ludacha je napisao:
puno se pozivas na Junga, a vec sam ti napisala da je on jako potenciran u psihologiji. I to je dobro
Dobro je što se pozivam na njega ili je dobro što je on danas potenciran u psihologiji?
Ako misliš na ovo drugo onda se slažem.
Citiraj:
znas na psihologiji studiraju neki ljudi koji su zavrsili teologiju i neki koji to iz odredjenih razloga nisu mogli ali zive i uce teologiju samostalno
Znam to.
(pretpostavljam da jedan od njih ima ima inicijale D.G.)
Citiraj:
svi oni bi ti odgovorili , kao i meni, da ne mozes istovremeno pricati o reinkarnacijama i bibliji jer biblija zagovara sasvim drugaciji nacin razmisljanja
Razumijem. No ne slažem se. Smatram da Sveto Pismo (Biblija) potvrđuje reinkarnaciju i da se ona može izvesti iz nekih stihova Svetog Pisma iako je o njoj u Svetom Pismu pisano između redova a ne otvoreno kao npr. u istočnjačkim svetim spisima. I nisam jedini koji vjeruje da Sveto Pismo ne negira reinkarnaciju, danas sve više hrišćanski orjentisanih vjernika vjeruje u reinkarnaciju, jednom sam na internetu pronašao jedno predavanje u Njemačkoj gdje su stihovima Svetog Pisma dokazivali reinkarnaciju. Na raznim forumima su osobe koje svoju duhovnu izgradnju baziraju na Svetom Pismu iznosili argumente u korist reinkarnacije. Takođe postoje zapisi da je vjerovanje u reinkarnaciju postojalo među prvobitnim hrišćanima (dakle dok je hrišćanstvo još bilo neiskvareno jer je bilo bliže izvoru) i da je vjerovanje u reinkarnaciju zabranjeno i proglašeno za jeres odlukama na nekim saborima, tamo negdje oko 5. vijeka no o tim stvarima bi se trebalo detaljnije informisati.
Da ne bih ovde razvlačio o tome reći ću da ovde na forumu postoji tema upravo o ovome pod imenom "Reinkarnacija u Svetom Pismu" pa ako te interesuje možeš pogledati
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=231Rekla si da teolozi ne vjeruju u reinkarnaciju ali nisi rekla šta ti misliš o tome. I ti imaš pravo na nezavisno mišljenje. Recimo kako objašnjavaš da veliki broj regresoterapeuta (i) onih koji koriste hipnoticko vraćanje u prošle živote (na neki način tvojih kolega iz struke) na osnovu svojih iskustava čvrsto vjeruju u reinkarnaciju?
Po meni uopšte nije teško izvući određene zaključke kad spojiš potvrdu reinkarnacije u svim svetim spisima (u istočnjačkim jasno, u Svetom Pismu i Kur'anu između redova ali i dalje dovoljno jasno) i rezultate savremenih istraživanja i to baš na polju (para)psihologije. Kockice se slažu.
A ako te već parapsihologija interesuje i ako se po prvi put susrećeš sa tim da neko ko čita Sveto Pismo vjeruje u reinkarnaciju ne bi bilo loše da pogledaš bar neke argumente za to (i iz drugih izvora), čisto informativno.
Što se tiče raja i pakla po učenju Svetog Pisma to su stanja duše a ne mjesta na koja idemo poslije smrti.
Citiraj:
Ne uce nas samo profesori, vec i razlicita organizovana predavanja kao sto su predavanja Vladete Jerotica koji savrseno lijepo povezuje Psihologiju i Boga...
Baš lijepo. Za Vladetu Jerotića sam čuo ali njegove knjige još nisam imao prilike čitati a oni koji su čitali i koji su ga slušali su mi rekli da iskazuje priličnu duhovnost i da ga karakteriše otvorenost u razmišljanjima i pogledima.
Lijepo je da imate ovako neka predavanja, pogotovo ona koja vam donose nešto novo, koja otvaraju nove vidike.
Citiraj:
Naravno da je psihologija mlada nauka, ali nije tako kruta, vise, kao sto mislis... napredujemo svaki dan, mada nikad necemo stici konacno, jer tad ne bi ni postojala psihologija!!!
Lijepo rečeno. Znam da psihologija napreduje i siguran sam da će napredovati.
U životu je bitna fleksibilnost, posebno fleksibilnost u razmišljanju i pogledima. Krutost i zacementiranost vodi u zatucanost i često u netoleranciju prema drugačijim razmišljanjima. A psihologija više od svih nauka treba biti fleksibilna jer se bavi
dušom koja je oličenje promjenljivosti, neuhvatljivosti.
