banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Okt 2011, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
U BiH oko 48 odsto stanovništva živi na granici siromaštva, dok je 18 odsto stanovništva ispod kritične kategorije, pokazuju zvanični podaci Svjetske banke.

Naime, veliki broj stanovnika u BiH sebi dnevno može samo da priušti hljeb i mlijeko, a posebno zabrinjavaju podaci po kojima je broj korisnika javnih kuhinja sve veći, pišu "Nezavisne novine".

Inače, danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, 17. oktobar, a kako bi se iskazala potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama. U zemlje sa velikim brojem siromašnih spada i BiH, a neki od razloga za ovakvo stanje su velika stopa nezaposlenosti i stalni rast cijena, što uzrokuje slabu kupovnu moć stanovništva.

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS, rekao je da ispod granice ekstremnog siromaštva živi 10 odsto stanovništva, koje trpi posljedice gladi, dok je više od 50 odsto ispod granice siromaštva, a svega pet odsto je bogatih.

"Prvi uzrok je velika nezaposlenost, jer više od 400.000 ljudi nema primanja, pa mnogi od njih žive sa nekoliko maraka dnevno", kazao je Bošković.

On je naveo da su među najugroženijom populacijom penzioneri i višečlane porodice u kojima niko ne radi.

"Neki penzioneri primaju 160 KM mjesečno, pa sami izračunajte sa koliko maraka dnevno žive i šta mogu kupiti", kazao je Bošković.

U Udruženju potrošača FBiH su kazali da veliki broj stanovništva BiH živi sa svega nekoliko maraka dnevno, za šta mogu kupiti samo hljeb i mlijeko.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, istakla je da je siromaštvo u BiH veoma izraženo, te da je jedan od osnovnih uzroka izuzetno visoka stopa nezaposlenosti.

"Takođe, više od trećine radnika radi, ali ne dobija redovno svoju zaradu, koja bi im omogućila minimum egzistencije", kazala je Mišićeva i dodala da plate, posebno u realnom sektoru, nisu dovoljne. Ukazala je i na izuzetno težak položaj penzionera.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je na veliki broj siromašnih u BiH, između ostalog, uticala i svjetska ekonomska kriza, te da smo svjedoci ogromnih poskupljenja, odnosno rasta troškova stanovništva.

A da su novčanici stanovnika BiH sve prazniji, pokazuju i podaci da je trgovcima u BiH pazar prethodnih mjeseci prepolovljen, a razlog je slaba kupovna moć.

(MONDO)

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 11:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Okt 2011, 07:42
Svi znamo da je to istina, ali, zanimljivo je da na neke skupove koje organizuje nevladin sektor a gdje se traži neka društvena promjena ili reforma, izađe sasvim mali broj ljudi.
Kao npr. ovdje:

http://www.6yka.com/okupacija-banjaluke

Kao da smo se navikli na nizak standard i korumpiranu vlast! :-?

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 11:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kad bi ti organizatori skupova skontali neki skup iz svoje glave,a ne kopirali one što vide na tv-u možda bi neko i došao na isti....Ovako,ljudima ne treba da se zajebavaju sa nečim što će nekome pomoći da se osjeća hip i trendi....Neka si kupi novi iPhone,a ne organizuje "protestni" skup.....

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 11:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Такав је наш народ. Свјетски првак у трпљењу. Мисле се: "Док не туку по глави добро је"
Мисле не може се ту ништа учинити. Сви они који имају незадовољство са актуелном ситуацијом треба да то искажу јавно на протестима.

Јели им треба добар вођа, шта? Зашто народ не изађе на улицу?

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 12:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
bice i gore kad udjemo u eu, neki dan gledam na tv 1svjetskiekonomskistrucnjak kaze ovdje 90%stanovnistva ima nekretnine u privatnom vlasnistvu to nema nigdje u svijetu! 8) :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
cuj buka da organizuje proteste?
pa normalno da nece doci dovoljan broj ljudi.
ovde ce ljudi znacajnije protestvovati tek kad RS bude nezavisna (oni koji su pratili moje postove na politici znaju o cemu pricam, da se sad ne ponavljam)... a ovako ovi protesti koje organizuju NVO, pisi propalo. Sjetimo se samo "tupe nule", dok sebi nisu sredili poslove ili jedni drugima potrkadali ono malo (par desetina hiljada) sto su dobili, culo se za njih. Sad, gdje su?
Isto tako i buke i tisine i sve ostalo, dok narod spontano ne napadne vlast nema nista od toga.

