banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Sep 2011, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Naime, utvrdjeno je da su neutrini stigli u Italiju prije nego sto su krenuli iz Svicarske (Svajcarske). To znaci da su putovali brzinom vecom od brzine svjetlosti i da su putovali nazad u vrijeme, odnosno vratili se u proslost. Jer stigli su prije nego sto su krenuli.
A Tesla je to sve znao jos 30-ih godina, ali je naglasio da je dobro sto je prihvacena Ajnstajnova pogresna teorija jer da se zna prava istina to bi bilo "vrlo opasno" za covjecanstvo na ovom nivou drustvenog razvoja.
Znamo da je zahvaljujuci Ajnstajnovoj teoriji stvorena nuklearna bomba, a Tesla to naziva bezopasnim u poredjenju sa onim sto bi bilo da su ljudi znali svu istinu, a ne samo djelice kao teorija relativnosti. Onda znamo kolika se opasnost krije u ovim istrazivanjima.
Ranije sam pisao da bi mozda bilo dobro da ljudi pronadju vjecni izvor energije u obliku crnih rupa ili anihilacije materije i antimaterije, ali sam ocigledno predvidio da bi se ovakav pronalazak mogao i zloupotrijebiti.
Ovim novim istrazivanjima u CERN-u postoji opasnost o kojoj je goorio Tesla jer mozda bude opet pronadjeno njegovo tajno oruzje koje je on vjerovatno namjerno sakrio ili unistio jer je znao sta bi to znacilo da dodje u ruke budala, a doslo bi jer budale vladaju svijetom :confused2:

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... 129634.php

"...Pogrešna teorija?

Prema jednoj od mnogih nepotvrđenih teorija, Tesla je smatrao da je nauka krenula u pogrešnom smeru prihvativši Ajnštajnovu teoriju relativiteta. Navodno, jednom prilikom napisao mu je pismo u kome kaže:
- Zahvalan sam Ajnštajnu i ostalima što su pogrešnim teorijama udaljili čovečanstvo od opasnog puta koji sam ja iskusio - napisao je Tesla.

Vremeplov

Mnogi se već pitaju da li je ovim otkrićem otvorena mogućnost putovanja kroz vreme. Fizičari kažu kako je takva teoretska postavka moguća, ali nemamo tehnologiju koja je na tom nivou.

- U eksperimentu se dobija negativno vreme, pa se na osnovu toga može zaključiti da je putovanje kroz vreme moguće..."

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2011, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
jellyfish je napisao:
Naime, utvrdjeno je da su neutrini stigli u Italiju prije nego sto su krenuli iz Svicarske (Svajcarske).

My brain hurts

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2011, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nije Đontra to tako teško za shvatiti.

Između Povratka u budućnost I i II, MekFlaj dolazi Doku i kaže Dok imamo problema, a ovaj pita kako, pa upravo sam te poslao u budućnost. :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2011, 15:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
1935
Pored toga, Tesla je u potpunosti odbacio teoriju relativnosti. On je inzistirao da masa i energija nisu bili jednaki i izjavio je za New York Times 1935 da "Einsteinova relativnost je veličanstveno obučeno matematičko odjelo koja fascinira, zasljepljuje i čini ljude slijepim da prave temeljne pogreške. Teorija relativnosti je kao prosjak obučen u ljubičasto kojeg ljudi u neznanju zamjenjuju za kralja ... "U ovom trenutku ipak, je bilo nekoliko opažanja i eksperimenata koji potvrđuju relativnost i predviđanje je, da kasnije decenije je mogu samo ojačati.

