banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Safikadin grob?
PostPoslato: 19 Avg 2011, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja vjerujem da u IZ ima papir na kome piše ko je tu stvarno sahranjen.

Ehhh moj haveru sarajevski jos imas puno da naucis, Safikda je bila unuka Ferhat Pase Sokolovica, u komleksu dzamije Ferhadija bilo je turbe posveceno Safikadi, koje nazalost sruseno sa dzamijom, i ko je nedavno pocelo da se gradi na istom mijestu....

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 22:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
spavac je napisao:
bas je slatka Safikada...i ja bi zbog nje stao pred top..

Ajde ljudi javljajte zna li ko djevojku sa slike. Meni nešto poznat lik, a neznam odakle.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 23:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Banjalucki_Behar je napisao:
Ja vjerujem da u IZ ima papir na kome piše ko je tu stvarno sahranjen.

Ehhh moj haveru sarajevski jos imas puno da naucis, Safikda je bila unuka Ferhat Pase Sokolovica, u komleksu dzamije Ferhadija bilo je turbe posveceno Safikadi, koje nazalost sruseno sa dzamijom, i ko je nedavno pocelo da se gradi na istom mijestu....

Citiraj:
Kao i legende o Safikaduni tako i mjesto njenog zadnjeg prebivanja nije usaglašeno. Safikadino turbe koje je bilo dijelom kompleksa Ferhadije je navodno bilo mjesto gdje se Safikaduna sahranila. Po drugoj priči, koja je i više prihvaćena među banjalučanima je da grob Safikadune se nalazi nedaleko od Ferhadije u ulici koja vodi prema Kastelu. Na tom mjestu generacije banjalučana pale svijeće uz znak želje za sretnom ljubavlju. Na osnovu ovoga moguće je da se zapravo radi o dvije različite djevojke koje imaju isprepletene legende stvorene o njima.
Safikadino turbe u Ferhadijinom kompleksu je srušeno zajedno sa Ferhadijom 1993. godine od strane vlasti Republike Srpske dok Safikadin grob bliže Kastelu još uvijek stoji iako zapušten.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Safikaduna

Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Nemam ništa protiv da Safikada dobije svoju ulicu u BL.

Jeste li zadovoljni?

ne treba joj ulica, nego grob.
neka stoji.
ipak je to pomen na nesto lijepo. zrtva zbog ljubavi.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2011, 08:31
Turbe Safikadune se nalazilo u haremu Ferhadija džamije neposredno pored zgrade muftijstva:

http://www.kons.gov.ba/html/slike/1093430615.jpg

http://www.kons.gov.ba/main.php?id_stru ... ew&id=1326

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 16:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisam znao da je tu sahranjen Ferhat-paša Sokolović sa svojom pratnjom.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam znao da je tu sahranjen Ferhat-paša Sokolović sa svojom pratnjom.

et' vidis da nije tvoj dedo

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja ne demistifikujem tu legendu, jer je to glupo, zato se i zove legenda, mnogi su u BL već to uradili i ako je njima svjedno meni je još više.

Samo prije nisam imao ova saznanja koja sada imam, pa dok se stvarno ne utvrdi ko je tu zakopan, paliti svjeće u ime ljubavi je stvarno glupo.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 19:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja ne demistifikujem tu legendu, jer je to glupo, zato se i zove legenda, mnogi su u BL već to uradili i ako je njima svjedno meni je još više.

Samo prije nisam imao ova saznanja koja sada imam, pa dok se stvarno ne utvrdi ko je tu zakopan, paliti svjeće u ime ljubavi je stvarno glupo.

fiki, cem i ja da tu upalim svijecu kad dojdem. ko god da je tu ukopan. nece mu skoditi. bitna je moja namjena.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
А баш је то занимљиво, то паљење свијећа.

Муслимани не пале свијеће за покојне, мислим да свијеће уопште не користе у било какву вјерску сврху. Неко можда и пали, али сумњам да имами дозвољавају паљење свијећа унутар џамија.Ако гријешим, нека ме неко исправи.

Дакле, ако је то турбе било унутар џамије, ту се нису палиле свијеће. Са слике које сам поставио раније, види се да је турбе пребачено ту гдје је сад тек након доласка Аустро-Угарске или чак касније. Дакле турбе је ту неких стотињак година.

