Što se tiče GUI-a, prije su bili neki visual plugin-i za eclipse, pa si mogao da vučeš elemente formi (buttone, textbox-ove..) i smještaš ih pomoću drag'n'drop-a. Međutim nisam se već duže sa tim bavio, pa ne znam da li se nešto poboljšalo ..jer kad sam ja pokušavao, bila je neka kolizija sa verzijema pa to nikako nije radilo.
Mislim da netBeans to ima poprilično dobro urađeno.
Što se tiče izvršnog jar fajla, ono što je ključno za kreiranje je definisanje glavne klase u manifestu. Manifest ne treba da podešavaš ako kreiraš obični jar fajl koji pokrećeš iz konzole. No, izvršni radi i na dvoklik...
Naime, svaki jar fajl ima svoj manifest fajl (što možeš vidjeti kada ekstraktuješ jar pa unutar metainf foldera otvoriš manifest fajl). E sad ..
fino otvoriš notepad i ukucaš sljedeće:
Main-Class: ime_klase_u_kojoj_se_nalazi_main_metodakod mene je:
"Main-Class: Main" (bez navodnika)
i snimiš kao txt fajl i staviš na istu putanju gdje se nalaze ostale klase (pogledaj screenshot).
Ponekad zna biti glup, pa ne skonta manifest. Ako ti se desi da opet neće (no budi siguran da greška nije zbog nečeg drugog), u ovom manifest.txt fajlu, nakon što otkucaš ime_klase lupi enter da kursor pređe u novu liniju pa ga onda snimi i pokušaj..
Što se tiče samog kreiranja izvršnog jar-a, u konzoli podesiš path na folder u kojem ti se nalaze klase i fino otkucaš:
jar -cvfm MojPrviJar.jar manifest.txt *.class neki/paket/koji/treba/uključiti/*.classflag -c kaže "create jar"
flag -v je verbose output (ispisuje šta je dodao u arhivu)
flag -f definiše ime jar paketa (MojPrviJar.jar)
flag -m uzima manifest fajl (manifest.txt)
nakon toga, dodaš sve potebne klase i pakete.
Evo i screen-ovi da ne bude zabune:
Na drugoj slici vidi gdje se nalazi paket /com/borland/jbcl/layout (u njemu se nalaze dve klase), a gdje manifest.txt, te kako sam kucao u konzoli.
Usput, eclipse valjda ima ugrađen alat za kreiranje jar i izvršnog jar fajla, a čini mi se i drJava koji sam koristio..
Uživaj