Moreover, Tesla completely rejected the theory of relativity. He insisted that mass and energy were not equivalent and told the New York Times in 1935 that “Einstein’s relativity work is a magnificent mathematical garb which fascinates, dazzles and makes people blind to the underlying errors. The theory is like a beggar clothed in purple whom ignorant people take for a king…” At this point, though, there had been several observations and experiments confirming relativity’s predictions, and subsequent decades have only strengthened it.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2011, 15:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
:lol:

Ako je Tesla u pravu, onda mi nismo iz nuklearne bombe iscrpili njen maksimum ili što makar nama Srbima nije otkrio tajnu, sada bi Srbija bila do Berlina.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
jellyfish je napisao:
Naime, utvrdjeno je da su neutrini stigli u Italiju prije nego sto su krenuli iz Svicarske (Svajcarske). ..."[/i]

Cekaj malo kako su oni to skontali, da li postoji definitivna uvjerenost da su mjerni instrumenti (za vrijeme) izmedju te dvije tacke uskladjeni do "nan-tog" dijela sekunde?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
jellyfish je napisao:
Naime, utvrdjeno je da su neutrini stigli u Italiju prije nego sto su krenuli iz Svicarske (Svajcarske). ..."[/i]

Cekaj malo kako su oni to skontali, da li postoji definitivna uvjerenost da su mjerni instrumenti (za vrijeme) izmedju te dvije tacke uskladjeni do "nan-tog" dijela sekunde?

Vjerovatno postoji cim su skontali. Naime, danasnji atomski satovi mjere vrijeme precizno u milionite dijelove sekunde, zato sto atomi imaju tcno odredjenu frekvenciju oscilovanja slicno kao sto Zemlja u makrosvijetu obilazi oko Sunca u djelic sekunde, samo je kod atoma to daleko tacnije jer su puno manji i jer se radi o elektronskim i nuklearnim silama umjesto gravitacionih.
Mada, posto sa sigurnoscu oni i ne mogu reci da je teorija prihvatljiva, moguce da i nisu sigurni toliko u tacnost mjerenja, pa zato kazu da to sve jos treba ispitati dok se sa sigurnoscu ne kaze da je teorija i mjerenje tacni.

Džontra je napisao:
jellyfish je napisao:
Naime, utvrdjeno je da su neutrini stigli u Italiju prije nego sto su krenuli iz Svicarske (Svajcarske).

My brain hurts

Iako nama iz svakodnevnog iskustva to tesko ulazi u glavu da su neutrini mogli prije stici nego sto su krenuli, teorija relativnosti predvidja teoretski ovo, jer ako se uzme Ajnstajnova relativisticka formula za dilataciju vremena Slika vidimo da ako je brzina v veca od brzine svjetlosti c dobijamo u korijenu kompleksan broj zbog cega se mislilo da je nemoguce preci brzinu svjetlosti. A upravo je dobijeno vrijeme manje od 0 kod neutrina, sto jedino moze znaciti da su oni isli brze od svjetlosti ili da teorija relativnosti ne valja. Posto je teorija relativnosti dokazana u atomskim bombama, centralama i svemiru, ako je ovaj podatak tacan onda samo ne valja Ajnstajnova pretpostavka da nista ne moze ici brze od svjetlosti. A to onda u prevodu znaci da se moze napraviti vremenska masina za putovanje u proslost, a do sad se samo znalo da je moguce napraviti vremensku masinu za putovanje u buducnost, a to bi se postizalo kretanjem bliskim brzini svjetlosti pa bi nam vrijeme sporije teklo i tako bi stigli prije u buducnost. Medjutim, sve ovo je imalo prakticne probleme primjene isto kao i dobijanje energije iz crnih rupa. Jer teoretski sve funkcionise ali tehnoloski postizanje takvih brzina za velika tijela je jos daleko od moguceg. Eto koliko se samo pravio i kostao akcelerator za ubrzanje subatomskih cestica, a o tim ubrzanjima za covjeka ne mozemo jos ni razmisljati.
Cak i da se pokaze ova teorija o brzini neutrina vecoj od svjetlosti jos je daleko a skoro vjerovatno i nemoguce stvaranje masine za putovanje u proslost jer postoji mnogo prakticnih nerjesivih problema.
Iako je to mozda i bolje tako jer sto Tesla kaze, da ljudi to znaju svijet bi bio vjerovatno nepovratno unisten dok se ne dostigne odredjena drustvena svijest i razvoj civilizacije bez ratova i medjunacionalnoreligijskih i ekonomskih trvljenja,a taj svijet je jos daleko isto kao i vremenska masina.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 22:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Džontra je napisao:
OFM, jel ima neka teorija zavjere da u nju ne vjeruješ?