Isus Hrist za duhovnu osobu i za duh kaže: "duh diše gdje hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide" a takođe se koristi izraz "nebo" kad se misli na duhovni svijet i "carstvo nebesko" što je ustvari "carstvo duhovno" pri čemu je:
nebo = duh, duhovno
A nebo je vazdušasto, nije kruto.
A takav je i duh, duša.
Zbog toga se i psiholozi trebaju tome prilagoditi i biti uvijek fleksibilni, uvijek spremni na nove poglede, spremni da u svjetlu novih argumenata prihvate i ono što im je nekad djelovalo totalno neprihvatljivo. Samo tako se može napredovati. Ko ovo zadovoljava time ispunjava jedan od uslova da bude i dobar parapsiholog.
Citiraj:
A o religiji i Bogu ponovo, On nece tek biti priznat u psihologiji i nauci uopste, on je vec priznat, na njega se nisu samo pozivali i u njega vjerovali,vec se i sad na njega pozivaju svi
Ovo je lijepo čuti mada još uvijek to nije baš tako, još uvijek veliki dio nauke ili bolje rečeno naučnika, negira postojanje Boga. A posebno me iznenadi kad vidim takve i među psiholozima. Ali kao što već rekoh napreduje se i u tom pogledu, i najtvrdokorniji će morati popustiti pred novim saznanjima i spoznajama.
Citiraj:
A o fenomenima hipnotickog vracanja u prosle zivote sam mnogo citala i ja, i znam da u Beogradu radi DR. koja je to radila, uspjesno, valjda...
Mislim da ih ima više u Beogradu a mislim i u Hrvatskoj. Nedavno je na hrvatskom forumu bila tema o tome i pisali su neki koji su valjda išli na regresoterapije kao i neki koji baš žele otići. Recimo jedna djevojka je pisala da želi otići da otkrije razlog (uzrok) nekih zdravstvenih problema koje vuče valjda duže vrijeme.
Po onome što sam čitao ljudima poslije tih regresoterapija budu mnogo jasnije nevolje i muke koje ih snalaze jer vide da su to nekada sami sebi izazvali pa im se karmički vraća. To ih prodrma, u nekoj mjeri ih probudi, pa od tada život gledaju drugačije i mnogo više paze kako da se ophode jer znaju da će im se sve vratiti. Lijepo je živjeti sa ovom spoznajom jer će nas ona poticati da budemo bolji prema Bogu, drugima, sebi.
Citiraj:
O Astralnim projekcijama sada vec znaju skoro svi, nije to nikakva tajna, ni srebrna nit ni tehnike kojima se postize mogucnost projektovanja
Drago mi je da ovo kažeš...da ne ispadne da samo ja pričam o tome

Recimo ta istraživanja i lična iskustva mnogih koji su se projektovali su dokazala da je ljudska svijest nematerijalna i da nastavlja živjeti i kad se nalazi izvan tijela, u projekciji (kada su astralno i materijano tijelo povezani) kao i u smrti (kad nisu povezani). To je primjer savremene naučne potvrde učenja svetih spisa o životu poslije života. Nešto o tome sam pisao i na temi "Klinička smrt i spiritualna iskustva":
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1154Na nekim sajtovima koji se ovim bave sam pronašao procentualne statističke podatke (rađene na određenom broju praktikanata astralne projekcije) o tome koliko osoba (u procentima) je doživjelo neke konkretne fenomene u samom astralu kao i pri samoj projekciji tj. odvajanju astralnog od materijalnog tijela. Veliki broj ljudi doživljava iste senzacije, a to sam vidio i na njihovim forumima posvećenim astralnoj projekciji na kojima međusobno razmjenjuju iskustva, tehnike, savjete itd.
Citiraj:
svi znaju bar za Budiste koji koracaju po povrsini vode...
Kamo sreće da znaju svi.
I da posmatraš samo ovaj forum malo ćeš pronaći osoba koje znaju o ovim stvarima o kojima smo ovde pisali pa su skloni tome da iz čiste neinformisanosti sve ovo smatraju za izmišljotine i fantazije. Namjerno kažem "neinformisanost" jer danas uz sve fenomene koji se ispoljavaju i sve više istražuju nije toliko potrebna slijepa vjera u sve ovo već samo informisanost da bi se moglo prihvatiti da ove stvari stvarno postoje.
Što se tiče budističkog hodanja po vodi to spada u njihove tzv. sidhi moći. U to spadaju i mnoge druge moći od kojih su samo neke levitacija, telekineza (istraživana i na zapadu), teleportacija (sada u nekim aspektima i naučno dokazana
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=5567) itd.
Zasad toliko, pisaćemo još