Занимљиво би било наћи податак кад су се почеле палити свијеће на том мјесту. Прочитао сам ову одлуку Комисије за очување националних споменика БиХ: http://www.kons.gov.ba/main.php?id_stru ... ew&id=1326 гдје они детаљно наводе од настанка преко реконструкција и додатних радова до рушења Ферхадије. Али од кад је Сафикадин гроб ту гдје је сад, не пише.

Шта хоћу рећи? Ако је Сафикада стварно унука Ферхад-паше, она је умрла негдје крајем 15. вијека, евентуално почетком 16. вијека. Њен гроб се налази ту гдје је сад од (рецимо) почетка 20. вијека. Четири вијека је њен гроб био унутар џамије. Јако пуно времена.

Обичај паљења свијеће у име несретне љубави је једноставно новотарија, ако се гледа укупан период од Сафикадине смрти.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 02:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo sto sam ja procitao kaze da su najvjerovatnije postojale dvije djevojke, a da su se legende o njima isprepletale. Tako da ovaj grob nema veze sa Sakifadom Sokolovic. Ovaj grob, hajde recimo spomenik je podigla neka bogata trgovacka porodica.

Paljenje svjeca je dio legende i nema nista lose u tome.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 09:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

@Schoole,

Vidim malo si istraživao o islamskim običajima. Neke se stvari dobro konstatirao ali,,,,
Kad bi se u potpunosti gledalo na šerijat kao islamsko pravo onda turbeta nebi ni postojala.
Iz prostog razloga što Islam ne priznaje svetce niti je sam Muhammed a.s. dozvoljavao da se od nadgrobnih spomenika (nišana) prave mauzoleji isl.Poslanik je tokom života svojim najvjernijim sjedbenicima stavljao skromne nišane na mezare.
Običaj građenja turbeta su unijeli Turci i on se do danas prakticira.
Recimo, ako pitaš ljude koji su obavili hadždž u Meki i Medini reći će ti da su kod arapa mezarja jako skromna. Nadgrobni spomenik ili nišan je najviši do koljena i na njemu stoji ime, ime oca, datum rođenja i datum smrti. Slike ni pod razno - strogo zabranjeno!!!
Nema ništa grandiozno! Po Islamu je samo Bog Velik!
S druge strane, kad je u pitanju bosanska praksa građenja turbeta treba imati na umu slijedeće.U Bosni postoje turbeta "dobri ljudi" i praksu paljenja svijeća na njihovim turbetima nisu unijeli muslimani već kršćani koji su ih također priznavali za "dobre". Imaš slučaj u Tuzli!!
Zatim, ne mora značiti da je u samom turbetu i tijelo merhuma (pokojnika).
Tijelo može biti pokopano na drugom mjestu a turbe u nekom haremu džamije.
Imamo puno takvih slučajeva.

I na koncu jedna zanimljiva priča o ključkim šehidima i njihovim turbetima:

Prema usmenom predanju, koja se i danas prenosi sa koljena na koljeno, prilikom osvajanja Starog grada Ključa poginula su tri šehida. U islamskoj tradiciji za šehide važi jedno pravilo, a njega su se najčvršće držali Osmanski osvajači Bosne, i to pravilo glasi – tamo gdje šehidova krv padne na zemlju tu se i sahranjuje.
U osvajanju bedema tvrdog srednjovjekovnog grada Ključa, posljednjeg utočišta kralja Tomaševića, prema legendi, poginula su tri šehida. Sve trojica su bili braća. Jedan je poginuo po prelasku rijeke Sane, drugi je poginuo na brdu Hajribašča uspinjući se ka Starom gradu, a treći brat je poginuo pored zidina i bedema gdje stajaše straža i odbrana grada. Šehidi su sahranjeni na licu mjesta, kako je običaj nalagao. Nedugo poslije napravljeno je turbe prvom šehidu na obali Sane. Zatim je podignuto i turbe drugom šehidu na brdu Hajribašča. No treći je interesantan. Kada se prvi put pokušalo sagraditi turbe trećem šehidu kod Starog grada desio se neobjašnjen slučaj. Sve što je bilo zazidano, sledećeg jutra je bilo razbacano na sve strane. Pokušalo se i ponovo, ali je rezultat bio isti.

