banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 23:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2268 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 114  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jul 2011, 14:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Apr 2009, 12:15
Moze mali savjet koja marka laptopa je najbolja od onih koji se mogu kupiti kod nas u radnjama Dell, Acer, Hp, Toshiba... i na sta najvise obratiti paznju prilikom kupovine?
Hvala punoooooo...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Svi nabrojani imaju i loše i dobre modele. Da bismo mogli pomoći, moraš nam reći nekoliko stvari, a ne samo generalno, koja marka je bolja:
- koliko si novca spremna potrošiti
- koja je prvenstvena namjena laptopa
- veličina (gruba podjela): da li želiš neki netbook (10-11 incha), notebook (13-15 incha) ili baš laptop (16+ incha)
- koliko je presudno trajanje baterije
- da li ti je veoma važna estetika (izgled laptopa).

Kod nas su laptopi skuplji nego u okruženju (SRB i HR) pa je ponekad veoma isplativo kupiti ga tamo, pogotovo jače modele.
Dell je zlatna sredina u bilo kojem obliku, ali obratiti pažnju na najjeftinije modele (progooglati šta im je "falinka).
Acer ima veoma šaroliku ponudu, a kod nas su dobri modeli ipak malo preskupi. A oni jeftini su baš onako loši.
HP-ovi ni slučajno ne smiju biti iz Pavilion serije 2000, 6000 i 9000 (problemi za koju mi treba čitava stranica). Ostalo može, ali obratiti pažnju gdje kupuješ HP jer ima mnogo reparirane robe. Ako već hoćeš HP, ovlašteni distributer majka, ostalo ne bih preporučio.
Toshiba je još uvijek moj prvi izbor, ali ne znam kako se kod nas kreće ponuda i kakve su cijene jer nije toliko zastupljena.
Lenovo je moj drugi prijedlog, ali ženskoj osobi definitivno može zasmetati izgled jer ponekad su...ono... ružni brate :-)

Generalno nevezano za brand, potrebno je obratiti pažnju na:
- koliko baterija ima ćelija u sebi (recimo 6 ili 8 ) i koliko drži
- da li ti je potrebna integrisana kamera i ako jeste, da li je onda integrisan i mikrofon (zna biti jako bezze kad nije)
- da li uz laptop dolazi licenciran OS ili je bez OS-a na sebi (mnogima nebitno, ali da te ne iznenadi kad dođeš kući, upališ laptop i ono - ništa). Neki žele licenciran sistem, neki žele svoj.
- kolika je garancija (veoma, veoma bitno)

Obavezno prije konačnog odabira modela, kad se izbor svede na neki željeni, otići kući, dobro progooglati, pitati na forumima i vidjeti mišljenje, pa tek nakon toga (ne)kupiti.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 16:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kakvi su ovi e-machines?Vidim da su neki skoro džabni....

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 21:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2011, 21:16
sekica01 je napisao:
Moze mali savjet koja marka laptopa je najbolja od onih koji se mogu kupiti kod nas u radnjama Dell, Acer, Hp, Toshiba... i na sta najvise obratiti paznju prilikom kupovine?
Hvala punoooooo...

DELL je vrlo dobar. Sad svi modeli serije 511 i 7110 imaju garanciju 36- mjeseci. Infocom je skoro dobio status jedinog DELL direct partnera u RS. Imaju sad super akcije DELL-a povodom toga valjda. Payario sam neki dan 7110 sa i7 2360,6gb ram,640gb hdd,nvidia gt525 2gb ddr5,17,3 i ostalo za 1749KM,3 god garancija

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
_zoka je napisao:

Acer..onako,ako je blejati na forumu fenomenalan :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
_zoka je napisao:

Acer..onako,ako je blejati na forumu fenomenalan :lol:

Upravo tako. :D :D :D

Dakle, provjeriti FB (ništa Farma i ostalo njesra), proguglati nešto, prekontrolisati e-mail, nakačiti se na forum, skype, msn... i mislim da bi to bilo to. U suštini postoji solidan broj ljudi kojima je ovo savršeno dovoljno te ako tome dodamo da se da strpati u malo veći džep na trofrtaljkama :-D, onda oni imaju smisla.

