закона и разума", рекао је Сапатеро у телевизијској изјави после објаве баскијске организације да обуставља оружану борбу.

Сапатеро је рекао да се ради о објави од "капиталног" значаја.

Вођа шпанске опозиционе деснице Мариано Рахој, поздравио је врло важну објаву организације ЕТА, али је тражио и њено "неповратно распуштање".

"Сматрамо да је ово врло важан корак али мир свих Шпанаца неће бити потпун док се ЕТА неповратно не распусти и не расформира", рекао је Рахој новинарима.

Коментатори наводе да је ЕТА значајно ослабљена акцијама снага безбедности у последњих неколико година.

Декларација баскијске групе објављена је после конференције у Баскији којој су раније ове седмице присуствовали међународни државници, укључујући бившег генералног секретара УН Кофија Анана и протагонисте мировног процеса у Северној Ирској.

Они су заједно позвали ЕТА-у да положи оружје.

ЕТА је доставила саопштење Би-Би-Сију, шпанским медијима и гласилу баскијских сепаратиста, листу "Гара".

Шпанска социјалистичка Влада није прихватала раније објаве ЕТА-е о прекиду ватре и инсистирала је да неће преговарати о захтевима баскијске сепаратистичке групе.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
A kad se to ta jebena eta oružano borila? :-?
Osim ako oružanom borbom ne smatraju postavljanje desetak petardi u trafo stanicu :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 10:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
filozof sa vrbasa je napisao:

Eto nam ga sad. Sada će i Španija priznati Kosovo.

Па ово не значи крај борбе за Баскију,само крај терористичких метода који су им наносили више штете него користи....

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
можда је мислио да ће га признати кад се баскија одвоји. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 10:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Значи не морамо се сикирати о томе још деценијама....

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam Zoka, krenuće politički dijalog, možda bude išlo po ubrzanoj proceduri.

Citiraj:
SRNA - 21.10.2011 09:25
VAŠINGTON - Američki Stejt department izrazio je oprez povodom proglasa baskijskih separatista u Španiji da "okončavaju oružane sukobe duge 40 godina" i upozorio da je isuviše rano da se Baskijska separatistička organizacija (ETA) skine sa liste terorističkih organizacija.
"ETA se odlučila na definitvno obustavljanje svojih oružanih aktivnosti", navela je ta grupa u pisanom saopštenju praćenom video prikazom na sajtu baskijskog lista "Gara" koji je bio njihovo glasilo.
Portparol Stejt departmenta Mark Toner odbio je da odmah komentariše video koji su napravili trojica ekstremista sa kapuljačama, rekavši da procjenjuju reakciju Španije, prenijela je agencija AFP.
"Mi nismo u poziciji, u ovom trenutku, da utvrdimo valjanost ili ozbiljnost ili, iskreno rečeno, namjere najave ETA", rekao je Toner novinarima i dodao da će Sjedinjene Američke Države "blisko sarađivati sa španskom vladom".
ETA je počela kao grupa studenta ljevičara koji su diskutovali o baskijskom nacionalizmu tokom pedesetih godina prošlog vijeka da bi prerasla u bandu bombaša i ubica koji su ubili najmanje 829 ljudi za 50 godina postojanja.
Oružani sukobi za Baskijsku domovinu na prostoru sjevera Španije i jugozapadnog djela Francuske počeli su za vrijeme diktature španskog generala Franciska Frenka koji je potisnuo baskijski jezik i bilo kakva obilježja njihove nacionalnosti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]