to za Ajnstajna i nije teorija zavjere, lik je stvarno bio truba sa matematikom i zna se da su mu sve proracune radile ili zene ili neko drugi

sto se same teme tice, koliko sam shvatio to sto su naucnici u CERNu objavili uopste nije ni provjereno, jer ne postoje intrumenti koji bi registrovali te pojave...tako bar kazu naucnici sirom svijeta, koji, btw, ne rade u SERNu :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2011, 01:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
jellyfish je napisao:
jellyfish je napisao:

Vjerovatno postoji cim su skontali. Naime, danasnji atomski satovi mjere vrijeme precizno u milionite dijelove sekunde, zato sto atomi imaju tcno odredjenu frekvenciju oscilovanja slicno kao sto Zemlja u makrosvijetu obilazi oko Sunca u djelic sekunde, samo je kod atoma to daleko tacnije jer su puno manji i jer se radi o elektronskim i nuklearnim silama umjesto gravitacionih.
Mada, posto sa sigurnoscu oni i ne mogu reci da je teorija prihvatljiva, moguce da i nisu sigurni toliko u tacnost mjerenja, pa zato kazu da to sve jos treba ispitati dok se sa sigurnoscu ne kaze da je teorija i mjerenje tacni.

Džontra je napisao:
jellyfish je napisao:

My brain hurts

Iako nama iz svakodnevnog iskustva to tesko ulazi u glavu da su neutrini mogli prije stici nego sto su krenuli, teorija relativnosti predvidja teoretski ovo, jer ako se uzme Ajnstajnova relativisticka formula za dilataciju vremena Slika vidimo da ako je brzina v veca od brzine svjetlosti c dobijamo u korijenu kompleksan broj zbog cega se mislilo da je nemoguce preci brzinu svjetlosti. A upravo je dobijeno vrijeme manje od 0 kod neutrina, sto jedino moze znaciti da su oni isli brze od svjetlosti ili da teorija relativnosti ne valja. Posto je teorija relativnosti dokazana u atomskim bombama, centralama i svemiru, ako je ovaj podatak tacan onda samo ne valja Ajnstajnova pretpostavka da nista ne moze ici brze od svjetlosti. A to onda u prevodu znaci da se moze napraviti vremenska masina za putovanje u proslost, a do sad se samo znalo da je moguce napraviti vremensku masinu za putovanje u buducnost, a to bi se postizalo kretanjem bliskim brzini svjetlosti pa bi nam vrijeme sporije teklo i tako bi stigli prije u buducnost. Medjutim, sve ovo je imalo prakticne probleme primjene isto kao i dobijanje energije iz crnih rupa. Jer teoretski sve funkcionise ali tehnoloski postizanje takvih brzina za velika tijela je jos daleko od moguceg. Eto koliko se samo pravio i kostao akcelerator za ubrzanje subatomskih cestica, a o tim ubrzanjima za covjeka ne mozemo jos ni razmisljati.
Cak i da se pokaze ova teorija o brzini neutrina vecoj od svjetlosti jos je daleko a skoro vjerovatno i nemoguce stvaranje masine za putovanje u proslost jer postoji mnogo prakticnih nerjesivih problema.
Iako je to mozda i bolje tako jer sto Tesla kaze, da ljudi to znaju svijet bi bio vjerovatno nepovratno unisten dok se ne dostigne odredjena drustvena svijest i razvoj civilizacije bez ratova i medjunacionalnoreligijskih i ekonomskih trvljenja,a taj svijet je jos daleko isto kao i vremenska masina.

