banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 20:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Drinske mučenice
PostPoslato: 24 Sep 2011, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Drinske mučenice († obala Drine kod Goražda, 15. prosinca 1941.) - djevice i mučenice, časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi ubijene od strane četnika za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Časne sestre Kćeri Božje ljubavi došle su u Sarajevo na poziv nadbiskupa dr. Josipa Stadlera 1882. Poslala ih je utemeljiteljica reda Franziska Lechner. Otvorile su na Palama kod Sarajeva, samostan „Marijin dom” 1911. godine. Održavle su nastavu osnovne škole i pomagale susjedima bez obzira na vjeru i narodnost.

Ratne 1941. godine, u samostanu na Palama bile su:
predstojnica časna sestra Jula Ivanišević, Hrvatica, rođena u Godinjaku, Staro Petrovo Selo, * 25. studenog 1893. godine,
časna sestra Berchmana Leidenix, Austrijanka, rođena u Enzerdorfu, * 28. studenog 1865. godine,
časna sestra Krizina Bojanc, Slovenka, rođena u Zbureu, Šmarjeta, * 14. svibnja 1885. godine,
časna sestra Antonija Fabjan, Slovenka,rođena u Malo Lipje, Hinje, * 23. siječnja 1907. godine,
časna sestra Bernadeta Banja Hrvatica mađarskog porijekla, rođena u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara, * 17. lipnja 1912.godine.

Časne sestre su njegovale bolesnike, pekle su kruh djeci državnog Dječjeg doma te pomagale siromahe i prosjake s Romanije. Dana 11. prosinca 1941. godine četnici su opkolili „Marijin dom”, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo sve redovnice i još neke druge zarobljenike. Vodili su ih po snijegu uz preslušavanja i ispitivanja do Carevih voda i Sjetline. Tamo je časna sestra Berchmana, shrvana od puta ostala a kasnije ubijena 23. prosinca 1941. godine. Ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda, gdje su stigle 15. prosinca 1941. godine. Smještene su u zgradu vojarne na katu. Vojarnom je tada zapovijedao major Jezdimir Dangić. Četnici su u pijanom stanju po noći provalili u sobe u kojima su bile časne sestre. Časne sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su ubijene i bačene u rijeku Drinu. Tih dana, bačeno je u Drinu oko 8000 ljudi. Prvi koji je zapisao zločine bio je slovenski svećenik Franc Ksaver Meško, koji se tih dana nalazio na Palama. Napisano je više knjiga i članaka o tome.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Drinske_mu%C4%8Denice

Citiraj:
SARAJEVO - Pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su mučki ubijene u prosincu 1941. u istočnoj Bosni proglašene su u subotu blaženima na svečanom misnom slavlju u Sarajevu u kojemu su sudjelovale tisuće vjernika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i drugih zemalja.

Čin beatifikacije je u svojstvu osobna izaslanika Svetog Oca predvodio kardinal Angelo Amato, pročelnik vatikanske kongregacije za proglašenje svetih i blaženih.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvatske, Berchmana Leidenix iz Austrije, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga podrijetla Marija Bernadeta Banja, djelovale su u samostanu Marijin dom koji je bio smješten na Palama pokraj Sarajeva.

Pomagale su ubogima i nemoćnima te skrbile za sve ljude s tog područja kojima je potpora bila potrebna a njihova je kuća slovila kao pribježište za sve nevoljnike.

Kako je na misnom slavlju istaknuo vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, njihovo djelovanje na Palama bila je svojevrsna priprava za konačni dar života a svome djelovanju ostale su privrženi unatoč opasnosti koja im je zaprijetila s početkom rata.

- Ove su sestre i tada podizale nadu u dobro u narodu, kazao je kardinal Puljić istaknuvši kako njihova prolivena krv govori koliko daleko seže ljubav prema Kristu, prenosi Hina.

- Ove djevice i mučenice koje su Kristu, svom nebeskom zaručniku, dale posvetu i postojano služenje potrebnima i bolesnima posvjedočile prolijevanjem vlastite krvi, od sada se mogu nazivati blaženima, pročitao je kardinal Amato dekret Benedikta XVI. o proglašenju blaženima pet časnih sestara poznatih i kao "drinske mučenice".

Svakog 15. prosinca, kako je također određeno papinskim dekretom, ubuduće se može slaviti i njihov spomendan.
Kardinal Amato u propovjedi je kazao kako je sudbina pet drinskih mučenica tragična ali slavna stranica povijesti Katoličke crkve u BiH.

- Pred sudom povijesti, pet slabašnih i nezaštićenih žena postadoše jaki heroji i pobjednici, kazao je kardinal Amato istaknuvši kako je sudbina drinskih mučenica samo još jedna u nizu brojnih mučenika koji su tijekom 20. stoljeća dali život svjedočeći vjeru u Krista.

Pet redovnica proglašenih blaženima, kakao je kazao kardinal Amato, pokazuje da se i golim rukama može oduprijeti zlu a poruka koju ostavljaju cijeloj Crkvi je poziv da se svjedoči vjera, hrabrost i ljubav.

U prosincu 1941. u samostan Marijin dom na Palama su upali četnici. Samostan su zapalili a pet časnih sestara zarobili i poveli ih prema Goraždu i to pješice unatoč velikom snijegu i hladnoći.

Na tom putu koji je trajao četiri dana najstarija među njima 76-godišnja sestra Berchmana potpuno je iznemogla pa su je četnici ubili.

