Jedanaest godina pešačio svetom da bi pobedio depresiju zbog bankrotaAutor: Tanjug, 24 sata 28.09.2011. - 13:39Komentara (0)
Žan Belivo, 56-godišnji muškarac iz Montreala pešačio je 11 godina svetom u pokušaju da razbije osećaj depresije čoveka srednjih godina i ove nedelje se konačno vraća u Montreal, nakon što je uspeo da ostvari svoj san.
Žan Belivo u Indiji
Nešto mršaviji i sa pokojom sedom više, Belivo ima da prepešači još 300 kilometara uz jezero Ontario pre nego što se 16. oktobra vrati u Montreal gde ga čeka dugogodišnja devojka Lus Arkambo, koja ga je podržavala sve vreme u nastojanju da ostvari svoju poprilično nesvakidašnju avanturu.
Ona je čak i pokrenula veb sajt na kome su zainteresovani mogli da se informišu o detaljima njegovih putovanja.
Krenuo u avgustu 2000. godine
Belivo je napustio Montreal na svoj 45. rođendan, 18. avgusta 2000. godine, nakon što je bankrotirao. Odlučio je da šeta svetom kako bi prevazišao tu bolnu epizodu u svom životu. Devojka i dvoje dece iz prethodnog braka nisu pokušali da ga spreče da uradi ono što je naumio.
Belivo je započeo put trčeći do Atlante, glavnog grada američke države Džordžija, da bi potom prepešačio 75.000 kilometara kroz 64 države. U jednom trenutku, Arkambo ga je ohrabrila da tokom svog "putovanja" promoviše mir i nenasilje u ime dece, odnosno organizacije UNESCO, pa je ono što je počelo kao beg od života dobilo svrhu.
Tokom 11 godina, on je putovao kroz pustinje i planine, zaljubio se tokom devet dana koje je proveo u Meksiku, nosio je turban i dugu bradu u Sudanu, jeo insekte u Africi, pse u Južnoj Koreji, zmije u Kini, a na Filipinima su ga sproveli vojnici.
Samo se jednom ozbiljno razboleo, a jednom i hteo da se vrati
Belivo se tokom tih 11 godina samo jednom ozbiljno razboleo u Alžiru, napala su ga dvojica mladih pijanaca u Južnoj Africi i završio je zatvoru u Etiopiji bez ikakvog razloga, tako da je pušten već narednog dana.
Takođe, u Etiopiji u jednom trenutku se osetio toliko usamljenim da je poželeo da prekine sve i vrati se kući, ali ga je devojka ubedila da to ne učini.
- Posle hrane i skloništa, čoveku je potrebno da nekome pripada - objasnio je Belivo.
Tokom tih 11 godina spavao je ispod mostova, u skloništima za beskućnike, upoznao surovost zatvora, ali je veoma često jeo i spavao kod ljudi koji su mu se divili zbog onoga što radi.
Krenuo sa 4.000 kanadskih dolara, danas bez novca
Montreal je napustio sa 4.000 kanadskih dolara. Svake godine taj isti iznos mu je slala devojka sa kojom je bio u kontaktu preko Skajpa, ali se uglavnom oslanjao na dobrotu nepoznatih ljudi. Danas je potpuno bez novca, ali ističe da je bogatiji za iskustvo koje je dobio.
Otišao sam bez ičega, ali sam se vratio sa velikim znanjem i razumevanjem", istakao je Belivo, koji namerava da napiše knjigu o svojim iskustvima i drži predavanja o onome što je doživeo uz isticanje da je najvažnija "harmonija među ljudima, da jedni druge saslušamo i prihvatimo medjusobne razlike".
Srećan kraj = Penelopa i Odisej
Na privatnom planu, njegova ljubavna priča će imati srećan kraj.
- Ja sam njegova Penelopa, on je moj Odisej - izjavila je Arkambo, koja je svake godine na Božić letela do mesta gde se Belivo nalazio da bi zajedno proslavili taj praznik.