chils je napisao:
nije greska vec je nabrao ko zna kakvih dodataka ali nije to standardna socijala
obicna je cini mi se oko 200 e sedmicno zavisi jesi radio i koliko
Најприје ће бити да је тако...
Баш сам питао пријатеља који тамо живи и бави се књиговодством и он каже да систем дјелује овако:
Citiraj:
...pa znas kako, ne dobiju oni u ruke 90 milja, mada dobiju daleko vise nego sto im je пotrebno...naime, slucaj te porodice, mislim da je to bracni par sa cetvoro djece, od kojih je jedno invalid. Bez obzira njih dvoje nezaposlenih se smatraju da su ugrozeni pa dobijaju po jedno 900-1000 evra mjesecno znaci ukupno 2 milje od toga. Na svako dijete jos po 140 evra mjesecno od drzave, to doduse dobjaju svi koji imaju maloljetnu djecu od drzave. Znaci samo od te dvije stavke dobiju oko 30 milja ukupno. Naravno posto su ugrozeni drzava im mora obezbjediti i odgovarajucu kucu s obzirom na broj clanova. Recimo oko 1500 evra mjesecno za kucu drzava placa, doduse ne njima nego direktno gazdi te kuce. Znaci jos jedno 18 milja na tome. Vjerovatno im drzava placa nesto i od racuna 2-3 milje godisnje. Eto ga vec 50 milja. Posto su ugrozeni imaju pravo na zdravstveni karton, znaci ne placaju zdravstvene usluge u Irskoj, koje oni koje rade placaju. Jedan pregled kod doktora je 50 evra, s obzirom da je njih sestoro od kojih jedan invalid, vjerovatno da su nekako izracunali neki prosjek koji bi normalni gradjanin platio. Ne znam koju bi tu cifru stavio, ali s obzirom da je ovaj invalid i ako mu je drzava platila inv kolica u toj godini, eto ti i tu minimalno 10-15 milja. Znaci stigli smo na 65 milja. Posto su ugrozeni, ne placaju ni fakultet, a godina je oko 4-5 milja. Mozda jedno ili dvoje ide na fakultet, ako je dvoje eto jos 10 milja. 75 milja do sada. Ne znam sta su jos mogli traziti, ali i to je previse. Da bi covjek koji radi ovdje dobio 90 milja u ruke, morao bi zaraditi bar 140 milja bruto plate, a to zarade dva doktora.