banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Zakon o restituciji
PostPoslato: 09 Sep 2011, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Ukratko radi se o povratu oduzete imovine nakon Drugog svjetskog rata i o slucaju Beogradskog muzicara Vlade Lecica, potomka industrijalaca, bankara i veleposjednika kojima je oduzeta velika imovina cija je vrijednost skoro pa nepojmljiva. Kopiracu neke dijelove clanka.

"Porodice Savčić i Acović osuđene su 1946. za saradnju s okupatorom i ratno profiterstvo zbog čega im je oduzeta imovina procenjena na ondašnjih 970 miliona dolara. Lešić je uspeo da rehabilituje pretke na sudu, u čijem rešenju piše da su oni žrtve političkog procesa čiji je cilj bio otimačina imovine.
Zato on sada traži od države da vrati mnogobrojne vile na Senjaku, Topčideru, Košutnjaku i Dedinju, uključujući i čuvenu rezidenciju u Užičkoj 15 gde su stanovali Tito i Jovanka, a zatim Sloba i Mira. Ovom spisku treba dodati mnogo zgrada i placeva na Dorćolu, Savskom vencu i u Starom gradu, uključujući i palatu na brojevima od 1 do 3 u Knez Mihailovoj, kao i veliki deo zemljišta na kome je podignut Novi Beograd.

Ali i to je neznatan deo potencijalnog Lešićevog bogatstva u odnosu na vrednost industrijskih objekata, uključujući železaru Sartid (sad Ju-es-stil), cementare u Beočinu i Novom Popovcu, deset rudnika, među kojima su kosmetski basen lignita i Trepča, kao i termoelektrana Obilić.

Lešić i njegovi rođaci smatraju da u njihova baštinu spadaju i sve banke osnovane deonicama Savčića i Acovića, kao što su JIK banka, Beobanka, kao i strane banke koje su ih preuzele posle 2000. godine. Naslednici ne zaboravljaju ni osiguravajuća društva Dunav i DDOR Novi Sad, za koja tvrdi da su samo preimenovane osiguravajuće kuće koje je država oduzela od njihovih predaka.

"Bogatstvo i privredni, ekonomski, kulturni i sav drugi prosperitet Srbije je pre Drugog svetskog rata nosilo najviše pedeset porodica, među kojima je i moja. Upravo njihove naslednike najviše pogađa nepravedan Nacrt zakona o restituciji", navodi on.

Ovi su presisali i Karadjordjevice u svojim zahtjevima. Da li je ovo opravdano (i pravedno)? Da li je neko ko ima sve ovo mogao da izadje iz rata cist bez saradnje sa okupatorom ili su zrtve politickog progona?
Na jednom inflacijskom konverteru sam izracunao da te pare iznose danasnjih 11 milijarda dolara.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 13:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Pih...A ja imam nešto oduzete zemlje blizu Incela....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 13:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kako su oni stekli toliko bogatstvo? Mešetarenjem poslije oslobođenja od Turaka i nakon I sv.rata,bukvalno otimajući od boraca ono što im je država dala.Sticana su ogromna bogatstva za jednu generaciju.Ne treba im ništa vratiti.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
potpuno su u pravu. crvena banda je od 1944 pa do 1948 u srbiji likvidirala oko 30.000 ljudi (postoje i megalomanske i odokativne svrhe ali je Komisija za istrazivanje zrtava "divljih cistki" za sest mjeseci rada pronasla 18.000 poimenicnih zrtava od kojih 90% nisu bili ni u ljoticevcima ni u jvo. pretpostavlja se da bi ukupan broj zrtava komunistickih zvijeri, sa ubijenim domacim nijemcima na tlu srbije, bio izmedju 70.000 i 100.000 a mnogi su zavrsili u rusiji. domacih nijemaca je bilo oko 550.000 a nakon progona i ubijanja ostalo ih je manje od 50.000.
sve vidjenije kapitaliste, gazde i imucnije ljude, djeca revolucije su proglasile za saradnike sa okupatorima radi otimanja njihove imovine. ovi naslijednici su i u sudskom postupku dokazali da njihovi predaci nisu deportovali i ubijali srbe.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 13:31 
Administrator
Korisnikov avatar

A da prije toga vratimo potomcima aga i begova ono što su izgubili nakon oslobođenja?
Il' potomcima rimskih patricija?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
A da prije toga vratimo potomcima aga i begova ono što su izgubili nakon oslobođenja?
Il' potomcima rimskih patricija?

