banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 16:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
A znaš kako, neki od nas nemaju principe kao ti pa da idu u Hrvatsku a da ne troše tamo pare...Meni ništa draže nego kad je koncert Balaševića u Hrvatskoj, em njemu dajem pare od karte, em jačam hrvatsko gospodarstvo kunama koje dajem za prevoz...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Džontra je napisao:
A znaš kako, neki od nas nemaju principe kao ti pa da idu u Hrvatsku a da ne troše tamo pare...Meni ništa draže nego kad je koncert Balaševića u Hrvatskoj, em njemu dajem pare od karte, em jačam hrvatsko gospodarstvo kunama koje dajem za prevoz...

ne znam sta bih ti rekao, valjda ti je dobro imati principe pa makar i bili pogresni ;)

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 17:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
ne, nego ja imam nivo i ne razmisljam iskljucivo qrcem za razliku od vas dvojice :)

Jebi ga......Ja qrcem,ti glavom....kao da je neka razlika.....

Elem,ako je problem to što ti niš' ne j3beš,reci pa ćemo dati oglas da tražimo neku osveštanu pa da ti riješimo muke....

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 18:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
_zoka je napisao:
Načitan je on....al' kupusnog lista....

nek ste vi nacitani prave literature i lucite endorfin kad upoznate muslimanku ili hrvaticu :)

oni se loze na vehabije,kad vide obnazen nozni zglob na bozijim ratnicima gube kontrolu nad tjelesnim tecnostima.
Džontra je napisao:
I kad slušamo Balaševića...

e jbg jesi ustasa al nisi Tasko pa da slusas balasevica :P

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
Шта сам рекао? Кога још заболе за ћирилицу и код нас Срба. Послије мог коментара нико није оставио конкретан одговор везан за нашу тему него су се наши сународници по устаљеној пракси частили по форуму...

Ћирилица у Федерацији... :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 00:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Gocias je napisao:
Шта сам рекао? Кога још заболе за ћирилицу и код нас Срба. Послије мог коментара нико није оставио конкретан одговор везан за нашу тему него су се наши сународници по устаљеној пракси частили по форуму...

Ћирилица у Федерацији... :roll:

Твој коментар је био на месту. Страшно је колико мало ћирилице се употребљује у РС. Прођите цестом од Градишке до БЛ. Скоро да нема назива радње, ресторана или слично а да је на ћирилици. И онда ми бринемо о употреби ћирилице у федерацији.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 07:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pa jbg, kod nas Srba su ćirilica i latinica potpuno ravnopravni, tako je i Srbija donjela zakon, inače u Grčkoj, Rusij i još nekim zemljama postoji zakon o zaštiti jezika i pisma, tako da ako neko hoće da istakne reklamu na drugom pismu ili jeziku platiće tri puta skuplju taksu nego što bi bila da je ćiriličnim pismom.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 08:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
old fashion men je napisao:
Pa jbg, kod nas Srba su ćirilica i latinica potpuno ravnopravni, tako je i Srbija donjela zakon, inače u Grčkoj, Rusij i još nekim zemljama postoji zakon o zaštiti jezika i pisma, tako da ako neko hoće da istakne reklamu na drugom pismu ili jeziku platiće tri puta skuplju taksu nego što bi bila da je ćiriličnim pismom.

Tako i treba štite svoju kulturu i pismo :evil3:

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 09:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nije meni toliki problem što su firme na latinici,više mi oko bode što su nazivi firmi uglavnom na engleskom....Sve neki trejdovi,komerci i sl....

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Nije meni toliki problem što su firme na latinici,više mi oko bode što su nazivi firmi uglavnom na engleskom....Sve neki trejdovi,komerci i sl....

pa normalno kad u glavi seljaka mnogo bolje zvuci "taj i taj trejd kompani", nego "ta i ta prodajna firma".
nista cudno, malogradjanstvo je uvijek bila nasa odlika.
i to je samo jos jedna od stvari koja bi se iskorijenila planom koji sam predstavio na temi i Kosovu ;)

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
i to je samo jos jedna od stvari koja bi se iskorijenila planom koji sam predstavio na temi i Kosovu ;)

Tvoje "Konačno rješenje" ?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2011, 10:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:

Tvoje "Konačno rješenje" ?

da i definitivno je bolje od unitarne bosne, evropejske Srbije i sl.
ako imas koje bolje, slobodno, da te cujemo:

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2011, 16:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Okt 2009, 17:52
Ljudi imaju pravo da govore kojim jezikom žele i da pišu pismom kojim žele.
Svako nepoznavanje jednog od ova dva elementa (u slučaju kada su oni zvanični dijelovi jezika države u kojoj žive) se smatra nepismenošću i nekulturom pojedinca.

A, ako pak iz nacionalnih razloga ne žele da uče drugo pismo, to ide na uštrb njihovog iskompleksiranog karaktera.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 02:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Miodrag96 je napisao:
Svako nepoznavanje jednog od ova dva elementa (u slučaju kada su oni zvanični dijelovi jezika države u kojoj žive) se smatra nepismenošću i nekulturom pojedinca.

