banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dobro. Je l' sad to čini ova ubistva prije rata opravdanima? Ja mislim da ne....Isto kao što mislim da ni ono što su komunisti radili tih godina nakon rata nije u redu.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
_zoka je napisao:
Dobro. Je l' sad to čini ova ubistva prije rata opravdanima? Ja mislim da ne....Isto kao što mislim da ni ono što su komunisti radili tih godina nakon rata nije u redu.

naravno, to i nije tema rasprave vec komunisticka ideologija.

ponovo siber
Citiraj:
“Možemo razlikovati ideologijski i pragmatični sistem političkih uvjerenja i vrlo vjerovatno dokazati njihovo postojanje. Pri tome, ideologijski sistem uvjerenja posjeduje čvrste, stalne elemente i zatvorenu saznajnu strukturu, sa snažnim emocionalnim zasićenjem, dok je pragmatičan sistem zasnovan na slabim emocijnama i otvorenoj saznajnoj strukturi“

bogu hvala na pragmatzmu koji se ne opire cinjenicama

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Može li bez socioloških definicija? Ne volim ih,ne poznajem i ne razumijem najbolje....Daješ sebi nepravednu prednost.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
manitu uci da svira je napisao:

naravno, to i nije tema rasprave vec komunisticka ideologija.

Ne, tema rasprave je država koje više nema. A SFRJ je bila više nego ideologija. To je bio način života.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Može li bez socioloških definicija? Ne volim ih,ne poznajem i ne razumijem najbolje....Daješ sebi nepravednu prednost.

ne moze, komunisticka ideologija i njen poguban uticaj na srpski identitet, kulturu, tradiciju, raspirivanje mrznje medju jugoslavenskim narodima itd. kroz 70 godina djelovanja , nije moguce posmatrati bez pomoci istorije, sociologije, psihologije .. to je cjelina koju je nemoguce fizicki odvojiti u razdoblja kraljevine i sfrj i upravo zato trebamo ovakvu pomoc

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
Citiraj:
SFRJ je bila više nego ideologija. To je bio način života.

Само мала исправка у фином обиму наметнути начин живота ;)

А можда је и термин Идеологија позитиван наспрам погубних чињеница и негативних ствари везаних за ову творевину.

Ако неко од поштовалаца бивше државе може одговорити на просто питање.
Да ли на период СФРЈ гледате искључиво на основу прича родитеља или на основу тога што сматрате да је тада било више толеранције?

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na osnovu vlastitog iskustva ZNAM da je bilo više tolerancije i poštovanja, među ljudima, ženama, prema starijima, prema onome ko te je hranio, prema onome ko te je branio, prema onome ko te je učio, prema drugim zemljama i narodima, prema narodima i narodnostima, prema organima reda, prema uniformi, zastavi, reprezentaciji...
Netolerancija se ispoljavala prema onima koji su "lajali" (protiv države i poretka, ali to se sankcioniše u svim državama, na ovaj ili onaj način, pogledaj samo "najdemokratskiju zemlju svijeta" i sve će ti biti jasno), prema kriminalcima, a što se mene tiče, šteta što ovdje nisu bili ubrojani neradnici, nepotisti i oni koji su zloupotrebljavali službeni položaj da bi sebi navlačili korist.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Na osnovu vlastitog iskustva ZNAM da je bilo više tolerancije i poštovanja, među ljudima, ženama, prema starijima, prema onome ko te je hranio, prema onome ko te je branio, prema onome ko te je učio, prema drugim zemljama i narodima, prema narodima i narodnostima, prema organima reda, prema uniformi, zastavi, reprezentaciji...
Netolerancija se ispoljavala prema onima koji su "lajali" (protiv države i poretka, ali to se sankcioniše u svim državama, na ovaj ili onaj način, pogledaj samo "najdemokratskiju zemlju svijeta" i sve će ti biti jasno), prema kriminalcima, a što se mene tiče, šteta što ovdje nisu bili ubrojani neradnici, nepotisti i oni koji su zloupotrebljavali službeni položaj da bi sebi navlačili korist.

ovo ne bi vezao samo sa komunizmom. ja i danas postujem starije, a tako sam odgojio i svoju djecu. opsta kultura je vise zrtva globalizacije i tehnoloskog razvoja (jer je znacajno izmjenjen stil zivota).