kralj i nikola pasic su zauzvrat podrsci muslimanske strane ustavu kraljevine shs (koji hrvatski i makednoski narod nije podrzao) obecali obestecenja i reparacije muslimaskoj vlasteli. dio je ispostovan, dio nije. komunisticka vlast je bila duzna da vodi o tome racuna a ne da ide dalje u pljacku privatne svojine i produbljuje nepravdu. zbog balkanskog menataliteta i imamo danasnji pristup tom problemu jer ideologizirane i indoktrinirane ljude cinjenice ne interesuju. privatna svojina je privatna svojina, dovoljno je pogledati njemacku nakon ww2 i nacionalizaciju u ovoj komunistickoj vukojebini.
da ti tvoj prijatelj pomogne glede dvostrukih standarda: zasto su gospoda glamocaci, drvarcani i krajsnici morali izaci iz muslimanskih i hrvatskih kuca koje su "zauzeli"? bili su i neki zakoni "o napustenoj imovini u hrvatskoj" ili "dobrovoljnom odlasku iz rs"? oba zalosno diskriminirajuca i smjesna. danas, sutra ce ovdje opet biti rat. ono sto imas upisano u gruntu je tvoje bez obzira ko vrsio politicku vlast. ili bi ti bilo svejedno kada bi ti oteli?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Razlika je u oduzimanju imovine stečene pošteno i imovine stečene mešetarenjem,manipulacijom i prevarom. Nema šanse da me ubjediš da su pomenuti Lešići imovinu od skoro milijardu dolara (prije II sv.rata) stekli pošteno. Otimali su od boraca koji su demobilisani nakon rata,prodavali pokvareno meso vojsci i sl. Isto kao kad bi sada Dušaniću oduzeli imovinu,a nakon 50 godina se javi neko i traži to natrag.....Al' dobro,šta znam ja,ionako sam indoktriniran....

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A i djete si mješanog braka :D

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Jes' vala....

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Razlika je u oduzimanju imovine stečene pošteno i imovine stečene mešetarenjem,manipulacijom i prevarom. Nema šanse da me ubjediš da su pomenuti Lešići imovinu od skoro milijardu dolara (prije II sv.rata) stekli pošteno. Otimali su od boraca koji su demobilisani nakon rata,prodavali pokvareno meso vojsci i sl. Isto kao kad bi sada Dušaniću oduzeli imovinu,a nakon 50 godina se javi neko i traži to natrag.....Al' dobro,šta znam ja,ionako sam indoktriniran....

tvoj subjektivni stav o pojmu "posteno" bez i jedne relevantne cinjenice i podatka potrdjuje da si indoktriniran. evo, zaradio je mali kurton na fejsbuku 18 puta vise za par godina, treba mu oteti?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Mozda sam ja ideologiziran i indoktriniran ali nije mi normalno da neko tvrdi da je "produbljavanje nepravde" kada komunisti oduzmu imovinu covjeku koji u dvije stavke (od njih 20) posjeduje znatan dio zemljista na kojem je sagradjen Novi Beograd i rudnik Trepcu i citav kosmetski basen. I da je taj covjek jedan od kako kaze ovaj muzicar 50 porodica koji su nosioci kulturnog i kojekakvog zivota u tadasnjoj srbiji. 50 porodica imalo je sve a ostalih stotine hiljada nista. ili blizu toga. Podsjetio me na Tudjmana i njegov projekat 200 bogatih porodica. Ovaj je znaci u jos ekskluzivnijoj ekipi bio. Kakvo je to drustvo?
Privatno vlasnistvo jeste svetinja, ali u ovom slucaju bi sve mi se cini napravio izuzetak bez rasmisljanja.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
evo, zaradio je mali kurton na fejsbuku 18 puta vise za par godina, treba mu oteti?

a oni što su četovali za WWII su pobijeni u novoj državi :lol:

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:36 
Administrator
Korisnikov avatar

tvoj subjektivni stav o pojmu "posteno" bez i jedne relevantne cinjenice i podatka potrdjuje da si indoktriniran. evo, zaradio je mali kurton na fejsbuku 18 puta vise za par godina, treba mu oteti?