Ispada da je nemoguce napraviti vremensku masinu, jer bi vec do sad neko dosao iz buducnosti i sprijecio rezultate glavnih kataklizmi, unistenja iz velikih ratova itd...

Ili je tako, ILI u buducnosti POSTOJI TEMPORAL PRIME DIRECTIVE :)
osim ako neko slucajno ne kreira par omega molekula ;)

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2011, 03:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ili je tako, ILI u buducnosti POSTOJI TEMPORAL PRIME DIRECTIVE :)

Prije će biti da je to.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2011, 23:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Evo sad jedan moj zakljucak, u vezi putovanja kroz vrijeme:

Ako su cestice zaista dosle 60 nano sec u proslost, zasto je onda slanje informacija u proslost ne moguce ili nemamo tehnologuju kad imamo?

Ako uzmemo odredjen broj neutrino cestica koje saljemo prestavimo ih ko binarni kod tako da formiraju neku informaciju posaljemo ih nazad kroz vrijeme 60 nano sekundi, napravimo uredjaj takav da ako u ovom trenutku posaljemo informaciju i cim dodje tih 60ns u proslost, masina ih doceka u proslosti i prosljedi nazad opet 60ns i tako prosledjuje konstantno 60ns dok ne dodje u vrijeme za koje je namjenjeno? Naravno ovo bi radilo samo do vremena kad je masina kontruisana i za test cim se napravi odma bi trebala poceti primati informacije iz buducnosti zar ne?

Zbog ogranicenja u komp tehnologiji cak i ako ne mozemo odma svakih 60 ns prosljediti dovoljno je i da 1ns brzamo i to se racuna kao time travel i moglo bi raditi na istom principu :D

Ispravite me ako gresim :D znam da ova moja teorija para mozak :)

Poslednji put menjao Piro dana 03 Okt 2011, 23:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2011, 23:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Slika :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2011, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidim da je lakse staviti sliku Al Bundy-a nego prokomentarisati post ccc :D

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2011, 23:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nisu ćestice stigle 60 ns u prošlost, odnosno da su stigle prije nego što su poslane, nego 60 ns brže nego da su išle brzinom svjetlosti.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 10:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha e jebga onda :D

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 17:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Nisu ćestice stigle 60 ns u prošlost, odnosno da su stigle prije nego što su poslane, nego 60 ns brže nego da su išle brzinom svjetlosti.

Ocigledno nisi citao moj gornji post. Ako su isle brze od svjetlosti onda po Ajnstajnovoj teoriji relativnosti se vracaju u proslost prema formuli t jednako t pocetno kroz korijen iz jedan minus ve kroz ce sve na kvadrat, ili odlaze u neku nepoznatu kompleksnu dimenziju. Jer znamo da vrijeme staje na brzini svjetlosti, dok kod probijanja brzine svjetlosti, za sto se mislilo da je nemoguce, doslo bi do vracanja kroz vrijeme ili nekog nepoznatog efekta.
Jer da su samo 60ns isle brze nego brzinom svjetlosti, to je onda Njutnova mehanika koja je prevazidjena prije 100 godina i vazi samo za male brzine danas. A bezbroj puta je dokazano da je torija relativnosti u svojoj osnovi tacna jer nebi radile atomske centrale da je netacna. Mozda je samo treba malo korigovati i to je sve. Ovo sto ti pises je obicna klasicna mehanika Njutnovog tipa i nema veze sa brzinama bliskim svjetlosti. Naravno, to pomjeranje vremena vrijedi za neutrine, ne za spoljasnjeg posmatraca. Dakle, po teoriji, neutrini bi se vratili u proslost, a posmatrac nebi osjetio nikakvu razliku i u tom slucaju si u pravu. Ali to ne osporava primjenu ovoga sto je tip napisao u praksi, ako se pokaze da su isli brze od svjetlosti. A to je malo vjerovatno. :angry1:

Sehxor je napisao:
Evo sad jedan moj zakljucak, u vezi putovanja kroz vrijeme:

Ako su cestice zaista dosle 60 nano sec u proslost, zasto je onda slanje informacija u proslost ne moguce ili nemamo tehnologuju kad imamo?