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Propast opštih vrijednosti je i počela nestankom SFRJ i uz rat koji je počeo...
Sistem moralnih vrijednosti proizlazi djelomično (ali samo djelomično) iz komunističke ideje o stvaranju novog društva i novog čovjeka. Ono što je SFRJ (odnosno DFJ i FNRJ) naslijedila od Kraljevine Jugoslavije bilo je privredna nerazvijenost koja se temeljila na primitivnoj poljoprivredi, uništena infrastruktura (posljedica rata), velika nepismenost, neriješeno agrarno pitanje, manje-više otvorena mržnja i nepovjerenje naroda prema narodu (svako protiv svakog, s razlogom). Ono što je urađeno, bilo je jedino moguće, bez obzira kome se to sviđalo ili nesviđalo ili bilo pravedno ili nepravedno.
Prvo su postrijeljani pripadnici poraženih vojnih formacija (niko ne želi naoružanu opoziciju). Zatim je konfiskovana imovina (a ponegdje su i platili glavom) ratnih profitera (njih ne mogu da žalim, smatram nemoralnim bogaćenje na tuđoj nesreći). Nakon toga su došli na red krupni veleposjednici, provedena je agrarna reforma i zemlja podijeljena sirotinji koja je na plećima iznijela teret rata i podnijela najveće žrtve.
Industrija i infrastruktura su bile devastirane i trebalo je obnoviti ih brzo i jeftino, sa minimalnim voznim parkom. Rješenje: dobrovoljne radne akcije, na koje je omladina išla da radi bez naknade, ali je zauzvrat mogla da se opismeni na brzinu i nauči neki zanat. Nije to bilo mnogo, ali za početak, bolje išta nego ništa. Radne akcije su bile i jedina škola za mnoge koji su doprinjeli industrijalizaciji i elektrifikaciji zemlje.
Nije to ništa novo, javni radovi su korišteni kao sredstvo u borbi protiv nezaposlenosti još u doba velike depresije, u SAD i Njemačkoj, pa i u SSSR-u (ovdje kao prisilni rad miliona ljudi).
Radne akcije stvorile su novi kult (ne samo kult ličnosti) - kult udarnika. Požrtvovanje na poslu je opjevano, udarnici su dobijali nagrade i priznanja, sve je to imalo pozitivan odjek u društvu. Udarnici su bili idoli (za razliku od današnjih idola, koji se trude da u životu potroše veću vrijednost nego što sami mogu stvoriti).
Svakome je bila zagarantovana mogućnost da radi i sam se izdržava, da relativno lako riješi stambeno pitanje, da se besplatno liječi, da se besplatno obrazuje...
Ako je cijena bila da Srbin ne smije govoriti loše protiv Hrvata, i obrnuto (ovo je figurativno) i da nije postojala mogućnost da se utiče na to ko će vladati zemljom (za raliku od današnjeg doba :lol: ), onda mislim da je bilo vrijedno te male "žrtve".
Jer niko nikom nije branio da bude ono što je, niti je iko ikoga tjerao da se odrekne religije, niti mu branio da slavi uskrs/božić/bajram; to je bila stvar ličnog izbora. Ali istovremeno, osim slobode religije, postojala je i mogućnost da budeš "slobodan od religije", država i sve njene funkcije bile su strogo odvojene od religije.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 23:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
STRATOKASTEL je napisao:
Ako je cijena bila da Srbin ne smije govoriti loše protiv Hrvata, i obrnuto (ovo je figurativno) i da nije postojala mogućnost da se utiče na to ko će vladati zemljom (za raliku od današnjeg doba :lol: ), onda mislim da je bilo vrijedno te male "žrtve".
Jer niko nikom nije branio da bude ono što je, niti je iko ikoga tjerao da se odrekne religije, niti mu branio da slavi uskrs/božić/bajram; to je bila stvar ličnog izbora. Ali istovremeno, osim slobode religije, postojala je i mogućnost da budeš "slobodan od religije", država i sve njene funkcije bile su strogo odvojene od religije.

"Teoretski sve to lijepo zvuci, malcice je drukcije u praksi..."

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 01:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
STRATOKASTEL je napisao:

Upravo tako.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 09:41 
Administrator
Korisnikov avatar

drinin vuk je napisao:
Ако неко од поштовалаца бивше државе може одговорити на просто питање.
Да ли на период СФРЈ гледате искључиво на основу прича родитеља или на основу тога што сматрате да је тада било више толеранције?

Ne,gledam na taj period na osnovu dijela života koji sam prveo u toj državi,na osnovu priča mojih roditelja i na osnovu onoga što sam pročitao u zadnjih petnaestak godina koliko me zanima istorija,konkretno,ne dijeleći literaturu na osnovu stava koji zauzima prema bivšoj državi....