U suštini za omladinu u pokretu kao backup varijanta jer stalno negdje visiš po gradu, a kod kuće imaš svoj "pravi" desk računar. Za sve ostalo, "No way Jose!"

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 01:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2010, 21:33
Normalno je da skuplje laptope prate i integrisane kamere i mikrofoni, te izdržljivije baterije isl. Tako da se tu već ne mora obraćati pažnja. Sve je to prilično slično. Iz cijele ponude moram izdvojiti asus koji proizvodi sve dijelove za svoje laptope, i kao što znamo ti su dijelovi vrlo kvalitetni a laptopi su obično jeftiniji od konkurencije. Od svega je bitna namjena laptopa i cijena koju neko može da izdvoji za laptop.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na domaćem tržištu se nudi dosta modela koji vani nisu imali prođu upravo zbog nekakvog nedostatka, slabosti, lošeg iskustva i sl. Nabavna cijena takvih modela je dosta niža od ostalih, a kod nas se onda nabije cijena kao da su extra modeli. Jedan od takvih primjera je nekoliko modela koji su se kod nas prodavali (ne mogu se sad konkretno sjetiti koji, ali nije ni bitno), imali su integrisanu kameru, ali ne i mikrofon što je stvarno bezze. Tako da se ne slažemo u tom dijelu. Ostalo se slažemo.

Ali to sam samo naveo kao primjer nekog nedostatka na kojeg treba obratiti pažnju, odnosno potrebu da se prvo raspitamo o nekom konkretnom modelu prije nego što ga kupimo.

Asus jeste dobar, ali ne znam koliko je zastupljen kod nas. KimTec je jedan od distrubetera, ali ne znam ko na malo šuta Asus kod nas.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Na domaćem tržištu se nudi dosta modela koji vani nisu imali prođu upravo zbog nekakvog nedostatka, slabosti, lošeg iskustva i sl. Nabavna cijena takvih modela je dosta niža od ostalih, a kod nas se onda nabije cijena kao da su extra modeli. Jedan od takvih primjera je nekoliko modela koji su se kod nas prodavali (ne mogu se sad konkretno sjetiti koji, ali nije ni bitno), imali su integrisanu kameru, ali ne i mikrofon što je stvarno bezze. Tako da se ne slažemo u tom dijelu. Ostalo se slažemo.

Ali to sam samo naveo kao primjer nekog nedostatka na kojeg treba obratiti pažnju, odnosno potrebu da se prvo raspitamo o nekom konkretnom modelu prije nego što ga kupimo.

Asus jeste dobar, ali ne znam koliko je zastupljen kod nas. KimTec je jedan od distrubetera, ali ne znam ko na malo šuta Asus kod nas.

ja :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 11:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
ja :lol:

:occasion5:

U tom slučaju sam maaalčice zabrinut za cijenu. Ali dobro. Bar je ovlaštena strana u pitanju i garancija je sigurna. Samo što vam servis ponekad zariba da bih otišao i pobio one dole u Sarajevu (znam o čemu pričam, bio sam ti u centrali i koliko ih ima, stvarno ponekad zezaju sa servisom).

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
problem kod laptopa je taj sto se cesto kvare. zato sto duzu garanciju i mirno spavas