Ostale četiri sestre četnici su u Goraždu zatvorili u vojarni a 15. prosinca, kako je ostalo zabilježeno, provalili su u njihovu sobu s nakanom da ih siluju.
Sestre su pokušale spasiti svoju čast skačući kroz prozor pri čemu su sve zadobile teške ozljede a četnici su ih potom zaklali.

Njihova tijela bacili su u Drinu pa se niti jednoj ni danas ne zna grob.
Utvrđeno je kako su zločin počinili četnici pod zapodvjedništvom Jezdimira Dangića koji je 1947. strijeljan kao ratni zločinac.

Istražni postupak u cilju beatifikacije pet časnih sestara koje su mučenički stradale u BiH pokrenut je 1999. godine a njihovo proglašenje blaženima Sveti je Otac odobrio u siječnju ove godine.

bitno.ba

Stvarno nisam znao da je tokom WWII stradavao i katolički kler. Ovo je nešto novo za mene. :(

Vrh

Tema posta: Re: Drinske mučenice
PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ovo je smijurija.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
shakal je napisao:
Ovo je smijurija.

A sta je tu smijurija? Pojasni i nama kojim ovo nije smijesno ako moze?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Kad je napisano to na Wikipediji, prije par dana? Pitam obzirom da si nas neočekivano zaskočio sa ovom temom, Filozofe.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=46749

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Dobro to ali kad su ih se sjetili?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Kad bi nas na Balkanu neko napao sa strane, mi bi, umjesto da se zajedno branimo, opet iskoristili priliku da skocimo jedni drugima za vrat :roll:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Hristov je napisao:
Kad bi nas na Balkanu neko napao sa strane, mi bi, umjesto da se zajedno branimo, opet iskoristili priliku da skocimo jedni drugima za vrat :roll:

Pa normalno, šta bi to drugo trebali?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Bio je danas prenos njihove beatifikacije na HTV-u iz Zetre. Tipicna politizacija religije na dzukacki balkanski nacin. Dovukli su oko 5 000 ' vjernika' iz BIH i ostalih krajeva ,nesto su tamburali o zrtvi za vjeru..bla..bla . a dominirala je u prenosu zastava katolika sa Kosova sa ucrtanom kartom Kosova , koji inace imaju veze sa ovim mucenicama kao i dr. Dragan Dabic sa Amazonijom. Dakle klasicna religijsko politicka lumperajka , koju svako moze da napravi sa svojim ' mucenicima'.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 20:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Тешке ријечи, ја не бих ишао тако далеко. Владика Платон је постао свештеномученик исто тако 60 година послије рата.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 20:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Bio je danas prenos njihove beatifikacije na HTV-u iz Zetre. Tipicna politizacija religije na dzukacki balkanski nacin. Dovukli su oko 5 000 ' vjernika' iz BIH i ostalih krajeva ,nesto su tamburali o zrtvi za vjeru..bla..bla . a dominirala je u prenosu zastava katolika sa Kosova sa ucrtanom kartom Kosova , koji inace imaju veze sa ovim mucenicama kao i dr. Dragan Dabic sa Amazonijom. Dakle klasicna religijsko politicka lumperajka , koju svako moze da napravi sa svojim ' mucenicima'.

Aj' da se slozim i s tobom barem jednom.

Ne bih da umanjujem neciju zrtvu, al' katolicka crkva treba jos 50 godina da se izvinjava za ustaska zvijerstva na ovim prostorima, sve pod njihovim patronatom.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 20:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Нека је 99 свећеника од 100 клало српску нејач у колијевкама, а један убијен на правди Бога ни крив ни дужан, томе треба показати поштовање.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 20:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Нека је 99 свећеника од 100 клало српску нејач у колијевкама, а један убијен на правди Бога ни крив ни дужан, томе треба показати поштовање.

Apsolutno se slazem, to stoji. Poenta moje price je da ne treba da se u ime onog jednog skida ljaga sa ostalih 99 i koji se onda poistovjecuju sa zrtvama.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
filozof sa vrbasa je napisao:
Тешке ријечи, ја не бих ишао тако далеко. Владика Платон је постао свештеномученик исто тако 60 година послије рата.

Ovdje je rijec o politizaciji i meni nesimpaticnoj estradizaciji religije od koje nisu imuni ni oni koji se kunu u Svetog Savu , a ni oni koji se kunu u proroka Muhameda.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Citiraj:
Čin beatifikacije je u svojstvu osobna izaslanika Svetog Oca predvodio kardinal Angelo Amato, pročelnik vatikanske kongregacije za proglašenje svetih i blaženih.

U zadnje vrijeme sve cesce tih svetih i blazenih :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 00:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Meni više smeta što se to tako nekako na kašičicu radi, kada će ovaj rat doći na red? I u njemu je bilo mučenika. I kod pravoslavaca i kod katolika.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 21:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Tu i tamo dobro dođe u svakom vremenu po neki mučenik...tek tako, bilo da se koristi politički ili da je u pitanju komercijala ali ima i iskrenosti u tome....iako ne vjerujem da je iko od njih bio mučenik da bi ostao zapamćen u istoriji ili kod svog naroda.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Zna se sta je katolicka crkva bila u vrijeme Ndh,kakve mUchenice ove su blaogosiljale ustashe nakon pokolja Srba,ako i same nisu ucestvovale.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pa šta očekivati od katolije, njima je i Stepinac "blaženi" šta im god to sranje značilo :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 22:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisam provjeravao kako se odigravao WWII na Palama, ali i to ću jednog dana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]