danijell je napisao:
Nisu ćestice stigle 60 ns u prošlost, odnosno da su stigle prije nego što su poslane, nego 60 ns brže nego da su išle brzinom svjetlosti.
Ocigledno nisi citao moj gornji post. Ako su isle brze od svjetlosti onda po Ajnstajnovoj teoriji relativnosti se vracaju u proslost prema formuli t jednako t pocetno kroz korijen iz jedan minus ve kroz ce sve na kvadrat, ili odlaze u neku nepoznatu kompleksnu dimenziju. Jer znamo da vrijeme staje na brzini svjetlosti, dok kod probijanja brzine svjetlosti, za sto se mislilo da je nemoguce, doslo bi do vracanja kroz vrijeme ili nekog nepoznatog efekta.
Jer da su samo 60ns isle brze nego brzinom svjetlosti, to je onda Njutnova mehanika koja je prevazidjena prije 100 godina i vazi samo za male brzine danas. A bezbroj puta je dokazano da je torija relativnosti u svojoj osnovi tacna jer nebi radile atomske centrale da je netacna. Mozda je samo treba malo korigovati i to je sve. Ovo sto ti pises je obicna klasicna mehanika Njutnovog tipa i nema veze sa brzinama bliskim svjetlosti. Naravno, to pomjeranje vremena vrijedi za neutrine, ne za spoljasnjeg posmatraca. Dakle, po teoriji, neutrini bi se vratili u proslost, a posmatrac nebi osjetio nikakvu razliku i u tom slucaju si u pravu. Ali to ne osporava primjenu ovoga sto je tip napisao u praksi, ako se pokaze da su isli brze od svjetlosti. A to je malo vjerovatno.

Sehxor je napisao:
Evo sad jedan moj zakljucak, u vezi putovanja kroz vrijeme:
Ako su cestice zaista dosle 60 nano sec u proslost, zasto je onda slanje informacija u proslost ne moguce ili nemamo tehnologuju kad imamo?
Ako uzmemo odredjen broj neutrino cestica koje saljemo prestavimo ih ko binarni kod tako da formiraju neku informaciju posaljemo ih nazad kroz vrijeme 60 nano sekundi, napravimo uredjaj takav da ako u ovom trenutku posaljemo informaciju i cim dodje tih 60ns u proslost, masina ih doceka u proslosti i prosljedi nazad opet 60ns i tako prosledjuje konstantno 60ns dok ne dodje u vrijeme za koje je namjenjeno? Naravno ovo bi radilo samo do vremena kad je masina kontruisana i za test cim se napravi odma bi trebala poceti primati informacije iz buducnosti zar ne?
Zbog ogranicenja u komp tehnologiji cak i ako ne mozemo odma svakih 60 ns prosljediti dovoljno je i da 1ns brzamo i to se racuna kao time travel i moglo bi raditi na istom principu

Ispravite me ako gresim

znam da ova moja teorija para mozak

U pravu si. Ako se dokaze da je to zaista tako, tj. da se vracaju u proslost, onda ce teorija relativnosti biti djelimicno izmijenjena i bice moguce razlicite primjene, mozda cak i ova koju si naveo. Ali kao sto znamo jos nije potvrdjeno da su isle brze od svjetlosti. Ako se to potvrdi doci ce do mnogih promjena u fizici, kao i mnogih prakticnih primjena.
edit: Da dodam, kod ove tvoje "masine" slanja cestica u proslost je najveci problem sto posmatrac ne osjeti nikakvu promjenu vremena, nego samo cestice koje se krecu. Dakle, posmatrac nebi osjetio nikakvu promjenu, to bi moglo samo ako bi i mi isli brzinom vecom od svjetlosne da se vratimo u proslost. Isto kao sto ne osjetimo brzinu koju "osjecaju" neutrini kad se krecu, tako ne osjecamo ni vrijeme koje oni "osjecaju". U tome je trenutno problem, mada ne znaci da ce ostati neprevazidjen