Jedi,slazem se i ja s svim tim sto si napisao\la o odnosu AI i masina.Upravo,ljudi su ga i stvorili i sad,kao stvoritelji bi trebali i iamti jedan odnos i ODGOVORNOST prema tome.Bojim se da ce takav slican problem u buducnosti,biti sa kloniranjem.Ljudi jasno naprave nesto...ali to izmakne kontroli.MATRIX triologija jeste film.Ali sve nas to mozda jednog dana ceka...upozorava nas koliko covjek treba biti odgovoran.Jedan covjek ne zivi 300 godina,ali zive njegovi potomci...
Ali,uopste,taj sporazum izmedju masina i ljudi je bio nekako perdvidljiv i jedini ocekivan nacin da se triologija zavrsi...bilo bi smijesno da su ljudi unistili sve masine nekim cudom...ili da su masine poubijali ljude>bilo bi previse sumorno.A i finansijski,film ne bi postigao toliki uspijeh.Ljudi ipak traze malo nade ,i u filmovima.
A ovo je ipak holivudski film,sa ogromnim sredstvima ulozenim u njega.Otud i odgovornost i odnos prema filmu,i to onih koji ga prave..opet se vracamo na taj odnos.Ako ulozis novac ,mora ti se vratiti ulozeno...a naravno,svi pucaju ne samo na to ,vec i duplo ,troduplo...Ne znamo mi koliko su Wachowski imali odrijesene rukepri pravljenju ovog filma.Naravno,i ova 3 filma su prevljana zbog novca,ali ne samo to...Autorski pecat ipak postoji,iako novac nalaze neka pravila prema kojima se reziseri postavljaju,jer velika je lova u pitanju.
Pored svega toga ne moze se zanemariti cinjenica koliko je ova prica izvanredna.Sama ideja MATRIX-a...cinjenica da ne postoji realan svijet kakvog ga znamo,vec nesto sasvim drugacije>polja ljudi koji se uzgajaju ,kao sto i sami ljudi uzgajaju psenicu,recimo,dakle ,sama ideja je sjajna.I iako je fantastika u pitanju,ne mogu se oteti utisku koliko je to u stvari realnost(ne u bukvalnom smislu)...svi istinski ljubitelji same ideje MATRIX-a i njegove filozofije(bilo njeno poimanje u zamahu ili pocetku>svejedno je,covjek se uci dok je ziv),znaju o cemu govorim,i ne bih da izmisljam "toplu vodu."
Da se malo vratim na odnos Masine-ljudi.Najbolji nacin da se uvidi taj"problem" malo vise,jeste da se pogleda sam "Animatrix."Postoji onaj dio koji nas uvodi u istorijat,kako su masine "postale zle."Nisu one postale ZLE tek tako...ljudi su iskoristavali masine,bezobzirno(mada njih nista ne boli,ali koriste inteligenciju).Pocinju "da misle."Iako ne osjecaju.Zato,postaju Zle ,iz odbrambenih pobuda.I covjek ima urodjenju agresiju koja se aktivira prilikom ugrozavanja,bilo terirorije ,vlastite,ili egzistencije...Sve su "pokupile" od nas.I samo ne mogu da osjecaju.Zato nam i izgledaju bezobzirno teroristicko osvajacko izrabljivisticko usmjerene.Ali sve to posjeduju i ljudi.sVE TE OSOBINE...Ono sto one nemaju jesu osjecanja.Ljubav.Vrhunski principi.Vrhunski dozivljaji.
Zto i ljudi jedino mogu opstati ako vjeruju,ako vjeruju u osjecanja,princip dobra...ako VJERUJU.I na kraju triologije ,ipslo je onako kako je Morpheous VJEROVAO.On nije znao kako to Neo misli da ode u "grad masina" ,kako bi spasio ljudsku rasu od najezde masina koje nastoje da uniste jedini ljudski grad.Nije znao ,ali je vjerovao.I da je Mr.Anderson "The One" i da ce On biti spasitelj.Iako mu mnogi nisu vjerovali.Ma Morpheous je najbolji lik!

Sam Lorens Fisburn vise ima neku "zajebanu" facu nego milu i od povjerenja...ali uspio je da nas navede da mu povjerujemo,na neki nacin.
Znaci,sam pakt izmedju masina i ljudi je jedini put.Nema drugog.Jedini nacin.I ne mislim da su Wachowski masine prikazali u totalno negativnom kontekstu.Oni sukroz sve to navodili ljudsku glupost,osvjescujuci nas.
Kao sto Smith kaze>ljudi su virus.I navodi sve osobine virusa...
Da ce morati doci do sporazuma ,one way ,or another,mogli smo pretpostaviti iz Reloaded-aiz onog segmenta kada Neo razgovara za Hamanom.I ovaj mu navodi kako ni u Zionu zivot ne bi bio moguc bez masina.Za vodu...vazduh(zbilja,kako li dole disu?

)
I opet,zavrsilo se zagrljajima Morpheous-a(opet ,kad sam gledala ,dobra je zadnja scena s Morfeusom i Najobi,taj pogled ka gore,i kao da govori"sta sam vam ja rekao!?",Link i Zi...ljubav.Trinity je bila spremna na sve za Neo-a...i on za nju.Ljudski princip.Mada u ljubavi ne postoje principi.Ona je toliko bezgranicna kada je iskrena i topla.I iako nismo kao gledaoci malo bolje upuceni u odnos Trinity i Neo-a (malo smo ih vidjali same,rat je trajao)ali ipored toga savrseno je jasno kakav model LJubavisu nam Wachowski ponudili.
Puno je od mene....pozdrav!