Bio nekad neki klinac, i kad je slavio treci rodjendan pita njega otac: -Sine, sta hoces da ti tata kupi za rodjendan? Kaze on: -Ping-pong jopticu! Otac ode u prodavnicu sportske opreme i kupi mu ping-pong lopticu. Do godine, za sljedeci rodjendan, otac pita sina: -Sta hoces da ti kupim za rodjendan? Kaze mali: -Ping-pong lopticu! Kaze otac onako zbunjeno: -Pa to sam ti kupio prosle godine, hajde reci nesto drugo. Kaze sin odlucno: -Hocu ping-pong lopticu! Otac opet ode u prodavnicu i kupi mu ping-pong lopticu. Tako je proslo nekoliko rodjendana, otac bi pitao sina sta hoce, sin bi uvijek odgovarao isto - ping-pong lopticu. Otac je u medjuvremenu vec i navikao na sinove zelje. Medjutim, negdje oko sedme godine, u septembru, sin je trebao da krene u skolu. Otac mu je kupio knjige, sveske, skolski pribor; ali sina je zanimala samo ping-pong loptica. Otac se vec zabrinuo za sina, pa mu je rekao ljutito: -Treba da ides u skolu, da ucis, da postanes svoj covjek, pusti vise tu ping-pong lopticu! Sin je ipak potajno cuvao ping-pong lopticu. Proslo je nekoliko godina, sin je bio odlican ucenik, isao je na razna takmicenja, bavio se raznim aktivnostima da bi udovoljio ocu, ali je uvijek cuvao ping-pong lopticu. Na kraju osnovne skole, proglasen je za ucenika generacije. Otac je bio presrecan zbog toga, pa je upitao sina: -Kako da te nagradim? Vidim da tvoji vrsnjaci voze bicikla, hoces i ja tebi da kupim jedan? Sin je hladno odgovorio: -Ne, kupi mi jednu ping-pong lopticu! Otac vise nije imao volje da se raspravlja, pa je udovoljio sinu, kupio mu je citav paket ping-pong loptica. Ali sin je uzeo samo jednu iz paketa, a ostale je bacio, rekavsi - jedna je dovoljna. Sin je zavrsio i srednju skolu odlicnim uspjehom, upisao je fakultet, zavrsio u roku, sve je islo po planu, otac je bio srecan. Pitao je sina: -Evo sine, zavrsio si skolovanje, ponosim se tobom. Reci, ima li nesto sto zelis da ti kupim? Hoces auto ili stan ili tako nesto? Sin je mirno odgovorio: -Nema potrebe da se trosis, kupi mi jednu ping-pong lopticu. Otac se pomirio sa tim i kupio mu jednu ping-pong lopticu. Sin se kasnije obogatio, ozenio, dobio djecu, sve mu je islo savrseno u zivotu. Otac ga je prilikom na jednoj porodicnoj proslavi upitao: -Eto sine, sada si svoj covjek, imas sve u ziovtu, ali da li postoji jos nesto sto zelis? Sin je odgovorio: -Postoji, zelio bih jednu ping-pong lopticu. Otac se nasmijao i otisao da mu kupi jednu ping-pong lopticu. Sve je tako teklo idilicno, sve dok se sin odjednom nije razbolio. Ljekari su ustanovili da boluje od neke teske bolesti, i da su sanse da prezivi veoma male. Doktor je rekao ocu: -Zaista mi je zao zbog vaseg sina, jos uvijek je mlad, ali bolest ne bira zrtve. Probajte da mu uciniti ostatak zivota sto ugodnijim. Otac je vec ostario i sam je osjecao da mu je smrt blizu, ali sinova bolest je jos vise pogodila i utukla. Molio je Boga da uzme njega samo da mu spasi sina. Kroz nekoliko dana bolest se pogorsala i sin je bio na samo kraju zivota. Otac je usao u sobu i krisom zaplakao da sin ne vidi. Prisao je krevetu i upitao sina: -Oci tatine, reci mi treba li ti nesto? Sin je bio na izmaku snage, ali je kroz teske bolove progovorio: -Ping-pong lopticu! Otac sada vise nije mogao da sakrije suze, glasno je zajecao i brzo izjurio iz sobe. Otisao je u grad da trazi ping-lopticu. Medjutim, prodavnica je bila zatvorena, otac je upao u ocaj. Lutao je po citavom gradu trazeci negdje ping-pong lopticu, ali nigdje nije uspio da je nadje, prodavnice su ili bile zatvorene ili bi mu prodavci rekli da su sve ping-pong loptice vec odavno prodate. Zaputio se cak u drugi grad i tek tamo je jedva nasao ping-pong lopticu. Pozurio je nazad do bolnice, i zatekao sina na izdisaju. Stavio mu je ping-pong lopticu u saku, stegao je, poljubio ga u celo, i kroz suze progovorio: -Sine, evo na kraju zivota si, moram nesto da te pitam. Jos od kad si bio dijete uvijek si trazio ping-pong lopticu. I kada si zavrsavao skole, i fakultete, i kada si se ozenio, i imao svoju djecu, kada si bio svoj covjek, pa evo i sada kada si na samrti; uvijek si trazio ping-pong lopticu. Zasto? Sin je jedva skupio snage, udisuci poslednji vazduh, tankim glasom da odgovori: -Tata... Ping-pong... Lopticu... Zato... Sto... I umre.
|