banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Glad u Somaliji
PostPoslato: 27 Jul 2011, 00:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Дјеца умиру на путевима смрти
Datum: 26.07.2011 19:00
Autor: Глас Српске
МОГAДИШ - Очајне сомалске мајке дјецу на самрти напуштају уз путеве који воде према пренатрпаним центрима у којима се дијели храна, објавиле су Уједињене нације, пренијеле су агенције.

Џозет Ширан, извршни директор Свјетског програма за храну УН, рекла је на конференцији за новинаре у Риму да због комбинације природне катастрофе, јер у Сомалији влада суша, и регионалног сукоба, страдава више од 12 милиона људи.
- Све тачке на којима се може дијелити храна потпуно су загушене - рекла је Ширан и додала да избјеглички камп у кенијском мјесту Дадаабу предвиђен за 90.000 људи сада прима 400.000.
- Желимо се побринути да уз путеве има хране, јер ти путеви постају путеви смрти: мајке морају напустити преслабу дјецу или дјецу која су у међувремену умрла - рекла је она.
Ова криза названа је "дјечја глад" јер великом броју дјеце пријети смрт или трајно оштећење мозга због глади.

Zemlja kontrasta, dok somalijski pirati pljačkaju brodove, narod im spašavaju drugi.

Vrh

Tema posta: Re: Glad u Somaliji
PostPoslato: 27 Jul 2011, 19:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Sta ce jadnici, ima ih puno, a zemlja ne moze podnijeti toliki broj ljudi.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2011, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Bogate zemlje odgovorne za katastrofalnu nestašicu hrane u Africi

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2011, 03:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Evropljani i stanovnici Sjeverne Amerike po osobi godišnje bace u smeće 95 - 115 kg hrane
Hrana je sve skuplja. Svjetska populacija raste, milioni ljudi umiru od gladi, djeca pate od neuhranjenosti... a nje u stvari ima dovoljno.

Dženi Gustavson iz švedskog Instituta za hranu i biotehnologiju (SIK) kaže da globalno gledano, trećina proizvedene hrane se izgubi na putu od polja do potrošača. To je svake godine oko 1,3 milijarde tona.

Taj institut je jedan od autora studije o gubicima namirnica sprovedene po nalogu FAO, Organizacije UN za hranu i poljoprivredu. Ako se gubici smanje, i hrana pažljivo koristi, glad bi mogla da se suzbije, javlja Dojče Vele.

Hrana se gubi tokom cjelokupnog prehrambenog lanca, od poljoprivredne proizvodnje, do potrošnje u domaćinstvima. Istraživači iz SIK-a su studiju sproveli na osnovu podataka iz 151 zemlje.

U siromašnijim zemljama Afrike i Azije, problem leži na početku lanca. Zbog kvarenja plodova i žetve, tamo se po glavi godišnje gubi između 6 i 11 kg hrane. Voće, meso i mlijeko se kvare na vrućini.

Međutim, Evropljani i stanovnici Sjeverne Amerike su još gori: oni po osobi godišnje bace u smeće 95 - 115 kg hrane, mada je ona još uvek dobra za jelo.

Neodgovoran odnos prema hrani veoma šteti i klimi: "Grubo procenjujući, kilogram hrane emituje kilogram ugljen dioksida", kaže Gustavson.
To znači da gubitak 1,3 milijardi tona hrane znači nepotrebno zagađivanje sa 1,3 milijardi tona ugljen dioksida - to je više od četiri odsto godišnje globalne emisije CO2.

http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... hranu.html

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 14:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa to je tacno, ali problem je u transportu te hrane, a ne u tome sto neko namjerno baca hranu. Evo na primjer i kod nas svaka porodica baci u prosjeku hrane koliko bi mogao jos jedan covjek zivjeti.
Da ne spominjemo ishranu zivotinja. Kod nas, a u razvijenim zemljama jos i vise se daje svinjama, kokosima i drugoj stoci na hiljade tona kukuruza i drugih zitarica samo da bi se od 5-6 kg zitarica dobio jedan kilogram mesa koji jedan covjek pojede za dva dana, a sa 5 kg zitarica bi cijela porodica u africi mogla zivjeti 2 dana.
Znaci, problem je teoretski rjesiv, ali prakticno nije. Isto kao sto ljudi u sred Sahare stede svaku kap vode i nemaju ni za napiti se a milioni tona vode rijeka sirom Evrope, Azije i Amerike teku i voda propada.
Najbolje rjesenje za Afriku bi bilo pod jedan smanjenje nataliteta i pod dva migracije u povoljnija podrucja. Sve ostalo kao teorije sa preusmjeravanjem hrane koja se u Evropi baca u smece u Afriku su iste kao i teorije o preusmjravanju Evropskih rijeka sa vodom u Afriku. Teoretski lijepo zvuci ali prakticno neizvodivo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 18:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Najbolje rješenje za Afriku bi bilo da je se Evropa,Amerika i Kina malo okanu,eventualno da pošalju kakve pare kao vid odštete za ono što su im uradili do sada.Ima u Africi dovoljno pametnih da riješe svoje probleme.I de živ bio,okani se te sulude teorije o smanjenju nataliteta....