Ako uzmemo odredjen broj neutrino cestica koje saljemo prestavimo ih ko binarni kod tako da formiraju neku informaciju posaljemo ih nazad kroz vrijeme 60 nano sekundi, napravimo uredjaj takav da ako u ovom trenutku posaljemo informaciju i cim dodje tih 60ns u proslost, masina ih doceka u proslosti i prosljedi nazad opet 60ns i tako prosledjuje konstantno 60ns dok ne dodje u vrijeme za koje je namjenjeno? Naravno ovo bi radilo samo do vremena kad je masina kontruisana i za test cim se napravi odma bi trebala poceti primati informacije iz buducnosti zar ne?

Zbog ogranicenja u komp tehnologiji cak i ako ne mozemo odma svakih 60 ns prosljediti dovoljno je i da 1ns brzamo i to se racuna kao time travel i moglo bi raditi na istom principu :D

Ispravite me ako gresim :D znam da ova moja teorija para mozak :)

U pravu si. Ako se dokaze da je to zaista tako, tj. da se vracaju u proslost, onda ce teorija relativnosti biti djelimicno izmijenjena i bice moguce razlicite primjene, mozda cak i ova koju si naveo. Ali kao sto znamo jos nije potvrdjeno da su isle brze od svjetlosti. Ako se to potvrdi doci ce do mnogih promjena u fizici, kao i mnogih prakticnih primjena.
edit: Da dodam, kod ove tvoje "masine" slanja cestica u proslost je najveci problem sto posmatrac ne osjeti nikakvu promjenu vremena, nego samo cestice koje se krecu. Dakle, posmatrac nebi osjetio nikakvu promjenu, to bi moglo samo ako bi i mi isli brzinom vecom od svjetlosne da se vratimo u proslost. Isto kao sto ne osjetimo brzinu koju "osjecaju" neutrini kad se krecu, tako ne osjecamo ni vrijeme koje oni "osjecaju". U tome je trenutno problem, mada ne znaci da ce ostati neprevazidjen :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Evo kako ja vidim vremeplov u teorij, znači u prošlost putovati je nemoguće, a u budućnost bi i moglo, ali opet to ne bi bilo putovanje u budućnost u pravom smislu.
Ukoliko bi ljudi napravili mašinu koja se kreće brzinom svijetlosti i u nju uđu dva lika, provozaju se koji sat svemirom brzinom svijetlosti i vrate se na zemlju, moglo bi se desiti da su oni ostarili samo taj koji sat koji su proveli u toj mašini vozeći se brzinom svijetlosti, a na zemlji je recimo prošlo 150 ili šta ja znam koliko godina, međutim to nije putovanje u budućnost jer se oni ne mogu vratiti nazad, znači to vrijeme je stvarno prošlo, to je prije kao da su bili u nekoj kibernacij ili zaleđeni 150 godina za vrijeme kojih nisu starili pa odjednom oživljeni, tako ja to vidim.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Na sta bi to licilo recimo kad bi bilo moguce putovati u buducnost.
Skoknes unapred za 100 godina kad tamo ti umro u sedamdesetoj pre trideset
i gledas svoj i grob gdje pocivas a ti u tom vremenu u koje si skoknuo unapred i dalje ziv.
-1+1= :evil:

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 20:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
A gdje je onaj momenat kada je vrijeme stalo :)
Kako je vodilo razmišljanje po toj teoriji. Što si bliži brzini svjetlosti vrijeme sve sporije teče. I onda u jednom trenutku vrijeme staje, Mora se i to desiti da bi "krenuo" u prošlost :)

Ono, svašta je teoretski moguče. Naročito kada se poigrava matematikom. E sada, koliko je taj matemetički model tačan...
Sve se te koristi i ima primjenu, i negativna otpotnost, i neakauzalni sistemi, i ...