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

laptopi se najcesce kvare zbog neadekvatne upotrebe istih,to pricam iz iskustva,komp ti je fiksiran negdje pod stolom ili na tako nekom mjestu gdje ga ne handrljas,sutas,bacas i ostalo...laptop je najcesce u krilu,na koljenima,krevetu,nakupi se prasine,pregrijava,nosas ga okolo,bacis u gepek torbu,sve je to "trauma" za laptop...najcesci kvarovi "prijenosnih racunala" :lol: su zahvaljujuci ljudskom faktoru,tj nepaznji...
dtb_pro ,nazalost kao i u svim servisima,malo se opuste pa zaborave,ali zato sam ja azdaja koja se uglavnom izbori za sve :wink: ubuduce,ako budes imao frke,javi se 8)
sad malo on topic:
laptop za zujati na netu,blejati na netu,za filmice,muzikicu,nesto malo office/a(ono malo worda,eventualno excel sto vecina koristi)sasvim solidan je cca 700km u bih i apsurdno je bacati vise love za takvo nesto,svi oni imaju i wcam i wireless i rezac i to je to,zdravo djaci,potpuno nebitno koji je proizvodjac...ako pricamo o ozbiljnijim masinama i ozbiljnijim aplikacijama e onda ima razlike :D

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 17:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Avg 2011, 17:49
Pozdrav ljudi, treba mi mala pomoc. Planiram kupovinu racunara ali sa omanjim budzetom.
Nasao sam sljedece konfiguracije u biscomu i infocom pa me zanimaju vasa misljenja i prijedlozi.

AMD Athlon II 160u 1.8GHz
MB Nvidia 615M based
RAM 1gb ddr3 , 1333MHz
HDD 500GB SATA II
DVD-RW BLACK SATA
VGA on board Nvidia GF615
Kućište midi tower ATX zito

ili

Maticna ASUS P5G41
Chipset intel G41,7.1 AUDIO,GLAN
Graphic adapter INTEL GMA 4500
Procesor INTEL CELERON DUAL CORE E3400 2.6GHz
Hard disk WD 500 GB SATA2,
DDR3 KINGSTON 2GB 1333MHz
DVD+/-RW SAMSUNG black
Kuciste FRONTIER 450W
GRATIS:
TASTATURA, OPTIČKI MIŠ I ZVUČNICI
GARANCIJA : 2 GODINE

Sta je manje od dva zla ovdje? :)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 18:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ovaj Celeron je odličan procesor za onoliko koliko košta. Wolfdale procesor, 45nm...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jesi li sam sastavljao ili su to gotove konfiguracije (ova druga je skoro sigurno gotova)?!

I koliko košta prva, a koliko druga? I koliki budžet imaš na raspolaganju? Mogu se sastaviti konfiguracije i po želji, a ne da si prisiljen kupovati ponuđeno. Kao recimo na primjer:

Slika

I koliko god hoćeš verzija, zavisno od budžeta sa kojim raspolažeš.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 22:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Naknadno sam uhvatio da si mislio na ovo:

http://www.infocom.ba/v2/cjenovnik/konfiguracije.pdf

što će reći gotove i testirane konfiguracije sa licenciranim software-om na sebi i dvije godine garancije. Pametnija i daleko bolja opcija ako ćemo iskreno.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 22:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Avg 2011, 17:49
Obe su oko 450 km koliko otprilike i mogu priustiti. Jedna je konfiguracija infocoma a druga biscoma, ne usudim se sam praviti konfiguracije, uvjek me preskupo izadje. Za sad sam pri ovoj drugoj uz kupovinu monitora u infocomu.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 00:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Avg 2011, 23:47
Meni ovo deluju kao losi dealovi, na primer moja trenutna masina moze se proda za max 200 eura, shto je u rangu tih masina po ceni.
A imam:
Intel Core 2 Duo 6750
8800 GTS 640 mb
500 GB hard
2 gb rama

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 11:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TarantulaBre je napisao:
Meni ovo deluju kao losi dealovi, na primer moja trenutna masina moze se proda za max 200 eura, shto je u rangu tih masina po ceni.
A imam:
Intel Core 2 Duo 6750
8800 GTS 640 mb
500 GB hard
2 gb rama

Integrisana Intelova HD grafika novije serije može da podnese HD sadržaj. A to što si ti svojevremno pukao u mašinčinu 3 puta više novca od sume koju bi sad mogao dobiti kad bi baš ogulio nekoga, to je priča nekoliko puta prežvakana na ovom forumu.

