RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Prvo, nemamo MI SRBI glomazni aparat, nego ga ima federacija.
Druga stvar, to sto si napisao nije odgovor na pitanje: A da je BiH unitarizovana, kao bilo bi bolje, pogotovo nama u RS?
Ima i RS i Federacija, s tim sto Federacija ima jos vise. U RS ima mozda 5 zaposlenih na administrativnim poslovima sto bi jedan mogao obavljati, a u Federaciji ima 20 zaposlenih na poslu sto bi bio dovoljan jedan.
Jos kad uzmemo zajednicke institucije taj broj je i veci.
Znam da je tvoj nadimak "RS bolja polovina BiH", ali ne treba se porediti s Federacijom ili s Albanijom nego sa boljim zemljama. Bolji smo mi i od Somalije jer se kod njih umire od gladi a kod nas ne, ali to ne znaci da je dobro. RS je mozda, iako vjerovatno nije, "bolji dio BiH", ali je gori dio Evrope, i poslije Albanije i Moldavije, pored Federacije je najnerazvijeniji dio Evrope. Dakle, nemamo se cime ponositi dok je sadasnje stanje.
Dakle, trenutno je takvo stanje da ne valja ni u RS ni u BiH i nema se niko cim hvaliti, a sto jest jest, Federacija bi trebala ukinuti kantone, a i zajednicke institucije bi trebalo skresati bar za duplo. Naravno, 2/3 onih sto rade u zgradi vlade su nepotrebni i samo su trosak. Kao dokaz tome je da je RS isto ili cak bolje funkcionisala prije 10 godina a bilo je 2/3 manje zaposlenih u vladi od danasnjeg broja. Dakle, treba biti i samokritican, kad nesto ne valja, ne valja. A ne valja kod svih da imaju previse administrativaca.