Bilo je prije rezultata eksperimenata kretanja i bržih od brzine svjetlosti. Isto mislim u Italiji. I to toliko da nisu potrebni uređaji preciznosti do 1 ns. Spominjali su i veću brzinu fotona od c, ali su to smatrali greškom. Pa da su Japanci usporili i čak zaustavili svjetlost. Itd... I sada su rekli da treba ovo sve provjeriti, ali se digla buka na sve strane.

Da li je zbog toga što sada mogu preciznije i tačnije mjeriti ili treba nečim opravdati uloženi novac u LHC. Odnosno obezbjediti stabilan priliv novca za istraživanja. Kriza, recesija i sl. A sve ovo košta? :)

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 20:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne moze, jer ako bi otisao u buducnost, a nebi se mogao vratiti u proslost onda bi umro u buducnosti, pa nebi vidio grob. Ali ako bi bilo moguce putovati i u proslost onda nastaje problem.
To je isto kao onaj paradoks kad se tip vrati u proslost i ubije svoga pradjeda dok je ovaj jos bio beba. Postavlja se pitanje kako bi se onda i rodio.
Zbog toga teorija relativnosti nije dozvoljavala putovanje u proslost jednostavnom definicijom da nista ne moze ici brze od svjetlosti. Ako se ta definicija promijeni sa ovim novim otkricem onda ne znam kako ce biti rijesen ovaj paradoks.
Vjerovatno postoji neki prirodni zakon koji ne dozvoljava ljudima iz buducnosti da uticu na proslost, odnosno istoriju.
Postoji teorija da su leteci tanjiri u stvari vremenske masine ljudi iz buducnosti, ali mi ne mozemo kontaktirati sa njima jer po prirodnim zakonima im nije dozvoljeno da mijenjaju proslost komunikacijom sa ljudima iz proslosti pa je to razlog sto nemamo komunikaciju. Ovo mi izgleda daleko logicnije nego da su leteci tanjiri ljudi iz svemira.
Naravno, sve su to teorije i pretpostavke, ali ako se utvrdi da materijalna cestica moze ici brze od svjetlosti onda je to promjena fizike dobrim dijelom.
Ne znam da li neutrini imaju masu, to jest da li uopste spadaju u materijalne cestice. Prema knjigama koje sam ja citao, a te su knjige stare 20 godina, nije jos bilo utvrdjeno imaju li neutrini masu. Jer ako nemaju masu onda se mogu svrstati u rang fotona, ili jos gore teoretski pretpostavljenih tahiona, odnosno luksona koji idu iskljucivo brzinom vecom od brzine svjetlosti. U tom slucaju je onda misterija rijesena, sto bi znacilo da neutrini imaju i tahionska svojstva, ali to ne mozemo primijeniti na materijalne cestice i onda je sve jasno i sva fizika ostaje ista.
Takodje, ako neutrini imaju masu onda se mijenja i teorija sirenja svemira. Jer ako je masa neutrina veca od 1/23000000 mase protona onda ce se svemir u odredjenoj fazi poceti skupljati (neki pretpostavljaju da svemir pulsira to jest eksplodira i implodira u velikim vremenskim intervalima). Ako je masa neutrina manja od ove gore vrijednosti, a pretpostavlja se da je manja, ili ako nema masu onda ce se svemir nastaviti vjecno siriti jer nece biti dovoljno gravitacione mase u obliku neutrina da se pocne skupljati.
Vidimo da od tako male cestice kao neutrino zavisi cijela sudbina svemira kao i osnovni zakoni fizike, pa je razumljivo zasto se toliko ulaze u akceleratore cestica.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]