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 09:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
_zoka je napisao:
Samo komunista za vrijeme šestojanuarske diktature je ubijeno oko 400.

samo u beogradu je po svjedocenju tresnjica (majora OZNE) od oktobra 44 do januara 45 likvidirano oko 10.000 ljudi

Revolucija uvijek jede svoju djecu!

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 09:53 
Administrator
Korisnikov avatar

To nije opravdanje.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 09:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Znam da nije, samo kažem :-?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 09:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Srbi trebaju što prije zaboraviti SFRJ i sramni period srpske istorije od 45' - 2000', znači ukloniti sve tragove koji podsjećaju na taj period sivila, prefarbati sive fasade i krenuti naprijed,

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ne zaboraviti nego pamtiti. Al' samo iz razloga da se vise ne zajebu na taj nacin.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 10:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Srbi trebaju što prije zaboraviti SFRJ i sramni period srpske istorije od 45' - 2000', znači ukloniti sve tragove koji podsjećaju na taj period sivila, prefarbati sive fasade i krenuti naprijed,

Naprijed u prošlost.....s konja na magare! Sad su govna do usta došla e još samo da zatalasaju.... :confused3:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Propast opštih vrijednosti je i počela nestankom SFRJ i uz rat koji je počeo...
Sistem moralnih vrijednosti proizlazi djelomično (ali samo djelomično) iz komunističke ideje o stvaranju novog društva i novog čovjeka.

univerzalne socijalisticke vrijednosti su prisutne u kompletnoj ljevici, bilo da se radi o socijal- demokratiji ili ortodoksnom komunizmu. prisutne su i u kapitalisitickom i komunistickom svijetu i njihov razvoj u moralnom smislu posledica je kapitalizma a najmanje yu komunizma

Citiraj:
Ono što je SFRJ (odnosno DFJ i FNRJ) naslijedila od Kraljevine Jugoslavije bilo je privredna nerazvijenost koja se temeljila na primitivnoj poljoprivredi, uništena infrastruktura (posljedica rata), velika nepismenost, neriješeno agrarno pitanje, manje-više otvorena mržnja i nepovjerenje naroda prema narodu (svako protiv svakog, s razlogom). Ono što je urađeno, bilo je jedino moguće, bez obzira kome se to sviđalo ili nesviđalo ili bilo pravedno ili nepravedno.

tzv. teror kralja zamjenjen je realnim terorm komunisticke partije. samo geopoliticka situacija i spoljni interesi omogucili su komunistima da divljaju i ostanu na vlasti. nazalost. sustina je u necemu drugom, kako kardelj rece, jugoslavija je samo privremeno rjesenje i tranzicja za slovenski i hrvatski narod. opste je poznato da su se medju slovenskim partijama prije rata a i u samoj kp slovenije vodile polemike oko centralno evropske unije i pristupanju nekoj zajednici centralno evropskih zemalja (slovenije kao samostalnog i nezavisnog "cimbenika"). o tome je sanjala (tisucljetni san) i hrvatska. na kraju, dva saborca koja su se izmedju dva rata borili protiv jugoslavije, spletom okolnosti postase njeni kreatori. nema slucajnosti, pravi momenat za samostalnost se trebao sacekati, prikazati vladavinu komunista kao volju naroda, potvrditi granice, napraviti vremenski odmak od ndh itd. kardelj je diplomirao na tezi "srpska hegemonija". prvi i drugi petogodisnji plan pretvorili su ostatak jugoslavije u sirovinsku bazu za "industrijsku" hrvatsku i sloveniju. veliki dio "hegemonisticke i kapitalisticke" industrije preseljen je iz srbije u cro i slo a samo mali dio u bosnu. teza o slaboj srbiji - jakoj jugoslaviji je tu samo dijelimicno realizovana.
Citiraj:
Prvo su postrijeljani pripadnici poraženih vojnih formacija (niko ne želi naoružanu opoziciju). Zatim je konfiskovana imovina (a ponegdje su i platili glavom) ratnih profitera (njih ne mogu da žalim, smatram nemoralnim bogaćenje na tuđoj nesreći). Nakon toga su došli na red krupni veleposjednici, provedena je agrarna reforma i zemlja podijeljena sirotinji koja je na plećima iznijela teret rata i podnijela najveće žrtve.

to kad komunisticka istorija kaze. medjutim , istina i cinjenice su nesto sasvim drugo. u srbiji su ubijeni svi koji su smatrani kolaboracionistima, civili, glumci, profesori, pisci itd