A sto se tice privatne svojine, bar tu treba da budemo zahvalni sto nismo svi u kreditima za nekretnine, jer bi nam tek tad situacija bila kriticna.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
(oni koji su pratili moje postove na politici znaju o cemu pricam, da se sad ne ponavljam).

Realno, ti si prvi koji nema pojma o čemu pričaš, tako da te ni drugi ne kontaju...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Džontra je napisao:
(oni koji su pratili moje postove na politici znaju o cemu pricam, da se sad ne ponavljam).

Realno, ti si prvi koji nema pojma o čemu pričaš, tako da te ni drugi ne kontaju...

kako ti ne znas da drzis taj jezik medju zubima kad treba :P
sad si ga potpalio pa ce da se "ponavlja"

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Predlažem da me se banuje zbog ove kardinalne greške...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 14:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Nije ni cudo sto se niko ne buni, to nam je uslo u krv. 500 godina smo bili gazeni, uziman nam je hljeb, radili smo za druge...jednostavno uslo nam je u krv to da nas neko moze jebati u paksu a da mi ne reagujemo :)

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 14:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sxfXA3avSns[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 14:27 
Samo gazi po drugima...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
nemz je napisao:
Такав је наш народ. Свјетски првак у трпљењу. Мисле се: "Док не туку по глави добро је"
Мисле не може се ту ништа учинити. Сви они који имају незадовољство са актуелном ситуацијом треба да то искажу јавно на протестима.

Јели им треба добар вођа, шта? Зашто народ не изађе на улицу?

Зашто да излази на улицу кад је гласао за њих? Изласком на улицу би показао да је против себе јер би био против онога што је гласао.
Право питање је "зашто мањина која није гласала за ово не изађе на улицу"?
Одговор је: зато што мањина не може ништа против већине која је изабрала и жели овакво стање. Ако 70 посто људи легално жели и изабере овакву власт, шта ту може оних 30 посто што не жели. Ево конкретно ја. Нисам излазио на протесте јер знам да сам ја један који нисам гласао за ову власт, а њих 5 јесте. И шта ја могу против њих 5. Исто као и овде на форуму. Ја сам један што не подржавам национализам, али кад на мене једног има 5 оних који подржавају. И шта један може на 5. Ништа.
И то је разлог зашто људи не излазе на протесте и зашто знају да не могу ништа променити. Па зато што већина грађана то жели и демократски бира на изборима. Друго је у арапским земљама где људи немају право на демократске изборе па онда правду морају тражити силом. Код нас то није случај. Свако има право да изабере шта хоће и то ће бити. Побуне ничему не воде јер и да се сруши власт, на следећим изборима већинска руља ће их опет изабрати. Зато мањина мора да трпи вољу већине и да се не буни или да одлази. Просто као пасуљ.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pola BiH živi u Bijedi, a pola u Haosu. :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
U BiH se živi puno bolje nego to ovaj narod zaslužuje, a s obzirom na sve rekao bih da se živi predobro.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 20:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ja i ne poznajem drugaciji zivot, non stop kriza.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 20:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
U BiH se živi puno bolje nego to ovaj narod zaslužuje, a s obzirom na sve rekao bih da se živi predobro.

Mojsije povedi nas u obećanu zemlju, ili prestani lupetati...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 11:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Džontra je napisao:

Govori za sebe, ako ti ne razumijes iznad prostih recenica i jednostavnih sklopova, tvoj problem.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Ma kakvo siromastvo, to nije bitno, najbitnije je dali ce Mile odrzati referendum(odrzavaga vec 10god) ili ce Suljo da ukine RS(ukida vec 10god) i sve lijepo propraceno uz "gluho Glamocko" OJJJJJ HAAAAA,,,, OBBBBrniii,,, OKreniiiiiiii 8) 8) 8) 8)

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 12:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
@Banjalucki_Behar

Pa sta ti predlazes ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]