Emanuela je napisao:
Evil_Dead je napisao:
Нико и не тврди да нема "свијетлих примјера". Али зашто то увијек мора бити - "знам за један случај..." - а не - "не знам ни за један случај..."?
Увијек постоје свијетли примјери који су ријетки, а никад ријетки тамни случајеви. Поента је да свачија пријатељица/кума/сестра буде тај примјер, а не неке апокрифне ријетке жене док је већини то ускраћено.
А што се тиче појма џендер, то је у нашем стилу преузето из ЕУ терминологије без превођења и означава род, а не пол.
Mnoge zene i ne znaju koja prava mogu ostvarivati na osnovu Zakona o radu RS, pa trpe ucjene i omalovazavanja poslodavca. Vecina mojih prijateljica (kao ni ja) nije imala problema na poslu tokom trudnoce i porodiljskog odsustva. Pojedine jesu, ponekad i zahvaljujuci tome sto nisu dovoljno informisane o svojim pravima i nacinima na koje ih mogu ostvariti, pa su poslodavci njima manipulisali. Jedna cak kaze da se morala vratiti na posao ranije jer joj je gazda prijetio otkazom?!
Poslodavac ne moze zahtijevati od svoje radnice koja ima bebu od pet mjeseci da se vrati na posao ukoliko ona to sama ne zeli, jer Zakon o radu RS kaze da porodiljsko odsustvo za prvo i drugo dijete traje 12 mjeseci (otvara se 28 dana prije termina poroda), a za trece, svako naredno i blizance 18 mjeseci. Takodje, zena za vrijeme porodiljskog odsustva ima pravo na nadoknadu plate u iznosu od 100 odsto (poslodavac joj isplacuje a onda on ta sredstva refundira od Fonda za djeciju zastitu RS). Ukoliko zena ima validan ugovor o radu, eventualne probleme sa poslodavcem moze rijesiti putem Agencije za mirno rjesavanje radnih sporova RS, sto je u potpunosti besplatno, ili putem suda, sto zahtijeva vise vremena i novac.
U oba slucaja, proces bi se zavrsio u korist ostecene zene/majke.
Zene bi trebalo da znaju koja prava uzivaju i da podignu svoj glas kad neko pokusa da ih ugrozi.
Kad zena dobije otkaz za vrijeme trudnoce, najcesce se radi o ugovoru o radu na odredjeno vrijeme koji nije produzen.
To je ono sto otprilike pokusavam reci - Da li je zaista potreban Gender Centar gdje imamo razna naprdjivanja i gdje je neko sebi smislio stalno radno mjesto da zivi na SISI drzave?
Ko je kriv bilo kome (muskom ili zenskom radniku) ako potonji nije uzeo 10 minuta da iscita zakon o radu i skonta koja su mu prava i privilegije/obaveze u odredjenim situacijama.
S druge strane, ako neka zena dobije otkaz zato sto je zatrudnila, a iz bilo kog razloga poslodavac moze da je bez posljedica otpusti, TO NE ZNACI da je postojanje Gender centra nasusno potrebno, nego samo da zakoni i pravilnici ne idu dovoljno u korist radnika i da se to treba mijenjati. U nekim gorim slucajevima dovoljna je i gradjanska inicijativa, u svakom slucaju bilo sta, ali imati fotelje i fotelje raznih polupismenih, polu-umjetnika, polu-akademskih gradjana niposto nisu potrebne da idu na teret ionako s*ebanom budzetu.
Moj licni stav po pitanju neravnopravnosti polova jeste da sigurno ima situacija koje treba rjesavati, ali isto tako se slazem sa kolegicom emanuelom da ima bogami i zena koje hoce da budu u polozaju u kojem jesu (bilo da je u pitanju porodica ili posao).
@_zoka, Dijana Tepsic je na mnogobrojnim slikama gore spomenutog i upravo zavrsenog projekta i ucestvovala je u istom. Uz Danijelu Majstorovic (poznata "borcica" za nazovi zenska prava, a u stvari je samo isfrustrirana prozapadna postdiplomka) to je jedna ubitacna kombinacija za pisanje uz vjetar i laprdanje do besvijesti.
Jednom je ta Danijela htjela da doskoci jednoj studentici koja je rekla da joj nije problem da postoje u kuci muski i zenski poslovi, na sta je Danijela Pitala u stilu "
Sta, tebi sad kao nije frka da svaki dan kuhas i radis po kuci?", na sta je studentica odgovorila "
Ne, uopste mi nije problem, ja volim da kuham i spremam hranu za sebe i svoje"
Tadasnja gospodjica Majstorovic se nasla u cudu, jer kako zaboga moze da postoji neko zensko koje to jos radi, ili ako jos to radi kako je moguce da ona ne moze da ju nahuska u svoju men-hejting politiku...
Na kraju krajeva, ako cemo za sve tekuce probleme otvarati nove organizacije pri vladi, evo sto ne otvore Pripravnik-ravnopravnost centar RS? Koliko znam momaka i djevojaka koji su se potucali po raznim kafanama, hotelima, pekarama i sl. radeci po mjesec-2 besplatno (probni rad kao) pa onda nakon toga dobili sut-kartu, da bi gazda opet primio nove na probni rad, pa tako u krug...