- Nama je poznata ta neobičnost da se na trećoj lokaciji ne da sagraditi turbe, mada nemamo objašnjenje zašto je to tako – kazao nam je Muharem Medanović sekretar Islamske zajednice Ključ.
Nekoliko uzaludnih pokušaja da se sazida turbe veže se za ovo mjesto.
U kasnijem vremenu Socijalistička partija i radni komitet Šipada dislocirali su prvo turbe kod drugog kojeg su restaurirali kako bi se iskupili narušavanjem mira mrtvih. Prije nekoliko godina nova vlast je prvog šehida premjestila u novosagradjeno turbe bliže staroj originalnoj lokaciji. Kosti su premještane, radovi su izvodjeni, ali u trećeg šehida nitko ne smije ni taknuti. Neka sila čuva ga od uznemiravanja i raznih pomodarstava u vidu turbeta.
Na mjestu trećeg brata šehida i danas stoji samo kamen koji izvire iz zemlje, koji podsjeća na klanjača koji čini sedždu.

Više o bosanskim turbetima na:

www.plbih.info/forum/viewtopic.php%3Ff% ... .google.ba

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 21:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

molfix je napisao:
U osvajanju bedema tvrdog srednjovjekovnog grada Ključa, posljednjeg utočišta kralja Tomaševića, prema legendi, poginula su tri šehida. Sve trojica su bili braća. Jedan je poginuo po prelasku rijeke Sane, drugi je poginuo na brdu Hajribašča uspinjući se ka Starom gradu, a treći brat je poginuo pored zidina i bedema gdje stajaše straža i odbrana grada.

Jesu li oni bili izdajice roda svoga ili pravi Turci?

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 07:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Jesu li oni bili izdajice roda svoga ili pravi Turci?

Oni su preselili na bolji svijet kao muslimani.To je u kontesktu ove priče najvažnije.
Islam je inače nadnacionalan i po Islamskim načelima Bogu nije važno koje smo nacionalnosti, rase niti kakvog smo izgleda već nas jedino dijeli po količini bogobojaznosti.
A kad već postavljaš formalno-političko pitanje onda ti moram dati i neki formalno-politički odgovor.
Oni su bili iz reda i na strani onih na kojoj se borio i slavni srpski knez Stefan Lazarević u bitci kod Nikopolja 23. septembra 1396!

„Uistinu, vas Gospodar je Jedan, a vas otac jedan. Arap nema prednost nad nearapom niti arap nad arapom, crnac nema prednost nad bjelcem, niti bjelac nad crncem; ljudi se vrednuju po bogobojaznosti." (Poslanikov hadis, prenosilac Ahmed)

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 07:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Imam i ja pitanje u vezi šehida.....Šehid je ratnik koji je poginuo boreći se u vjerskom ratu.....Kakav je to džihad bio prilikom osvajanja "starog grada Ključa"....? I zašto su sva groblja na kojima su sahranjeni poginuli borci armije BiH u ovom ratu šehidska mezarja? Zar je ovo bio vjerski rat? Ne agresija?

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 14:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

molfix je napisao:
Oni su bili iz reda i na strani onih na kojoj se borio i slavni srpski knez Stefan Lazarević u bitci kod Nikopolja 23. septembra 1396!

Dakle, ti pravdaš njihove postupke, tadašnjom zvaničnom politikom despota Stefana Lazaraveića iz čega proizilazi da je pravi šehid kralj Stefan Tomašević, kome osim Boga ništa nije bilo ostalo.

Ovakvim pričama u kome postavljate znak jednakosti između osmanlijskih pohoda i Islama činite štetu upravo Islamu.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne znam to o sehidima, ali znam da u Dervis i smrt, Ahmed Nurudin pali svijecu svom bratu Harunu na mezaru koji je napravljen odmah pored tekije.

???
mislim da je bio to obicaj i kod muslimana, pa su ga izbacili.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E ova već liči na Safikadu, a ne ona na ploči kod spomenika.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 17:39 
Jest vala, ista pokojna Safikada...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]