Potvrdu o postojanju revolucionarnog nasilja, po oslobođenju Srbije i Beograda, nalazimo čak i kod vodećih aktera revolucije. V. Dedijer navodi pismo Tita P. Dapčeviću od 16.X 1944.: ”Pošalji mi hitno preko B. Crkve za Vršac jednu od najboljih jakih brigada, eventualno Krajišku. Potrebno mi je da očistim Vršac od švapskih stanovnika”. U tom smislu interesantna je i polemika između M. Đilasa i V. Dedijera oko uloge u pomenutim događanjima. Đilas potvrđuje da je bilo van sudskih progona: “Još prije našeg ulaska u Beograd mi smo ustanovili kriterijume po kojima će sljedbenici Nedića i Ljotića biti ubijani na licu mjesta. Ovo je već bilo objavljeno iako se većina sledbenika LJotića i Nedića povlačila sa Nemcima. Zasigurno među ubijenima bilo je i onih koje bi i najgori i najnepravedniji sud poštedio”. Međutim, odriče da su on i Ranković bili “tvrda ruka” kako to tvrdi Dedijer, već da je sve konce vukao Tito pitajući se i o najsitnijim pitanjima: “..a Ranković je bio samo produžena ruka Titova, po potrebi,nekad stroga nekad blaga.

Mika Stanković, vlasnik istoimene fabrike vunenih tkanina,koja u vreme okupacije nije radila, osuđen je od Suda častia njegov brat Blaško streljan odmah po oslobođenju dok im je sva imovina konfiskovana kao kolaborantima. Na listi kolaboranata našli su se i drugi fabrikanti iz tog kraja – Teokarovići, Vranjkovići, Petrovići, Jovanovići, Popovići...Industrijalac Blagoje Tasić, vlasnik fabrike štofa osnovane1927. koja u vreme rata nije radila, odmah je uhapšen pooslobođenju zbog navodne saradnje sa okupatorom(...)Porodica ga nikad nije videla, grob mu se ne zna, niti im je poznato da postoji sudska presuda

Citiraj:
Svakome je bila zagarantovana mogućnost da radi i sam se izdržava, da relativno lako riješi stambeno pitanje, da se besplatno liječi, da se besplatno obrazuje...

nakon americkog pritiska na tita pocetkom sezdesetih pasosi se izdaju mnogo brze i dozvoljava se putovanje gradjanima bez udbine procedure. u periodu 62-70.g. jugoslaviju zbog "dobrote i naprednosti" ekonomskog sistema napusta oko 700.000 ljudi, a taj trend se nastavio i u sledece dve dekade, do njenog raspada. ocigledno je da je nekom bilo dobro, ali nekom i ne

Citiraj:

netacno. zlocini su izjednaceni, po starom komunistickom obicaju crtana je drustvena stvarnost (kako rece pokojni djindjic :„Komunizam je bio jedino društveno uređenje u istoriji čovečanstva koje je uvedeno dekretom. Naravno da je istorija prepuna oktroisanih državnih uređenja i nametnutih oblika vlasti. Međutim, komunizam je bio znatno više od toga. On je predstavljao nameru da se na osnovu principa, formulisanih i obrazloženih u "naučnom komunizmu", tj. komunističkoj filozofiji istorije, stvarnost uspostavi, oblikuje i da se njome upravlja”). a da li je bilo moguce izjednaciti ustase i cetnike? nekom ko ne zeli da zna istorijske cinjenice i ko bjezi od sebe jeste. komunisti su i glavni krivci za mistifikaciju jasenovca i donje gradine. knjige prezivjelih logorasa su zabranjivane jer su stravicne slike jasenovca i dzelata mogle da uticu na "bratsvo- jedinstvo" (citati mirkovica (zbirka dokumenata o jasenovcu) pa potraziti npr. o milisi)
iako nisam vjernik, i ova druga teza je netacna. komunisti su veoma dobro znali kakav uticaj ima religija i primjenili su metode iz sssr-a.
udba se svojim poznatim metodama duboko infiltrirala u SPC i fakticki od 1950 do 1984-5, direktno kreirala crkvenu politiku. zalosno ali istinito.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 10:38 
Administrator
Korisnikov avatar

. u periodu 62-70.g. jugoslaviju zbog "dobrote i naprednosti" ekonomskog sistema napusta oko 700.000 ljudi, a taj trend se nastavio i u sledece dve dekade, do njenog raspada. ocigledno je da je nekom bilo dobro, ali nekom i ne

Pola Dalmacije i Makeodije je i prije rata,za kraljevine,otišlo u pečalbu,najčešće u Ameriku. Ako pogledamo mogućnost odlaska tada (ljudi su išli i na goveđe pasoše,brodovima,kao slijepi putnic,a o putu do tih brodova da i ne govorimo) i u periodu koji si ti naveo mislim da bi odnos onih koji su napustili zemlju bio jednak....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]