Nema to veze sa subjetivnim stavom.Zna se šta je pošteno,a šta nije....
Upoređivati način zarađivanja danas i prije sto godina nije objektivno,a naročito nije u redu upoređivati nekoga ko je napravio nešto novo,inovativno (ma koliko je to sranje) i nekoga ko privređuje na klasičan način ...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
Mozda sam ja ideologiziran i indoktriniran ali nije mi normalno da neko tvrdi da je "produbljavanje nepravde" kada komunisti oduzmu imovinu covjeku koji u dvije stavke (od njih 20) posjeduje znatan dio zemljista na kojem je sagradjen Novi Beograd i rudnik Trepcu i citav kosmetski basen. I da je taj covjek jedan od kako kaze ovaj muzicar 50 porodica koji su nosioci kulturnog i kojekakvog zivota u tadasnjoj srbiji. 50 porodica imalo je sve a ostalih stotine hiljada nista. ili blizu toga. Podsjetio me na Tudjmana i njegov projekat 200 bogatih porodica. Ovaj je znaci u jos ekskluzivnijoj ekipi bio. Kakvo je to drustvo?
Privatno vlasnistvo jeste svetinja, ali u ovom slucaju bi sve mi se cini napravio izuzetak bez rasmisljanja.

zato sto tako vecina razmislja i ima "osjecaj" za socijalnu pravdu, komunistima nije bilo tesko izmanipulisati istinu. trenutno rs drzi manje od 10 porodica, kad ste tako orni za pravdu otmite npr integralu sve? a sorry, on je sve posteno zaradio. prije 50 ili 70 godina drzava i politika su funkcionisali na ist nacin. ljudi su stoka

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Nema to veze sa subjetivnim stavom.Zna se šta je pošteno,a šta nije....
Upoređivati način zarađivanja danas i prije sto godina nije objektivno,a naročito nije u redu upoređivati nekoga ko je napravio nešto novo,inovativno (ma koliko je to sranje) i nekoga ko privređuje na klasičan način ...

objasnio sam u prethodnom postu

inace, za masu likvidiranih presude su pisane i po nekoliko mjeseci kasnije, te dostavljane rodbini. sudjenja su trajala oko 5 minuta, "svjedok" bi rekao "saradnik" a sudija bi rekao "smrt streljanjem" odbrana nije ni postojala. koliko su bahati bili svjedoce i slucajevi likvidacije povratnika iz njemackih logora, sa prinudnog rada. jelte, kako se neko mogao vratiti iz njemacke ziv?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53

inace, za masu likvidiranih presude su pisane i po nekoliko mjeseci kasnije, te dostavljane rodbini. sudjenja su trajala oko 5 minuta, "svjedok" bi rekao "saradnik" a sudija bi rekao "smrt streljanjem" odbrana nije ni postojala. koliko su bahati bili svjedoce i slucajevi likvidacije povratnika iz njemackih logora, sa prinudnog rada. jelte, kako se neko mogao vratiti iz njemacke ziv?

Nisi u pravu u više navrata. Ti isti koje navodiš debelo su zaslužili, jer ja se sjećam priče o ratnom lihvaru u Vojvodini mislim koji je otkupljivao kuće od sirotinje za cijenu jedne krave u ratu!!! Pokupovao pet-šest kuća a zatim bi za slavu u svih pet pravio feštu (ne toj istoj sirotinji naravno) "prijateljima" po tri dana dok je narod gladovao, čisto šlifa radi....e takvi su poslije oslobođenja uzimani na zub ranije i popili metak (uključujući dotičnog) i sve mu je oduzeto. Po tebi treba ga proglasiti mučenikom i platiti njegovim potomcima odštetu?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:

Nisi u pravu u više navrata. Ti isti koje navodiš debelo su zaslužili, jer ja se sjećam priče o ratnom lihvaru u Vojvodini mislim koji je otkupljivao kuće od sirotinje za cijenu jedne krave u ratu!!! Pokupovao pet-šest kuća a zatim bi za slavu u svih pet pravio feštu (ne toj istoj sirotinji naravno) "prijateljima" po tri dana dok je narod gladovao, čisto šlifa radi....e takvi su poslije oslobođenja uzimani na zub ranije i popili metak (uključujući dotičnog) i sve mu je oduzeto. Po tebi treba ga proglasiti mučenikom i platiti njegovim potomcima odštetu?

a na daljnji scenario snimljena je "istinita" bitka na neretvi? :lol: :lol: ti se sjecas price?

ja se sjecam da je cebe bilo glavno antitenkovsko oruzje

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 15:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ovo sam čuo od bake koja je to doživjela svojim očima, ako već moraš znati. Bajke sam prerastao....

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 15:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Raspravljati se s Nepokorenim o staroj državi...Isti efekat se postiže kad se raspravlja s Elvisom o bilo čemu...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Ovo sam čuo od bake koja je to doživjela svojim očima, ako već moraš znati. Bajke sam prerastao....

normalno je da rat iznjedri izmedju neljudi i neljude prve vrste. sud drzave srbije je rekao da ovi ljudi to nisu bili, prema tome sta? generalizacija?
institut za savremenu istoriju srbije nije objavio nijedan podatak ni cinjenicu bez relevantnog svjedocenja i dokaza. a te price vjerovatno ne zelis slusati?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]