Gruba podjela računara sa cjenovne tačke gledišta je:
- Low Price
- Best Buy
- Mainstream
- High End

Prvu grupu treba izbjeći jer se radi o slabijem kvalitetu, robi sumnjivog porijekla, end-of-life opremi, repariranim mašinama i sl.

Druga grupa je namijenjena najširim masama potrošača i vrlo je rastegljiv pojam i rastegljiva paleta proizvoda u kojima se treba snaći. U svakom slučaju ova grupa pokriva većinu naših potreba i zahtjeva u vezi računara.

Treća grupa pokriva korisnike koji ipak traže malo više od svog računara, bilo da se radi o kompjuterskim igrama, bilo da se radi o tome da žele da im računar bude u mogućnosti duže vrijeme pružiti sve što je njnima potrebno bez potrebe za brzom kupovinom drugog itd. U ovu grupu spada i tvoj primjer i svi koji kupuju ovu vrstu računara moraju se pomiriti sa činjenicom da će u određenom trenutku platiti zaista veliku svotu za konfihuraciju koja će (preteći današnje trendove) za najviše dvije godine spasti na maksimalno četvrtinu svoje prvobitne cijene. Nekad su mainstream konfiguracije bile solidan izbor jer bez obzira na veću cijenu u datom trenutku, mogli su služiti bez problema 3-4 pa i 5 godina. Ali kako je danas tehnologija ubrzala svoj razvoj, sad je taj period pao na 2 godine što je jbga, malo.

Četvrta grupa je rezervisana za tri vrste kupaca: profesionalce (koji jednostavno u svakom trenutku imaju extremne zahtjeve po pitanju performansi), "trendsetere" (ljudi koji imaju lovu i žele da sebi priušte ono za šta su čuli da je top u datom trenutku ili osobe koje ulažu u to zadovoljstvo jer im je to frojdovski rečeno psihološko produženje penisa) i na kraju budale. Granica između dvije zadnje navedene vrste kupaca je veoma tanka.

Elem, što se tiče tvoje konstatacije da je to loš deal... Sa jedne strane nov, testiran računar sa dvije godine garancije - sa druge strane polovan računar bez garancije. Cijena je ista, a performanse su recimo na strani polovnjaka. Šta učiniti?
Kome trebaju tvoje performanse, a nema keša za novo, prisiljen je kupiti tvog polovnjaka bez ikakve garancije. Kome treba "običan" računar bez nekih pretjeranih zahtjeva izabraće opciju kupovine novog (novo je novo - uvijek bilo) sa dvije godine garancije koje eto pritom ima i licenciran software (našem narodu najmanje bitno, ali nije na odmet).

Stvar je u suštini veoma jednostavna, samo ljudi vole komplikovati pa ja onda moram pisati dugačke postove :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 12:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Caka je što ljudi nemaju para, a htjeli bi da igraju igrice :D Kad god me neko pita za neku konfiguraciju, naravno prvo pitanje koje ja postavim je za šta treba računar... "ma za internet, facebook, youtube, filmove i ponekad igrice"; ovo zadnje je ključno, da bi se mogle igrati igrice potrebno je kupiti računar iz tvoje treće ili četvrte grupe; većina ljudi misli da može da prođe sa računarom iz druge grupe. Što se tiče integrisane intelove grafičke, može bez problema da gura HD filmove, ali to je njezin maksimum; pokreni Google Earth u OpenGL modu i vidjećeš šta ti je snaga :D Ja sam, sklapajući svoj novi računar, išao linijom da probam integrisanu grafičku i5 procesora, pa ako mi bude dovoljna - to je to. Međutim, kao što rekoh, Google Earth (koji je nezahtjevan sa 3D-om, ali ga ipak koristi) je bio patnja za integrisanu grafičku, a o nečemu jačem da ne pričam, pa sam na kraju morao kupiti samostalnu grafičku kartu... Elem, stara je priča dal je bolje kupiti polovnog Mercedesa ili novog Punta... sve ima svoje za i protiv, a i svako ima svoju priču...

PS Ma ne komlikuju ljudi toliko koliko ti voliš pisati dugačke postove :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2268 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 114  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]