A, ako pak iz nacionalnih razloga ne žele da uče drugo pismo, to ide na uštrb njihovog iskompleksiranog karaktera.

kako ce oni miodraze da govore jezikom kojim zele kad nigdje u federaciji neces naici na pojasnjenje otkud njima taj jezik, odakle im azbuka, tj. abeceda koju koriste, te osnova koju je uspostavio Vuk.
Bila je rasprava vec na slicnoj temi, pa ako ti se da potrazi, da vidis samo sta oni predstavljaju kao svoj jezik i porijeklo istog. Kao sto si i sam primjetio, iskompleksiranost do krajnih granica.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 08:42 
Pripravnik
Pripravnik

Miodrag96 je napisao:

kako ce oni miodraze da govore jezikom kojim zele kad nigdje u federaciji neces naici na pojasnjenje otkud njima taj jezik, odakle im azbuka, tj. abeceda koju koriste, te osnova koju je uspostavio Vuk.
Bila je rasprava vec na slicnoj temi, pa ako ti se da potrazi, da vidis samo sta oni predstavljaju kao svoj jezik i porijeklo istog. Kao sto si i sam primjetio, iskompleksiranost do krajnih granica.

Ma oni jednostavno ne mogu da se pomire sa činjenicom da ne postoji tzv. bošnjački ("novokomponovani jezik"). Sve kontriraju samo da ne bi bilo nešto slično srpskom. Sramota. I Hrvati i Crnogorci isto rade, a ne mogu da shvate da je bio samo jedan Vuk Karadžić.
Onda kad nas ti iz Federacije toliko ne vole, zašto toliko teže ujedinjenju BiH? Sa takvim njihovim stavovima sigurno ne podržavam BiH kao cijelu državu!

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dajte više sa tim Vukom, ko je i šta je on i po čemu je on važan za srpski jezik, ako nam je Vuk neka referenca i početak srpskog jezika onda su Hrvati u pravu, hrvatski je starij od srpskog i mi smo njima ukrali jezik, uostalom hrvatski jezik je više srpski od tzv. srpskog, jedino nas još ćirilica vadi, a i nje je sve mnanje i ljudi se slabo sa njom snalaze, pogotovo kad treba napisati neku stranu riječ ili ime onda nastaje živa sprdnja.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
old fashion men je napisao:
Dajte više sa tim Vukom, ko je i šta je on i po čemu je on važan za srpski jezik, ako nam je Vuk neka referenca i početak srpskog jezika onda su Hrvati u pravu, hrvatski je starij od srpskog i mi smo njima ukrali jezik, uostalom hrvatski jezik je više srpski od tzv. srpskog, jedino nas još ćirilica vadi, a i nje je sve mnanje i ljudi se slabo sa njom snalaze, pogotovo kad treba napisati neku stranu riječ ili ime onda nastaje živa sprdnja.

Dok je takvih kao ti...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dovrši misao, šta ovakvih kao ja?
Dakle po čemu je Vuk značajan, ako je on početak srpskog jezika, onda je hrvatski starij, imaju stariju gramatiku, njihov jezik je očuvanij, sadrži puno više riječi slavenskog korijena itd. itd.
Mene interesuje slijedeće, kad i kako su Srbi počeli pričati ekavski, znači kad se ekavica prvi put pojavljuje u pisanim tragovima?

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Vuk nije izmislio srpski jezik, nego ga je usavrsio i prilagodio. Knjizevni jezik je postao pristupacniji i razumljiviji seljaku, radniku, obicnom narodu. Zaboga, nisu Srbi prije Vuka bili nepismeni gorstaci.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 11:55 
Pripravnik
Pripravnik

Staromodni čovječe, Vuk Karadžić je izvršio reformu srpskog jezika. Dokazao je da se tadašnjim narodnim srpskim jezikom mogu pisati sva književna djela i potkrijepio tu činjenicu prevedivši Staro pismo na narodni jezik. On se borio sa takvim poput Vas i pobijedio na Berlinskom kongresu 1847. (godina Vukove pobjede). Ustanovio azbuku, kojom se i Vi danas, htjeli to ili ne služite.

Tada se na balkanskim prostorima jedini priznati jezik mogao zvati samo srpski.

U budućnosti, nakon raspada SFRJ, zavladava mržnja među tri različite nacije na pomenutim prostorima. Dvije od te tri, od tolike agonije da ne sliče jedna drugoj, prave svoj vlastiti jezik.

Kao sad Crnogorci ("ŽJ" i "ŠJ"), ili Bosanci koji insertuju "IJE" u svaku riječ (prIJEvoz, prIJEevara...), ili kao Hrvati koji sada izmišljaju nakaradne izraze za već postojeće riječi: Helikopter- zrakomlat, Trotoar- nogostup... Čak su se i postojeći hrvatski književnici složili da je ovo oskrnjavanje jezika, kao žive materije.

Dakle, izražavajte se kako Vam je volja, to ide na uštrb Vaše pismenosti, ali ne možete istoriju mijenjati ili pričati neke apsurdije!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]