banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 19:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Avg 2011, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
STRATOKASTEL je napisao:
Ono što ti pokušavam reći je to da iz srednje škole izlaze mišići a sa univerziteta mozgovi. Da li smo mi sposobniji zato što znamo koliko zrna riže proizvodi Indonezija? I koga briga gdje se na karti nalazi Balkan (osim nas samih)?
Stvar je u specijalističkom sistemu obrazovanja na univerzitetima gdje tokom školovanja imaš pristup vrhunskoj (čitaj najbolje što trenutno postoji na svijetu) tehnologiji i najsjajnijim umovima (nerijetko nobelovci predaju na univerzitetima). Takva klima rađa buduće nobelovce i velike teoretičare koji će da obogate društvo (i čovječanstvo). U takvoj klimi nema prosječnih ni loših.
Dok takve klime ne bude kod nas, nema ni napretka.

Ajd daj molim te taj stav "koga briga gdje je balkan" ili recimo "Mianmar" i sl. sve govori o skolstvu i karakteru vecine pripadnika naroda koji moze imati takav stav.
Dobro, ja jesam osoba koju je oduvijek malo vise od prosjeka djece interesovala geografija ili istorija, ali kad udjes u nase osnovne skole djeca ce u prosjeku znati znatno vise geografskih, istorijskih, matematickih i sl. pojmova nego sto je to slucaj sa djecom u Americi. Ako to nije dobra stvar, onda ne znam sta je.

I na kraju, opet u tome sto ti navodis na kraju treba da se pojavi neki nas naucnik da bi to islo napred, a njihovi mozgovi mu budu asistenti.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
RSboljaPolovinaBiH je napisao:

Ajd daj molim te taj stav "koga briga gdje je balkan" ili recimo "Mianmar" i sl. sve govori o skolstvu i karakteru vecine pripadnika naroda koji moze imati takav stav.
Dobro, ja jesam osoba koju je oduvijek malo vise od prosjeka djece interesovala geografija ili istorija, ali kad udjes u nase osnovne skole djeca ce u prosjeku znati znatno vise geografskih, istorijskih, matematickih i sl. pojmova nego sto je to slucaj sa djecom u Americi. Ako to nije dobra stvar, onda ne znam sta je.

Jeste dobra stvar, ali od toga se ne živi.

I na kraju, opet u tome sto ti navodis na kraju treba da se pojavi neki nas naucnik da bi to islo napred, a njihovi mozgovi mu budu asistenti.

Ne kontaš šta želim da kažem. Nije riječ o mozgovima, kojih ovdje ne fali. Riječ je o klimi u drušvu koja ne ide u korist nauke. Naučnike i pronalazače niko ne pita ni za šta, ne viđaju se u medijima i na Tv, nisu uzor nikome. Pogledaj samo ko je uzor mladima pa će ti biti sve jasno.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I onda se vracamo na pocetak gdje sam rekao da mi nikad nismo imali priliku da se ozbiljno NA NASIM PROSTORIMA posvetimo nauci, jer ozbiljnijih uslova za to skoro nikad nije ni bilo... Za vrijeme Jugoslavije tu i tamo, ali nakon drugog svj. rata svijet je vec bio duboko u tehonlskom zamahu i nama je prvo trebalo da (uz reizgradnju drzave i infrastrukture) uhvatimo korak sa ostatkom naprednog svijeta.
To se po meni u jednom momentu mozda i pocelo desavati, ali odmah nakon Titove smrti zemlja je krenula nizbrdo.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Upravo tako.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2011, 01:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Upravo tako.

al s obzirom da smo prvo krenuli s tim da svi imaju dobro teoretsko znanje, pa je vjerovatno generalni plan bio da se i prakticno uzdignemo, onda ne cudi sto je i dalje cinjenicno stanje takvo da smo u pogledu svestranosti u obrazovanju ispred mnogih...
najgore od svega je sto u nekoliko godina unazad, ajde dobro sto ima privatnih srednjih skola, nego sto se nagovjestava i jos vise kresanja gradiva u drzavnim skolama, sto nikako nije dobro....

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2011, 17:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
Мислио сам да не коментаришем али не могу ...

Људи моји, јел видите ви наслов теме?

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2011, 17:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Koje teme? :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2011, 21:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mislim da bi u vezi upotrebe cirlice u federaciji mogla da se veze i tema onih Srba u Tuzli (cini mi se da je tuzla u pitanju), od kojih niko ne smije da prijavi dijete za pravoslavnu vjeronauku, pa skola u kojoj ima nekoliko desetina (mozda i stotinu srpske djece) nema nijednog kandidata za pravoslavnu vjerovnauku.
s druge strane, radio sam u skolama u BL gdje ima muslimanskog zivlja, i sva djeca normalno pohadjaju islamsku vjeronauku, tako da toliko o ravnopravnosti religije, pisma, i generalne ravnopravnosti na nivou RS, tj. Federacije.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2011, 19:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 23:57
mislim da bi u vezi upotrebe cirlice u federaciji mogla da se veze i tema onih Srba u Tuzli (cini mi se da je tuzla u pitanju), od kojih niko ne smije da prijavi dijete za pravoslavnu vjeronauku, pa skola u kojoj ima nekoliko desetina (mozda i stotinu srpske djece) nema nijednog kandidata za pravoslavnu vjerovnauku.
s druge strane, radio sam u skolama u BL gdje ima muslimanskog zivlja, i sva djeca normalno pohadjaju islamsku vjeronauku, tako da toliko o ravnopravnosti religije, pisma, i generalne ravnopravnosti na nivou RS, tj. Federacije.

Vjeronauci nije mjesto u školama, ni u RS ni u Federaciji...

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2011, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mišo je napisao:

Vjeronauci nije mjesto u školama, ni u RS ni u Federaciji...

generalno se slazem s tim, ali vjeronauka je opcioni predmet, roditelji imaju pravo da ne prijave dijete da pohadja vjeronauku.
to sto je ona nametnuta na nacin na koji danas to jeste i sto je mjenje takvo, jbg, ne moze se puno uraditi.

ali to je sto je - vjeronauka jeste u skolama, a srbi u tuzli se boje da je pohadjaju. toliko o ravnopravnosti "cirilice" u federaciji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Sva vremena su u UTC [ DST ]