Vidim,Rio,napisao si jedan dug post...
Navescu prvo tvoj pocetni post,od kojeg je sve pocelo.
rio je napisao:
nisu se prije ljudi "kresali gde god je i kako stigao".danas je tako.
prije su ljudi seks gledali ispravnije, bolje.djevojke su znale cuvati i cjeniti to sto imaju a i muskarci su morali mnogo vise da se potrude.
moj otac koji ima 70 godina, pricao mi je kako se jednoj djevojci udvarao nekoliko godina, a kako je to danas?
danas mi moj prijatelj kaze..."ako hoce-hoce, a ako nece, sta me briga, necu trcati zanjom"...tuzno.
Ako si ga ti zaboravio,ja nisam.
Dakle,ti si tvrdio da su nekada ljudi gledali ispravnije na seks,nego danas.
A nakon mojih navoda nisi nista konkretno naveo u odbranu svoje teze.(Ili mozda jesi,a ja to ne vidim...)
rio je napisao:
ventilator je napisao:
Prije su na seks gledali mnogo ispravnije

- *ebi se gdje i kako stignes,al' da selo ne sazna
ovo se odnsoi na danasnji grad..."al da GRAD nesazna."
Pa po cemu su onda nekada ispravnije gledali na seks?

Tvrdio si:
rio je napisao:
nisu se prije ljudi "kresali gde god je i kako stigao".danas je tako.
Kao sto rekoh,mozda se nisu "kresali gdje god je i kako ko stigao",vec "kako god je i gdje god je ko stigao",ali u sustini se svodi na isto...

Dakle,koja bi bila poenta ovoga sto si napisao?

rio je napisao:
ventilator je napisao:
- strina i ujna po defaultu nisu rod (krvni nisu,al' bar po nekom postovanju),a i trece koljeno je manje-vise dalji rod,bitno nek se "ubada"
a jel to u gradu danas nema strini i ujni...ma ima ih mnogo vise nego u selu!
Ne znam zasto bi u gradu bilo vise ujni nego na selu

,no nebitno.
Kao prvo,ljudi na selu su blisko povezani,krvni srodnici zive blizu i mogucnost rodoskrvnuca je daleko veca.
Otvorena sredina poput grada,gdje ti ogroman broj pripadnika suprotnog pola nije rod,daje vecu mogucnost za mijesanje razlicitog genetskog materijala,dakle onog koji nije krvno-srodnicki,te nije "rod po postovanju,a ne po krvi" kao sto su ujna i strina.
Osnovne karakteristike sela i grada mozes naci u bilo kom udzbeniku sociologije za srednju skolu,a krvno srodnicki odnosi medju populacijom koja naseljava selo i grad su takodje navedeni.
No bitno je istaknuti da si ti tvrdio ovo:
rio je napisao:
prije su ljudi seks gledali ispravnije, bolje.
Pa ipak nisi ni pokusao pobiti ovu moju tvrdnuju,niti dati neke argumente za taj ispravniji zivot prije.
Dakle,koja bi bila poenta svega sto si napisao ovdje?

Koja tvoja recenica objasnjava taj ispravniji zivot prije?

rio je napisao:
ventilator je napisao:
- zena je jalovica,neplodni muskarci ne postoje
- zena je kriva jer radja samo djevojcice