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Neka samo mi našli riješenje kako naftu naftovodom prebaciti nekoliko hiljada kilometara.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
filozof sa vrbasa je napisao:
Neka samo mi našli riješenje kako naftu naftovodom prebaciti nekoliko hiljada kilometara.

Da nema toga bilo bi jos vise gladnih.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 09:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
https://www.facebook.com/pages/Pomo%C4% ... 22?sk=wall

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2011, 23:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Somalia famine: UN warns of 750,000 deaths

Some 750,000 could die in Somalia unless aid is stepped up, the UN warns

As many as 750,000 people could die as Somalia's drought worsens in the coming months, the UN has warned, declaring a famine in a new area.

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-14785304

Slika

Pravoslavna hrišćanska zemlja Eritreja takođe pati, mi pravoslavci moramo pomoći, Kosovo ili Eritreja, nema razlike.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Cilj tog istog Zapada je smanjenje broja stanovnika zemlje. Najveći priraštaj je u Africi. Zato i ne pomažu niti ih briga. Baš kao što su i HIV stvorili u laboratoriji i proširili ga Afrikom koja im je glavni poligon za testiranje.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka

_zoka je napisao:
Najbolje rješenje za Afriku bi bilo da je se Evropa,Amerika i Kina malo okanu,eventualno da pošalju kakve pare kao vid odštete za ono što su im uradili do sada.Ima u Africi dovoljno pametnih da riješe svoje probleme.I de živ bio,okani se te sulude teorije o smanjenju nataliteta....

Zoka nije to suluda teorija! Što su HIV baš Afrikom proširili? Što nisu Sjevernom Amerikom?

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 09:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Zoka je govorio Dzeliju da se okane teorije da je jedini izlaz za Afriku smanjenje nataliteta.
Dzeli to naravno propovjeda, jer su uzori sa Zapada rekli da je tako. A ko jos ima petlje da sumnja u Diskaveri i Nacionalnu Geografiju?!

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 09:20 
Stara kuka
Stara kuka

Ташко je napisao:
Zoka je govorio Dzeliju da se okane teorije da je jedini izlaz za Afriku smanjenje nataliteta.
Dzeli to naravno propovjeda, jer su uzori sa Zapada rekli da je tako. A ko jos ima petlje da sumnja u Diskaveri i Nacionalnu Geografiju?!

Aha! Pogrešno sam skontao! Mislio sam da se odnosi na plan Zapada o smanjenju populacije na Zemlji.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 09:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
statistike govore da kad bi se pare koje se trose za smanjenje tjelesne tezine i mrsanje trosile za nabavku hrane za gladne, ne bi nijedan stanovnik Zemlje bio gladan.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 09:28 
Administrator
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
_zoka je napisao:

Zoka nije to suluda teorija! Što su HIV baš Afrikom proširili? Što nisu Sjevernom Amerikom?
Zato što su kreatori HIV-a možda tako htjeli da bi stvorili još problema u Africi?

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Vader je napisao:

,
Citiraj:
_zoka je napisao:

Jbga, ne kazem da nema osnove i da neke stvari ne stimaju, ali svijet nije bas tako crno-bijel kako ga neki vide. Zasto je uvijek, kako gladnim u Africi, tako radikalnim muslimanima, pingvinima, klimi sto se uzjebala, i svemu sto ne stima ,uvijek kriv bogati svijet i sile? Jesu li stvarno ovi "donji" (nebitno o kojim se radi) uradili sve da to ne bude tako?
Jbga, ja kad vidim te iste somalce ovdje, narokaju po 7-8 djece sa po 2-3 zene(a drzava sve hrani), i kad stanes s njim pricati ispada ja nikakav musliman, a on ljudina, i jos djecu "odgaja" kako zivi medju kjafirima ...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 09:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Dobro je brate Šveđanine,smanji doživljaj sa pravdanjem zapada,majke ti :wink:
Za Afriku je zapad krivac(uključujući i Rusiju)....Počev od iscrtavanja granica zbog kojih se idanas ratuje pa preko hladnoratovskog prepucavanja....

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 12:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ja nikog ne pravdam Zoka, niti jednim slovom, vec samo ukazujem na mogucnost da bas sve nije 100% greska zapadnog svijeta.
Jbga, i u prirodi vlada zakon jacega, i meni je slabijih najcesce zao, ali kako neko napisa: "situacija nekog naroda nece se promijeniti dok taj narod ne promijeni sebe",ili
sl. Ja imam dosta licnog iskustva s doticnim, i posmatrajuci ih, njihov nacin zivljenja i ophodjenja, mogu sebi da dozvolim malo drukcijeg razmisljanja. I ti bi, uvjeren sam

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2011, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
filozof sa vrbasa je napisao:
Zemlja kontrasta, dok somalijski pirati pljačkaju brodove, narod im spašavaju drugi.

kakav crni kontrast: Ovi gladuju, a ovi kidnapuju brodove da bi imali para da jedu...Jel kontrast u tome što jedni čekaju na pomoć a drugi rade nešto povodom toga? :roll:

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]