,a nece da rodi 'sina nasljednika'
ovo je jedini dio gde bih prihvatio kritiku...tu se znanje promjenilo.
Jeste,promijenilo se,ali ipak ima jos onih koji su zatucani.
Nazalost,jos uvijek je mnogo onih koji misle da iskljucivo od zene zavisi hoce li roditi musko ili zensko djete,te da neke zene mogu radjati samo curice ("da,eto,ona je rodila petu curicu i to je do nje,a on se jadan nocima trudio").
Jos uvijek se po nasim (mislim na cijeli prostor ex-YU) bolnicama dogadjaju scena,jer bijesni muz galami na zenu sto je rodila trecu curicu,ili da muz ne zeli doci po zenu koja je rodila ko zna koju curicu po redu.
Neki slucajevi gdje "momcina" cak i fizicki napadne zenu koja je tek rodila zavrse i u novinama.
Zato bih ja uvela seksualnu edukaciju (koja po tebi nije potrebna "jer svi znaju gdje sta ide" i to je po tebi sasvim dovoljno znanje o seksu).
rio je napisao:
ventilator je napisao:
- zastita (od polnih bolesti) ,a sta je to ???
tacno!..sta je to??? prije takvih bolesti nije bilo u mjeri u kojoj ih je danas.
podsjeca me ovo na pricu da hvalimo doktore jer danas znaju da lijece svakakve bolesti a zaboravljamo da mnogih bolesti ranije nije ni bilo.
jes nam i napredak!
Prvo,ja sam rekla da ljudi nisu znali za zastitu,a ne za polne bolesti.
Za bolesti su znali.Itekako su znali.
Nisu polne bolesti izmisljotina od prije 10 godina,ili 20.Bilo ih je i ranije.
Ako ne ovih,bilo je nekih drugih koje su danas iskorijenjene ili jako rijetke.
Ali i ranije je bilo recimo – tripera,kao i danas.
Ne znam da li si ikada citao neke knjige "narodnih lijekova".
(Ja u kuci imam vise njih,izmedju ostalog i knjigu Vase Pelegaca koja se bavi narodnim lijekovima,od raznog bilja,te postupaka izvodivih u kuci.
I procitala sam ih.)
Bilo ih je raznih,a cesto su spominjane i trave i bilje koje pomaze kod polno prenosivih bolesti.
Samo je tada bilo sramota zbog toga ici doktoru,pa se od tih bolesti umiralo (mada je postojala mogucnost izljecenja).
Razmisljalo se u stilu "sramotu treba kriti",a ne u stilu "bolest treba lijeciti".
Da ne govorim o tome da se umiralo od sifilisa koji je danas malte ne iskorijenjen,te da se sifilis prenosio i putem poroda sa majke na dijete.
Malo slika,da jasnije predocim o cemu govorim:

Citiraj:
Zaraženi roditelji bolest prenose na potomstvo pa se i kod djece razvija, nasljedni sifilis. Na području bivše Jugoslavije, ranije je bilo mnogo slučajeva nasljednog sifilisa.
Napredak,kome se ti podsmijevas,je veliki.
Danas ljudi odu doktoru i lijece bolesti,a ne kriju se u kuci dok se ne raspadnu,nakon sto su zarazili i supruznika i djecu.
rio je napisao:
ventilator je napisao:
- umiralo se od najobicnijih izljecivih bolesti,jer je sramota otici zbog "tih stvari" doktoru
danas ces umrijeti od AIDSA otisao neotisao
Da,umire se od AIDS-a,ali od mnogih drugih bolesti se ne umire (mislim na spolno prenosive bolesti).
Trenutno se i sa AIDS-om moze dugo zivjeti,zahvaljujuci odredjenim koktelima lijekova.
rio je napisao:
ventilator je napisao:
- abortus...baka u zadnjoj kuci,na kraj sela,najbolje zna kako se rijesiti nezeljenog djeteta
ovakvih je slucajeva bilo mnogo manje..."kuca na kraju sela" je bila mala i abortusi se nisu desavali kao danas. danas je zgrada u centru grada sa skolovanim ubicama!
Naravno da na 100 stanovnika u selu ne moze biti 200 abortusa godisnje,ali u gradu na XX stanovnika,tih 200 je veoma moguce.
No u gradu imamo jednu veliku zgradu,a svako,pa i najmanje selo je imalo svoju "babu".
I tacno je da se abortusi nisu desavali kao danas – na srecu – jer su od "babljih" abortusa zene cesto i umirale ili jos cesce ostajale trajno neplodne.
rio je napisao:
ventilator je napisao:
- seks je 'sramotna stvar',ali ne ako "to" radis,vec ako drugi saznaju da "to" radis
a danas nije sramotno ni jedno ni drugo cini mi se.
Bar nema toliko licemjerja.
Onako su se svi pravili 'mutavi',a radili sve i svasta,a sada se o tome moze bar normalno razgovarati (doduse,kako s kim).
Zasto bi seks izmedju dvije odrasle osobe bio uopste sramotan?
I zar je po tebi bolje da se *ebu,a prave se "posteni" nego da se *ebu i budu iskreni,te to i priznaju?
Po meni je,sa moralnog stanovista,ovo drugo prihvatljivije,mnogo bolje i postenije.
rio je napisao:
ventilator je napisao:
Djevojke su se bas znale cuvati,do neke 15-16.
bas mi je zao ako se ti tome rugas.
Rugam???
Hehehehehe...znam da nisi tako naivan kako zelis ispasti...
Sa svojih 30-ak si svjestan toga da se do 15 bas i ne moras pretrgnuti "cuvajuci se",hehehehe...
Ono LOL (smajli) na kraju recenice je jos i naglasio ionako jasno znacenje recenice,pa mogucnost da me nisi shvatio prakticno ne postoji.
(Izvinjavam se zbog editovanja,ali prvo se slike nisu vidjele,zatim se jedna slika pojavila dva puta,nadam se da je sada sve u redu

)